reko sriuba

? kart? trumpai postel?siu (kol orkait?je kepa aguoninis pyragas i saul?tos virtuv?s mano naujut?lait?je kepimo formoje, kuri? iandien su nuolaidike pirkau MX ;) visi norintys dar gali sp?ti) apie labai ilt? iemai puikiai tinkant? valgym?. O va ?ia tai sakinys! :)

Turiu pasigirti, kad turiu nauj? virtuv?s ?rang? – tokia panai kaip kombainas, burzgia… tik ne tai, kad mala, bet labiau malasi :) Bet tai nepatrukd? isikovoti labai jau suskai?iuot?, garbing? viet? ant lentynos :)

burkinabis_virtuveje

Dar pasiguosiu apie Kal?das, kurios neivengiamai art?ja.. o laiko vis ma?ja… o panika did?ja… o ir iemos kaip n?r taip n?r :( manau tam reikia visk? ir nurayti… kokia ?ia Kal?d? dvasia… net cinamono kvapo vak?s nepadeda…

Belieka isivirti puoda kartos darovi? sriubos.. ir sr?bti ilgesingai i?rint ? dang?, laukiant pirm?j? snaigi?… sako jos jau greitai pasirodys…

Visada i? sriub? verdu i akies, ir i to k? randu aldytuve :) gal tod?l ji niekada nenusibosta ir visada yra laukiamas patiekalas ant stalo. Taigi bandysiu sugalvoti kakoki? proporcij?, kurios galite dr?siai nesilaikyti, vis tiek viskas pavyks puikiai :)

sriuba

Gali reik?ti:

  • 3 didesni? bulvi? (jei norite sotesn?s sriubos galite d?ti daugiau bulvi?, o jei yra vasara galite j? visai ned?ti),
  • 3 vidutini? mork?,
  • 1 didelio svog?no arba poro,
  • kiek turite ir kiek norite cukinij?, patison? arba mol?g? (vasar? jais kompensuoju bulves, sriuba b?na lengvesn?),
  • ~200g aldyt? arba viei? pinat? (kuo daugiau pinat? tuo rekesn? bus sriuba),
  • druskos, ciberol?s.

Jeigu turite naminio sultinio, jis puikiai tiks, o jei neturite usivirkite madaug 1,5 litro vandens ir pagardinkite kubeliu ar aukteliu m?gstamo sultinio. Visas daroves smulkiai supjaustykite ir d?kite ? verdant? sultin?. Virkite, kol darov?s ivirs, suminkt?s. Darovi? galite d?ti ir daugau nei parayta – sriuba bus tirtesn?, o jei bus per tirta gal?site atskiesti vandeniu – odiu laisvai konfig?ruojamas reikalas :)

Taigi, kai jau turime puod? ivirusi? darovi?, pilame po truput? arba po daug ? blender? (priklausomai nuo blenderio t?rio), ir blend blend – sutriname :) Sutrint? sriub? gr?iname ? puod? i gardiname prieskoniais, tokiais kokius m?gstate, o a pam?gau ciberol? :) Taip pat reik?t? ?vertinti tirtum? ir, jei reikia, praskiesti verdan?iu vandeniu. Taip begardinant ir beragaujant sriubos puod? dar uvirti ir jau galima patiekti.

O dabar apie tai, su kuo patiekti :) Sriub? galima pagardinti grietine arba tarkuotu parmezanu. Prie sriubos galima patiekti bandel?s paskrudintos su ?esnakiniu sviestu arba sluoksniuotos telos pyrag?li? su patetu arba fetos s?rio ir juod?j? alyvuogi? mase… ir dar daugybe kit? skan?st?, kokius tik sugalvosite :)

Tai tai tokia ta reko sriuba – alia, ilta ir labai skani :)

Utep?lis

Originaliai is patiekalas yra vadinamas pikantika miraine, bet patobulinus konsistencij? m?suose jis ?gijo ir nauj? “utep?lio” pavadinim?. Kaip nesunku susiprasti, toks pavadinimas buvo duotas tod?l, kad i? mirain? pasidar? patogiau ant ko nors tepti, negu valgyti auktais :) juolab, kad nekakiek jos taip ir suvalgysi – truput? biski sotu b?t? :)

Nuostabioji pus? ?ia yra ta, kad utep?lis yra nuostabus greit? pusry?i? ar tai bet kokio snack’o, o taip pat tik?t? ar netik?t? sve?i? ukiimo priemon? :) be to utep?lis gali puikiai papuoti stal?, sud?tas ? sluokniuotos telos krepelius. Paruoimas taip pat neutrunka itin ilgai ir yra daugiau nei paprastas, o paruot? utep?l? dar kur? laik? galima sand?liuoti, aldytuve aiku :) odiu visokeriopai apsimokantis reikalas :)

uztepelis1

Kol kas geriausia ufiksuota proporcija tokia:

250g fermentinio s?rio,

5 kietai virti kiauiniai,

3-5 skiltel?s ?esnako (priklausomai nuo norimo gauti atrumo, bet persistengti nereik?t?),

~3 auktus majonezo.

S?r? ir kiauinius sutarkuoti smulkia tarka (tokia kur b?na skirta virtoms bulv?ms). Sutrinti ?esnakus ir sud?ti ? mas?. Prid?ti majonezo ir gerai imaiyti, kad gaut?si tepama mas?. Galima dar ?d?ti iek tiek kmyn?.

O vat dabar reikt? papasakoti apie galimus patiekimo b?dus. Utep?l? skanu tepti ant skruditos duonos, duoniuk? ir panai? reikal?, ir valgyti su diovintomis slyvomis arba datul?mis. Taip pat utep?l? galima tepti ant batono, ud?ti riekel? pomidoro ir truput? pakepti orkait?je, kol isilydys s?ris ir batonas apskrus.

uztepelis2

Tai nu ir va :) Toks paprastas reikalas… Turb?t jau laikas galvoti apie skilt? “Vyras virtuv?je” :)

Kai gerai dera vark?s s?ris. III dalis – kartais ateina tortadienis

Tai tai ir at?jo tortadienis ? mano namus.. ir jau i?jo :) dabar ateis geri prisiminimai ? Mildlandij? :) Turiu pasigirti, kad gavau daugyb? g?rybi? ir… komentar? Mildlandijoje :) Labai a?i? visiems dalyvavusiems :)

Neivengiamai, kai ateina tortadienis, ateina ir sve?iai :) o sve?ius, kaip inia, reikia kuo nors pavaiinti. Taip jau atsitiko, kad ? kart? man teko b?ti atsakingai tik u “sald?j? stal?”. Neinau kod?l, bet neturiu ?kv?pimo siekti kakoki? konditerini? auktum?, kai vent? mano – edevrus maloniau dovanoti :) o be to mano tortin? patirtis daug gero neada :)

Taigi, nu?jau paprastuoju keliu.. o jis visai neblogas – jei pabandysit, gal?sit man paantrinti :) Dar jeigu pai?r?sim ? original?j? skan?sto pavadinim? – “vark?s apkepas”… na gerai “skaniausias vark?s apkepas”, bet vis tiek apkepas :) Man apkepas asocijuojasi su varke ir makaronais, o va gimtadienis su makaronais nesiasocijuoja :) Laimei, is apkepas labiau panaus ? vark?s pyrag?, ar net tort?. Tod?l manau, kad sprendimas pasirinkti j? tortadienio skan?stu, teisingas ir labai vyk?s… sve?iai irgi gali parayt komentar? :)

Dar reikia pasakyti, kad gimtadienis vienos dienos (vent?s) reikalu buvo jau labai seniai.. tik vaikyst?je :) iais metais mano gimtadienis, kaip geros kaimikos vestuv?s, yra trij? dien? reikalas :) Tod?l tik k? i orkait?s itraukiau tre?i?j? skanumyn? – puding?, apie kur? papasakosiu kit? dien? :) o vakar valgiau pachlav?… recept? turiu jau senokai, o dabar turiu ir motyvacijos pabandyti :) coming soon, tskant :)

varskes_pyragas

Vark?s apkepas-pyragas-tortas arba tiesiog skanumynas :)

100g sviesto,

160g smulkint? rieut?, saul?gr??, moli?g?, sezamo s?kl?, malt? di?v?s?li? miinio (manau tikt? ir kokie sausainukai sutrupinti),

1kg vark?s arba iek tiek maiau vark?s s?rio (s?r? reikia smulkiai sutarkuoti ir ?pilti truput? pieno arba ?d?ti grietin?s, kad gaut?si mas? panai ? vark? :)),

200g cukraus,

4 kiauini?,

1/2 citrinos,

saujel? aguon?,

vanilinio cukraus,

250g grietin?s sumaiytos su pora aukt? cukraus.

Galima patiekti su trintomis uogomis arba kokia uogiene, bet a ? kart? patiekiau plain :)

Taigi, i smulkint? reikal? ir itirpinto sviesto ilipdome pagrind?, be joki? ten krateli? – patanojam ir tiek :) A naudoju (ir man atrodo labiausiai iam reikalui tinka) susegam? tortin? form? – toki?, kur galima atsegti ir nuimti krat?. Dar turiu pamin?ti, kad mano forma turi tok? apsaugin? griovel?, kad koks skystim?lis nety?ia neisiliet? ? orkait?, bet deja jis n?ra pakankamas iuo atveju :) Man vis tiek privarv?jo abu kartus :) Kit? kart? d?siu po apa?ia skard?, tegu sau varva :) Taigi, paruot? pagrind? aunam ? kart? (180) orkait? ir kepam apie 10 minu?i?.

Tada ruoiame vark?s krem?… Vark? arba s?rio mas? gerai itrinam. Sudedame cukr?, aguonas, vanilin? cukr?, turput? citrinos ievel?s, citrinos sultis ir kiauini? trynius (!). Baltymus iplakame atskirai iki standi? put?. Imaiome vark?s mas? ir tada atsargiai ?maiome plaktus baltymus. Vark?s mas? supilame ant ikepto pagrindo ir kepame tame pa?iame kartyje dar apie 50 minu?i?.

Ikept? pyrag? itraukiame i orkait?s ir vir? aptepame grietin?s ir cukraus miiniu. Tada dar 10 minu?i? pakepame. tai ir viskas, lieka ataldyti, sveikintis ir vaiintis :)

varskes_pyragas3

Ar neatrodo, kad jis ? Tave i?ri? :)

Kai gerai dera vark?s s?ris – II dalis: sufle

Sta?iai pavydu, kai pam?gtuose blog’uose kaip kokie rudeniniai lapai ?krenta vienas ?raas po kito – i kur tie mon?s turi tiek laiko :) Matyt t? lap? jau tokia kr?va susikaup?, kad darosi sunku kv?ptelti – pribrendo post’as :)

Apskritai, ruduo jokia ne depresija.. Ruduo – id?j? metas :) Manau, kad naujieji metai tur?t? b?ti ruden?… Gal tai kakaip susij? su mokslo met? pradia, bet turb?t pas?moningai. D?l art?jan?io altojo sezono norisi imtis mezgini? ir papildomai pasiildyti, kepant kok? tais pyragiuk? :) Li?desys tik toks, kad visi reikalai nenusireset’ina :)

O diaugsmas tas, kad vark?s s?ris vis dar gerai dera.. sako jau neilgai… bet visiems reikia poilsio :)

Dar reikia pridurti, kad ?ia gi vienas i bestest reikal? :) Ypa? tinka, kai reikia sunaudoti vark?s s?r? ir kiauinius :)

sufle

Vark?s s?rio sufle

500g vark?s s?rio,

10 kiauini?,

1 stiklin? grietin?s,

8 auktai cukraus,

2 aukteliai citrinos sul?i?,

citrinos ievel?s,

vanilinio cukraus,

druskos,

brendyje mirkyt? diovint? vyni? arba razin?.

Atskirti kiauini? trynius ir baltymus. Trynius isukti su cukrumi, grietine, citrinos sultimis, ievel?mis, vaniliniu cukrumi. Vark?s s?r? sutarkuoti, smulkia trintuve. Sumaiyti s?r? su kiauini? mase, ?d?ti uog?. Baltymus su iupsneliu druskos iplakti iki labai standi? put? ir atsargiai ?maiyti ? s?rio mas?. Kepti iki 200 laipsni? ikaitintoje orkait?je apie 30 minu?i?. A kepu stiklin?je formoje – tada gerai matosi, ar jau ikep? iki pat apa?ios.

Labai paprastas ir greitai pagaminamas gardumynas :) Lengvas ir ifoninis, tikrai nebus per daug :)

Indika vitiena su garam masala (Indian chicken – specially for Olli)

tai ir pasibeld? usienis ? Mildlandijos duris :) Tikiuosi nesupyksit, bet itas post’as bus trumpas ir dvikalbis (su s?lyga, kad kol kas ?ia n?ra galimyb?s pasirinkti norim? kalb?).

Taigi, ilgai neerzindama svetimali? sve?i? ilgais lietuvikais postringavimais ir prad?siu… tiesa dar vienas smagus faktas apie ? receptuk? – jis yra i knygut?s, kuri vadinasi “Greitai ir gardiai valgiai i kin? keptuv?s”… nuo komentar? susilaikau :)

Nuostabiai vitienai indikai Jums reik?s (Ingredients):

750g vitienos kr?tin?l?s file supjaustyt? kubeliais (chicken breast fillet chopped in small cubes),

1 svog?no (onion),

2 skilteli? ?esnako (cloves of garlic),

3 aukt? aliejaus (tablespoons of oil for frying),

3 aukt? milt? (tablespoons of flour),

2 aukt? kario (tablespoons of curry),

350ml vitienos sultinio, a danai naudoju kubelius (chicken broth, might be made of instant chicken soup),

25g razin? (raisins),

1 arbatinio auktelio garam masala prieskoni? (teaspoon of garam masala spices),

1/2 citrinos sul?i? (lemon juice),

4 aukt? grietin?s (tablespoons of sour cream).

Atsipraau, bet sve?iui pirmenyb? :)

Preheat the oil in the frying pan. Fry chopped onion and garlic until softens. Mix flour and curry in the bowl. Put chopped chicken in the mixture and roll well. Leave some flour mixture and put the chicken into frying pan. Fry stirring for 3-4 minutes until gets golden color. Add flour left.

Add broth and raisins and boil, stirring occasionally. Cover and stew for 15 minutes. Add garam masala (those are spicy, so you can change proportion on your own risk :)) and stew for 5 more minutes. Take frying pan out of the heat and add lemon juice and sour cream. Return frying pan back to heat for a little bit, but don’t boil.

Serve with basmati rice and bon appetit :)

vistiena_garam_masala

O dabar tautie?iams:

?kaitinti aliej? keptuv?je ir pakepinti susmulkintus svog?nus ir ?esnakus, kol suminkt?s. Miltus ir kar? sumaiyti dubenyje. Apvolioti gautame miinyje supjaustyt? vitien?. Sud?ti vitien? ? keptuv?, palikti iek tiek milt? miinio. Vitien? pakepinti maiant 3-4 minutes, kol auksikai paruduos. Sud?ti likusius miltus.

Tada supilti sultin? ir sud?ti razinas. Udengti ir trokinti apie 15 minu?i?. ?d?ti garam masala prieskonius ir patrokinti dar 5 minutes. ie prieskoniai suteikia patiekalui atrumo, tod?l galite varijuoti j? kiekiu, kaip labiau patinka. Nukelti keptuv? nuo ugnies ir supilti citrin? sultis ir grietin?. Sumaiyti ir dar gr?inti ant ugnies, bet nebeuvirti.

Skaniausia patiekti su basmati ryiais. Ir Jums bon appetit :)

Kai gerai dera vark?s s?ris – I dalis: Marmurinis vark?s tart’as

Nepatik?sit, bet a ir v?l turiu pasiteisinim?.. ? kart? jis maas, p?kuotas, rainas ir labai mielas :) Sp?kit kas? Taip, tai naujoji Mildlandijos piliet? – Jos velnyb? Burkina Faso :)

burkina_faso

Tai tai mes maudom?s, ?sik?rin?jam, apsipirkin?jam, skiepijam?s, o vat dabar laipiojam k?d?s atkalte…Dabar namai tikri namai, nes tyla b?na akimirksniu upildoma murkimu arba akrobatiniais numeriais :) velnut?lis kailiukas kvepia iluma, namais ir dar tas jausmas, kad tav?s visada kakas laukia… Aiku nereikia nuvertinti ir adintuvo funkcijos – garsaus murkimo tiesiai ? aus? atsigulus ant pagalv?s, plauk? laiymo ir ukavimo nagu?iais :) Tai tai tokie m?s? n?dienos diaugsmai :)

Bet mes ?ia apie s?rio derli?… Taigi, Mildlandijoje gausiai uder?jo vark?s s?ris. Ir kai jau jo buvo atsivalgyta vieio, su medumi, su uogiene, kepto su prieskoniais su kiauiniene, virtinukuose ir t.t. ir pan. at?jo metas iekoti kako naujo :) Ironika, bet pirmasis ios temos ?raas n?ra one of the bestest pripainto vark?s s?rio sufle.. bet ateis ir jo eil? :)

Turiu ?dom? usi?mim? – kartais darau i s?rio vark? :) nes receptas teigia, kad reikalinga vark?… taigi jami vark?s s?r?, j? smulkiai sutarkuoji, ?dedi gietin?s, truput? pieno jei reikia ir vuolia – vark? :)

Jeigu kam nors nety?ia irgi uder?jo s?riai, J?s? d?mesiui tikrai neblogas vark?s s?rio tart’as su mano m?giamu vark?s ir okolado deriniu mmm…

marmurinis_varskes_pyragas2

Tart’o pagrindui reikia:

100g sviesto arba margarino,

1/2 stiklin?s cukraus,

1 kiauinio,

1 – 1 1/2 stiklin?s milt?,

2 aukt? kakavos.

Sviest? isukti su cukrumi, ?muti kiauin? ir gerai imaiyti. Suberti miltus ir kakav? ir suminkyti tel?. Tela ikloti kepimo form? su krateliu. A tai darau tiesiog pirtais ispaudydama tel? ant formos – jokio ko?iojimo ir terliojimosi :) Beje is pagrindas yra one of my favorites su pla?iomis panudojimo galimyb?mis, pavadinkim :)

Tada reik?t? ikloti pyrago pagrind? kepimo popieriumi ir priberti ten pup? (!) – steb?tinai geras b?das apsaugoti kepamo tu?io pagrindo kratus nuo suvarv?jimo ? vien? blyn? :) Taip pakepam apie 175 laipsni? kartyje madaug 10 minu?i?. Tada iimam popieri? su pupomis ir dar apkepam pagrindo vir?.

Marmuriniam ?darui reikia:

450g vark?s s?rio,

3 aukt? gietin?s,

2 aukt? cukraus,

250 ml moli?g? uogien?s (a naudojau savo pernykt? su apelsinais),

3 dideli? kiauini?,

3 aukt? milt?,

1 arbatinio auktelio cinamono,

1/2 arbatinio auktelio malto imbiero,

iupsnelio muskato,

iupsnelio druskos,

85g okolado.

S?r? aiku sutarkuojame ir sumaiome su grietine. Sudedame cukr?, kiauinius, moli?g? uogien?, miltus ir prieskonius ir gerai iplakame. A net pasinaudojau blenderio paslaugomis :) okolad? patirpiname dubenyje ant vandens. Daugiau nei pus? vark?s mas?s sukre?iame ant ikepto pagrindo. ? likusi? dal? ?maiome tirpint? okolad?. Gaut? miin? auktu id?liojame ant viesios mas?s ir peiliu pavingiuojame per krem? taip, kad jis iek tiek susimaiyt?. auname ? 175 laipsni? kar?io orkait? 45 minut?ms. Ikepus? pyrag? atv?siname ant groteli?, o po to dar palaikome aldytuve, kad sustingt?. O tada dovanojam ir ragaujam :)

marmurinis_varskes_pyragas

Vasarotoj? piet?s

Galima pagalvoti, kad atostogauti, tai reikia tur?ti bent jau 30 valand? paroje :) toli grau… tenka pripainti, kad veiklos irgi maiau ir ji ymiai tingesn? :) bet tai irgi veikla, kuri uima laiko. Perasi ivada – vasaroti irgi darbas :)

O kai dirbi, valgyti irgi reikia :) Smagumas tas, kad maisto gaminimui galima skirti daugiau laiko ir prisigalvoti visokiausi? ?vairiausi? ?domybi?. Taip ir atsitiko… ? kart? papras?iausias senovinis patiekalas virto iek tiek fancy reikalu, palyd?tu gausyb?s kompliment? :)

Pastraipa ne ? tem?. Su s?lyga, kad ?ia ne kokia receptain?, o tiesiog normalus(?) blog’as :) tai a vis susiduriu su tokia dilema – ar rayti greitai, tiesiai viesiai ir aikiai, bet rayti ar nerayti, kai neturi sukoncentruot? min?i? ir, k? pasakyti, kad b?t? daugiau nei tiesiog receptas. Tai rayti ar nerayti? :)

Tai vat ? kart? yra tas kartas, kai min?i? n?ra, bet yra puikus maistas :) Teb?nie ? kart? tik maistas…

Bulv?s su varke ir raugintais agurk?liais naujovikai :)

  • bulv?s (geriausia vieios ir vidutinio dydio),
  • vark?,
  • grietin?,
  • vieiai rauginti agurk?liai,
  • ?esnakas,
  • druska, prieskonini? oleli? miinys, truputis aliejaus.

Bulvytes reikia labai variai nuplauti, naudojant epet?l? ir perpjauti per pus? iilgai – plonesn? pusel? grei?iau ikeps. Bulvi? puseles d?ti perpjauta puse ? vir? ? aliejumi itept? skard?. Bulves patepti arba papurkti aliejumi, pabarstyti druska, pagardinti ispaustu ?esnaku, pabarstyti olel?mis. Tada piln? skard? auti orkait?n, man prireik? apie 40 min.

Tuo tarpu reikia pasiruoti varkyt?, t.y. sumaiyti m?gstam? vark? su trupu?iu greitin?s iki norimos konsistencijos. Dar pagardinti druskyte. Pasipjaustome agurk?li? ir laukiame kol ikeps bulv?s. O kai jau sulaukiame, tai puolame valgyti, kol bulv?s dar kartos. Skanaus :)

keptos_bulves

Cukinij? uogien? arba kirvio ko?

Kur buvus, kur nebuvus, tai ir a su nauju post’u :) Atostogos daro savo – galva viesi, viskas aplink paskend? saul?s ilumoje ir puimis kvepian?iame ore, viskas lengva, viskas ?manona…

Gera dabar visk? pasakoti ir prisiminti. Realiu laiku viskas atrodo kitaip ir danai ymiai dramatikiau nei yra i tikr?j? :) tai, kad ir is post’as.. o juk tur?jau rayti apie m?lynin? tortadien?… jau d?liojau galvoje sakinius ir ma?iau nuotraukas, kurios bus tokios graios.. tokios graios :) Bet deja, viskas buvo tik skanu, o su vaizdeliu kaip ir nelabai pavyko… ir ne d?l fotoaparato ar tai fotografo niuans?… d?l kep?jos kreiv? rank? – to be exact :)

Tai tai tod?l ir pavadinimas toks – kirvio ko? – post’as, kaip ir uogien?, i nieko :) Bet tikrai skani gavosi, ir fotografuotina :)

Cukinija (kaip ir visi jos gimin?s – patisonai, moli?gai) yra nuostabi darov?, kuri panaudojamumu primena tofu – kur d?si, ten tiks :) Staiga upl?do filosofiniai pam?stymai apie visk? ir niek?, ir kaip viena yra kita. Danai esame link? nuvertinti niekuo neisiskirian?ius mones ar daiktus – neva jie pilki, ne?dom?s… Bet labai danai neiskirtinumas lemia universalum? – toks mogus gali atlikti ?vairius darbus, o daiktas b?ti panaudotas pa?iais ?vairiausiais b?dais. Aiku neribot? galimybi? sistemos danai turi sav? minus? :) bet ?ia turb?t min?i? ribotumo problemos :)

Taigi, cukinija – neriboto panaudojamumo darov? (kaip koks agurkas :)). Ir kepta, ir virta, ir trokinta, ir su morkom, ir su ryiais… :) Tod?l gausus j? derlius kasmet mane vis labiau diugina.

iek tiek pasibrowse’inus interneto platyb?se, nusprendiau, kad galiu visk? sugalvoti pati… o pagalvojus supratau, kad ir to galvojimo ne kain kiek :) svarbiausia yra proporcija, kuri grietai priklauso nuo nuotaikos :)

cukiniju_uogiene

Cukinij? uogien?

  • 1,5 kg cukinij?, patison? (it? dar nebandiau, bet manau tur?t? pavykti lygiai analogikai gerai) arba moli?g? (nulupt?, supjaustyt? nedideliais kubeliais),
  • 1 kg cukraus,
  • 2 citrinos,
  • 1 pakelis uogieni? tirtiklio

Cukinijas d?ti ? adekvataus dydio puod?, upilti nepilna stikline verdan?io vandens ir upilti cukrumi. Virti ant vidutin?s ugnies, truput? pamaiant, kad cukrus itirpt? ir neprisvilt?. Gerai nuplovus citrinas (nuplikius verdan?iu vandeniu), plonai nuskusti ieveles (tik gelton?j? dal?, nes nuo baltosios apkarsta), jei reikia susmulkinti. A itam reikalui naudoju special? prietais? citrin? ievel?ms lupti, bet galima naudoti labai atr? peil? ir kruoptum? arba smulki? tark? (trintuv?? :/).

Paruotas ieveles sumesti ? puod? ir toliau smagiai virti, kartais pamaiant. Virti reikia tol, kol cukinij? gabal?liai perkaista ir suminkt?ja. Tik tada supilti ispaustas citrin? sultis (kitaip nuo r?gties cukinijos nesuminkt?s). Po truput?, vis pamaiant, sud?ti uogieni? tirtikl? ir dar iek tiek pavirti , kol ims darytis drebu?iai. Konsistencijos pabandymui, galima ?d?ti auktel? uogien?s ? l?ktel? ir atv?sinti. Galima d?ti daugiau citrinos sul?i? arba tiesiog citrinos r?gties, taip pat galima d?ti maiau cukraus, nes mano uogien? gavosi gana saldi. Kita vertus tam ji ir uogien? :)

Tai tai, ivirt? uogien? kart? pilstyti ? varius, ikaitintus stiklainius ir sandariai udaryti (vienaip ar kitaip :)). Jeigu pavyksta laikyti iemai, arba ragauti su baltu s?riu, ledais, plakta gietin?le, sufle, blyneliais, pyragais ir kuo tik sugalvosit… i universalios darov?s – universali ir uogien? :)

cukiniju_uogiene2

Mmm… ledai

Nagi prisipainkit, kas vaikyst?je nesvajojo tur?ti pilno aldytuvo led?, kad gal?tum valgyti kada panor?j?s ir kiek panor?j?s (itam dar ir sveikatos atitinkamos reikia :)). Na jei ne aldytuvo, tai bent jau pilnos kien?s kapeik? :) Ties? sakant, mano vaikika svajon? praktikai isipild?, tik pabaiga buvo ne visai diugi… Guli sau per atostogas lovoj su begalybe temperat?ros… net neinau, kuris ?ia odis labiau tikt? – gaila ar gerai – kad ta lova Nidoj :)

Bet ledai buvo tikrai skan?s… kaip ir daug kas vaikyst?je, jie turi tokio nesugadinto ir tikrov?s beviltikumo ne?takoto spindesio… mano akys tikrai nuvinta vaikiku naivumu atsistojus prie led? aldytuvo :) ir man patinka, kad mano gyvenime yra toki? dalyk?, kurie nesikei?ia mogui augant – jie tampa tik brangesni ir iltesni, nes su jais siejasi patys nuostabiausi prisiminimai.

Tai tai – ledai! okoladiniai, vaniliniai, karameliniai, plombyras, erbetas, su uogiene, okolado ir sausaini? gabaliukais, trakiais rieut?liais, baltu ar kakaviniu glaistu, gerai apkepusiame vafliniame puodelyje ar ant dailiai fig?rinio pagaliuko… mmm… seil?s takosi ant klaviat?ros :)

Apie namini? led? gamyba galvojau jau labai seniai, dar tada kai nebuvo Mildlandijos. Bet kaip ir visoms didioms id?jos pritr?kdavo laiko, ?kv?pimo, produkt?, o i tikr?j?, tai dr?sos. Neinia kod?l, bet kai labai sureikmini kakok? reikal?, staiga jam pradeda reik?ti ypatingo pasiruoimo ir nusiteikimo… o realiai daniausiai reikia teisingai sukritusi? aplinkybi? :) Taip atsitiko ir man… aplinkyb?s? li?dnas (nes galvoja, kad j? visi pamiro) grietin?l?s indelis aldytuve ir iaurus kartis ne tik u lango, ver?iantis kuriam laikui atsisakyti bet kokio gyvybikai neb?tino orkait?s ?jungimo veiksmo. Rezultatai diugina “po iai dienai” :)

ledai2

750ml vaikyst?s svajon?s J?s? aldytuve reikia:

  • 200ml grietin?l?s,
  • 300ml pieno,
  • 4 kiauini? tryni?,
  • 150g cukraus,
  • vanilinio cukraus,
  • pried?, jeigu norisi (a naudojau juod? okolad? ir sausainius “Gaidelis” vulgaris :))

Pien? ir grietin?l? paildyti puode su 75g cukraus. Trynius isukti su likusiu cukrumi iki baltos purios mas?s, liaudyje vadinamos kogel-mogel. Galima naudotis elektro?ranga arba rankine plakimo luotele, ?ia kaip kam labiau patinka. Pieno miin? po truput?, maiant supilti ? tryni? mas?. Tada visk? v?l supilti ? puod? ir kaitinti ant silpnos ugnies, kad neuvirt?. Mas? ima labai po truput? tirt?ti ir tai yra enklas liautis :) Tada visk? reikia ataldyti – geriausia t? daryti ?merkaint puod? ? alto vandens vonel?. Per t? laik?, dar galima atsialdyti metalin? duben? aldiklyje. ? j? perpilti prav?susi? mas?. Tada pats metas sud?ti norimus priedus, kvapus ir t.t. Ir visk? aunam ? aldikl?.

Tenka pripainti – procesas ilgas… na bent jau su mano aldikliu, rezultatas pasimat? tik kit? ryt? :) Pagal apraym?, gaminant ledus be led? gaminimo mainos, reikia juos 3-4 kartus perplakti jiems be?lant. Kadangi a gamyba prad?jau gerokai vakare ir mano aldiklis nepasiymi greit?eiga, kit? ryt? jau nebuvo jokios prasm?s atildyti led? vien tam, kad juos suplakti. Nuo plakimo, mas? tur?t? darytis vientisesn? ir kremikesn?, bet a esu labiau nei patenkinta rezultatu, tod?l ignoruosiu ? fakt?.. bent jau iki kito karto :)

ledai1

O dabar a svajoju apie led? gamybos main?… su kibir?liu ledams, kuris tilpt? ? mano aldikl?… mmm… :)

O tai gal gr?tinie?iai?..

Beiekodama io recepto (o realiai, tai kokio nors recepto su grietine :)) interneto platyb?se, uma?iau toki? antrat? “Grietinie?iai ar grietin??iai?”. Isprogintomis akimis aplenkusi ? google’o ipuol?, susivaldiau ir neu?jau… bet tai visiem aiku, k? galima rasti vaizduokli? ir skaitli? karalyst?je :) dar senov?s imintis byloja, kad kai neturi k? pasakyti, geriau patyl?ti… gaila, kad ne visiems m?s? gimtosios kalbos ekspertams tas supratimas duotas…

Kaip ten beb?t?, tikiuosi, kad itas netik?tas nuotaikos kepinys taps the next next next best thing :) po keksiuk?, bisko?i? ir sufl? (?ia i skyrelio “nu ?ia dar n?ra” :)) Tuoj gr? ekspertas ir ?vertins :) gal net komentar? suregz…

Beje, a taip ir nesupratau, kod?l jie vadinasi apie grietin? :/ gal jie tikrai gr?tinie?iai…

grietinieciai_1

Gr?tinie?iai

  • 100g margarino kepiniams,
  • 100g cukraus,
  • 75g grietin?s,
  • 1 kiauinis + 1 maas kiauinis aptepimui,
  • 400g milt?,
  • auktelis kepimo milteli?;
  • ?darui: 250g vark?s, 2 auktai cukraus, vanilinio cukraus, 1 auktas milt?, 1 kiauinis.

Margarin? itrinti su cukrumi. Grietin? iplakti su kiauiniu. Visk? kartu sumaiyti. Atsargiai ?maiyti miltus su kepimo milteliais. Truput? paminkyti, kad gaut?si vientisa ko?iojama tela. Pagal rekomendacij? tel? reikt? ko?ioti, ipjauti apskritimus, ? kuriuos d?ti ?dar? ir t.t. Man iandien buvo neko?iojimo nuotaika, tai tiesiog ?miau po gabal?l? telos ? delnus ir, kaip vienas kolega iandien sak?, tapnojau, kol gavosi blynukas :) ? blynuk? d?jau po auktel? ?daro (gauto sumaiius visus ?daro komponentus) ir uspaudiau “kibinas style”. Tokiu b?du man gavosi 14 vnt. Gr?tinie?ius aptepti plaktu kiauiniu ir kepti 200 laipsni? kaitroje apie 20 min. arba kol graiai pagelsta. Go gr?tinie?iai!

grietinieciai_2