Toffee saldainiukai

Man nepatinka mon?s, kurie augina medius vazonuose… Kokio velnio reikia irauti visk?, kas gyva, ukloti asfaltu, pasistatyti vazon? ir ?kiti ten med?, kad jis nudi?t?… Man nepatinka mon?s, kurie rao recept? knygas ir leidia sau pareikti, kad nedaryt? sluoksniuotos telos…

A kartais sau truput? nepatinku, kad raau apie all Italian ir neturiu nei menkiausio supratimo, kaip tai yra i tikr?j?… O dabar dar vienas reikalas.. ne italikas, ? kart? baisiau :) Nesmagu man kakaip, nes neturiu nei menkiausios minties, kaip ?ia tur?jo gautis i tikr?j?… nes Brazilija tai net ne Italija ir brigadeiros tai n? i tolo ne pica…

Diaugsmas tas, kad kaip kolega sako buvau “girta tarp moter?” :) Gavosi puikus pasveikinimas, kuris tobulai atitiko s?lyg? “nieko nekepk” :) Dar buvo gera, nes galvoje v?l sud?zg? spie?ius min?i?, kaip ?ia visk? b?t? galima padaryti iek tiek kitaip… geriau, skaniau, tobuliau :)

O dabar… tokie kokie buvo – toffee like saldainuliai su ?vairiausiais priedais :)

Kadangi, turiu manij? bandyti visk? i karto, tai nepasismulkinau ir dariau dviej? r?i? base mases – balt? ir okoladin? :)

Baltai masei:

  • 1 indelis saldinto kondensuoto pieno,
  • 100g balto okolado,
  • 1 auktas sviesto.

okoladinei masei:

  • 1 indelis saldinto kondensuoto pieno,
  • 3 auktai nesaldios kakavos,
  • 1 auktas sviesto.

Pabarstukai and stuff:

  • malti em?s rieutai,
  • blaniruoti migdolai,
  • blaniruoti lazdyno rieutai,
  • sezamo s?klos,
  • cinamonas,
  • cukrus,
  • brendyje mirkytos vynios,
  • smulk?s cukatai,
  • nediduk?s vynuog?s be s?kly?i?.

Viskas vyksta paprastai – jamam kondensuot? pien?, pilam ? puod?, dedam sviet? ir tarkuot? okolad? arba kakav? ir verdam. Beveik vis? laik? reikia maiyti, nes mas? gana greit pritraukia prie dugno. Taip verdam, kol mas? gerokai sutirt?ja – tiek, kad perbraukus auktu pasidaro takelis ant puodo dugno, kuris usitraukia labai l?tai.

Gaut? mas? supilam ? nema? l?kt? (kad grei?iau atalt?) ir atv?sinam. Taip pat padarom ir su kitos r?ies mase.

Kai jau mas? gerai atalusi, ir nebevarva i apverstos l?kt?s, galima imtis tikro darbo – saldainiuk? gamybos :) Svarbiausia taisykl? – visi ? saldainio vid? dedami dalykai turi b?ti sausi… d?l to brendyje mirkytas vynias apvoliojau cinamone ;) Ir dar vienas reikalas – b?tinai reikia pasisviestuoti rankas :) Ir dar iaip patarimas – saldainius geriau kame nors apvolioti, kad neprilipt? prie popier?li? ir vieni prie kit?, kad ir kaip miela tai b?t? :)

O kai darbas baigtas, saldainius geriausia laikyti aldytuve, ypa? d?l to kad jau vasara! Dar juos reikia dailiai supakuoti ir padovanoti :)

P.S. Sese, sese, ispausk komentar?, a? :)

Mamuk? dienos eksperimentai II

? kart? ?anga bus kur kas trumpesn? :) Pasakysiu tik tiek, kad ir taip gausiai skanus okoladinis pyragas buvo upgrade’intas iki puikaus torto! Upgrade’as tikrai vyk?s ir labai paprastas – plaktos grietin?l?s pertepimas :) kaip ten sakoma apie tobulum? ir paprastum?…

Tai tai, gavosi kakas panaaus ? “Juod?j? mik?”… geras skonis – dar geresnis vaizdas :) ko daugiau reikia puikiam tortuliui? :)

Nukrypstant nuo temos… turiu ibandyti dar vien? tortulio receptuk? ir jeigu viskas pavyks tai bus official – iuos metus skelbsiu tortuli? metais :) Ne?tik?tina, turint omeny, kad visada galvojau, kad tortuliai yra kakas tokio, k? a neitin gerai sugebu :) nu iskyrus “Pensinink?” :) bet ?ia beveik nesiskaito… anyway, noriu tik pasakyti, kad iemet man visai sekasi su tortuliais… tfu tfu tfu, kad neprisisnek??iau :)

okoladinis tortulis

  • 200g milt?,
  • 200g cukraus,
  • 2 auktai kakavos,
  • 2 aukteliai kepimo milteli?,
  • iek tiek vanilino arba vanilinio cukraus,
  • 75g tirpinto margarino,
  • 240ml ilto vandens,
  • 1 auktas citrinos sul?i?;
  • Kremui – 450g grietin?l?s (geriausia 36% riebumo), aukto cukraus pudros;
  • Sulaistymui – 100ml vyni? sirupo arba uogien?s skystimo, iek tiek vandens ir 3 aukt? vyni? trauktin?s;
  • okoladiniam glajui – 150g okolado, ~100g sviesto.

Kepam biskvit?, t.y. pyrag? :) Sumaiom miltus, cukr?, kakav?, kepimo miltelius ir vanil?. Tada ? saus? mas? pilam tirpint? margarin?, vanden? ir citrinos sultis ir visk? gerai imaiome akute. ?kaitiname orkait? iki 180 laipsni?. A darau taip, isikerpu apvalios kepimo formos dugno dydio kepimo popieriaus apskritim?, ?kloju j? ? form? ir supilu tel? – kepant kratai atlimpa patys, o dugnas neprilimpa ir lengvai isiima. Tai tai, aunam ? kart? orkait? madaug 35 minut?ms, galima pasitikrinti su mediniu pagaliuku.

Ikepus? pyrag? gerai atv?sinam (jeigu ieina ir per nakt?) ant groteli?. O tada perpjaunam pusiau ? du blynus.

Pirmiausia reik?t? pasiruoti okoladin? glaj?, kad jis sp?t? prav?sti, kol bus tepamas. Tam itirpiname okolad? ir sviest? ant silpnos ugnies. A dar ?pyliau lakel? (apie 50g) grietin?l?s – nuvogiau nuo kremo dalies :) Visk? gerai imaiome iki vientisos mas?s ir paliekame atv?sti.

Tada iplakame likusi? grietin?l? su cukraus pudra. A tortul? i karto dariau ? l?kt?, kurioje jis buvo patiektas, nes jo purumas man nedav? ramyb?s ir nusprendiau nerizikuoti su perk?lin?jimu :)

Tai tai dedame ? l?kt? apatin? blynuk?, sulaistome puse sumakaluoto skystim?lio ir aptepame 2/3 plaktos grietin?l?s. Tada udedame antr? blynuk?, iek tiek spustelim. Sulaistome likusiu skys?iu, aptepame likusia plakta grietin?le, jei reikia dar apkamome ja onus.

Galiausiai pasigalandame kantryb? ir aptepame vis? tortul? atalusiu okoladiniu glajum. Sud?tingiausia dalis yra onai – a tam reikalui naudojau ma? auktel? ir iek tiek laiko :) Nebijome, kad glajus skystokas – aldytuve jis puikiai suauta, o pjaustant visai nel?in?ja.

Puoyba priklauso nuo fantazijos ir nuotaikos. Man ? kart? gavosi gana prabangaus vaizdo tortulis :) Tam panaudojau medin? pagaliuk? suraiymui ir iek tiek “girt?” vyni? :)

Skanus, riebus, sotus ir graiai graus :)

Mamuk? dienos eksperimentai I

Manau, kad nebijoti eksperiment? virtuv?je yra geras enklas :) Aiku, a pati jau?iu, kad kartais perlenkiu lazd?… bet man atrodo mano eimyna jau priprato prie mano s?kmi? ir nes?kmi? ir beveik tokiais pa?iais patenkintais veidais jas sudoroja :)

Neinau kod?l, bet neturiu baim?s pabandyti koki? naujov? vietine proga :) Ir turiu pasakyti, kad visko b?na.. tikrai visko :) nesuauusi? torto sluoksni?… nesusikaramelizavusio cukraus… ? led? sualusios el?, kuri po to tampa el? salotomis, nes yra be ans? ikratyti j? i formos viename gabale :) ir dar daug ?vairi? dalyk? nutinka su tais “pirmais blynais”… bet a kakod?l nepasimokau.. ir vis k? nors pabandau, gal ne visai laiku ir ne visai vietoj :)

Na gerai, mamuk? diena gal ir ne pati geriausia proga eksperimentams :) ?ia net man aiku :) bet manieji ? kart? buvo labai nuoirdiai nat?ral?s ir visai ne prisiverstiniai ar dar kokie… Turb?t tai ir buvo didel?s s?km?s paslaptis :)

Esu gausiai laiminga tur?dama nemaai k? ia proga pasveikinti :) Tod?l man prireik? net dviej? eksperiment? :) Ties? sakant, abu buvo tokie pusiniai, tai du po pus? galima suskai?iuoti ? vien?, bet still… :)

Pirmasis, jau kart? bandytas, o antro karto proga ir paekperimentuotas :) netik?tai italikas Tiramisu :) Vienas mamukas buvo taip suav?tas pirmuoju bandymu, kad netur?jau joki? kit? min?i? ia proga :)

Na gal ne visai tiesa… min?i? iek tiek tur?jau… pavadinkim jas patobulinimais :) Prad?ti reikia nuo to, kad vienas i gana pagrindini? io g?rio komponent? yra mascarpone, kas yra riebu + brangokoka (tokiais kiekiais, kurie reikalingi)… Mascarpone galima ir pasigaminti, nam? s?lygomis.. tik pirmam poymiui tai netur?s jokios ?takos, o antram tur?s toki? nelabai pajuntam? :)

A nusprendiau itam reikalui panaudoti namin? saldi? vark? :) Rezultatai tokie – gausiai maiau riebu (?ia kam pliusas, kam minusas :)), skonin?s savyb?s praktikai nenuken?ia, bet kad ir kiek stengiausi varkyt? pertrinti, galima pajusti toki? labai velni?, bet vis tiek vark?s konsistencij? (mauly?ius gr?delius). A nelinkusi laikyti to minusu :) ir ko gero kit? kart? darysiu lygiai analogikai :) na nebent rasiu super-duper akcij? mascarponei ir riebiai m?gstan?i? valgytoj? kompanij? (?ia ta paprastoji reikalo dalis) ;)

Dar vienas nuostabumas, kad pasidaro is skanumynas nuostabiai greitai (na, kai turi paruotus visus reikalingus produktus, kuriuos galima pirkti arba pasigaminti! – dar vienas pliusas).

Tiramisu

  • 7 kiauini? tryniai,
  • 1/2 stiklin?s cukraus,
  • 1/2 + 1/2 stiklin?s Marsalos (italiko likerinio vyno),
  • 600g saldios vark?s,
  • 450g grietin?l?s (geriausia 36% riebumo),
  • apie 40vnt. biskvitini? sausaini? “Lady fingers” (?ia priklauso, kokio dydio ind? naudosite),
  • didelio puodelio geros stiprios kavos (iek tiek atv?sintos),
  • iek tiek kakavos.

Viskas prasideda nuo to, kad reikia sud?ti kiauinio trynius ir cukr? ? duben? ir kaitinti vir silpnai verdan?io vandens, vis pamaiant plakimo luotele. Taip pat ? mas? supilame pus? stiklin?s Marsalos. Tai verdame, kol cukrus visai itirpsta ir mas? ima tirt?ti. Tada duben? iimame ir panardiname ? alto vandens vonel? atv?sti. Nepamirtame vis pamaiyti mas?, kad grei?iau alt? ir nususidaryt? pl?vel?. Tuo tarpu sutriname vark?. A tryniau kartu su kiauini? mase, kad mano blenderis nepaspringt? :)

Labai gerai iplakame grietin?l?. Tik nereikia persistengti – inom, kas tada b?na :) Plakt? grietin?l? ?maiome ? kiauini? ir vark?s mas? ir kremukas jau paruotas :)

Tada pasiruoiame form?. Tur?kime omeny, kad su ja reik?s ir patiekti, tod?l naudotinas ne pats baisiausias turimas indas :) ? duben? sumaiome kav? ir likusi? Marsal? (galima pilti ir daugiau, tiesiog labiau jausis Tiramisu skonis, nepersistengiam – kaip ne kaip alkogolis :))

Taigi, jamam po vien? pirtel? ir merkiam ? kav?, labai trumpam, o tada bandom labai glaudiai ukloti vis? formos dugn?, kad likt? kuo maiau ir kuo maesni? plyeli? :) Pirteli? sluoksn? uklojame puse kremo ir v?l d?liojam sluoksn? pirteli?. Ant viraus v?l sluoksnis kremo.

?domioji dalis – kelet? kart? trinktelim ind? su turiniu ? stalvir?, kad usipildyt? oro tarpeliai :) Idn? udengiam folija ir dedame ? aldytuv? nak?iai.

Prie patiekiant, apibarstome kakava. Ir mmm.. ragaujam :)

O antras eksperimentas jau laukia eil?je b?ti papostint’as :)

Paskutinis mados klyksmas – focaccia

Taip jau atsitiko, kad antros Velyk? dienos vakar?, pavarg? nuo nesibaigian?io valgymo ir vis? ventini? patiekal?, nusprend?me, kad yra pats laikas ?gyvendinti seniai kirban?i? id?j?. Italija dvelkiantis, visikai nesud?tingas ir net kasdienis ukandis, skan?stas.. kaip pavadinsi, taip nepagadinsi :) V?l turiu paapgailestauti, kad visos mano inios apie focaccia grynai popierin?s.. niekada nebuvau Italijoje, niekada neragavau tikros italikos focaccia’os… bet! turiu labai ryk? ir stipr? jausm?, kaip ji tur?t? atrodyti, kvep?ti ir kokio skonio b?ti :)

Ties? sakant tas jausmas jau senokai yra suformuotas Pizza Jazz… j? focaccia, tai toks ne per plonas picos paplotis su ? vid? ?ko?iotu s?riu, alyvuogi? ar kumpio gabal?liais… aptepta ?esnakiniu aliejumi… apibarstyta tarkuotu parmezanu… mmm… traku… kvapnu… nuostabiai skanu…

Ir tada.. beiekant recepto interneto platyb?se, ir prie tai nety?ia paragavus tokios bandul?s (kuri buvo pavadinta focaccia) ir vietin?s reikm?s picerijos, su tikru italu uu prekystalio ir prie krosnies… paaik?jo baisi tiesa :O kad jazz’o focaccia ymiai toliau nuo tos tikrosios, negu ta italo bandul?… bet… kol a nebuvau Italijoje ir neinau kas ten yra kas i tikr?j?… mano focaccia bus panaesn? ? pic? be nieko :)

Ties? sakant, pavyko utikti tokia nereali? picos tel?, i kurios ieina kokio tik nori storumo focaccia ar tai pica.. reikia tik pasikinkyti fantazij? ir pasiraityti rankoves, kad neisimiltuotum :)

Kita visos ios istorijos pus? – mielin? tela :) Niekada netur?jau mielin?s telos baim?s.. ties? sakant, man i viso retai atrodo, kad kakas virtuv?je gali b?ti taip sud?tinga, kad gaut?si kakas nevalgomo :) tiesiog vieniems patiekalams reikia b?ti labiau alkaniems, kitiems maiau :)

Tai tai mielin? tela… kiek save prisimenu, m?s? namuose b?davo gaminami vienokie ar kitokie mieliniai reikalai – nei vienos K??ios dar neapsi?jo be namini? k??iuk? ir b?tinai Kal?dinio aguoninio pyrago… kartais b?davom palepinami namin?m mielin?m bandel?m.. po to buvo “bandel?s kiekvien? iemos savaitgal?!” periodas :) dar buvo mielini? pyrag? su left over’i? ?dar?… ir vis tik tai b?davo pakankamai reti ?vykiai, tod?l mielin? tela man kakaip asocijuodavosi su pakankamai ilgu laiko tarpu – uminkyti tel?, kildinti, kak? suformuoti, v?l kildinti ir gal? gale kepti… toks nediuginan?iai ilgas procesas :) pliusas tik tas, kad man atrodo jau pra?jo neikylan?ios mielin?s telos = negyv? mieli? laikai :) tod?l investavus atitinkam? laiko kiek?, galima gauti visai diuginant? rezultat?.

Aij bet mes ?ia gi apie focaccia :) tai tai, anks?iau picai kepti visada naudodavau tam skirt? milt? miin?, kur tik reikia ?pilti vandens ir aliejaus – atseit maiau terlion?s, bet vis tiek reik?davo laukti kol tela pakyla.. ir dar tie miltukai neinia i ko :)

Taigi, daugiau joki? pic? i miltuk?! Skamba kaip i reklamos :) bet tegul ?ia bus mano vieas paadas.. nes n?ra nieko lengviau nei sukurpti puik? picos pagrind? :)

Daugiau ?ia nieko ir nepridursi… J?s? d?mesiui focaccia:

  • 375g milt?,
  • 1 pakelis saus? mieli?,
  • 1 auktelis druskos,
  • 1 auktas cukraus,
  • 2 auktais aliejaus,
  • 235ml ilto vandens,
  • ?darui galima naudoti k? tik sugalvosit, bet a rekomenduoju tur?ti aliejaus, ?esnako, prieskonini? oleli? miinio (b?tinai su baziliku), fermentinio s?rio ? vid? ir parmezano tipo s?rio apibarstyti virui, juod? alyvuogi?, saul?je diovint? pomidor?.

Ir tai kaip paprastai viskas padaroma – supilame visos telos produktus ? duben? ir uminkome tel? :) paprasta anea? :) Toliau viskas priklauso nuo to kokia focaccia norite gauti… bandul? type focaccia’iai si?ly?iau ?minkyti pasirinktus priedus (pvz. oleles ir smulkintus diovintus pomidorus), o mano stiliaus focaccia’iai reik?s isiko?ioti por? storesni? ar plonesni? (?ia irgi priklauso nuo noro gauti traki? ar ne toki? traki? focaccia) blynuk?.

Beje kalbant apie ko?iojim?, i tela pasiymi itin geru tamprumu, tod?l galima pasimokyti ir ongliruoti, jei tik yra noro :) Tai tai jei pasirinkote blynuk? variant? – ? skard? dedame vien? blyn? apibarstome j? tarkuotu s?riu, olel?mis, smulkintomis alyvuog?mis ir diovintais pomidorais. dedame ant viraus antr? blyn? ir utaisome kratus, pabadome focaccia akut?, kad b?t? kur ieiti orui.

Pasiruoiame ?esnakin? aliej?: ispaudiame ?esnako skilteles ir upilame iek tiek aliejaus, visk? gerai itriname ir gauta mase aptepame focaccia. auname ? 200 laipsni? kar?io orkait? ir kepame, kol ikepa :) priklausomai nuo focaccia storio :) Bebaigiant kepti, focaccia trumpam itaukiam i orkait?s ir apibarstom smulkiai tarkuotu parmezanu. auname atgal ? orkait? ir baigiame kepti.

Tai tai kaip viskas paprasta… stor?j? focaccia galima valgyti kaip duonel? prie salot? ar sriubos, o plon?j? gardiuotis kaip ukandiu, prie vyno, kavos ar arbatos… skanum?lis :)

Tiesiog chocolate brownie

Taip… tiesiog brownie, nes lietuvikai vadinti nesiver?ia lieuvis :)

Kitas dalykas, kad brownie nelabai ?sipaio ? lietuvik? deserto ar tai pyrago suvokim?. O jeigu taip realiai, tai mes net tinkamo apib?dinimo ar tai deserto tipo brownie’iui neturim. Labiausiai artimas pavadinimas yra “plytel?”, bet tai kakaip nenuoirdiai skamba, ne?tikina ir tiek. Gal ?ia tik man taip atrodo, bet manau, kad t?las lietuvis nesuabejoj?s pavadint? j? “zakalcu” :) Ir a pati negal??iau paneigti, kad brownie turi to, mano jau nupasakoto, okoladini? muffin’? keistumo, bet… kad ir kaip ten b?t? brownie yra labai skanu, labai okoladas, labai sodrus skonis ir iaip labai gerai :)

Mano paintis su brownie ?vyko u j?r? mari? :) ir neinau ar tos j?ros ir marios mane taip veik? ar dar kakas, bet is desertas padar? man labai ger? ir ilgalaik? ?sp?d?. Vis? laik? pagalvojus apie Amerik?, pirmiausia prisimenu brownie.. kuris buvo toks iauriai skanus, toks tikras ir rimtas reikalas… galb?t tiesiog brownie buvo tai, ko man tada labai reik?jo… atsimenu, kaip utaupiau pus? brownie’io kitai dienai… ir kaip jis buvo nepakartojamai skanus, iimtas i aldytuvo…

Nu ir k?… nepra?jo nei kokie 5 metai :) ir a jau moku tai padaryti savo namuose :) ir vis tiek… kai valgau brownie man em? slysta i po koj?… nors aplink yra viskas, ko reikia – mylimi mon?s, maas rainas ir plytel? tikro okolado “skladuke”… teisingas desertas, k? ?ia ir pasakysi :)

Chocolate brownie

  • 140g juodojo okolado,
  • 100g margarino,
  • 200g cukraus,
  • 3 kiauiniai,
  • 2 auktai nesaldintos kakavos milteli?,
  • 100g milt?,
  • ~100g brendyje mirkyt? diovint? vyni? arba baltojo,pieniko ar to paties juodojo okolado,
  • vanil?s.

Margarin? ir okolad? itirpiname dubenyje ant verdan?io vandens. Nukeliame nuo vandens ir imaiome. Dar ?maiome kakav? ir cukr?. Kai cukrus isimaio ir mas? truput? atv?sta, po vien? ?maiome kiauinius. Galiausiai ?maiome miltus ir vanil?. Dar pagardiname mas? pasirinktais priedais.

Tel? pilame ? skard? (a naudoju tart’o form?) ir auname ? 175 laipsni? orkait? madaug pusvalandiui. Svarbus momentas – brownie neturi perkepti ir b?ti sausas kaip koks pyragas :) Brownie turi b?ti fudgy :) o tai reikia, kad reikia vis pasitikrinti, ?smeigiant medin? pagaliuk? ? kepant? brownie. Pagaliukas neturi b?ti varus ir sausas, itrauktas i kepinio vidurio. Jis turi b?ti iek tiek apsiv?l?s tela ir prapjovus atrodyti kaip susmeg?s pyragas :)

Brownie yra puiku patiekti ilt? (arba paildyt? :)) su plakta grietin?le arba vaniliniais ledais… mmm… skanum?lis :)

Keisti okoladiniai muffinai

J?s man?s nepa?stat, bet a inau, kad iandien J?s? gimtadienis :) Sveikinimai i Mildlandijos!


O dabar apie tuos muffinus ir j? keistum?.. Kaip okolado ir panaaus g?rio gerb?jai, man turb?t negal?t? b?ti nieko geriau u okoladinius muffinus, bet.. nu kakaip jie man nelimpa :) Ta proga a kartais darau eksperimentus su mon?mis – kepu okoladinius muffinus ir atiduodu daugiau ar maiau pa?stam? moni? teismui :) Kiek pamenu, muffinai visada b?na iteisinami :)

Bet kakas su jais vis tiek yra… tokio keisto :) Ir negaliu pasakyti, kad jie neskan?s ar kak?… gali b?ti, kad jie ikep? nesuteikia man tiek diaugsmo, kiek vil?i? a ? juos sudedu…

Tarkim okoladini? muffin? tela yra turb?t tobuliausios konsistencijos ir taip iauriai skaniai kvepia… mmm.. vaikyste… okoladiniu plombyru… yami :) o po to jie ikepa ir pradeda kitaip skaniai kvep?ti.. skaniai, bet kitaip :/ tai nu ir va… gal tame ir paslaptis :)

Dar vienas dalykas – okoladiniai muffinai yra labai fotogeniki :) tie paviriaus sukeld?jimai tokie… gra?s ir daug adantys :) atrodo, imsi, perlaui ir pasipils okolado up?… :) ir dar tas tamsumas, ant kurio puikiai matosi visi priedai ir spalvos… grau :)

Tai tai, jeigu neatmuiau entuziazmo, galite pabandyti :)

okoladiniai muffinai

  • 225g milt?,
  • 2 geri auktai kakavos su okoladu (arba iek tiek daugiau paprastos kakavos),
  • 2 aukteliai kepimo milteli?,
  • 125g itirpinto margarino kepiniams,
  • 100g cukraus,
  • 2 kiauiniai,
  • 180ml pieno,
  • brendyje mirkyt? vyni?.

Viename inde sumaiome miltus, kakav? ir kepimo miltelius. Kitame inde suplakame itirpint? ir atv?sint? margarin?, kiauinius ir cukr?. ? i? mas? dalimis ?plakame milt? miin? ir pien?.

Pasiruoiame muffin? formeles ir popier?lius, paskirstome tel? ? juos. Prismaigstome “girt?” vyni? ir auname ? 190 laipsni? kar?io orkait?. Kepame apie 20 min., kol pradeda skeld?ti, o ?smeigtas ir itrauktas medinis pagaliukas b?na sausas.

Puodelis laim?s ir ilumos

Klausimas tik, ar tas puodelis pusiau tu?ias, ar pusiau pilnas?.. :) Ir taip visada, kol gyvi b?sim… Kakaip iandien dviej? medalio pusi?, pusiau piln? ir tu?i? stiklini? bei gi reliatyvumo poj?tis mane persekioja.. tiesiog iaip, bet pasidar? ?domu :)

Neinau, kaip J?s, bet a akivaizdiai turiu (net neinau kaip pavadinti) polink? ar tai geb?jim?, t? pat? dalyk? matyti skirtingai… Sakykime tas dalykas yra gyvenimas, ar tai laikas… ir tai atsikeli vien? ryt? ir galvoji, arba labiau tikt? sakyti, jauti “viskas puikiai.. aij ?ia dar reikia ? bei t? nuveikti, apie t? ir kit? pagalvoti, en bei ten nueiti.. bet jau kai tik visk? padarysiu (o b?tinai padarysiu!), tai bent pagyvensiu, gi laiko marios, tikrai uteks…”

Ir tada b?na kitoks rytas, kitos kojos :) tos kuri matyt turi kakoki? rimtesni? matematini? gabum?, arba turi skaitliukus :) ir dar ji (ta koja) akivaizdiai moka traukti per dant? t? kit? (koj? :))… ir kas gi tada galvojasi?.. “ou really?.. ar ?ia tikrai to laiko marios.. na gal ir marios, bet jos gi ne tavo, jos bendro naudojimo :) kiekvienas semia kiek gali, kol gali.. o po to pasideda kibir? ir eina ils?tis.. ? dykum?.. kur semti gali tik sm?liuk?, saujom (nes kibiras liko ten prie mari?)… sunkus reikalas…”

Tai vat tai… bet kita vertus gerai, kad yra okoladas :) gerai, kad ? gal? iemos, ima po truput? atsibosti arbata, bet vis dar norisi pagurknoti ko nors ilto… gerai, kad okoladas gali suteikti laim?s jausm?, nors ma? ir trump?, bet juk nieko n?ra amino :)

Ir dar gerai, kad kartais reikia tiek nedaug.. net kai labai skubi ir labai n?ra kada, ir labai reikia daryti kak? kito, gali skirti penkias minutes pasigaminti puodel? ilumos ir laim?s :) o puodeliai ?ia gaunasi du (beje) :)

Vienam pusiau pilnam ir vienam pusiau tu?iam puodeliui karto okolado

  • 3 auktai grietin?s,
  • 4 auktai cukraus,
  • 2 auktai kakavos milteli?,
  • 50ml riebios grietin?l?s,
  • 50g juodojo okolado.

Nedideliame puodelyje ant vidutin?s kaitros maiome grietin?, grietin?l? ir cukr?, kol cukrus itirpsta. Tada ?dedame kakav? ir gerai imaiome, kad nelikt? gumuliuk?. Dar ? mas? prilauome okolado, ir maiome, kol jis itirpsta. Vuolia, pilstome ? dailius stiklinius puodelius ir diaugiam?s su rieutais, cukatais… arba tiesiog diaugiam?s :)

Apie ventes, tradicijas ir kaip kartais b?na… II dalis

Tokios ilgos tos vent?s buvo, kad net netilpo ? vien? post’? :) Kadangi vis? esm? id?s?iau aname post’e, tai ?ia lieka tik iedeliai :)

O iedeliai tokie, kad Nepriklausomyb? nugal?jo Ugav?nes, blyn? niekas nebenor?jo, nes buvo sot?s nuo pyrago :) neinau dabar kiek ?ia ta iema tam kieme dar trinsis… :) Bet a stengiausi, negali sakyti… po prievarta ikepiau bulvini? blyn? ir teko visiems juos valgyti :)

Tai tai nepriklausomas pyragiukas – vark?s tart’as. Ties? sakant, diaugiuosi nepapost’inusi io receptuko anks?iau, nes atrodo, kad kepu j? jau vis? aminyb? :) Prieastis labai paprasta – visai neseniai atradau b?d?, kaip ? nuostab? pyragiuk? dar labiau priartinti prie nuostabiojo kreminio cheesecake’o, kuriam paprastai naudojamas kreminis s?ris. O ?ia juk paprast? papras?iausia vark?.. turb?t ir d?l to jis pas mus dar vadinamas Chesapeake’u :) O ? kart? kakas pajuokavo, kad ?ia atrodo kaip Lietuvos v?liava m?nulyje :)

Vark?s tartas

Pagrindui:

  • 100g sviesto arba margarino,
  • 1/2 stiklin?s cukraus,
  • 1 kiauinis,
  • 1 – 1 1/2 stiklin?s milt?,
  • 2 auktai nesaldintos kakavos milteli?;

?darui:

  • 250g vark?s (arba smulkiai tarkuoto vark?s s?rio),
  • 1/3 stiklin?s grietin?s (jei naudojame s?r?, grietin?s reik?t? iek tiek daugiau),
  • 3 kiauiniai,
  • 4 auktai citrinos sul?i?,
  • 1/2 stiklin?s cukraus,
  • 1 1/2 aukto krakmolo,
  • maas indelis konservuot? ananas? gabal?li?, arba kriaui?, arba iek tiek “girt?” vyni?, arba dar ko nors ?domaus, arba visai nieko :)

io pyrago pagrindas yra visai toks pats, kaip marmurinio vark?s tart’o. Trumpai tariant, margarin? isukame su cukrumi, ?muame kiauin?, sudedame miltus ir kakav? ir uminkome tel?. Tela iklojame 26cm skersmens kepimo form? (a naudoju form? emu krateliu, specialiai tart’ams). Nepamirtam vis? reikal? su pupom! :) Pagrind? kepame 200 laipsni? kar?io orkait?je, kol apkepa.

Kol pagrindas kepa, pasiruoiame ?dar?. Ir ?ia yra ta paslaptis – ?darui skirtus produktus (iskyrus konservuotus vaisius ar kitus priedus) reikia suplakti! A iam reikalui naudoju blender? ir gaunasi puikus kreminis ?daras. Kitaip tariant, esm? yra gerai sutrinti vark?, kad ten neb?t? gumuliuk?. Aiku t? pat? galima padaryti tiesiog mediniu auktu, gal tik utruks kiek ilgiau :)

Tai tai, ? ikepus? pagrind? dedame konservuotus vaisius, tolygiai paskirstome ir upilame vark?s ?daru. Kepame 175 laipsni? kartyje 30-40 min.

Apie ventes, tradicijas ir kaip kartais b?na… I dalis

Turb?t niekas nenor?s gin?ytis, kad ? savaitgal? tur?jom maai prog? v?sti :) o jei dar prid?sime kelet? asmeninio gyvenimo moment?li?, kakada aplink ?vykus? Mildlandijos ugimim? ant interneto platybi?… jau?iu ven?i? b?t? daugiau nei laisv? dien? :) o dar jei paskai?iuotume, kad kiekvienai ventei po tort? ar tai ma? maiausiai pyrag? – Ugav?ni? persivalgymas daugiau nei garantuotas :)

Bet taip nebuvo… :) grai tradicija, reikianti, kad kiekvien?met pana? savaitgal? man?s n?ra namie, iemet buvo sulauyta :( tikiuosi, kad tai nereikia tradicijos inykimo, nes b?t? tikrai li?dna nudaigoti toki? ger?, o tuo labiau pa?i? sukurt? tradicij?. ita tradicija dar man patinka tuo, kad jos laikas n?ra grietai apibr?tas, kas yra geras link’as ? daugum? rimt? mano gyvenimo ?vyki? :) Paimkime, kad ir Mildlandij? ir jos gimtadien?, kuris, kaip ir galite suprasti, yra kakada :) t.y. kakada iem?… na gerai, tikriausiai tai buvo kakada vasar?, bet as tikrai neatsimenu kada :) gal nereik?t? ?ia taip atvirauti, nemyl?site man?s po to… :) bet aij, k? ?ia sl?pti :)

Tikriausiai labiausiai noriu pasakyti, kad ven?i? buvo ymiai per daug, tod?l reik?jo kak? rinktis, o apie kak? usimerkti :) ir laukti kit? met? :) b?tent taip atsitiko su Mildlandijos tortadieniu – torto nebuvo :) dabar kaip tik sugalvojau pasiteisinim?: kai leliui b?na 1 metas tai b?na baisus balius (aiku t?v?, nes k? tas pyplius ten atsimena), tada mamyt?s pasisiuva naglas sukneles, t?veliai prisiperka foto beigi video technikos ;) nes kaip ?ia ne?aminsi tokios svarbios progos… odiu visi visk? suprato :) tai tai…

Tai vat jau reikia prad?ti girtis, apie tas ventes, kurios iemet nebuvo pamirtos… Valentino diena tikrai n?ra kakokia itin svarbi vent? mano gyvenime – nors gal kaip tik yra.. labai daug dalyk? yra susijusi? su ia data, nety?ia :) Kaip ten beb?t? tai yra min?tina diena, aiku be t? vis? barbini? spalv? p?kuot? nes?moni? :) nueini i MX, o ten raudona – net bloga, ir tie p?kai gerkl? kutena :) gerai, kad retai einu…

Tai tai, Valentino skanumynas buvo visas kompleksas, visas pagal usakym? :) ir labai jau netradicinis turiu pasakyti, joki? ten okoladuk?, brakiuk?, blah blah blah :) J?s? d?mesiui meduolis su kisieliumi! :)


Meduoliui reikia:

  • 300g dirbtinio medaus (d?l kvapo galima ?d?ti ir aukt? kit? tikro),
  • 1 stiklin?s cukraus,
  • 200g margarino kepiniams,
  • 6 aukt? pieno,
  • 2 aukt? grietin?s,
  • 2 aukt? aliejaus,
  • 2 kiauini?,
  • meduolio prieskoni?,
  • mao paku?io kepimo milteli?,
  • milt?.

Margarin?, med? ir dal? cukraus itirpinti dubenyje vir karto vandens. ?maiyti prieskonius – gvazdik?lius, kvepian?ius pipirus, cinamon?, muskat?, imbier? ir pan. A ? kart? naudojau karto vyno prieskonius :) Kol itirpintas miinys, nukeltas nuo vandens, ?la, itriname kiauinius su likusiu cukrumi. ? medaus miin? ?maiome grietin?, pien?, aliej? ir kiauinius (svarbu, kad medaus miinys neb?t? toks kartas, kad sutraukt? kiauinius). Visk? gerai sumaiome ir dedame iek tiek milt?. Ant milt? ubarstome kepimo miltelius ir imaiome. Milt? reikia d?ti tiek, kad mas? b?t? grietin?s tirtumo. A dar kartais ?dedu smulkint? cukat?, bet i kart? ned?jau. ?kaitiname orkait? iki 175 laipsni?, tel? supilame ? form? ir kepame apie 40-50 min., kol ?bestas ir itrauktas medinis pagaliukas bus sausas ir varus. Galima ikepus? meduol? aplieti okoladiniu arba cukriniu glaistu, arba kitaip pagrainti, arba tiesiog atv?sinti ir m?gautis :)

Kisieliui ivirti didelio mokslo nereikia :) svarbu nepamirti, kad litrui skystimo reikia d?ti 2 auktus krakmolo :)

Pradalzhenyja sledujet…

Tobulieji…

A laukiau laukiau, laukiau laukiau… laukiau laukiau… laukiau laukiau.. ir nifiga nieko neatsitiko :) Ir kai jau visai nieko nebelaukiau, ir kai supratau, kad jau tikrai n?ra prasm?s girtis apie Kal?das su keturiais trij? r?i? tortais, ir apie ting? rekreacin? Nauj?met? su Tinginiu ir Kibinais… Ir netgi mano registracija feizb?che (!) jau nieko naujo… Kaip tik tada, nos? velniai pakuteno cinamono ir skrundan?i? rieut?li? kvapas… ir omg omg :) mano M?za gr?o! nuostabiausi? aviini? sausaini? pavidalu… ne?tik?tina :) daugiau nieko negaliu pridurti…

Su s?lyga, kad man gr?o noras girtis pla?iajame internete apie tai, k? darau savo siaurojoje virtuv?je :) imsiu ir nesusitur?siu :) Dabar a jau gal??iau b?ti geriausia mama pasaulyje! Anks?iau b??iau negal?jusi to pasakyti, d?l labai emikos ir paprastos prieasties – a nemok?jau kepti tobul? aviini? sausaini?… O dabar jau moku :) neinau kod?l, bet man tai tikrai labai svarbu ir a savimi didiuojuosi :) Nekuklu… bet k? gi :)

itas mano tr?kumas jau seniai nedav? man ramyb?s.. ir a vis laikas nuo laiko, progai pasitaikius, bandydavau taisyti pad?t?.. bet vis veltui… Buvo tikrai nemaai aviini? sausaini? mano gyvenime.. bet tobul? nebuvo… nors tu k?.. Nors negali sakyti, kad nebuvo – jie buvo, bet ne mano kepti, o receptas gilioje paslaptyje :( ir k?.. perki, kremti ir kremtiesi, kad pati taip nemoki… gilus li?desys, trumpai tariant…

Tai nu ir va… vien? dien? bebrausindama “k? ?ia isikepus skanaus”, prisiminiau, kad kakur ?snyje lapeli? lapeli?k?i? su ?vairaus plauko receptais lentynos kamputyje, tur?t? t?noti ir kakada vasar? atistiktinai unarytas aviini? sausaini? receptas su virtualiu tageliu “reikt? pabandyti”. Ir k? J?s sau manot – taigi ir bus jie, tie tikrieji, nuostabiausieji, tobulieji… trak?s, kvapn?s, didumo sulig delnu, su rieut?liais ir cukat?liais… mmm…

iandien jau tre?i? kart? namai pakvimpa tobulais aviiniais sausainiais, o pilna j? l?kt? jau auta ant stalo, laukia fotografo :) Ir tai tikrai ne paskutinis kartas… dar tik pradi? pradia :) mmjo.. o kita daina bus apie up?… kakaip tokia gaida gavosi :)

Anyway, itie sausainiai ymi mano sugr?im? ? Mildlandij?… kakaip netik?tai prad?jo stumtis antrieji m?s? metai.. apie dat? nesureikminim?, ignoravim? ir panaius reikalus paraysiu kitame post’e… o dabar tegu tobulyb? ateina ir J?s? namus :)

Tobuli aviiniai sausainiai

  • 250g margarino,
  • 250g aviini? dribsni?,
  • 400g all kinds of good (tai b?t? saul?graos, moli?go s?klos, sezamo s?klos, smulkinti rieutai),
  • sauja razin?,
  • sauja cukat?,
  • 2 kiauininiai,
  • 1 stiklin? cukraus,
  • 1 auktas milt?,
  • 1 auktas cinamono

Margarin? itirpinti dubenyje ir ?maiyti visus sausuolius (iskyrus razinas ir cukatus). Dar truput? pakaitinti, vis pamaiant, kad nepritraukt? prie dubens dugno. Pad?t? ? al?, kad atv?st?. Tuo tarpu isukti kiauinius su cukrumi ir mas? ?maiyti ? atv?sus? sausuoli? miin?. ?berti cinamon?, razinas ir cukatus, miltus ir visk? gerai imaiyti. Mas? gausis truput? byranti, bet taip ir turi b?ti. V?liau, margarinui ?lant, ji vis labiau byr?s, bet tai irgi nieko tokio :)

Taigi, gaut? mas? semiame su auktu, dedame ? kepimo popieriumi iklot? skard? ir patapnojam :) kad b?t? blynukas. Galima d?ti tiesiog kaubur?lius, bet tada reik?s iek tiek ilgiau kepti. Sausaini? dyd? pasirinkite pagal nor?, bet mano aviiniai sausainiai, kaip jau min?jau, turi b?ti delno dydio – kitaip jie bus pusiau tobuli :)

Piln? skard? sausaini? aunam ? 200 laipsni? kar?io orkait? ir kepam, kol graiai parunda, o nos? ima kutenti svajoni? kvapas, dar vis? vakar? pleviansi?s po namus..

P.S. ar pasiilgot man?s?.. :)