Daivos brokoli? pyragas, arba alia ?ia tinka

Skiriu mezg?joms :)

Tiesa, nepapraiau leidimo publikuoti it? recept?, bet galvoju gal jau ?ia koks senaties terminas gali b?ti pritaikytas… :) (nes jau atrodo, kad 100 met? kepu t? pyrag? :)) “o jeigu ne, o jeigu ne, tai susitikime per klaid?”, Daiva :) bus proga :)

odiu, draug? Daiva kakada lyg tarp kitko pasidalino iuo puikiu receptu, ir jis taip prigijo mano virtuv?je, kad kartais ir brokoli? jam nereikia :) taip ir atsitiko ? kart? – brokoli? anei nieko panaaus netur?jau, bet pyragas vis tiek ?vyko ir pavyko (kas yra visikai neabejotina).

Pirmiausia, turiu isakyti visas, per ilgus praktikos metus susikaupusias, liaupses pyrago pagrindo telai. ?ia turb?t tobuliausia ir labiausiai mano charakter?, poreik? ir ?sitikinimus atitinkanti tela ever! Palaukit, kol pasakysiu visus argumentus, ir gal tada suprasit, apie k? a ?ia paistau :) iaip jau tela, kaip tokia, man niekada nek?l? didesni? problem? – minkyti, aiku, yra darbas, bet… b?na padeda kas nors :) arba b?na, kad ir minkyti nereikia… bet a ?ia labiau apie tas minkomas telas. Tai va, ita minkoma tela yra tikr? tikriausia tobulyb? vis? minkom? tel? tarpe :) Pirmiausia, kas mane labiausiai diugina, ?ia nereikia nei alto (?ia b?na geriausias atvejis), nei itirpinto (?ia antras pagal gerum?), nei kambario temperat?ros (itas mane udo :)) sviesto anei margarino – nes gi yra aliejus! :) Man ito riebaus pliuso jau b?t? ir gana :) bet yra ir antriausia – ?ia naudojama vark?, kurios a turiu 9 atvejais i 10, ir kuri? danai taikausi ? k? nors ?kepti :) ir net kai atsitinka tas vienas kartas, kai vark?s n?ra, j? puikiai gali pavaduoti riebi grietin? (tik gal kiek maesnis kiekis). Na ir tre?ia – ios telos minkymo net nesiver?ia lieuvis taip vadinti, nes ten taip greitai ir gerai viskas ?vyksta, kad nes pagalvot nesp?ji. Vardan teisyb?s, turiu pamin?ti t? vien? ma? minus?l? – tel? reikia bent pusvaland? palaikyti aldytuve. Bet kol ten su ?daru susiruoi, jau i?r?k ir pra?jo tas laikas – tai tas minusas toks pusinis ir labai maas… praktikai, takelis… toks “mir?s” pikseliukas :)

Kalbant apie ?dar?, tai irgi puikus dalykas, nes tie brokoliai gali ir likti tik pavadinime :) Bet kako alio vis tiek si?ly?iau ?d?ti, nes kakaip gerai gaunasi tada :) gal ?ia man taip pasirod?, bet vis tiek rekomenduoju… Buvo kart? bandymas su iediniu kop?stu paprastuoju, tai kazkaip pr?skai buvo, bet gal prieskoni? pagail?jau. Utat iedinis aliasis su?jo puikiai, mezg?jos neleis sumeluoti :) O ? kart? i viso kop?stais net nekvep?jo :) nes naudojau pesto :) ir buvo puiku… sakau, tobulyb?, o ne pyragas :)

Vakarien?s pyragas

Telai

  • 250g vark?s (arba ~100g grietin?s),
  • 2 kiauiniai,
  • 10 auktai aliejaus,
  • 500g milt? (?domiai gaunasi pakeitus dal? milt? rupiais kvietiniais),
  • 2 aukteliai kepimo milteli?,
  • druskos.

? duben? sumaiom vark?, kiauinius ir aliej?. Sudedame miltus, kepimo miltelius ir drusk? ir suminkome tel?. Dedam bent pusvalandiui ? aldytuv? (bet pasigaminus daugiau, galima ir ualdyti).

?ia pateikta dviguba telos norma – ieina gana nemaas storapadis pyragas (mano skarda 39×26cm). I pus?s nurodyt? produkt? galima ikepti puik? 26cm skersmens pyrag?.

?daras (pasibalnokit fantazij?, nes ?ia pateikiami tik orientaciniai produktai)

  • 5 kiauiniai *,
  • 300ml grietin?l?s arba riebaus pieno *,
  • nedidelis brokolis arba alias iedinis kop?stas (kaip paaik?jo neesmin? sudedamoji dalis :)),
  • sauja pievagrybi? (neb?tinai) ir/arba paprika *(neb?tinai),
  • 250g vark?s s?rio *(neb?tinai),
  • 2 auktai pesto padao *(neb?tinai) arba dosnus iupsnis m?gstam? oleli? prieskoni?,
  • 150g fermentinio s?rio (galima ir daugiau),
  • sauja alyvuogi? *(neb?tinai),
  • poros sauj? vynini? pomidor? (arba pasmulkint? didesni?)*.

* – paym?ti produktai sudalyvavo pyrage i nuotrauk? :)

Brokol? arba iedin? kop?st? apvirti pas?dytame vandenyje. Vark?s s?r? ir paprik? supjaustyti kubeliais, pievagrybus ketvir?iais. I kiauini?, pieno ir pesto (arba prieskoni?) suplakti plakin?. ?maiyti tarkuot? fermentin? s?r?.

Kepimo form? ikloti tela – a ko?ioju tiesiai formoje su ko??lu-voleliu, o kratus ilipdau pirtais. Daugma sluoksniais sud?ti visus ?daro produktus, iskyrus pomidorus. Upilti plakiniu ir tada ant viraus sud?ti pomidorus.

Kepti ~30min. 180 laipsni? kartyje. Kai telos krateliai parunda, o ?daras sutirt?ja – pyragas ikep?. Pyragas graiau pjaustysis ir ?daras neib?gs, jei leisite jam iek tiek pastov?ti ir atv?sti. Skanus ir iltas, ir altas :)

Greitas sausas maistas arba granola

Pusry?iams, priepie?iams, pavakariams ar vakarienei… Net pietums ar tai naktipie?iams tinka puikiai, tik gal nereikt? kasdien taip :) Dar viena gera savyb?, kad galioja jis tikrai ilgai – ?ia ne koks vark?s apkepas, pasidiaugi kelias dienas, ir viskas :) O ?ia tai gali diaugtis, po to kuriam laikui pamirti (jeigu baig?si pienas ar jogurtas :)), prisiminti (?sigyti pieno ar jogurto :)) ir v?l diaugtis :)

M?s? namuose granola atsirado prie kelis metus. Nors gal ir anks?iau, tik tada ji buvo pirktin?. Bet ta patikusi r?is ?m? labai brangti ir kakaip one thing let to another ir nustojom mes j? pirkti :) tada pra?jo dar iek tiek laiko ir aptikau puik?-nuostab? granolos recept?. Nors tai labiau ne receptas, o tiesiog skyst? ir saus? produkt? santykis – jau sakiau, kad ?ia tikrai paparastas ir baisiai naudingas reikalas? :)

Lyg to dar neb?t? gana – ?ia dar ir visai sveika :) ir nors vasara jau kaip ir baig?si, bet prisiekusiems pusry?iams-tik-ko? egzemplioriams, tai puiki alta alternatyva kartiems vidurvasario rytams :) O sveikata tai tame, kad inai/renkiesi, k? ten ?makaluoji ir kuo saldini – jau sakiau, kad g?ris, anea? :)

Kad neb?t? per gerai, tai pasakysiu t? kabliuk?, ant kurio ir pati kartais dar ukimbu (bet jau vis re?iau) – kepti reikia atsakingai! Nu nes labai greit galima sudeginti :) bet pla?iau apie tai prie recepto… Dar reikia sandari? ind?, kurie tilpt? atokesn?se virtuv?s kertel?se, nes, bent jau m?s? namuose, “ant aki?” ji tiesiog garuoja :) net pa?ios maiausios akut?s j? jau identifikuoja ir grietai reikalauja :) Tai va, o i kertel?s tai gali isitraukti, kai reikia/nori greitai ukrimsti ir n?ra kada usiimti maisto gaminimu. Bet juk jau sakiau, kad ?ia stebuklas? :)

Granola

  • 500g aviini? dribsni?,
  • 300g visko, k? m?gsti (saul?gr?os, moli?go s?klos, s?menys, s?lenos, sezamo s?klos, rieutai ir pan. – santykis? a visko pilu i akies, pasid?jus duben? ant svarstykli? – svarbu bendra mas?),
  • 180ml pasirinkto saldiklio (a jau “atmuiau rank?” ir naudoju 240g medaus, bet galima dr?siai rinktis klev? ar kok? kit? sirup? ar ?vairi? saldikli? miin?, jeigu tik tenkina skonis),
  • 60ml aliejaus (labai skanu koki? rieut?, bet puikiai tinka ir rafinuotas su “be skonio” :)),
  • iuspnelis (ar, kiek norisi) cinamono (jei patinka),
  • diovinti vaisiai (jei patinka, kiek patinka).

Mano virtuv?je viskas prasideda nuo medaus lydymo :) nes skyst? med? naudot ?ia prabanga :) nebent kitokio neturit ar laikas labai spaudia :) tai tai kiet? med? reikia itirpinti karto vandens vonel?je. Aiku, jeigu naudojamas sirupas, it? ingsn? praleidiame. Tada dideliame dubenyje susisverti ir sumaiyti visus sausus reikalus, iskyrus diovintus vaisius. Pilti ? duben? pasirinkt? saldikl?, aliej? ir gerai imaiyti.

Linksmoji dalis – kepimas :) A naudoju didesn? skard? auktesniais kratais, kad b?t? patogu maiyti. Dar m?gstu ten ?tiesti kepimui skirt? silikonin? pl?vel? ar kepimo popieri?, kad po to nereikt? labai veisti ar ilgai mirkyti skardos. ? paruot? ind? supilam granolos mas? ir aunam ? orkait?, kuri? nuostatom ties 150 laipsni? ir parenkam kaitinimo i viraus ir apa?ios su vetiliatoriumi reim? (jei yra i ko rinktis :)). Dabar magija – kepti reikia 30 min., kas 10min. pamaiant. Po pirm? 10min. atrodys, kad nieko ne?vyko ir grei?iausiai ranka nekils ten nieko maiyti. Blogiausia, kas gali atsitikti, tai, kad ranka gali pakilti padidinti orkait?s temperat?r? – atseit, nekepa ?ia niekas! Tai, iuktu, taip nedarykit :) geriau d?l nusiraminimo pamaiykit ir laukit dar 10min. Priadu, tada viskas prad?s ger?ti ir po io trimestro jau labai nor?sis granol? permaiyti – taip ir padarom :) D?m?sio! Nepraraskit budrumo :) paskutin?s 10min. yra tikrai svarbios – jei orkait? elektrin?, vis? 10 net nereikia, uteks 5-7, o tada jau galima ijungti ir palikti, kol praeis likusios minut?s. Ir b?tinai v?l pamaiom :) ir jei orkait?s neijung?t ank?iau, tai granolos ten ir nepalinkit, o jei paklaus?t, tai pravirom durel?m dar gali ten iek tiek pab?ti :) odiu, reikia sekti pad?t? ir per toli nenueiti, visom prasm?m :) va koks ne?kainojamas patarimas gavosi :)

Tai va, kai jau granola at?la, galima j? susand?liuoti ? sandariai usidaran?ius indus. Prie tai dar galima ?maiyti diovint? vaisi? ar okolado gabal?li?, jei norisi. Reikalas tame, kad vaisiai kepdami pakarsta , tod?l jie dedami ? jau at?lusi? granol?. Ir dar nepamirkit apie tas tolimesnes virtuv?s kerteles, bet gali b?ti, kad jau per v?lu ;)

P.S. granolai i nuotraukos naudojau saul?gr?as, moli?go s?klas, lin? s?menis, migdolus, anakardius ir diovintas spanguoles.

Citrusinis tartas

Kuo toliau, tuo daniau pagalvoju, kad reikia visk? usirayt… Ypa? tai, kas gerai :) A ?ia apie receptus ir apie Mildlandij?. Vat taip ir b?na per tuos tinginyst?s periodus – prisikaupia recept?, toki? jau su aknim, o ne iaip, kad kart? pabandiau, patiko ir pagalvojau, kad reiks kada pakartot… ?ia apie tokius net kalba neina :) Tai tai tie ?siaknij? ir isim?t? en bei ten ir neduoda man ramyb?s. Vis pagalvoju, o kas jeigu ims ir dings, mintinai tai neprisimenu visko. B?da b?t?… labai…

Tiesa, yra buv? ir toki? little preview visos ios situacijos :) vienas labai nesenas, kai sugeb?jau isitrinti visus ubookmarkintus puslapius i savo telefono – ot aunuol?! Nei prid?si, nei atimsi… buvo ir n?ra – dabar rankiojuosi i naujo.

Dar yra knygos ir uraai… o ten dar ir su paieka problematika :) ypa? inant mano ?prot? usirayt tik recept? – kam tas pavadinimas :) Tai tai medaus torto receptas yra ant tokio geltono post it’o, kuris jau seniai prie nieko neprisiklijuoja :)

Ir visais tais momentais, kai atrodo, kad viskas taip trapu ir gali bet kada dingti, man niekada neauna ? galv?, kad kas nors tokio gal?t? nutikti ?ia – Mildlandijoje :) vat jeigu jau ?ia b?siu k? uraius, tai amiams :)

ia pakilia gaida ir pristatau citrusin? tart? :) Tikrai yra ir labiau nutrint? bookmark? i mano s?raiuko, bet vat taip gavosi, kad iandien is skan?stas papuola ? Mildlandijos skanuk? krepel?. iaip jau pagal original? recept?, tai tur?t? b?ti naudojamos vien citrinos, ko pasekoje tartas b?t? citrininis :) bet… ilgai galvojau, kad reik?t?, ir ? kart? leidau sau paimprovizuoti – naudojau greipfruto sultis ir apelsino ievel?. Gavosi puikiai, tod?l neabejoju, kad puikiai tikt? ir apelsin? sultys, ar bet kuris kitas citrusinis derinys :) Taip citrininis tartas tapo citrusiniu ir ilgai ir laimingai (ir teisingu daniu) gyveno Mildlandijoje :) The End :)

Citrusinis tartas

Pagrindas visai toks, kaip rieutinio, va ?ia.

?darui

  • 5 kiauiniai,
  • 200g cukraus,
  • 120ml grietin?l?s (manau galima apsieiti ir su riebesniu pienu),
  • 1 nedidelio, bet sultingo greipfruto sultys (jei citrin?, tai dviej?),
  • 1 apelsino (arba bet kurio kito :)) nutarkuota ievel?.

Tai tai pagrind? pasiruoiam ir ikepam pagal instrukcij?, o kol jis kepa sumakaluojam ?dar?. Tai reikia, kad kiauinius reikia iplakti su cukrumi, tada supilti grietin?l?. V?l gerai iplakti. Sud?ti tarkuot? ievel? ir supilti sultis ir paskutin? kart? perplakti. Supilti gaut? skystimuk? ? ikept? pagrind? ir kepti 140 laipsni? kartyje apie 25min. Patikrinimui reik?t? krestel?ti kepin? – tada ?daras tur?t? dreb?ti kaip el?. Jei taip ir yra – kepti gana. altas itas tartas tikrai skanesnis, tod?l, pilnai atv?sint?, dar gerai b?t? palaikyti aldytuve. O jei nebijot, kad ims grauti r?muo, galit ragauti ir ilt?.

Toks maloniai r?gtelnas reikalas, labai skanu ir su plakta grietin?le ir su be nieko :)

Plikyti pyragai?iai arba The X Files

Mano ?sivaizuojamoje recept? knygoje plikyti pyragai?iai tikrai yra ties raide X – prie virtuvini? X fail? :) O j? n?ra tiek daug, kai gerai pagalvoji :) bet va plikytiniai…

Kai pirm? kart? sugalvojau kepti plikytinius, nei ? galv? neat?jo, kad viskas gali baigtis ne taip s?kmingai, kaip planuota – o baig?si :) Tiesa, su plikytiniais ta nes?km? tokia… i kurios pus?s pai?r?si.. :) Ta prasme man dar nepavyko ikepti nevalgom? :) Bet jeigu jau i?r?ti pagal apibr?im?, tai b?t? gerai jei ? ikept? plikytin? b?t? ?manoma ?gr?st auktel? kit? kremuko :) o vat tai tikrai ne kiekvien? kart? pavyksta.

Visa mistika prasideda nuo to, kad a tikrai nuoirdiai nebeinau, kur mano b?da… madaug prie metus buvau taip usikabliavus ?valdyti plikyt? tel?, kad bandydavau bent kart? per savait?… ir nieko… tik tiek, kad dabar jau galiu pasakyti, kad ibandiau turb?t visk?, apie k? pagalvodavau po nes?kming? bandym? ir vis tiek neinau, k? daryti, kad usitikrinti s?km? :) Statistika madaug tokia – vienas i trij? bandym? b?na tobulas; po s?km?s daniausiai seka nes?km?; dar nepavyko ikepti teising? plikytini? i dvigubos telos normos (bet ?ia grei?iausiai tod?l, kad paprastai bandau dvigub? norm? ?kv?pta paskutinio s?kmingo bandymo, r. antr? punkt? :)). Taip ir gyvenam :) Sakau, paraysiu post’?, gal nuimsiu prakeiksm? :) O jei nepad?s, tai k?… skambinsiu Mulderiui :)

Jei man niekada neb?t? pavyk? ikepti teising? plikytini?, tikrai kaltin?iau savo kreivas rankas ar dar k?, bet gi kartais ima ir pavyksta :) Prisiskai?iau ?vairiausi? recept? ir iaip proceso apraym?, gal? gale inau, kaip visk? dariau tada, kai pavyko, and yet – tikrai inau, kad nieko neinau :) sako ?ia geras bruoas, bet mane jis kartais ima nervinti :) Dar reikia pamin?ti, kad tie visi s?kmingi ir nes?kmingi bandymai pastaruoju metu vyksta pagal t? pat? recept? – dar vienas X fail? poymis :)

Taigi, plikytini?, kurie kartais pavyksta, receptas :)

  • 190g pieno arba vandens,
  • 90g sviesto arba margarino,
  • 1/2 auktelio cukraus,
  • iupsnelio druskos
  • 150g milt?,
  • 3 didesni? kiauini?.

(Jeigu kam nors kyla klausimas, tai buvo ibandytos visos vandens/pieno/sviesto/margarino kombinacijos :))

Nedideliame puode ukaitinam pien? ir sviest? su druska ir cukrumi. Reikia, kad sviestas itirpt? ir pienas uvirt?. Tada sumainam kaitr?, supilam miltus ir energingai maiom mediniu auktu, kol tela suoka ? vien? gumul? ir nebelimpa prie puodo krat?. Man tai beveik visada trunka itin trumpai. Beveik, nes buvo vienas kartas, kai reik?jo tikrai nuoirdiai pamaiyti. Galvojau, gal ?ia taip i tikro turi b?ti ir dabar jau pavyks, bet ne :) Grei?iausiai, tiesiog paskub?jau supilti miltus, kol pienas nebuvo pakankamai ?kait?s. Beja, ?ia d?l to jie ir plikytiniai, nes miltai uplikomi kartu pienu.

Tai gr?tam prie telos, kuri vienam gabale guli puode ir truput? atv?sta, kol, pavyzdiui, nusiplausite kiauinius. ?ia b?na ?vairi? pasi?lym?, toki?, kaip perkelti tel? ? duben?, bet a taip nedarau… nors ir bandiau :) Dar kakur skai?iau, kad su aldymu persistengti nereikia, nes formuojant pyrag?lius ji dar turi b?ti ilta. Aiku, jei tela bus per karta, sukeps ?mutas kiauinis, o tai irgi nieko gero :) odiu, reikia, kad tela b?t? teisingos temperat?ros :)

Kai jau turim teisingos temperat?ros tel?, ?muam vien? kiauin? ir energingai maiom tuo pa?iu mediniu auktu, kol v?l turim vientis? tel?. Tas pirmas kiauinis tikrai reikalauja pastang? ir gali atrodyti, kad nieko ?ia gero nesigauna, bet J?s maiykite, maykite :) Tada v?l muam kiauin? ir v?l maiom. Ir dar i?rim, kas gaunasi :) ?ia tas labiausiai mane gluminantis momentas – nepatik?sit, bet tela turi b?ti teisingos konsistencijos :) odiu taip, pasta?ius auktu kaubur?l? jis turi tur?ti vir?n?l?, kad ir kiek nulinkusi?, bet daugiau maiau ilaikan?i? form?. Gali pasirodyti, kad jau ?maiius vien? kiauinis viskas puiku, bet taip tikrai n?ra, nes kiauiniai ?ia tas daiktas, kuris duoda telai kilim?, tai vieno jo tikrai maai. ?ia gerai tur?ti visoki? dydi? kiauini? ir elgtis pagal situacij?. Jeigu kiauiniai labai dideli, tai trij? gali b?ti per daug – tela bus per skysta, nelaikys formos ir neikils. Bet dviej? gali b?ti maoka, tod?l gal verta ?muti dar vien? nediduk?. Nu tai vat taip ir aidiu :) O jei rimtai, tai iam vykusiam bandymui a sunaudojau 4 vidutinio dydio kiauinius.

Kai jau nusprendiat, kad tela “teisinga”, laikas formuoti pyragai?ius. T? galima daryti naudojant konditerin? mai? arba tiesiog aukt?. A d?lioju 3-4 cm skersmens pyrag?lius palikdama madaug 5 cm tarpus skardoje, iklotoje kepimo popieriumi. Tokio dydio pyrag?liai kepa ?kaitintoje iki 200 laipsni? orkait?je apie 20min. ?ia v?l verta steb?ti pad?t? ir svarbiausia nepaskub?ti atidaryti orkait?s dureli? per anksti. Joki? tikrinim? pagaliukais! :)

Per itiek bandym? isiugdiau negalvojim? apie ?dar?, kol nelaikau rankoje viso puikiai ikepusio plikytinio (tai, kad jie puikiai atrodo orkait?je ir “dar por? minu?i? ir trauksiu” dar tikrai nieko nereikia :)). O kai pavyksta tai danai tenka improvizuoti – gerai, kad plikytiniai turb?t ir buvo sugalvoti fantazijai lavinti :) Prie j? tinka viskas, nes pats kepinys nesaldus, o toks maloniai s?rstelnas :) Taigi, kas labiau patinka ar, ko yra aldytuve, tas ir tiks :) Galima ?t?ti pikantikos mirain?s, vark?s su olel?mis ar diovintais pomidoriais, sviestinio ar plikyto kremo, arba tiesiog plaktos grietin?l?s… ir dar daug ?vairiausi? variant?… Na, o jei atsitinka tas kartas, kai nepavyksta, tai tiesiog pasibarstom cukraus pudra ir valgom :)

A ? kart? sugavojau panaudoti savo atalus? kart? okolad?. Receptas labai paparastas ir itin tinkamas, kai norisi ko nors skanaus :)

okoladas

  • 6 auktai cukraus,
  • 6 auktai grietin?s,
  • 3 auktai kakavos.

Nedideliame puode itirpinam ir paildom cukr? ir grietin?. Sudedam kakav? ir gerai imaiom, kad nelikt? gumuliuk?. Tadam! :)

Atv?sus? okolad? supyliau ? konditerin? mai? su specialiu kimimo antgaliu ir prip??iau ? kiekvien? pyragiuk?. O galima tiesiog ?pjauti ir ?daro ?d?ti aukteliu.

Ir viskas :) Valgom :) O a eisiu bandyti v?l :P

P.S. o ?ia okoladas tikrai atrodo kaip tas black oil i X fail?… Sutapimas?.. :)

Monikos pyragas arba keksiukai

Kaip jau min?jau, pastaruoju metu esu truput? aps?sta keksiuk? formato… velniai tariant :) odiu dr?siai ? keksiuk? formeles pilu ?vairiausi? tel? ir i?riu, kas gausis :) o gaunasi visai neblogai daniausiai… o jei kakas truput? ne taip, tai daniausiai gali igelb?ti koks kremukas :)

Jei rimtai, tai keksiukai man atrodo labai patogus reikalas. Jie gerai atrodo sud?ti ? papras?iausi? l?kt? (ir ta l?kt? neb?na pilna trupini?, kaip nuo pyrago), juos patogu valgyti ir transportuoti (?ia aiku galioja tiems, kur be kremuko, nors iaip ne akmens amius ir visoki? priemoni? yra :)). Aiku, reikia daugiau pamojuoti auktu gamybos procese, bet rezultatas danai geresnis nes pyrago – toks tas mano manijos pateisinimas :)

Dar gal??iau papasakoti apie tai, kaip manau, kad geri keksiukai (?ia tur?t? b?ti odis cupcake) su kremuku and everything gal?t? atstoti tort?… bet tortai man irgi labai ir vis dar patinka :) tod?l, kol kas ?ia dar nieko nekeisim :)

Aha, o dabar apie Monik? ir jos pyrag? :) ironika, bet pirma teko susipainti su pyragu o tik po to su Monika (tas paintis skyr? geras pusdienis, bet vis tiek). Nei viena paintis nenuvyl? :) Pyragas tikrai puikus – purus ir pilnas skonio, tod?l primygtinai rekomenduoju neatsisakyti recepte nurodyto alkoholio kiekio ir r?ies. Laipsniai kepant igaruoja, o puikus skonis lieka :)

Kadangi leidim? publikuoti it? recept? gavau jau seniai, tai gal? gale prisiruoiau ikepti, ?aminti ir atsist?sti apie tai parayti (neutruko nei poros met? :)) Juokas juokais, bet… negaliu a isitraukti kakokios, kad ir m?nesio senumo, nuotraukos ir lyg niekur nieko parayti, kad tai vat a ?ia kak? iviriau/ikepiau ir tai buvo iauriai gerai ir visiem labai patiko… vat negaliu… man turi dar namai kvep?t ir emocijos b?t visai vieios, o visai tobula, kai raant dar gali ir usik?st tuo apraomuoju :)

Pyragas-keksiukai

  • 1 stiklin? cukraus,
  • 100g margarino,
  • 2 auktai kakavos,
  • 3 auktai vandens,
  • 2 kiauiniai,
  • 1 stiklin? milt?,
  • 1 auktelis kepimo milteli?,
  • 1/2 stiklin?s romo arba brendio,
  • saujos graikini? rieut? (neb?tinai),
  • iupsnelis druskos.

Margarin?, cukr?, kakav? ir vanden? pakaitinti ant silpnos ugnies, kol itirps. Tada nukelti ir iek tiek atv?sinus ?maiyti kiauini? trynius. Sud?ti miltus, drusk?, kepimo miltelius, supilti brend?/rom? ir imaiyti. Baltymus iplakti iki standi? put? ir atsargiai ?maiyti ? tel?. Man atrodo, kad graikiniai rieutai ?ia labai tinka, tod?l rekomenduoju ?maiyti ger? sauj? :) Tada jau apsisprendimo klausimas – pyragas ar keksiukai?

Prisipainsiu, ? kart? iki paskutin?s akimirkos galvojau, kad bus pyragas, bet… keksiukai vis tiek prasimu? :) Ir ?ia mane pasitiko ioks toks nepatogumas – tela gana skysta, tod?l pildyti keksiuk? formeles yra ioks toks i?kis :) Bandiau keli? dydi? sam?ius ir auktus, bet kit? kart? ko gero pilsiu tel? ? ind? su snapeliu ir tada pilstysiu ? formeles.

Orkait? ukai?iam 180 laipsni? kar?iui ir aunam keksiukus. Keksiukai kepa apie 25 min., pyragas, aiku, ilgiau – nesunku pasitikrinti ?smeigus medin? pagaliuk?.

Dar labai skanu dar ilt? pyrag? aplieti tirpintu okoladu (50g okolado itirpinti su lakeliu pieno).

…Santa Claus is coming to town…

Kitaip tariant, laikas prad?ti skai?iuoti dieneles :) O jos, kaip inia, geriausiai skai?iuojasi kalendoriuje. Tiesa tokia, kad keli paskutiniai kalendoriai ? Mildlandija nepateko – my bad :) kita vertus gal jie nebuvo ir labai ?sp?dingi. Bet tendencija aiki – dabar kalendoriai popieriniai :) Kakaip tas lankstymas mane visai vea, o dar ta neaiki meil? popieriui… :)

i? met? kalendorius irgi n?ra tobulumo vir?n? (nors pai?r?jus visai ? j? panaus), bet a iemet didiuojuosi tuo, kad jis buvo baigtas laiku ir iandien, kaip priklauso, ?teiktas interesantui :) Aiku, kaip visuomet, planai virijo galimybes, tod?l teko eiti ? kompromis? su savimi, bet gal? gale viskas baig?si gerai :)

O dabar is tas apie kalendoriaus skanukus… Visi nusipelno ?ia papulti ir stengsiuos, kad taip ir nutikt?, bet tie rieut?liai… :) Tokio paprastai pagaminamo ir neatsivalgomo dalyko nepavieinti b?t? nusikaltimas :)

Karamelizuoti s?dyti rieutai

  • 2 stiklin?s rieut? (kol kas ibandiau tik em?s, bet planuoju ibandyti ir kitokius – s?kme neabejoju :))
  • 1 stiklin? cukraus
  • 6 auktai vandens
  • 1/2 auktelio druskos
  • 1/2 auktelio cinamono

Imam platesn? puod?, sudedam rieutus, cukr? ir upilame vandeniu. Kaitinam, kol cukrus itirpsta. Tada verdam kunkuliuojant? sirup? danokai pamaiant, kol cukrus ima kristalizuotis ir aplimpa rieutus. Sumainam kaitr? ir verdam toliau, kad prad?t? tirpti ir ruduoti lik?s surikristalizav?s cukrus ant puodo dugno. Vis pamaiom, kad itirpusia karamele apsivelt? rieutai – ir taip, kol visas cukrus itirpsta ir apvelia rieutus. Tada ubarstom drusk? ir cinamon?, permaiom ir ipilam rieutus vienu sluoksniu ant skardos padengtos kepimo popieriumi. Ir viskas, palaukiam, kol at?la, ir negalim sustot! :)
Ar jau laukiat Kal?d?? :)

Morkviniai keksiukai su erknu

Niekada nesakydavau morkvin?, anei morkin?, ir dabar nesakau, bet odis juokingas, nepaneigiamai :) Bet ?ia gal labiau lietuvika nei sakyti “oranin?”, nes gi morka tai i daro, o vat apelsinas tai i usienio :) Nors iuo atveju, tai visai neverta gilintis, nes itas post’as tiek apie morkas, tiek apie apelsinus.

Kakaip pastebiu, kad su amiumi manyje vis labiau prasimua, neinia i kur atsirad?s, suvalkietikas pradas :) Kai pagalvoji, tai kiek ?ia nuo to Kauno iki tos Marijampol?s yra – ranka paduot :) O prasimua tai tokiu b?du, kad man baisiai (ilgai galvojau koks ?ia tur?t? b?ti tas tiksliai mano jausmus apib?dinantis odis) skaudu imesti ger? tok? lyg ir maist? – o va ?ia teisingas odis b?t? leftover, bet tokio odio n?ra :) liku?iai ne visai tai, nors kartais ir liku?i? man gaila :) Gerai, kad ir nemetu, nes jau turb?t b??iau susigrauus negyvai duotajam momentui :) Bet ir v?l ?ia ne apie tai…

Tai tai… ruduo… mork? sul?i? metas – sveika ir labai skanu :) bet… tos varg?s mork? ispaudos… inau, a turb?t ne visai normali, nu bet, o k?? :) Tai va prisiminiau tok? recept?, kur? ibandiau turb?t jau prie kokius tris metus. Po to atsakingu momentu jis mane truput? nuvyl? ir taip ir isiskyr?m – trim metam :) Bet pirmas ?sp?dis buvo labai geras, tod?l, ibl?sus nuoskaudoms, nusprediau j? reabilituoti :) Kitas dalykas, kad pastaruoju metu man kakas yra su keksiukais… kakas yra – tai reikia negaliu sustot :) Viskas prasid?jo ankstyv? ruden?, kai gausiai uder?jus kriau?ms u aki? ukliuvo tokie, kaip v?liau paaik?jo, puik?s keksiukai su kriau?mis (bet apie juos kada kit? syk?). Kriau?s seniai baig?si, o a vis dar negaliu sustot :) An? savait? jau galvojau, kad viskas, pra?jo ir u?jo nauja, sausaini?, era, bet pasirodo tai buvo tiesiog lyrinis nukrypimas – kiek gi gali mogus b?t keksiukais gyvas :)

ie keksiukai originaliai yra pyragas :) bet nu ir kas – keksiukai irgi gaunasi puik?s, bet jei kakam iuo metu ne keksiuk? manija, tai dr?siai verskit vis? tel? ? koki? 26cm skersmens form? ir gausit puik? pyragiuk?, kur? atv?sus? skanu apibarstyti cukraus pudra ir supjaustyti nedideliais kvadrat?liais. Tai toks truput? lyg ir meduolis, o nuo t? apelsin? pakvimpa vis? laik? geriausiais keksiukais, ir dar tos panaudotos mork? ispaudos… :)

Mork? keksiukai/pyragas

  • 100g margarino,
  • 200g rudojo cukraus (bet galima dr?siai d?ti 150g paprasto),
  • 3 kiauiniai,
  • 2 auktai medaus,
  • 3 auktai aliejaus,
  • 2 aukteliai tarkuotos aplesino ievel?s,
  • 1/2 auktelio meduoli? prieskoni?,
  • 200g milt?,
  • 2 aukteliai kepimo milteli?,
  • 1 1/2 stiklin?s smulkiai tarkuot? mork? (jei naudojate ispaudas, ?pilkite lakel? pieno).

Margarin? itrinti su cukrumi. ?muti kiauinius ir v?l imaiyti. Tada sud?ti med?, aliej? ir apelsino ievel? ir imaiyti iki vientisos mas?s. Miltus sumaiyti su kepimo milteliais ir prieskoniais ir ?maiyti ? mas?. Pabaigoje sud?ti morkas ir paskutin? kart? permaiyti :) A keksiuk? formeles tela upildiau madaug iki pus?s ir tai yra ymiai per maai :) kit? kart? d?siu 2/3 ar net 3/4. aunam ? 180 laipsni? kar?io orkait? ir kepam apie 20min. Pyragas aiku kepa ilgiau, apie 45 min.

Su s?lyga, kad keksiukai gavosi ymiai per mai – nusprendiau itaisyti pad?t? su… frosting’u? icing’u? erknu? :) ?ia esm? kambario temperat?ros sviestas ir cukraus pudra (madaug 100g sviesto ir stiklin? cukraus pudros). Dar ?tarkavau iek tiek apelsino ievel?s ir ?pyliau truput? apelsino sul?i?. Pirmiausia reik?t? iplakti sviest? su cukraus pudra, o tada po aukt? pilti sultis, kaskart iplakant, kol pasirodys, kad jau gana :) Na o jei keksiukai gavosi kaip tik reikiamo dydio, tai juos galima tiesiog apibarstyti cukraus pudra, arba aptepti cukraus pudros ir apelsino sul?i? glajumi arba nieko nedaryti, tik isivirti arbatos ir kramsnoti :)

Kas ?ia buvo?

Galvojot, kad dingau ir jau negr?iu? :) Galvojot, kad ?ia ?irviniai blynai?.. :)

Nei viena, nei kita :) iaip jau man patinka, kai daiktai vadinami tikrais vardais. Pvz.: grietin? yra grietin?, o ne grietin? su aliejumi; pienas irgi yra pienas, o ne tas baltos spalvos vanduo, kuris gaunamas iskalavus pieno bidon? ir pagaminus nauj? pakuot? su urau “1% rieb.”. Ir kod?l mon?ms kartais norisi save (ir kitus) ?tikinti prieingai?.. A suprantu, gamintojai irgi mon?s, bet jie turi toki? neart? dirv? fantazijai reikti… :) ir kalbininkai darbo tur?t? :)

Yra tai odis margarinas – puikus produkto pavadinimas. Tai kod?l parduotuv?s lentynoj a turiu i?r?ti ? sviet? su augaliniais riebalais? Kod?l ne ? margarin? su gyvuliniais riebalais? :) arba aliej? su sviestu?

Tai aiku, nes sviestas yra g?ris savaime… ir visi prie to g?rio lietis nori.. nes g?r? parduoti lengva, o pirkti brangu… o jeigu gauni pusvel?iu, tai kakaip nepadoru imti, nes inai kain?… Taip ir yra su ta g?rio prekyba – baisiai nepelningas reikalas, jeigu turi nedresuot? s?in? :)

Tai vat man labai nemalonu ituos ?irvinius pavadinti vafliais ant viso plataus interneto, bet tokia tiesa :) Mano pasiteisinimui, tai visas turinys ir savyb?s yra autentikos, tik vat su ivaizda yra niuans?li? :) Bet jeigu J?s turit tikrin? vaflin?, tai mano moralin?s kan?ios Jums negresia :) o jeigu j?sik? tokia pati kaip mano, na k? gi, pakent?sit, nes kam dabar lengva.. arba valgykit usimerk? :)

Kita vertus, kadangi Mildlandijoj vilpavo v?jai per Ugav?nes, tai galima tai traktuoti kaip duokl? itai nepaym?tai ventei. Nors kaip prisimenu, tai ym?jom j? tikrai gausiai iemet – danai ir po daug – gal tod?l tas pavasaris taip neutruko.. eh, viskas tik ? ger?… taip ir galvosiu :) nes taip reikia…

Paprasti tikriniai vafliai (gal?t? b?ti netgi susukti ir prikiti kokio tais kremo, jeigu tik ta vaflin? b?t? vaflin? , o ne blynin? :) ir iaip viskas b?t? gerai, jeigu b?t? teisyb? pasauly :))

  • 5 kiauiniai,
  • 200g sviesto arba margarino,
  • 200g cukraus,
  • 200g milt?.

Itirpinam riebalus ir iek tiek atv?sinam, jei labai ukaito. Sudedam cukr? ir imaiom. Kiauini? baltymus atskiriam. Trynius ?maiom ? cukraus-riebal? mas?. Baltymus iplakti iki standi? put?. ? mas? ?maiom miltus, po to, ne taip energingai, ?maiom iplaktus baltymus.

Na k? gi, laikas kaisti vaflin? :) ar k? J?s ten turit… Atsimatuojam, kuris nam? auktas optimaliai atitink? “kepykl?” ir darbuojam?s, kol baigiasi tela. Valgom usimerk?, nes m?gaujam?s arba baisu, kad tie ?irviniai vafli? skonio :)

P.S. a pasiadu ateityje atlikti bandymus su tikra vafline ir gal net apie tai paraysiu, po kokio pusme?io gero :)

Karamelinis skan?stas arba dar is tas i da bestest serijos

Keista, bet ?ia bus jau antras i eil?s toks susistov?j?s ir susigul?j?s receptas :) Neinau, ar ?ia kak? reikia… Galb?t tai, kad mane uvald? klasika :)

Tai tai, tiksliai nepasakysiu, bet itas skanumynas m?suose yra atrastas jau kur? laik? (metus du-tris). Negaliu pasakyti, kad juo yra danai piktnaudiaujama (gal ?ia ir ? ger? :)), bet vienas pilietis akivaizdiai turi j? savo pageidavim? s?rae usira?s pirmu numeriu. O su s?lyga, kad iandien kai kuriems pilie?iams vent?, tai sp?kit, koks buvo atsakymas ? klausim? “K??” :) jeigu kada prireikt?, tai atsakymas skamba madaug taip: “mmm… nu inai… t?… t? kur sausainis ir karamel?…”

Vardan teisyb?s reikt? pasakyti, kad skan?stas skanus ir tikrai saldus ir iaip toks stambesnio kalibro reikalas :) Paskai?ius recept? viskas bus aiku :)

Ir dar odis kitas apie t? vent?… Ruduo prasideda… kokia ?ia vent?, kai pagalvoji :) o kai kuriems dar ir kiti vargai prisideda :) O man… man rugs?jo 1-oji kaip Naujieji Metai :) neinau kod?l, bet jau kur? laik? kak? sau pasiadu itos vent?s proga… gerai, kad pamirtu iki kit? met?, k? pasiad?jau :) O jeigu rimtai, tai turb?t kakaip susij? su oro atv?simu ir t? spalv? atsiradimu i?rint ? horizont? – lengvai ?kvepi gaivaus oro ir pamatai kak? naujo, dar nematyto… ir pasiadi susipainti :)

O kartais horizont? slepia r?kas… bet nieko… jis irgi kada nors isisklaidys… gal su stipresniu v?jo g?siu, raudonskruos?io obuolio dunkstel?jimu ? rasot? piev?, o gal tik su pirmomis snaig?mis…

Taigi, kai atv?sta ir vis daniau norisi vakaroti apsikabinus puodel? arbatos, si?lau kompanij? (puodeliui :)) – ildan?ius ir diuginan?ius skanumynus…

Karameliniai skan?stai

Sausainio pagrindui

  • 180g tirpinto sviesto,
  • 50g cukraus,
  • 225g milt?,
  • 1 auktelis kepimo milteli?,
  • iupsnelis druskos,
  • vanilinio cukraus arba vanilino

Karameliniam sluoksniui

  • 125g sviesto,
  • 100g cukraus,
  • 2 auktai medaus,
  • 1 auktas rudo sirupo (neb?tinai, a naudoju tik d?l spalvos),
  • 400g kondensuoto pieno

okoladiniam glaistui

  • 100-150g juodojo okolado,
  • gabal?lis sviesto, jei norisi minktesnio glaisto.

Taigi, viskas prasideda nuo sausainio kepimo. ? itirpint? sviest? ?maiome cukr?, drusk?. Po to sudedame miltus su ant j? ubarstytais kepimo milteliais. Sumaiome tel?. J? tolygiai paskirstome ant ~25cm skersmens formos dugno. Ko?ioti ?ia nereikia, tiesiog pirtais ilyginti tel?.

Taip suformuot? sausain? kepti ~15min, 180 laipsni? kartyje.

Tuo tarpu galima pasiruoti karamel?. ? nedidel? puod? supilame cukr?, ?pjaustome sviest?, sudedame med? ir sirup?. Pakaitiname ant vidutin?s ugnies, maiant, kol itirpsta sviestas. Tada supilame kondensuot? pien? ir toliau verdam maiydami. Uvirusi? mas? dar paverdame 5min. Galima pajusti, kad karamel? ima tirt?ti – tai enklas, kad virti gana :)

Karamel? upilame ant ikepto sausainio. Tada visk? v?sinam – pradioje kambario temperat?roje, po to ir aldytuve.

Kai karamel? sustingsta galima upilti okoladin? glaj?, t.y. tiesiog itirpint? okolad? su ?maiytu sviestu, jeigu j? naudojate. Glajaus paslaptis ta, kad jeigu norite skan?st? supjaustyti labai graiomis plytel?mis, tai reikia daryti, kol okoladas visikai nesustingo. Arba, jei ?d?sime sviesto, jis net susting?s nebus toks kietas ir neskilin?s pjaunant. Taigi viskas priklauso nuo strategijos pasirinkimo :)

Skan?stas laikomas aldytuve supjaustytas plytel?mis, o ragaujamas su kava… mmm :)

Gerai subrandintas apkepas

Kakada, senokai :) buvo tokie puik?s metai, kai labai gerai uder?jo paragin?s pupel?s. Buvo j? visos dvi lysv?s :) pilnos pilnut?l?s… Puik?s buvo metai :) Taip nuskamb?jo, kaip apie kok? vyn? b??iau panek?jus :)

Tai tai, tais puikiais metais m?s? gyvenime ir virtuv?je atsirado is apkepas… Dabar tai skamba kakaip labai ikilmingai, o tada buvo labai didel? neviltis d?l to u dur? stovin?io kibiro pilno pupeli? :) pupel?s baig?si, puik?s metai taip pat, o apkepas vis dar kvepia m?s? namuose :) ?ia v?l vienas i t? ne?tik?tin? atvej? – neinau kod?l tik dabar at?jo laikas itam receptui atsirasti Mildlandijoje… bet svarbu, kad at?jo :) O ir apkepas per t? laik? subrendo, usi?m? garbing? pozicij? m?s? valgiaratyje :)

Beje is receptas taip pat yra dar ir ?rodymas, kad tobulumas slypi paprastume :) Rodos nieko ypatingo, nieko sud?tingo, nieko stebuklingo – bet visi kas ragauja, dar ilgai prisimena, mini geruoju ir prao pakartot :)

paragini? pupeli? apkepas

  • ~500g paragini? pupeli? (arba tiek kiek turit :)),
  • 5 kiauiniai,
  • 200g fermentinio s?rio,
  • 1 didel?s skiltel?s ?esnako,
  • druskos, pipir?,
  • iek tiek sviesto

Pupeles (nuskabius uodeg?les :)) reikia ivirti pas?dytame vandenyje. Keptuv?je itirpinti truput? sviesto, ispausti arba smulkiai sukapojus pakepinti ?esnak?. Tada sud?ti ivirtas pupeles, ir dar truput? pakepti. Apibarstyti druska ir pipirais. Kiauinius gerai suplakti ir ? palkin? ?maiyti smulkiai sutarkuot? s?r?.

Kepimo ind? itepti sviestu. Sud?ti apkeptas pupeles ir upilti kiauini? ir s?rio plakiniu. Kepti apie 40 min. 200 laipsni? kartyje. Kepimo laikas priklauso nuo apkepo dydio ir storio. D?l to man labai patinka mano stiklinis kepimo indas, per kur? puikiai matosi kepimo proces?lis :)

Apkep? galima valgyti ilt?, paildyt? arba alt? – visada puikus :)