Kal?dom kvepiantis pyragas

Nuostabiausias dalykas, kad itas pyragas gali kvep?ti kuo tik panor?si… O a panor?jau, kad ? kart? jis kvep?t? Kal?dom :) Ir dar neabejoju, kad nor?siu ibandyti visoki? kitoki? kvap? ir skoni? ateityje.

O dabar pad?kos ir dedikacijos :)

A?i? Giedriui u urodyt? puik? recept? :)

A?i? savo intuicijai, kad ? kart? pasirinkau apelsin? vietoj vynios…

Ir tod?l galiu dedikuoti ? pyrag? Kal?doms :) ar bent jau j? pasiruoimui bei gi prieventin?ms skrandi? treniruot?ms :)

iaip tai niekaip nesugalvo?iau susieti vark?s pyrago su Kal?dom, bet apelsinai daro stebuklus :) Be to juk reikia sudaryti konkurencij? cinamonui, gvazdik?liams, muskatui, kvapiesiems pipiriukams, imbierui ir t.t.

Taigi, pranc?zikas vark?s pyragas, kuris pirm? kart? man pasirod? toks pr?skokas, bet vertas antro bandymo… akivaizdu :) Va taip ir b?na, kai tik skaitai recept? ir nesivalgai ? alis… po to reikia bandyti antr? kart? :) Nuoirdiai diaugiuosi, kad nenuraiau ito pyrago ? t? “nu gal dar kadanors…” s?ra? – i jo labai retai kas nors b?na ibrauktas :)

Dar vienas didelis io kepinio pliusas – greitas ir baisiai nesud?tingas paruoimas… o k? jau kalb?ti apie pagyrimus bei liaupses :) Man asmenikai labiausiai patiko apelsino kvapas ir tas crunchy virus… mmm…

Vark?s pyragas

  • 200g margarino kepiniams,
  • 1/2 stiklin?s cukraus,
  • 2 stiklin?s milt?,
  • vanilinio cukraus,
  • ?darui: 0.5 kg vark?s, 1/2 stiklin?s cukraus, 3 kiauiniai, 1 apelsino plonai nutarkuota ievel?, sauja apelsin? cukat?.

Margarin? sutarkuoti burokine tarka. Sud?ti miltus, cukr? ir vanilin? cukr? ir suminkyti pirtais, kol gausis biri trupini? mas?.

?darui sumaiyti visus ingredientus ir paskaninti, pasitarus su fantazija :) Kaip jau sakiau, man?s tikrai labai nenuvyl? apelsininis pasirinkimas – vertas b?ti pakartotas danai ir po daug :) bet lygiai taip pat noriu pabandyti ir visoki? kitoki? skoni? – man patinka receptai su galimybe pasireikti fantazijai :)

Pus? telos trupini? beriame ? kepimo skard? ir ilyginame. Tada supilame sumaiyt? ?dar?, o ant viraus tolygiai paskleidiame likusius telos trupinius.

Kepame 200 laipsni? kar?io orkait?je apie valand?. Palaukiam, kol atv?sta, ragaujam, diaugiam?s ir laukiam Kal?d? :)

“Ar padarysi man iemet kalendori??”

…tok? klausim? dar visai neseniai igirdau kitame “laido” gale… ir supratau, kad ?dirbis buvo ne veltui :) iemet, jei teisinga mano matematika, jau penktas (?ia kaip jubiliejinis:)) kalendorius!

Tiems, kas neskaito Mildlandijos naujien? (!), paaikinimas, kas tas kalendorius do daiktas :) Advento kalendorius skirtas vaik? diaugsmui ir dien? iki Kal?d? skai?iavimui nuo gruodio 1-osios iki pat K??i?. Kiekvien? dien? reikia “atrasti, iraizgyti, atriti ir pasidiaugti” – taigi, kalendorius ne kak? skiriasi nuo realyb?s :)

Jau antri metai kalendorius daugiau maiau susivalgomas ir, kad ir kaip b?t? keista, kuo toliau tuo maiau edukacinis reikalas :) Bet svarbiausia, kad jis teikia diaugsm? :)

Taigi vakar namai pakvipo meduoliais, o tuo pa?iu ir Kal?dom… kaip visada darbas usit?s? iki inakt?, bet rezultatas man visai mielas :) Tikiuosi patiks ir Jums… jeigu sukils id?jos, dar visa naktis iki tos gruodio 1-osios :)

Puodelis laim?s ir ilumos

Klausimas tik, ar tas puodelis pusiau tu?ias, ar pusiau pilnas?.. :) Ir taip visada, kol gyvi b?sim… Kakaip iandien dviej? medalio pusi?, pusiau piln? ir tu?i? stiklini? bei gi reliatyvumo poj?tis mane persekioja.. tiesiog iaip, bet pasidar? ?domu :)

Neinau, kaip J?s, bet a akivaizdiai turiu (net neinau kaip pavadinti) polink? ar tai geb?jim?, t? pat? dalyk? matyti skirtingai… Sakykime tas dalykas yra gyvenimas, ar tai laikas… ir tai atsikeli vien? ryt? ir galvoji, arba labiau tikt? sakyti, jauti “viskas puikiai.. aij ?ia dar reikia ? bei t? nuveikti, apie t? ir kit? pagalvoti, en bei ten nueiti.. bet jau kai tik visk? padarysiu (o b?tinai padarysiu!), tai bent pagyvensiu, gi laiko marios, tikrai uteks…”

Ir tada b?na kitoks rytas, kitos kojos :) tos kuri matyt turi kakoki? rimtesni? matematini? gabum?, arba turi skaitliukus :) ir dar ji (ta koja) akivaizdiai moka traukti per dant? t? kit? (koj? :))… ir kas gi tada galvojasi?.. “ou really?.. ar ?ia tikrai to laiko marios.. na gal ir marios, bet jos gi ne tavo, jos bendro naudojimo :) kiekvienas semia kiek gali, kol gali.. o po to pasideda kibir? ir eina ils?tis.. ? dykum?.. kur semti gali tik sm?liuk?, saujom (nes kibiras liko ten prie mari?)… sunkus reikalas…”

Tai vat tai… bet kita vertus gerai, kad yra okoladas :) gerai, kad ? gal? iemos, ima po truput? atsibosti arbata, bet vis dar norisi pagurknoti ko nors ilto… gerai, kad okoladas gali suteikti laim?s jausm?, nors ma? ir trump?, bet juk nieko n?ra amino :)

Ir dar gerai, kad kartais reikia tiek nedaug.. net kai labai skubi ir labai n?ra kada, ir labai reikia daryti kak? kito, gali skirti penkias minutes pasigaminti puodel? ilumos ir laim?s :) o puodeliai ?ia gaunasi du (beje) :)

Vienam pusiau pilnam ir vienam pusiau tu?iam puodeliui karto okolado

  • 3 auktai grietin?s,
  • 4 auktai cukraus,
  • 2 auktai kakavos milteli?,
  • 50ml riebios grietin?l?s,
  • 50g juodojo okolado.

Nedideliame puodelyje ant vidutin?s kaitros maiome grietin?, grietin?l? ir cukr?, kol cukrus itirpsta. Tada ?dedame kakav? ir gerai imaiome, kad nelikt? gumuliuk?. Dar ? mas? prilauome okolado, ir maiome, kol jis itirpsta. Vuolia, pilstome ? dailius stiklinius puodelius ir diaugiam?s su rieutais, cukatais… arba tiesiog diaugiam?s :)

reko sriuba

? kart? trumpai postel?siu (kol orkait?je kepa aguoninis pyragas i saul?tos virtuv?s mano naujut?lait?je kepimo formoje, kuri? iandien su nuolaidike pirkau MX ;) visi norintys dar gali sp?ti) apie labai ilt? iemai puikiai tinkant? valgym?. O va ?ia tai sakinys! :)

Turiu pasigirti, kad turiu nauj? virtuv?s ?rang? – tokia panai kaip kombainas, burzgia… tik ne tai, kad mala, bet labiau malasi :) Bet tai nepatrukd? isikovoti labai jau suskai?iuot?, garbing? viet? ant lentynos :)

burkinabis_virtuveje

Dar pasiguosiu apie Kal?das, kurios neivengiamai art?ja.. o laiko vis ma?ja… o panika did?ja… o ir iemos kaip n?r taip n?r :( manau tam reikia visk? ir nurayti… kokia ?ia Kal?d? dvasia… net cinamono kvapo vak?s nepadeda…

Belieka isivirti puoda kartos darovi? sriubos.. ir sr?bti ilgesingai i?rint ? dang?, laukiant pirm?j? snaigi?… sako jos jau greitai pasirodys…

Visada i? sriub? verdu i akies, ir i to k? randu aldytuve :) gal tod?l ji niekada nenusibosta ir visada yra laukiamas patiekalas ant stalo. Taigi bandysiu sugalvoti kakoki? proporcij?, kurios galite dr?siai nesilaikyti, vis tiek viskas pavyks puikiai :)

sriuba

Gali reik?ti:

  • 3 didesni? bulvi? (jei norite sotesn?s sriubos galite d?ti daugiau bulvi?, o jei yra vasara galite j? visai ned?ti),
  • 3 vidutini? mork?,
  • 1 didelio svog?no arba poro,
  • kiek turite ir kiek norite cukinij?, patison? arba mol?g? (vasar? jais kompensuoju bulves, sriuba b?na lengvesn?),
  • ~200g aldyt? arba viei? pinat? (kuo daugiau pinat? tuo rekesn? bus sriuba),
  • druskos, ciberol?s.

Jeigu turite naminio sultinio, jis puikiai tiks, o jei neturite usivirkite madaug 1,5 litro vandens ir pagardinkite kubeliu ar aukteliu m?gstamo sultinio. Visas daroves smulkiai supjaustykite ir d?kite ? verdant? sultin?. Virkite, kol darov?s ivirs, suminkt?s. Darovi? galite d?ti ir daugau nei parayta – sriuba bus tirtesn?, o jei bus per tirta gal?site atskiesti vandeniu – odiu laisvai konfig?ruojamas reikalas :)

Taigi, kai jau turime puod? ivirusi? darovi?, pilame po truput? arba po daug ? blender? (priklausomai nuo blenderio t?rio), ir blend blend – sutriname :) Sutrint? sriub? gr?iname ? puod? i gardiname prieskoniais, tokiais kokius m?gstate, o a pam?gau ciberol? :) Taip pat reik?t? ?vertinti tirtum? ir, jei reikia, praskiesti verdan?iu vandeniu. Taip begardinant ir beragaujant sriubos puod? dar uvirti ir jau galima patiekti.

O dabar apie tai, su kuo patiekti :) Sriub? galima pagardinti grietine arba tarkuotu parmezanu. Prie sriubos galima patiekti bandel?s paskrudintos su ?esnakiniu sviestu arba sluoksniuotos telos pyrag?li? su patetu arba fetos s?rio ir juod?j? alyvuogi? mase… ir dar daugybe kit? skan?st?, kokius tik sugalvosite :)

Tai tai tokia ta reko sriuba – alia, ilta ir labai skani :)

Isvajotas apgavikas

Viskas tikrai ne taip dramatika, kaip galima b?t? pagalvoti :) Ir neturi nieko bendro su apgavyst?mis beigi aferomis, anei astrologu Leonidu :) Na gerai, daug? daugiausia tai galima b?t? pavadinti optine apgaule… Sp?kit kas? :)

Kol galvojat (ir nescrolinat i?r?ti nuotrauk?!), pasipasakosiu… Yra toks reikalas – mano pom?giuose visikai neveikia multitasking’as :) Kai jau kepyba, tai kepyba… ir pastaroji danai pirmauja, nes valgyt gi vis tiek reikia :) bet kai ueina mezgybos periodas, galima ir sumutiniais misti kur? laik? :) Na o jeigu rankose atsiduria gera knyga… ir taip visada, nors tikrai stengiuosi persiaukl?ti. itas post’as gal?t? b?ti puikus mano pastang? ?rodymas, nors projek?iukas ne i rimt?j?, kai pagalvoji. Bet vis pradia :) Tiesa dar yra mano aliasis megztulis, kuris laukia kol bus ?d?tas ? “Nu ?ia dar nebaigta”.. bet ?ia kit? kart? :)

Taigi, apgavikas… ?ia toks daiktas vietoj aliko i tikr?j? :) o apgavikas jis d?l to, kad atrodo kaip megztinio apykakl?… o megztinio tai n?ra :) Usieniuose jis turi neck gaiter’io arba neck warmer’io pavadinim?. Kod?l ne alikas galvojat?.. Turb?t tod?l, kad alik? reikia kruop?iai apsivynioti, jis b?na storas ir pro kok? plyel? vis tiek pu?ia v?jas… sakau “turb?t”, nes iaip nieko prie alikus neturiu ir puikiai su jais sugyvenu :) bet gal ?ia d?l to, kad a “ji”, o “jiems” danai kakaip kitaip :)

Taip gavosi, kad po i?kio pri?mimo ir ilgo pasiruoimo, susi?miau :) ir vat jums ir praom.. keturi vakarai su virbalais = isvajotas apgavikas :)

apgavikas_2

Trumpai papasakosiu kas ir kaip, jei susigundytum?te (apie vien? sugundyt?j? jau inau :)). Pradiai turiu pasakyti, kad man labai patiko pasirinkti si?lai – pusviln?, storas ir visai nep?kuotas si?las, atrodo matinis ir tur?t? nesivelti.. Kaip ?ia bus i tikr?j?, pai?r?sim, bet kol kas atrodo puikiai :) Virbalus naudojau plonesnius, nei rekomenduojami iems si?lams, kad mezginys b?t? tankesnis ir ne toks “skystas” – gi ?ia ne alikas! :)

Mezgiau “gera-bloga akis” ratu, penkiais virbalais. Prie tai nusimezgiau ma? pavyzd?l? ir pamatavau beveik maksimaliai itempus ? onus (nes mano apgavikas be sag?, o usimaunamas per galv?). Tokiu b?du imatuotas apgavikas lengvai usimaunamas, o umautas, gerai priglunda prie kaklo. Taigi pamatuojam galvos (o ne kaklo) apimt? ir isiskai?iuojam reikaling? umesti aki? skai?i? – man gavosi 90 aki?. Tai tai, tokiu b?du numezgiau 26cm (?ia reik?t? ?vertinti kaklo ilg?) – mano perlenktas apgavikas tur?jo b?ti 13-14cm auk?io. Tada apgavik? reikia iek tiek iplatinti, kad ueit? ant pe?i? ir nelikt? plyeli? v?jui, apsivilkus virutin? r?b? :) Platinau per du kartus: pirm? kart? ud?jau po vien? ivirk?i? ak? prie kas antros ivirk?ios akies (t.y. kas ketvirt? ak?), tada numezgiau dar vien? eil? neud?dama aki?. O tada ud?jau dar po ivirk?i? ak?, ten, kur buvo likus viena ivirk?ia akis. odiu, gal? gale ratas tur?t? b?ti “gera-bloga-bloga”. Visas praplatinimas tur?t? b?ti apie 4cm ilgio (aiku, viskas priklauso nuo poreikio). Ir viskas, lieka graiai nuimti akis, labai nesuspaudiant, kad netraukt?. O tada jau reikia naudoti fantazij? apgaviko mode’ams sugalvoti :)

apgavikas_1