Daivos brokoli? pyragas, arba alia ?ia tinka

Skiriu mezg?joms :)

Tiesa, nepapraiau leidimo publikuoti it? recept?, bet galvoju gal jau ?ia koks senaties terminas gali b?ti pritaikytas… :) (nes jau atrodo, kad 100 met? kepu t? pyrag? :)) “o jeigu ne, o jeigu ne, tai susitikime per klaid?”, Daiva :) bus proga :)

odiu, draug? Daiva kakada lyg tarp kitko pasidalino iuo puikiu receptu, ir jis taip prigijo mano virtuv?je, kad kartais ir brokoli? jam nereikia :) taip ir atsitiko ? kart? – brokoli? anei nieko panaaus netur?jau, bet pyragas vis tiek ?vyko ir pavyko (kas yra visikai neabejotina).

Pirmiausia, turiu isakyti visas, per ilgus praktikos metus susikaupusias, liaupses pyrago pagrindo telai. ?ia turb?t tobuliausia ir labiausiai mano charakter?, poreik? ir ?sitikinimus atitinkanti tela ever! Palaukit, kol pasakysiu visus argumentus, ir gal tada suprasit, apie k? a ?ia paistau :) iaip jau tela, kaip tokia, man niekada nek?l? didesni? problem? – minkyti, aiku, yra darbas, bet… b?na padeda kas nors :) arba b?na, kad ir minkyti nereikia… bet a ?ia labiau apie tas minkomas telas. Tai va, ita minkoma tela yra tikr? tikriausia tobulyb? vis? minkom? tel? tarpe :) Pirmiausia, kas mane labiausiai diugina, ?ia nereikia nei alto (?ia b?na geriausias atvejis), nei itirpinto (?ia antras pagal gerum?), nei kambario temperat?ros (itas mane udo :)) sviesto anei margarino – nes gi yra aliejus! :) Man ito riebaus pliuso jau b?t? ir gana :) bet yra ir antriausia – ?ia naudojama vark?, kurios a turiu 9 atvejais i 10, ir kuri? danai taikausi ? k? nors ?kepti :) ir net kai atsitinka tas vienas kartas, kai vark?s n?ra, j? puikiai gali pavaduoti riebi grietin? (tik gal kiek maesnis kiekis). Na ir tre?ia – ios telos minkymo net nesiver?ia lieuvis taip vadinti, nes ten taip greitai ir gerai viskas ?vyksta, kad nes pagalvot nesp?ji. Vardan teisyb?s, turiu pamin?ti t? vien? ma? minus?l? – tel? reikia bent pusvaland? palaikyti aldytuve. Bet kol ten su ?daru susiruoi, jau i?r?k ir pra?jo tas laikas – tai tas minusas toks pusinis ir labai maas… praktikai, takelis… toks “mir?s” pikseliukas :)

Kalbant apie ?dar?, tai irgi puikus dalykas, nes tie brokoliai gali ir likti tik pavadinime :) Bet kako alio vis tiek si?ly?iau ?d?ti, nes kakaip gerai gaunasi tada :) gal ?ia man taip pasirod?, bet vis tiek rekomenduoju… Buvo kart? bandymas su iediniu kop?stu paprastuoju, tai kazkaip pr?skai buvo, bet gal prieskoni? pagail?jau. Utat iedinis aliasis su?jo puikiai, mezg?jos neleis sumeluoti :) O ? kart? i viso kop?stais net nekvep?jo :) nes naudojau pesto :) ir buvo puiku… sakau, tobulyb?, o ne pyragas :)

Vakarien?s pyragas

Telai

  • 250g vark?s (arba ~100g grietin?s),
  • 2 kiauiniai,
  • 10 auktai aliejaus,
  • 500g milt? (?domiai gaunasi pakeitus dal? milt? rupiais kvietiniais),
  • 2 aukteliai kepimo milteli?,
  • druskos.

? duben? sumaiom vark?, kiauinius ir aliej?. Sudedame miltus, kepimo miltelius ir drusk? ir suminkome tel?. Dedam bent pusvalandiui ? aldytuv? (bet pasigaminus daugiau, galima ir ualdyti).

?ia pateikta dviguba telos norma – ieina gana nemaas storapadis pyragas (mano skarda 39×26cm). I pus?s nurodyt? produkt? galima ikepti puik? 26cm skersmens pyrag?.

?daras (pasibalnokit fantazij?, nes ?ia pateikiami tik orientaciniai produktai)

  • 5 kiauiniai *,
  • 300ml grietin?l?s arba riebaus pieno *,
  • nedidelis brokolis arba alias iedinis kop?stas (kaip paaik?jo neesmin? sudedamoji dalis :)),
  • sauja pievagrybi? (neb?tinai) ir/arba paprika *(neb?tinai),
  • 250g vark?s s?rio *(neb?tinai),
  • 2 auktai pesto padao *(neb?tinai) arba dosnus iupsnis m?gstam? oleli? prieskoni?,
  • 150g fermentinio s?rio (galima ir daugiau),
  • sauja alyvuogi? *(neb?tinai),
  • poros sauj? vynini? pomidor? (arba pasmulkint? didesni?)*.

* – paym?ti produktai sudalyvavo pyrage i nuotrauk? :)

Brokol? arba iedin? kop?st? apvirti pas?dytame vandenyje. Vark?s s?r? ir paprik? supjaustyti kubeliais, pievagrybus ketvir?iais. I kiauini?, pieno ir pesto (arba prieskoni?) suplakti plakin?. ?maiyti tarkuot? fermentin? s?r?.

Kepimo form? ikloti tela – a ko?ioju tiesiai formoje su ko??lu-voleliu, o kratus ilipdau pirtais. Daugma sluoksniais sud?ti visus ?daro produktus, iskyrus pomidorus. Upilti plakiniu ir tada ant viraus sud?ti pomidorus.

Kepti ~30min. 180 laipsni? kartyje. Kai telos krateliai parunda, o ?daras sutirt?ja – pyragas ikep?. Pyragas graiau pjaustysis ir ?daras neib?gs, jei leisite jam iek tiek pastov?ti ir atv?sti. Skanus ir iltas, ir altas :)

reko sriuba

? kart? trumpai postel?siu (kol orkait?je kepa aguoninis pyragas i saul?tos virtuv?s mano naujut?lait?je kepimo formoje, kuri? iandien su nuolaidike pirkau MX ;) visi norintys dar gali sp?ti) apie labai ilt? iemai puikiai tinkant? valgym?. O va ?ia tai sakinys! :)

Turiu pasigirti, kad turiu nauj? virtuv?s ?rang? – tokia panai kaip kombainas, burzgia… tik ne tai, kad mala, bet labiau malasi :) Bet tai nepatrukd? isikovoti labai jau suskai?iuot?, garbing? viet? ant lentynos :)

burkinabis_virtuveje

Dar pasiguosiu apie Kal?das, kurios neivengiamai art?ja.. o laiko vis ma?ja… o panika did?ja… o ir iemos kaip n?r taip n?r :( manau tam reikia visk? ir nurayti… kokia ?ia Kal?d? dvasia… net cinamono kvapo vak?s nepadeda…

Belieka isivirti puoda kartos darovi? sriubos.. ir sr?bti ilgesingai i?rint ? dang?, laukiant pirm?j? snaigi?… sako jos jau greitai pasirodys…

Visada i? sriub? verdu i akies, ir i to k? randu aldytuve :) gal tod?l ji niekada nenusibosta ir visada yra laukiamas patiekalas ant stalo. Taigi bandysiu sugalvoti kakoki? proporcij?, kurios galite dr?siai nesilaikyti, vis tiek viskas pavyks puikiai :)

sriuba

Gali reik?ti:

  • 3 didesni? bulvi? (jei norite sotesn?s sriubos galite d?ti daugiau bulvi?, o jei yra vasara galite j? visai ned?ti),
  • 3 vidutini? mork?,
  • 1 didelio svog?no arba poro,
  • kiek turite ir kiek norite cukinij?, patison? arba mol?g? (vasar? jais kompensuoju bulves, sriuba b?na lengvesn?),
  • ~200g aldyt? arba viei? pinat? (kuo daugiau pinat? tuo rekesn? bus sriuba),
  • druskos, ciberol?s.

Jeigu turite naminio sultinio, jis puikiai tiks, o jei neturite usivirkite madaug 1,5 litro vandens ir pagardinkite kubeliu ar aukteliu m?gstamo sultinio. Visas daroves smulkiai supjaustykite ir d?kite ? verdant? sultin?. Virkite, kol darov?s ivirs, suminkt?s. Darovi? galite d?ti ir daugau nei parayta – sriuba bus tirtesn?, o jei bus per tirta gal?site atskiesti vandeniu – odiu laisvai konfig?ruojamas reikalas :)

Taigi, kai jau turime puod? ivirusi? darovi?, pilame po truput? arba po daug ? blender? (priklausomai nuo blenderio t?rio), ir blend blend – sutriname :) Sutrint? sriub? gr?iname ? puod? i gardiname prieskoniais, tokiais kokius m?gstate, o a pam?gau ciberol? :) Taip pat reik?t? ?vertinti tirtum? ir, jei reikia, praskiesti verdan?iu vandeniu. Taip begardinant ir beragaujant sriubos puod? dar uvirti ir jau galima patiekti.

O dabar apie tai, su kuo patiekti :) Sriub? galima pagardinti grietine arba tarkuotu parmezanu. Prie sriubos galima patiekti bandel?s paskrudintos su ?esnakiniu sviestu arba sluoksniuotos telos pyrag?li? su patetu arba fetos s?rio ir juod?j? alyvuogi? mase… ir dar daugybe kit? skan?st?, kokius tik sugalvosite :)

Tai tai tokia ta reko sriuba – alia, ilta ir labai skani :)