Mano tortas

Laiku, ar nelabai… lauki, ar nelabai… bet jis kasmet ateina… jis – tortadienis!

iemet, skirtingai nei kitais metais, a jau gerokai i anksto inojau koks bus mano tortas. Ne taip seniai tur?jau prog? ibandyti it? nauj? derinuk?… lyd?jo j? didel? s?km?, tod?l jis bus kartojamas danai ir po daug :)

Taip jau atsitiko, kad itas gimtadienis buvo gausiai mildlandikas (gavau dovan? nuostabiai nuostabi? Mildlandijos lipduk? ;)), tod?l ir tortulis gal?t? b?ti Mildlandijos vizitin? kortel?… tam ir su papuoimu pasistengiau :)

O jeigu taip susikaupus ir atsisukus atgal - turiu pasakyti, kad uaugau tort? srityje… anks?iau buvo baugu ir nedr?su… papuoimai kreivoki, tai i?r?k ne taip ikep?, tai kremukas nesuauo, tai dar koks velnias… o ?ia staiga viskas ima ir pavyksta.. ir taip jau kur? laik?… tuoj leisim ? pla?i?j? visuotin? gamyb? :)

Mano tortas – gabalinis :) Pasiskolinau biskvit? i vieno, krem? i kito ir vat jums ir praom! Ir dar man labai patinka papuoimai – visai nat?ral?s, visai nenudayti ir net man labai gra?s… bet ?ia, kaip ir visame kitame – skonio reikalas.

Mano tortas daromas taip:

  • Biskvitas – pernaudotas i kito gimtadienio torto :) i?r?kite ?ia
  • Kremai – pasiskolinti i labai smagios ir iltos, visada saul?tos virtuv?s:
  • Kremas 1: 150g kambario temperat?ros sviesto, 1 indelis kambario temperat?ros Rududu, sauja smulkint? graikini? rieut? (jei norisi);
  • Kremas 2: 500ml grietin?l?s plakimui, 2 auktai cukraus pudros;
  • Sulaistymui: 150ml vandens, 1 auktas cukraus, lakelis stumbraoli? upiltin?s (optional).

Tortui reikia susigul?ti, tod?l patariu j? sutepti i vakaro. O tai reikia, kad biskvit? reik?t? isikepti prie 2 dienas. Biskvit? pjaustau ? 3 dalis, prie sutepdama, t.y. visikai atalus?.

Vienam kremui isukame sviest? ir ?maiome Rududu. ?ia svarbu, kad abu komponentai b?t? vienodos temperat?ros – tada kremas graiai susijungia. Jei naudojame, ?maiome ir rieutus.

Kitam kremui ir aptepimui tiesiog iplakame grietin?l? su cukraus pudra.

Tortas gana stabilus, tod?l gali b?ti surenkamas ne toje tortin?je, kurioje bus patiekiamas. T.y. j? atalus? ne sunkiai galima perkelti.

Susirenka tortas labai paprastai – beveik pats :) Klojam viena biskvito lap?, sulaistom pasiruotu sirupu, aptepam Rududu kremu. Klojam antr? – sulaistom, aptepam 2/3 plaktos grietin?l?s. Klojam tre?i? – sulaistom, aptepam vir? ir onus likusia grietin?le.

Lieka linksmoji dalis – papuoimas :) A onus apklijuoju smulkintais likusio biskvito trupiniais, o virui dar naudoju smulkintus rieutus, sezam? s?klas, lin? s?menis, s?lenas, perlin? cukr?, kakav? ir t.t. ir pan.

Vat toks nesud?tingas tas mano tortas…

Mamuk? dienos eksperimentai II

? kart? ?anga bus kur kas trumpesn? :) Pasakysiu tik tiek, kad ir taip gausiai skanus okoladinis pyragas buvo upgrade’intas iki puikaus torto! Upgrade’as tikrai vyk?s ir labai paprastas – plaktos grietin?l?s pertepimas :) kaip ten sakoma apie tobulum? ir paprastum?…

Tai tai, gavosi kakas panaaus ? “Juod?j? mik?”… geras skonis – dar geresnis vaizdas :) ko daugiau reikia puikiam tortuliui? :)

Nukrypstant nuo temos… turiu ibandyti dar vien? tortulio receptuk? ir jeigu viskas pavyks tai bus official – iuos metus skelbsiu tortuli? metais :) Ne?tik?tina, turint omeny, kad visada galvojau, kad tortuliai yra kakas tokio, k? a neitin gerai sugebu :) nu iskyrus “Pensinink?” :) bet ?ia beveik nesiskaito… anyway, noriu tik pasakyti, kad iemet man visai sekasi su tortuliais… tfu tfu tfu, kad neprisisnek??iau :)

okoladinis tortulis

  • 200g milt?,
  • 200g cukraus,
  • 2 auktai kakavos,
  • 2 aukteliai kepimo milteli?,
  • iek tiek vanilino arba vanilinio cukraus,
  • 75g tirpinto margarino,
  • 240ml ilto vandens,
  • 1 auktas citrinos sul?i?;
  • Kremui – 450g grietin?l?s (geriausia 36% riebumo), aukto cukraus pudros;
  • Sulaistymui – 100ml vyni? sirupo arba uogien?s skystimo, iek tiek vandens ir 3 aukt? vyni? trauktin?s;
  • okoladiniam glajui – 150g okolado, ~100g sviesto.

Kepam biskvit?, t.y. pyrag? :) Sumaiom miltus, cukr?, kakav?, kepimo miltelius ir vanil?. Tada ? saus? mas? pilam tirpint? margarin?, vanden? ir citrinos sultis ir visk? gerai imaiome akute. ?kaitiname orkait? iki 180 laipsni?. A darau taip, isikerpu apvalios kepimo formos dugno dydio kepimo popieriaus apskritim?, ?kloju j? ? form? ir supilu tel? – kepant kratai atlimpa patys, o dugnas neprilimpa ir lengvai isiima. Tai tai, aunam ? kart? orkait? madaug 35 minut?ms, galima pasitikrinti su mediniu pagaliuku.

Ikepus? pyrag? gerai atv?sinam (jeigu ieina ir per nakt?) ant groteli?. O tada perpjaunam pusiau ? du blynus.

Pirmiausia reik?t? pasiruoti okoladin? glaj?, kad jis sp?t? prav?sti, kol bus tepamas. Tam itirpiname okolad? ir sviest? ant silpnos ugnies. A dar ?pyliau lakel? (apie 50g) grietin?l?s – nuvogiau nuo kremo dalies :) Visk? gerai imaiome iki vientisos mas?s ir paliekame atv?sti.

Tada iplakame likusi? grietin?l? su cukraus pudra. A tortul? i karto dariau ? l?kt?, kurioje jis buvo patiektas, nes jo purumas man nedav? ramyb?s ir nusprendiau nerizikuoti su perk?lin?jimu :)

Tai tai dedame ? l?kt? apatin? blynuk?, sulaistome puse sumakaluoto skystim?lio ir aptepame 2/3 plaktos grietin?l?s. Tada udedame antr? blynuk?, iek tiek spustelim. Sulaistome likusiu skys?iu, aptepame likusia plakta grietin?le, jei reikia dar apkamome ja onus.

Galiausiai pasigalandame kantryb? ir aptepame vis? tortul? atalusiu okoladiniu glajum. Sud?tingiausia dalis yra onai – a tam reikalui naudojau ma? auktel? ir iek tiek laiko :) Nebijome, kad glajus skystokas – aldytuve jis puikiai suauta, o pjaustant visai nel?in?ja.

Puoyba priklauso nuo fantazijos ir nuotaikos. Man ? kart? gavosi gana prabangaus vaizdo tortulis :) Tam panaudojau medin? pagaliuk? suraiymui ir iek tiek “girt?” vyni? :)

Skanus, riebus, sotus ir graiai graus :)

Kai gerai dera vark?s s?ris. III dalis – kartais ateina tortadienis

Tai tai ir at?jo tortadienis ? mano namus.. ir jau i?jo :) dabar ateis geri prisiminimai ? Mildlandij? :) Turiu pasigirti, kad gavau daugyb? g?rybi? ir… komentar? Mildlandijoje :) Labai a?i? visiems dalyvavusiems :)

Neivengiamai, kai ateina tortadienis, ateina ir sve?iai :) o sve?ius, kaip inia, reikia kuo nors pavaiinti. Taip jau atsitiko, kad ? kart? man teko b?ti atsakingai tik u “sald?j? stal?”. Neinau kod?l, bet neturiu ?kv?pimo siekti kakoki? konditerini? auktum?, kai vent? mano – edevrus maloniau dovanoti :) o be to mano tortin? patirtis daug gero neada :)

Taigi, nu?jau paprastuoju keliu.. o jis visai neblogas – jei pabandysit, gal?sit man paantrinti :) Dar jeigu pai?r?sim ? original?j? skan?sto pavadinim? – “vark?s apkepas”… na gerai “skaniausias vark?s apkepas”, bet vis tiek apkepas :) Man apkepas asocijuojasi su varke ir makaronais, o va gimtadienis su makaronais nesiasocijuoja :) Laimei, is apkepas labiau panaus ? vark?s pyrag?, ar net tort?. Tod?l manau, kad sprendimas pasirinkti j? tortadienio skan?stu, teisingas ir labai vyk?s… sve?iai irgi gali parayt komentar? :)

Dar reikia pasakyti, kad gimtadienis vienos dienos (vent?s) reikalu buvo jau labai seniai.. tik vaikyst?je :) iais metais mano gimtadienis, kaip geros kaimikos vestuv?s, yra trij? dien? reikalas :) Tod?l tik k? i orkait?s itraukiau tre?i?j? skanumyn? – puding?, apie kur? papasakosiu kit? dien? :) o vakar valgiau pachlav?… recept? turiu jau senokai, o dabar turiu ir motyvacijos pabandyti :) coming soon, tskant :)

varskes_pyragas

Vark?s apkepas-pyragas-tortas arba tiesiog skanumynas :)

100g sviesto,

160g smulkint? rieut?, saul?gr??, moli?g?, sezamo s?kl?, malt? di?v?s?li? miinio (manau tikt? ir kokie sausainukai sutrupinti),

1kg vark?s arba iek tiek maiau vark?s s?rio (s?r? reikia smulkiai sutarkuoti ir ?pilti truput? pieno arba ?d?ti grietin?s, kad gaut?si mas? panai ? vark? :)),

200g cukraus,

4 kiauini?,

1/2 citrinos,

saujel? aguon?,

vanilinio cukraus,

250g grietin?s sumaiytos su pora aukt? cukraus.

Galima patiekti su trintomis uogomis arba kokia uogiene, bet a ? kart? patiekiau plain :)

Taigi, i smulkint? reikal? ir itirpinto sviesto ilipdome pagrind?, be joki? ten krateli? – patanojam ir tiek :) A naudoju (ir man atrodo labiausiai iam reikalui tinka) susegam? tortin? form? – toki?, kur galima atsegti ir nuimti krat?. Dar turiu pamin?ti, kad mano forma turi tok? apsaugin? griovel?, kad koks skystim?lis nety?ia neisiliet? ? orkait?, bet deja jis n?ra pakankamas iuo atveju :) Man vis tiek privarv?jo abu kartus :) Kit? kart? d?siu po apa?ia skard?, tegu sau varva :) Taigi, paruot? pagrind? aunam ? kart? (180) orkait? ir kepam apie 10 minu?i?.

Tada ruoiame vark?s krem?… Vark? arba s?rio mas? gerai itrinam. Sudedame cukr?, aguonas, vanilin? cukr?, turput? citrinos ievel?s, citrinos sultis ir kiauini? trynius (!). Baltymus iplakame atskirai iki standi? put?. Imaiome vark?s mas? ir tada atsargiai ?maiome plaktus baltymus. Vark?s mas? supilame ant ikepto pagrindo ir kepame tame pa?iame kartyje dar apie 50 minu?i?.

Ikept? pyrag? itraukiame i orkait?s ir vir? aptepame grietin?s ir cukraus miiniu. Tada dar 10 minu?i? pakepame. tai ir viskas, lieka ataldyti, sveikintis ir vaiintis :)

varskes_pyragas3

Ar neatrodo, kad jis ? Tave i?ri? :)

Tortadienis – Mildlandija style

Gal ir netinkama proga sk?stis… tikriausiai netinkama.. bet skundas susij?s, tod?l leisiu sau ? kart? pasisk?sti net ir tokia graia proga. B?da ta, kad i proga juvo jau prie kur? laik?… t.y. pra?jus? savaitgal?, o man atrodo, kad jau aminyb? pra?jo, ir a tik dabar prisiruoiau apie tai parayti… tikra g?da ir negana to – galvos skausmas. O kaip grau b?t? ikepti tort? ir gimtadienio ivakar?se papost’inti… bet kur tau… ?ia ne tai kad ne ivakar?se… ?ia visai bala ino kada gaunasi… ir kas ?ia kaltas?

Gal a be reikalo grauiuosi… gal reikt? tiesiog post’inti ir nesileisti ? smulkmenas, kad tai buvo senokai ar ne visai taip, kaip papasakoju… k? J?s inot, gal? gale :) bet negarbinga taip… tame blog’o avesys – urayti akimirkos diaugsm?, emocij?… nes po kiek laiko jos ibl?sta, atrodo ne tokios svarbios, o post’as b?na l?ktas, apie pienes ir bites… Bet o k? daryt, kai geriausios mintys upuola ryte besivalant dantis, ar per kavos pertrauk?l? darbe?.. aiku, galima tur?t kien?j blonknot?l? ir pietuk?l?, kur visk? isyk usiraytum, bet… tai turb?t ne man :)

Nu ir k? daryt?.. meluot nenoriu… memuar? usirain?t irgi nenoriu… tada, kai turiu k? vieiai pasakyt, neturiu galimybi? rayt… tam, kas pasi?lys geniali? ieit?, atiduosiu pus? karalyst?s :)

Tai k?, gyvenam kaip gyvenom :)

Buvo tortadienis, kuris nusipeln? ypatingo kepinio. Po to, kai jis ikep? (o tiksliau, po to, kai tapo tuo, kuo tapo), a jau nebedr?sau vadinti jo tortu :) bet… kit? kart? turb?t jis bus panaesnis ? tort? :) Kad ir kaip ten b?t?, ne tame buvo esm?. O buvo ji nuo sen? senov?s mano barndintoje id?joje – tobuloje tortulio vizualizacijoje :)

tortas2

Nereikia sl?pti, kad rezultatas buvo labai toli nuo fantazijos, nes vis tiek rankos truput? kreivos :) Kaip ir galima buvo tik?tis, sprendimai gim? tiesiog vietoje, real time taip sakant :) nes pavyzdiui fantazijoj sur?sti sausaini? namel?, tai kaip “du pirtu…”, o vat realiai tam reikalingos dvi poros rank? + kalno ramyb? + kosmonauto kantryb? ir dar truputi-biki smegeno beigi tu?ia aldytuvo lentyna :) o po tokio ygdarbio, tai jau viskas normaliai :)

Dar kart? SU GIMTADIENIU, Zuiki :)

tortas

Tortulis

Biskvitui:

  • 3 kiauiniai,
  • 250ml cukraus,
  • 200g grietin?s,
  • 150g medaus,
  • 500ml milt?,
  • kupinas auktelis kepimo milteli?,
  • gera sauja reiut? (geriausia turb?t graikiniai, o a d?jau lazdynus bei migdolus, truput? pakapotus).

Kremui:

  • 1 indelis “RuDuDu”,
  • 400g grietin?l?s.

Groiui:

  • keli? spalv? kietos el? (tai reikia, kad gaminant el?, reikia miltukus skirtus 0.5l vandens, panaudoti madaug 0.25l vandens),
  • sausani? (galima naudoti pirktinius, o a isikepiau pus? kiekio it?),
  • okoladinio glajaus (2 auktai vandens, 125ml cukraus, 1 auktas sviesto, 2 auktai kakavos) arba tiesiog tirpinto okolado,
  • karamelini? saldainiuk? (a naudojau “Werther’s Original”, bet manai graiai atrodyt? ir m?sikieji “Cool”, ar kaip ten jie vadinasi),

Tai nu ir va :) Pasigaminam biskvit?, kuris beje man labai patiko, ir manau, kad j? dr?siai galima naudoti bet kokio tortulio gamybai. Kiauinius itrinam su cukrumi ir kepimo milteliais, dedam grietin? ir med? (jei jis kietas, tai itirpinam ir atv?sinam, o tik tada dedam :)), pamaiom. Tada beriam miltus ir rieutus, gerai sumaiom ir kepam kartoje orkait?je apie 20 min. Ikept? biskvit? atv?sinam ir perpjaunam.

Krem? reikia daryti prie sutepant tort? (nes a biskvit? isikepiau i vakaro). O darosi taip: iplakam grietinel?, rududu truput? patirpinam ant gar?, bet tik vos vos, kad isileist?, bet neb?t? iltas. Jei truput? suilo, reikia palikti pastov?ti, kad atv?st?. O tada atsargiai po aukt? ?maiyti j? i plakt? grietin?l?. Tada kremas iauriai suskyst?ja ir pradeda atrodyti, kad nieko gero ?ia jau negali gautis :) bet gaunasi… kremas susigeria ? biskvit?, tod?l jis ir pasidaro nebepanaus ? tort?, bet skoniu tikrai niekam nenusileidia :) ?ia aiku gal?jo b?ti mano asmenin? problema, t.y. reik?jo kepti maesnio ploto biskvit?, bet ?ia pabandysim kita kart? :)

Taigi, kad jau sutep?m tort? (laikom j? aldytuve), galim usiimti puoyba… O pasakoti ?ia kaip ir n?ra k?, tiesiog pasibalnojau fantazij? ir pirmyn! Tai nu ir va…

tortas3