Karamelinis skan?stas arba dar is tas i da bestest serijos

Keista, bet ?ia bus jau antras i eil?s toks susistov?j?s ir susigul?j?s receptas :) Neinau, ar ?ia kak? reikia… Galb?t tai, kad mane uvald? klasika :)

Tai tai, tiksliai nepasakysiu, bet itas skanumynas m?suose yra atrastas jau kur? laik? (metus du-tris). Negaliu pasakyti, kad juo yra danai piktnaudiaujama (gal ?ia ir ? ger? :)), bet vienas pilietis akivaizdiai turi j? savo pageidavim? s?rae usira?s pirmu numeriu. O su s?lyga, kad iandien kai kuriems pilie?iams vent?, tai sp?kit, koks buvo atsakymas ? klausim? “K??” :) jeigu kada prireikt?, tai atsakymas skamba madaug taip: “mmm… nu inai… t?… t? kur sausainis ir karamel?…”

Vardan teisyb?s reikt? pasakyti, kad skan?stas skanus ir tikrai saldus ir iaip toks stambesnio kalibro reikalas :) Paskai?ius recept? viskas bus aiku :)

Ir dar odis kitas apie t? vent?… Ruduo prasideda… kokia ?ia vent?, kai pagalvoji :) o kai kuriems dar ir kiti vargai prisideda :) O man… man rugs?jo 1-oji kaip Naujieji Metai :) neinau kod?l, bet jau kur? laik? kak? sau pasiadu itos vent?s proga… gerai, kad pamirtu iki kit? met?, k? pasiad?jau :) O jeigu rimtai, tai turb?t kakaip susij? su oro atv?simu ir t? spalv? atsiradimu i?rint ? horizont? – lengvai ?kvepi gaivaus oro ir pamatai kak? naujo, dar nematyto… ir pasiadi susipainti :)

O kartais horizont? slepia r?kas… bet nieko… jis irgi kada nors isisklaidys… gal su stipresniu v?jo g?siu, raudonskruos?io obuolio dunkstel?jimu ? rasot? piev?, o gal tik su pirmomis snaig?mis…

Taigi, kai atv?sta ir vis daniau norisi vakaroti apsikabinus puodel? arbatos, si?lau kompanij? (puodeliui :)) – ildan?ius ir diuginan?ius skanumynus…

Karameliniai skan?stai

Sausainio pagrindui

  • 180g tirpinto sviesto,
  • 50g cukraus,
  • 225g milt?,
  • 1 auktelis kepimo milteli?,
  • iupsnelis druskos,
  • vanilinio cukraus arba vanilino

Karameliniam sluoksniui

  • 125g sviesto,
  • 100g cukraus,
  • 2 auktai medaus,
  • 1 auktas rudo sirupo (neb?tinai, a naudoju tik d?l spalvos),
  • 400g kondensuoto pieno

okoladiniam glaistui

  • 100-150g juodojo okolado,
  • gabal?lis sviesto, jei norisi minktesnio glaisto.

Taigi, viskas prasideda nuo sausainio kepimo. ? itirpint? sviest? ?maiome cukr?, drusk?. Po to sudedame miltus su ant j? ubarstytais kepimo milteliais. Sumaiome tel?. J? tolygiai paskirstome ant ~25cm skersmens formos dugno. Ko?ioti ?ia nereikia, tiesiog pirtais ilyginti tel?.

Taip suformuot? sausain? kepti ~15min, 180 laipsni? kartyje.

Tuo tarpu galima pasiruoti karamel?. ? nedidel? puod? supilame cukr?, ?pjaustome sviest?, sudedame med? ir sirup?. Pakaitiname ant vidutin?s ugnies, maiant, kol itirpsta sviestas. Tada supilame kondensuot? pien? ir toliau verdam maiydami. Uvirusi? mas? dar paverdame 5min. Galima pajusti, kad karamel? ima tirt?ti – tai enklas, kad virti gana :)

Karamel? upilame ant ikepto sausainio. Tada visk? v?sinam – pradioje kambario temperat?roje, po to ir aldytuve.

Kai karamel? sustingsta galima upilti okoladin? glaj?, t.y. tiesiog itirpint? okolad? su ?maiytu sviestu, jeigu j? naudojate. Glajaus paslaptis ta, kad jeigu norite skan?st? supjaustyti labai graiomis plytel?mis, tai reikia daryti, kol okoladas visikai nesustingo. Arba, jei ?d?sime sviesto, jis net susting?s nebus toks kietas ir neskilin?s pjaunant. Taigi viskas priklauso nuo strategijos pasirinkimo :)

Skan?stas laikomas aldytuve supjaustytas plytel?mis, o ragaujamas su kava… mmm :)

Ar mylit J? J?s?..

Ar eisi pakelt v?liav??.. Ne? alta?.. Na taip… iema juk…

Ar eisi pakelt v?liav??.. Ne? A, slidin?t ? Lenkij? keliauji?.. Na taip, inoma, negi nepasinaudosi, kai “duoda” laisv? dien?… O per artim?j? gimtadienius irgi ivaiuoji, jei proga pasitaiko?.. Ne?.. Ach taip, gi supykt?, kad per vent? neb?si kartu…

Ar eisi pakelt v?liav??.. Ne? Aij projektas baigiasi – per kovo 11-?j? atsigriebsi?.. Taip taip, dar turb?t bus sniego, gal?si paslidin?t…

Ar eisi pakelt v?liav??.. Ne? Neverta? Nemoka lietuviai v?sti?.. Na taip, bet kalb?dami apie “juos” i tikro kalbame apie “save”… Ne?.. ?ia ne apie mus?.. ?ia apie tuos kitus, ne apie save ir mane, inoma… inoma…

Diugu, kad Vasario 16-?j? jau galima nusipirkti v?liav?l? ar enkliuk?, o ne ki?in? irdel? su nuolaida :)

Diugu, kad skais?iai viet? saul? :)

Diugu, kad arbata ild?, o pyragas diugino :)

Greitas ir labai geras pyragas

  • 360g okoladini? sausaini? (2 pakeliai),
  • 200g sviesto,
  • 500g vark?s,
  • 500ml grietin?l?s plakimui,
  • 1 indelis kondensuoto pieno,
  • 3-4 auktai cukraus,
  • 20g elatinos,
  • papuoim?: moli?gien?s el?, trint? braki? el?, saldintos grietin?s su “matcha” arbatos miltukais el?.

Sausainius sumalti, sumaiyti su itirpintu sviestu. Gauta mas? ilyginti ir prispausti prie formos dugno. Geriausia naudoti form? su nusegamu kratu, o jeigu ne, tai galima ?tiesti folijos, kad po to galima b?t? u krat? su?mus pyrag? ikelti.

Grietin?l? iplakti iki standi? put?. Vark? pertrinti, kad pasidaryt? kremin?. A d?jau vark? su kondensuotu pienu ? blender? ir sekiau gamintojo instrukcijas :) Po to gaut? mas? paragaujam ir ?dedam atitinkam? kiek? cukraus. Atsargiai ?maiom plakt? grietin?l?.

elatin? itirpinam nedideliame kiekyje karto vandens. ?maiome ? krem?. Upilame krem? ant paruoto pagrindo, ilyginame ir dedame ? aldytuv?, kad suaut?.

Pasiruoiame papuoimus. Kai vark?s kremas sustingsta tiek, kad papuoimai nenusk?st?, pieiam v?liavas :) aldom per nakt?, po to pjaustom maom v?liav?l?m ir ragaujam :)

“Ar padarysi man iemet kalendori??”

…tok? klausim? dar visai neseniai igirdau kitame “laido” gale… ir supratau, kad ?dirbis buvo ne veltui :) iemet, jei teisinga mano matematika, jau penktas (?ia kaip jubiliejinis:)) kalendorius!

Tiems, kas neskaito Mildlandijos naujien? (!), paaikinimas, kas tas kalendorius do daiktas :) Advento kalendorius skirtas vaik? diaugsmui ir dien? iki Kal?d? skai?iavimui nuo gruodio 1-osios iki pat K??i?. Kiekvien? dien? reikia “atrasti, iraizgyti, atriti ir pasidiaugti” – taigi, kalendorius ne kak? skiriasi nuo realyb?s :)

Jau antri metai kalendorius daugiau maiau susivalgomas ir, kad ir kaip b?t? keista, kuo toliau tuo maiau edukacinis reikalas :) Bet svarbiausia, kad jis teikia diaugsm? :)

Taigi vakar namai pakvipo meduoliais, o tuo pa?iu ir Kal?dom… kaip visada darbas usit?s? iki inakt?, bet rezultatas man visai mielas :) Tikiuosi patiks ir Jums… jeigu sukils id?jos, dar visa naktis iki tos gruodio 1-osios :)

Mano tortas

Laiku, ar nelabai… lauki, ar nelabai… bet jis kasmet ateina… jis – tortadienis!

iemet, skirtingai nei kitais metais, a jau gerokai i anksto inojau koks bus mano tortas. Ne taip seniai tur?jau prog? ibandyti it? nauj? derinuk?… lyd?jo j? didel? s?km?, tod?l jis bus kartojamas danai ir po daug :)

Taip jau atsitiko, kad itas gimtadienis buvo gausiai mildlandikas (gavau dovan? nuostabiai nuostabi? Mildlandijos lipduk? ;)), tod?l ir tortulis gal?t? b?ti Mildlandijos vizitin? kortel?… tam ir su papuoimu pasistengiau :)

O jeigu taip susikaupus ir atsisukus atgal - turiu pasakyti, kad uaugau tort? srityje… anks?iau buvo baugu ir nedr?su… papuoimai kreivoki, tai i?r?k ne taip ikep?, tai kremukas nesuauo, tai dar koks velnias… o ?ia staiga viskas ima ir pavyksta.. ir taip jau kur? laik?… tuoj leisim ? pla?i?j? visuotin? gamyb? :)

Mano tortas – gabalinis :) Pasiskolinau biskvit? i vieno, krem? i kito ir vat jums ir praom! Ir dar man labai patinka papuoimai – visai nat?ral?s, visai nenudayti ir net man labai gra?s… bet ?ia, kaip ir visame kitame – skonio reikalas.

Mano tortas daromas taip:

  • Biskvitas – pernaudotas i kito gimtadienio torto :) i?r?kite ?ia
  • Kremai – pasiskolinti i labai smagios ir iltos, visada saul?tos virtuv?s:
  • Kremas 1: 150g kambario temperat?ros sviesto, 1 indelis kambario temperat?ros Rududu, sauja smulkint? graikini? rieut? (jei norisi);
  • Kremas 2: 500ml grietin?l?s plakimui, 2 auktai cukraus pudros;
  • Sulaistymui: 150ml vandens, 1 auktas cukraus, lakelis stumbraoli? upiltin?s (optional).

Tortui reikia susigul?ti, tod?l patariu j? sutepti i vakaro. O tai reikia, kad biskvit? reik?t? isikepti prie 2 dienas. Biskvit? pjaustau ? 3 dalis, prie sutepdama, t.y. visikai atalus?.

Vienam kremui isukame sviest? ir ?maiome Rududu. ?ia svarbu, kad abu komponentai b?t? vienodos temperat?ros – tada kremas graiai susijungia. Jei naudojame, ?maiome ir rieutus.

Kitam kremui ir aptepimui tiesiog iplakame grietin?l? su cukraus pudra.

Tortas gana stabilus, tod?l gali b?ti surenkamas ne toje tortin?je, kurioje bus patiekiamas. T.y. j? atalus? ne sunkiai galima perkelti.

Susirenka tortas labai paprastai – beveik pats :) Klojam viena biskvito lap?, sulaistom pasiruotu sirupu, aptepam Rududu kremu. Klojam antr? – sulaistom, aptepam 2/3 plaktos grietin?l?s. Klojam tre?i? – sulaistom, aptepam vir? ir onus likusia grietin?le.

Lieka linksmoji dalis – papuoimas :) A onus apklijuoju smulkintais likusio biskvito trupiniais, o virui dar naudoju smulkintus rieutus, sezam? s?klas, lin? s?menis, s?lenas, perlin? cukr?, kakav? ir t.t. ir pan.

Vat toks nesud?tingas tas mano tortas…

Toffee saldainiukai

Man nepatinka mon?s, kurie augina medius vazonuose… Kokio velnio reikia irauti visk?, kas gyva, ukloti asfaltu, pasistatyti vazon? ir ?kiti ten med?, kad jis nudi?t?… Man nepatinka mon?s, kurie rao recept? knygas ir leidia sau pareikti, kad nedaryt? sluoksniuotos telos…

A kartais sau truput? nepatinku, kad raau apie all Italian ir neturiu nei menkiausio supratimo, kaip tai yra i tikr?j?… O dabar dar vienas reikalas.. ne italikas, ? kart? baisiau :) Nesmagu man kakaip, nes neturiu nei menkiausios minties, kaip ?ia tur?jo gautis i tikr?j?… nes Brazilija tai net ne Italija ir brigadeiros tai n? i tolo ne pica…

Diaugsmas tas, kad kaip kolega sako buvau “girta tarp moter?” :) Gavosi puikus pasveikinimas, kuris tobulai atitiko s?lyg? “nieko nekepk” :) Dar buvo gera, nes galvoje v?l sud?zg? spie?ius min?i?, kaip ?ia visk? b?t? galima padaryti iek tiek kitaip… geriau, skaniau, tobuliau :)

O dabar… tokie kokie buvo – toffee like saldainuliai su ?vairiausiais priedais :)

Kadangi, turiu manij? bandyti visk? i karto, tai nepasismulkinau ir dariau dviej? r?i? base mases – balt? ir okoladin? :)

Baltai masei:

  • 1 indelis saldinto kondensuoto pieno,
  • 100g balto okolado,
  • 1 auktas sviesto.

okoladinei masei:

  • 1 indelis saldinto kondensuoto pieno,
  • 3 auktai nesaldios kakavos,
  • 1 auktas sviesto.

Pabarstukai and stuff:

  • malti em?s rieutai,
  • blaniruoti migdolai,
  • blaniruoti lazdyno rieutai,
  • sezamo s?klos,
  • cinamonas,
  • cukrus,
  • brendyje mirkytos vynios,
  • smulk?s cukatai,
  • nediduk?s vynuog?s be s?kly?i?.

Viskas vyksta paprastai – jamam kondensuot? pien?, pilam ? puod?, dedam sviet? ir tarkuot? okolad? arba kakav? ir verdam. Beveik vis? laik? reikia maiyti, nes mas? gana greit pritraukia prie dugno. Taip verdam, kol mas? gerokai sutirt?ja – tiek, kad perbraukus auktu pasidaro takelis ant puodo dugno, kuris usitraukia labai l?tai.

Gaut? mas? supilam ? nema? l?kt? (kad grei?iau atalt?) ir atv?sinam. Taip pat padarom ir su kitos r?ies mase.

Kai jau mas? gerai atalusi, ir nebevarva i apverstos l?kt?s, galima imtis tikro darbo – saldainiuk? gamybos :) Svarbiausia taisykl? – visi ? saldainio vid? dedami dalykai turi b?ti sausi… d?l to brendyje mirkytas vynias apvoliojau cinamone ;) Ir dar vienas reikalas – b?tinai reikia pasisviestuoti rankas :) Ir dar iaip patarimas – saldainius geriau kame nors apvolioti, kad neprilipt? prie popier?li? ir vieni prie kit?, kad ir kaip miela tai b?t? :)

O kai darbas baigtas, saldainius geriausia laikyti aldytuve, ypa? d?l to kad jau vasara! Dar juos reikia dailiai supakuoti ir padovanoti :)

P.S. Sese, sese, ispausk komentar?, a? :)

Keisti okoladiniai muffinai

J?s man?s nepa?stat, bet a inau, kad iandien J?s? gimtadienis :) Sveikinimai i Mildlandijos!


O dabar apie tuos muffinus ir j? keistum?.. Kaip okolado ir panaaus g?rio gerb?jai, man turb?t negal?t? b?ti nieko geriau u okoladinius muffinus, bet.. nu kakaip jie man nelimpa :) Ta proga a kartais darau eksperimentus su mon?mis – kepu okoladinius muffinus ir atiduodu daugiau ar maiau pa?stam? moni? teismui :) Kiek pamenu, muffinai visada b?na iteisinami :)

Bet kakas su jais vis tiek yra… tokio keisto :) Ir negaliu pasakyti, kad jie neskan?s ar kak?… gali b?ti, kad jie ikep? nesuteikia man tiek diaugsmo, kiek vil?i? a ? juos sudedu…

Tarkim okoladini? muffin? tela yra turb?t tobuliausios konsistencijos ir taip iauriai skaniai kvepia… mmm.. vaikyste… okoladiniu plombyru… yami :) o po to jie ikepa ir pradeda kitaip skaniai kvep?ti.. skaniai, bet kitaip :/ tai nu ir va… gal tame ir paslaptis :)

Dar vienas dalykas – okoladiniai muffinai yra labai fotogeniki :) tie paviriaus sukeld?jimai tokie… gra?s ir daug adantys :) atrodo, imsi, perlaui ir pasipils okolado up?… :) ir dar tas tamsumas, ant kurio puikiai matosi visi priedai ir spalvos… grau :)

Tai tai, jeigu neatmuiau entuziazmo, galite pabandyti :)

okoladiniai muffinai

  • 225g milt?,
  • 2 geri auktai kakavos su okoladu (arba iek tiek daugiau paprastos kakavos),
  • 2 aukteliai kepimo milteli?,
  • 125g itirpinto margarino kepiniams,
  • 100g cukraus,
  • 2 kiauiniai,
  • 180ml pieno,
  • brendyje mirkyt? vyni?.

Viename inde sumaiome miltus, kakav? ir kepimo miltelius. Kitame inde suplakame itirpint? ir atv?sint? margarin?, kiauinius ir cukr?. ? i? mas? dalimis ?plakame milt? miin? ir pien?.

Pasiruoiame muffin? formeles ir popier?lius, paskirstome tel? ? juos. Prismaigstome “girt?” vyni? ir auname ? 190 laipsni? kar?io orkait?. Kepame apie 20 min., kol pradeda skeld?ti, o ?smeigtas ir itrauktas medinis pagaliukas b?na sausas.

Apie ventes, tradicijas ir kaip kartais b?na… II dalis

Tokios ilgos tos vent?s buvo, kad net netilpo ? vien? post’? :) Kadangi vis? esm? id?s?iau aname post’e, tai ?ia lieka tik iedeliai :)

O iedeliai tokie, kad Nepriklausomyb? nugal?jo Ugav?nes, blyn? niekas nebenor?jo, nes buvo sot?s nuo pyrago :) neinau dabar kiek ?ia ta iema tam kieme dar trinsis… :) Bet a stengiausi, negali sakyti… po prievarta ikepiau bulvini? blyn? ir teko visiems juos valgyti :)

Tai tai nepriklausomas pyragiukas – vark?s tart’as. Ties? sakant, diaugiuosi nepapost’inusi io receptuko anks?iau, nes atrodo, kad kepu j? jau vis? aminyb? :) Prieastis labai paprasta – visai neseniai atradau b?d?, kaip ? nuostab? pyragiuk? dar labiau priartinti prie nuostabiojo kreminio cheesecake’o, kuriam paprastai naudojamas kreminis s?ris. O ?ia juk paprast? papras?iausia vark?.. turb?t ir d?l to jis pas mus dar vadinamas Chesapeake’u :) O ? kart? kakas pajuokavo, kad ?ia atrodo kaip Lietuvos v?liava m?nulyje :)

Vark?s tartas

Pagrindui:

  • 100g sviesto arba margarino,
  • 1/2 stiklin?s cukraus,
  • 1 kiauinis,
  • 1 – 1 1/2 stiklin?s milt?,
  • 2 auktai nesaldintos kakavos milteli?;

?darui:

  • 250g vark?s (arba smulkiai tarkuoto vark?s s?rio),
  • 1/3 stiklin?s grietin?s (jei naudojame s?r?, grietin?s reik?t? iek tiek daugiau),
  • 3 kiauiniai,
  • 4 auktai citrinos sul?i?,
  • 1/2 stiklin?s cukraus,
  • 1 1/2 aukto krakmolo,
  • maas indelis konservuot? ananas? gabal?li?, arba kriaui?, arba iek tiek “girt?” vyni?, arba dar ko nors ?domaus, arba visai nieko :)

io pyrago pagrindas yra visai toks pats, kaip marmurinio vark?s tart’o. Trumpai tariant, margarin? isukame su cukrumi, ?muame kiauin?, sudedame miltus ir kakav? ir uminkome tel?. Tela iklojame 26cm skersmens kepimo form? (a naudoju form? emu krateliu, specialiai tart’ams). Nepamirtam vis? reikal? su pupom! :) Pagrind? kepame 200 laipsni? kar?io orkait?je, kol apkepa.

Kol pagrindas kepa, pasiruoiame ?dar?. Ir ?ia yra ta paslaptis – ?darui skirtus produktus (iskyrus konservuotus vaisius ar kitus priedus) reikia suplakti! A iam reikalui naudoju blender? ir gaunasi puikus kreminis ?daras. Kitaip tariant, esm? yra gerai sutrinti vark?, kad ten neb?t? gumuliuk?. Aiku t? pat? galima padaryti tiesiog mediniu auktu, gal tik utruks kiek ilgiau :)

Tai tai, ? ikepus? pagrind? dedame konservuotus vaisius, tolygiai paskirstome ir upilame vark?s ?daru. Kepame 175 laipsni? kartyje 30-40 min.

Apie ventes, tradicijas ir kaip kartais b?na… I dalis

Turb?t niekas nenor?s gin?ytis, kad ? savaitgal? tur?jom maai prog? v?sti :) o jei dar prid?sime kelet? asmeninio gyvenimo moment?li?, kakada aplink ?vykus? Mildlandijos ugimim? ant interneto platybi?… jau?iu ven?i? b?t? daugiau nei laisv? dien? :) o dar jei paskai?iuotume, kad kiekvienai ventei po tort? ar tai ma? maiausiai pyrag? – Ugav?ni? persivalgymas daugiau nei garantuotas :)

Bet taip nebuvo… :) grai tradicija, reikianti, kad kiekvien?met pana? savaitgal? man?s n?ra namie, iemet buvo sulauyta :( tikiuosi, kad tai nereikia tradicijos inykimo, nes b?t? tikrai li?dna nudaigoti toki? ger?, o tuo labiau pa?i? sukurt? tradicij?. ita tradicija dar man patinka tuo, kad jos laikas n?ra grietai apibr?tas, kas yra geras link’as ? daugum? rimt? mano gyvenimo ?vyki? :) Paimkime, kad ir Mildlandij? ir jos gimtadien?, kuris, kaip ir galite suprasti, yra kakada :) t.y. kakada iem?… na gerai, tikriausiai tai buvo kakada vasar?, bet as tikrai neatsimenu kada :) gal nereik?t? ?ia taip atvirauti, nemyl?site man?s po to… :) bet aij, k? ?ia sl?pti :)

Tikriausiai labiausiai noriu pasakyti, kad ven?i? buvo ymiai per daug, tod?l reik?jo kak? rinktis, o apie kak? usimerkti :) ir laukti kit? met? :) b?tent taip atsitiko su Mildlandijos tortadieniu – torto nebuvo :) dabar kaip tik sugalvojau pasiteisinim?: kai leliui b?na 1 metas tai b?na baisus balius (aiku t?v?, nes k? tas pyplius ten atsimena), tada mamyt?s pasisiuva naglas sukneles, t?veliai prisiperka foto beigi video technikos ;) nes kaip ?ia ne?aminsi tokios svarbios progos… odiu visi visk? suprato :) tai tai…

Tai vat jau reikia prad?ti girtis, apie tas ventes, kurios iemet nebuvo pamirtos… Valentino diena tikrai n?ra kakokia itin svarbi vent? mano gyvenime – nors gal kaip tik yra.. labai daug dalyk? yra susijusi? su ia data, nety?ia :) Kaip ten beb?t? tai yra min?tina diena, aiku be t? vis? barbini? spalv? p?kuot? nes?moni? :) nueini i MX, o ten raudona – net bloga, ir tie p?kai gerkl? kutena :) gerai, kad retai einu…

Tai tai, Valentino skanumynas buvo visas kompleksas, visas pagal usakym? :) ir labai jau netradicinis turiu pasakyti, joki? ten okoladuk?, brakiuk?, blah blah blah :) J?s? d?mesiui meduolis su kisieliumi! :)


Meduoliui reikia:

  • 300g dirbtinio medaus (d?l kvapo galima ?d?ti ir aukt? kit? tikro),
  • 1 stiklin?s cukraus,
  • 200g margarino kepiniams,
  • 6 aukt? pieno,
  • 2 aukt? grietin?s,
  • 2 aukt? aliejaus,
  • 2 kiauini?,
  • meduolio prieskoni?,
  • mao paku?io kepimo milteli?,
  • milt?.

Margarin?, med? ir dal? cukraus itirpinti dubenyje vir karto vandens. ?maiyti prieskonius – gvazdik?lius, kvepian?ius pipirus, cinamon?, muskat?, imbier? ir pan. A ? kart? naudojau karto vyno prieskonius :) Kol itirpintas miinys, nukeltas nuo vandens, ?la, itriname kiauinius su likusiu cukrumi. ? medaus miin? ?maiome grietin?, pien?, aliej? ir kiauinius (svarbu, kad medaus miinys neb?t? toks kartas, kad sutraukt? kiauinius). Visk? gerai sumaiome ir dedame iek tiek milt?. Ant milt? ubarstome kepimo miltelius ir imaiome. Milt? reikia d?ti tiek, kad mas? b?t? grietin?s tirtumo. A dar kartais ?dedu smulkint? cukat?, bet i kart? ned?jau. ?kaitiname orkait? iki 175 laipsni?, tel? supilame ? form? ir kepame apie 40-50 min., kol ?bestas ir itrauktas medinis pagaliukas bus sausas ir varus. Galima ikepus? meduol? aplieti okoladiniu arba cukriniu glaistu, arba kitaip pagrainti, arba tiesiog atv?sinti ir m?gautis :)

Kisieliui ivirti didelio mokslo nereikia :) svarbu nepamirti, kad litrui skystimo reikia d?ti 2 auktus krakmolo :)

Pradalzhenyja sledujet…

Kalendorius iemet kitaip

Kadangi raau pla?iai primerktomis akimis (o tai tikrai n?ra lengva!), tai tiesiog trumpai post’telsiu arba, kitaip tariant, pasigirsiu savo naujais darbais :)

Kiekvienais metais kain kaip per v?lai susizgrimbu, kad vienam pilie?iui reikia gi Advento kalendoriaus!!11 Ir tada gimsta daugyb? pa?i? nerealiausi? id?j?,kuri? ?gyvendinimui tikrai neutekt? tos savait?s, likusios iki gruodio 1. Ir dar tikrai neutekt? tik mano rank? prikiimo ir tik mano galvos pasukimo :) Ir taip kiekvienais metais tie grand planai yra nukeliami “kitiems” metams.. bet a tikiu, kad kadanors tai tikrai bus ?gyvendinta ir tada a savimi didiuosiuos :) ir leisiu Jums mano s?kme (?) gro?tis :)

Viskas prasid?jo nuo to, kad tie Advento kalendoriai su paveiksl?liais ir langeliais, ir okoladukais tapo baisiai jau nuvalkioti.. Sta?iai slyktu i?r?ti ? Advento kalendori? su kokia ten Barbe ar tai Spiderman’u, sakykit k? norit, bet nes?mon?… Ne tai, kad Adventas man b?t? labai svarbus, bet kakam tai turi prasm?, ir turi j? pakankamai seniai, kad b?t? nekorektika i to ty?iotis. Negana to, tie pseudo Advento kalendoriai dar ir kainuoja brangiau u tuos tradicinius su “old good Santa” paveiksliukais. Kai man jie dar buvo reikalingi, tas malonumas kainuodavo 20Lt! O tai reik?, kad tur?jai j?, diaugeisi, kad turi pakankamai vyresn? ses? su kuria nebereikia juo dalintis :) ir laukei, kaip didiausio priekal?dinio stebuklo.. Koks stebuklas atsipraau u 3Lt?!? Kai t?veliams negaila tau juos xot 5 nupirkt… li?desys…

Tai tai… tada a supratau, kad noriu, kad Advento kalendorius b?t? iltas ir kak? reikt?, kad jis b?t? maas, bet tikras, naminis stebuklas. Pirmieji mano gaminti kalendoriai buvo pasi?ti, su maais maieliais saldainiams ir papildomomis uduotimis ugdymui :) Kadangi augame ir paveiksl?liai nebe taip svarbu, tai iemet kalendorius tiesiog suvalgomas, dar prie tai gali pab?ti Kal?dine vakide, jei sp?ja :)

advento_kalendorius_namas1

J?s dar irgi galite sp?ti… :)

Statyboms reikia visai nedaug… Statybin? mediaga – m?gstami sausainiai, okoladas ir cukraus ir citrinos sul?i? glajus.. na ir dar visokie saldainiukai, etc., etc. ir svarbiausia daug fantazijos :)

advento_kalendorius_namas2

Kai gerai dera vark?s s?ris. III dalis – kartais ateina tortadienis

Tai tai ir at?jo tortadienis ? mano namus.. ir jau i?jo :) dabar ateis geri prisiminimai ? Mildlandij? :) Turiu pasigirti, kad gavau daugyb? g?rybi? ir… komentar? Mildlandijoje :) Labai a?i? visiems dalyvavusiems :)

Neivengiamai, kai ateina tortadienis, ateina ir sve?iai :) o sve?ius, kaip inia, reikia kuo nors pavaiinti. Taip jau atsitiko, kad ? kart? man teko b?ti atsakingai tik u “sald?j? stal?”. Neinau kod?l, bet neturiu ?kv?pimo siekti kakoki? konditerini? auktum?, kai vent? mano – edevrus maloniau dovanoti :) o be to mano tortin? patirtis daug gero neada :)

Taigi, nu?jau paprastuoju keliu.. o jis visai neblogas – jei pabandysit, gal?sit man paantrinti :) Dar jeigu pai?r?sim ? original?j? skan?sto pavadinim? – “vark?s apkepas”… na gerai “skaniausias vark?s apkepas”, bet vis tiek apkepas :) Man apkepas asocijuojasi su varke ir makaronais, o va gimtadienis su makaronais nesiasocijuoja :) Laimei, is apkepas labiau panaus ? vark?s pyrag?, ar net tort?. Tod?l manau, kad sprendimas pasirinkti j? tortadienio skan?stu, teisingas ir labai vyk?s… sve?iai irgi gali parayt komentar? :)

Dar reikia pasakyti, kad gimtadienis vienos dienos (vent?s) reikalu buvo jau labai seniai.. tik vaikyst?je :) iais metais mano gimtadienis, kaip geros kaimikos vestuv?s, yra trij? dien? reikalas :) Tod?l tik k? i orkait?s itraukiau tre?i?j? skanumyn? – puding?, apie kur? papasakosiu kit? dien? :) o vakar valgiau pachlav?… recept? turiu jau senokai, o dabar turiu ir motyvacijos pabandyti :) coming soon, tskant :)

varskes_pyragas

Vark?s apkepas-pyragas-tortas arba tiesiog skanumynas :)

100g sviesto,

160g smulkint? rieut?, saul?gr??, moli?g?, sezamo s?kl?, malt? di?v?s?li? miinio (manau tikt? ir kokie sausainukai sutrupinti),

1kg vark?s arba iek tiek maiau vark?s s?rio (s?r? reikia smulkiai sutarkuoti ir ?pilti truput? pieno arba ?d?ti grietin?s, kad gaut?si mas? panai ? vark? :)),

200g cukraus,

4 kiauini?,

1/2 citrinos,

saujel? aguon?,

vanilinio cukraus,

250g grietin?s sumaiytos su pora aukt? cukraus.

Galima patiekti su trintomis uogomis arba kokia uogiene, bet a ? kart? patiekiau plain :)

Taigi, i smulkint? reikal? ir itirpinto sviesto ilipdome pagrind?, be joki? ten krateli? – patanojam ir tiek :) A naudoju (ir man atrodo labiausiai iam reikalui tinka) susegam? tortin? form? – toki?, kur galima atsegti ir nuimti krat?. Dar turiu pamin?ti, kad mano forma turi tok? apsaugin? griovel?, kad koks skystim?lis nety?ia neisiliet? ? orkait?, bet deja jis n?ra pakankamas iuo atveju :) Man vis tiek privarv?jo abu kartus :) Kit? kart? d?siu po apa?ia skard?, tegu sau varva :) Taigi, paruot? pagrind? aunam ? kart? (180) orkait? ir kepam apie 10 minu?i?.

Tada ruoiame vark?s krem?… Vark? arba s?rio mas? gerai itrinam. Sudedame cukr?, aguonas, vanilin? cukr?, turput? citrinos ievel?s, citrinos sultis ir kiauini? trynius (!). Baltymus iplakame atskirai iki standi? put?. Imaiome vark?s mas? ir tada atsargiai ?maiome plaktus baltymus. Vark?s mas? supilame ant ikepto pagrindo ir kepame tame pa?iame kartyje dar apie 50 minu?i?.

Ikept? pyrag? itraukiame i orkait?s ir vir? aptepame grietin?s ir cukraus miiniu. Tada dar 10 minu?i? pakepame. tai ir viskas, lieka ataldyti, sveikintis ir vaiintis :)

varskes_pyragas3

Ar neatrodo, kad jis ? Tave i?ri? :)