Daivos brokoli? pyragas, arba alia ?ia tinka

Skiriu mezg?joms :)

Tiesa, nepapraiau leidimo publikuoti it? recept?, bet galvoju gal jau ?ia koks senaties terminas gali b?ti pritaikytas… :) (nes jau atrodo, kad 100 met? kepu t? pyrag? :)) “o jeigu ne, o jeigu ne, tai susitikime per klaid?”, Daiva :) bus proga :)

odiu, draug? Daiva kakada lyg tarp kitko pasidalino iuo puikiu receptu, ir jis taip prigijo mano virtuv?je, kad kartais ir brokoli? jam nereikia :) taip ir atsitiko ? kart? – brokoli? anei nieko panaaus netur?jau, bet pyragas vis tiek ?vyko ir pavyko (kas yra visikai neabejotina).

Pirmiausia, turiu isakyti visas, per ilgus praktikos metus susikaupusias, liaupses pyrago pagrindo telai. ?ia turb?t tobuliausia ir labiausiai mano charakter?, poreik? ir ?sitikinimus atitinkanti tela ever! Palaukit, kol pasakysiu visus argumentus, ir gal tada suprasit, apie k? a ?ia paistau :) iaip jau tela, kaip tokia, man niekada nek?l? didesni? problem? – minkyti, aiku, yra darbas, bet… b?na padeda kas nors :) arba b?na, kad ir minkyti nereikia… bet a ?ia labiau apie tas minkomas telas. Tai va, ita minkoma tela yra tikr? tikriausia tobulyb? vis? minkom? tel? tarpe :) Pirmiausia, kas mane labiausiai diugina, ?ia nereikia nei alto (?ia b?na geriausias atvejis), nei itirpinto (?ia antras pagal gerum?), nei kambario temperat?ros (itas mane udo :)) sviesto anei margarino – nes gi yra aliejus! :) Man ito riebaus pliuso jau b?t? ir gana :) bet yra ir antriausia – ?ia naudojama vark?, kurios a turiu 9 atvejais i 10, ir kuri? danai taikausi ? k? nors ?kepti :) ir net kai atsitinka tas vienas kartas, kai vark?s n?ra, j? puikiai gali pavaduoti riebi grietin? (tik gal kiek maesnis kiekis). Na ir tre?ia – ios telos minkymo net nesiver?ia lieuvis taip vadinti, nes ten taip greitai ir gerai viskas ?vyksta, kad nes pagalvot nesp?ji. Vardan teisyb?s, turiu pamin?ti t? vien? ma? minus?l? – tel? reikia bent pusvaland? palaikyti aldytuve. Bet kol ten su ?daru susiruoi, jau i?r?k ir pra?jo tas laikas – tai tas minusas toks pusinis ir labai maas… praktikai, takelis… toks “mir?s” pikseliukas :)

Kalbant apie ?dar?, tai irgi puikus dalykas, nes tie brokoliai gali ir likti tik pavadinime :) Bet kako alio vis tiek si?ly?iau ?d?ti, nes kakaip gerai gaunasi tada :) gal ?ia man taip pasirod?, bet vis tiek rekomenduoju… Buvo kart? bandymas su iediniu kop?stu paprastuoju, tai kazkaip pr?skai buvo, bet gal prieskoni? pagail?jau. Utat iedinis aliasis su?jo puikiai, mezg?jos neleis sumeluoti :) O ? kart? i viso kop?stais net nekvep?jo :) nes naudojau pesto :) ir buvo puiku… sakau, tobulyb?, o ne pyragas :)

Vakarien?s pyragas

Telai

  • 250g vark?s (arba ~100g grietin?s),
  • 2 kiauiniai,
  • 10 auktai aliejaus,
  • 500g milt? (?domiai gaunasi pakeitus dal? milt? rupiais kvietiniais),
  • 2 aukteliai kepimo milteli?,
  • druskos.

? duben? sumaiom vark?, kiauinius ir aliej?. Sudedame miltus, kepimo miltelius ir drusk? ir suminkome tel?. Dedam bent pusvalandiui ? aldytuv? (bet pasigaminus daugiau, galima ir ualdyti).

?ia pateikta dviguba telos norma – ieina gana nemaas storapadis pyragas (mano skarda 39×26cm). I pus?s nurodyt? produkt? galima ikepti puik? 26cm skersmens pyrag?.

?daras (pasibalnokit fantazij?, nes ?ia pateikiami tik orientaciniai produktai)

  • 5 kiauiniai *,
  • 300ml grietin?l?s arba riebaus pieno *,
  • nedidelis brokolis arba alias iedinis kop?stas (kaip paaik?jo neesmin? sudedamoji dalis :)),
  • sauja pievagrybi? (neb?tinai) ir/arba paprika *(neb?tinai),
  • 250g vark?s s?rio *(neb?tinai),
  • 2 auktai pesto padao *(neb?tinai) arba dosnus iupsnis m?gstam? oleli? prieskoni?,
  • 150g fermentinio s?rio (galima ir daugiau),
  • sauja alyvuogi? *(neb?tinai),
  • poros sauj? vynini? pomidor? (arba pasmulkint? didesni?)*.

* – paym?ti produktai sudalyvavo pyrage i nuotrauk? :)

Brokol? arba iedin? kop?st? apvirti pas?dytame vandenyje. Vark?s s?r? ir paprik? supjaustyti kubeliais, pievagrybus ketvir?iais. I kiauini?, pieno ir pesto (arba prieskoni?) suplakti plakin?. ?maiyti tarkuot? fermentin? s?r?.

Kepimo form? ikloti tela – a ko?ioju tiesiai formoje su ko??lu-voleliu, o kratus ilipdau pirtais. Daugma sluoksniais sud?ti visus ?daro produktus, iskyrus pomidorus. Upilti plakiniu ir tada ant viraus sud?ti pomidorus.

Kepti ~30min. 180 laipsni? kartyje. Kai telos krateliai parunda, o ?daras sutirt?ja – pyragas ikep?. Pyragas graiau pjaustysis ir ?daras neib?gs, jei leisite jam iek tiek pastov?ti ir atv?sti. Skanus ir iltas, ir altas :)

Gerai subrandintas apkepas

Kakada, senokai :) buvo tokie puik?s metai, kai labai gerai uder?jo paragin?s pupel?s. Buvo j? visos dvi lysv?s :) pilnos pilnut?l?s… Puik?s buvo metai :) Taip nuskamb?jo, kaip apie kok? vyn? b??iau panek?jus :)

Tai tai, tais puikiais metais m?s? gyvenime ir virtuv?je atsirado is apkepas… Dabar tai skamba kakaip labai ikilmingai, o tada buvo labai didel? neviltis d?l to u dur? stovin?io kibiro pilno pupeli? :) pupel?s baig?si, puik?s metai taip pat, o apkepas vis dar kvepia m?s? namuose :) ?ia v?l vienas i t? ne?tik?tin? atvej? – neinau kod?l tik dabar at?jo laikas itam receptui atsirasti Mildlandijoje… bet svarbu, kad at?jo :) O ir apkepas per t? laik? subrendo, usi?m? garbing? pozicij? m?s? valgiaratyje :)

Beje is receptas taip pat yra dar ir ?rodymas, kad tobulumas slypi paprastume :) Rodos nieko ypatingo, nieko sud?tingo, nieko stebuklingo – bet visi kas ragauja, dar ilgai prisimena, mini geruoju ir prao pakartot :)

paragini? pupeli? apkepas

  • ~500g paragini? pupeli? (arba tiek kiek turit :)),
  • 5 kiauiniai,
  • 200g fermentinio s?rio,
  • 1 didel?s skiltel?s ?esnako,
  • druskos, pipir?,
  • iek tiek sviesto

Pupeles (nuskabius uodeg?les :)) reikia ivirti pas?dytame vandenyje. Keptuv?je itirpinti truput? sviesto, ispausti arba smulkiai sukapojus pakepinti ?esnak?. Tada sud?ti ivirtas pupeles, ir dar truput? pakepti. Apibarstyti druska ir pipirais. Kiauinius gerai suplakti ir ? palkin? ?maiyti smulkiai sutarkuot? s?r?.

Kepimo ind? itepti sviestu. Sud?ti apkeptas pupeles ir upilti kiauini? ir s?rio plakiniu. Kepti apie 40 min. 200 laipsni? kartyje. Kepimo laikas priklauso nuo apkepo dydio ir storio. D?l to man labai patinka mano stiklinis kepimo indas, per kur? puikiai matosi kepimo proces?lis :)

Apkep? galima valgyti ilt?, paildyt? arba alt? – visada puikus :)

Kaip a dariau mozzarella…

Man tikrai kakas yra su Italija… Gal a praeitam gyvenime buvau katinu Italijoj :) Bet ?ia ne tik d?l to, ?ia dar ir gerai derantis kaimikas pienukas.. ir jau kartais nusibostanti saldi ir r?gti vark?. Ir tai tada kolega lyg tarp kitko pasipasakoja apie tai, kaip youtube’j rodo kaip pasidaryti mozzarella.. Nuod?m? b?t? nepabandyt :)

Tai tai prisii?r?jus kaip tai daro d?d?s italai ir ne tokie jau d?d?s ir ne tokie jau italai, nusprendiau, kad ir man gali visai neblogai pavykti… ir pavyko :) ?domus dalykas, kad ko gero visus tris kartus gavosi iek tiek skirtingai :) gal dar ne visk? iki galo perpratau, bet practice makes it perfect :)

Tiesa, dar vienas niuans?lis – mozzarella’os gamybai tur?t? b?ti naudojamas buivol?s pienas… Kas pasakys, kur jo gauti – atiduosiu pus? karalyst?s :) O kol kas puikiai tinka karvyt?s pienukas :)

400g mozzarella reikia:

  • 3,5l vieio (nepasterizuoto) pieno,
  • gero auktelio citrinos r?gties.

Tai tai pien? supilam ? puod? ir ildom, kol pradeda “vaik?ioti”. Tai reikia, kad pienas dar neverda, bet jau yra gerokai iltas ir i?rint i viraus atrodo, kad jis juda :) jeigu darysit, tikrai pamatysit apie k? a ?ia..

Kol ildom pien?, pasiruoiam r?gties tirpaliuk?, pienui sutraukti. Tam reikalui imam kaupin? arbatin? auktel? citrinos r?gties ir upilam iek tiek vandens. Imaiom, kad nelikt? r?gties gr?deli?. Pienui sutraukti galima naudoti ir citrinos sultis, ir?gas ar r?gpien?, bet su citrinos r?gtimi man lengviausia reguliuoti reikaling? kiek?.

Kai jau pienas “vaikto”, ijungiame “ildym?” ir po truput? pilam r?gties tirpal? ir b?tinai maiome mediniu auktu. Kai tik pien? sutraukia, jis pradeda taip lyg ir t?sti, tai enklas, kad r?gties jau gana. Jei r?gties bus per daug, gausite saldi? vark?, kuri? bus sunku sulipdyti ? gabal? vien maiant. Jei jau taip atsitiko reikt? supilti gaut? vark? ? kiaur?samt? ir suminkyti ? gabal?, kurio jau grei?iausiai nepavyks padalinti ? tradicinius burbuliukus.

Bet gr?kim ? t? viet? kur mums pavyko gauti t?si? mas?, kuri maiant auktu sukimba ? vien? gabal?. Tada ?beriam ? puod? iek tiek druskos. Galima druskos ir nenaudoti, arba po to ?berti ? s?rym?, kuriame mozzarella bus laikoma. T? mozarella gabal? visaip minkom auktu ir tampom pakabin? ant aukto. Kai jau gaunam tenkinan?i? ivaizd? ir blizges?, galima daryti burbuliukus :)

?ia yra sunkioji dalis, nes tas skystimukas ir tas mozzarella’os gabalas yra tikrai kartoki :) D?l to galima nueiti lengvesniu keliu ir jokiu burbuliuk? nedaryti – suminkyti ? vien? gabal? ir tiek. Bet jei jau norisi burbuliuk?, imam gabal? gabalo ir spaudiam kumtyje, kol tarp nyk?io ir rodomojo pirto ilenda burbuliukas, kur? nusukam ir dedame ? duben? su altu vandeniu. Vat taip paprastai viskas darosi :) Ir dar po to b?na labai velnios rankos :)

Padaryt? mozzarella galima laikyti tiek tame skystyje, tiek i jo igriebt?, sandariai udaryt? kokiame nors inde, aldytuve. Kaip jau anks?iau min?jau, ? skyst? galima ?d?ti druskos. Taip pat nepatartina io s?rio labai ilgai sand?liuoti :) vieias yra vieias, kaip ten bei?r?si :) Skanaus!

Utep?lis

Originaliai is patiekalas yra vadinamas pikantika miraine, bet patobulinus konsistencij? m?suose jis ?gijo ir nauj? “utep?lio” pavadinim?. Kaip nesunku susiprasti, toks pavadinimas buvo duotas tod?l, kad i? mirain? pasidar? patogiau ant ko nors tepti, negu valgyti auktais :) juolab, kad nekakiek jos taip ir suvalgysi – truput? biski sotu b?t? :)

Nuostabioji pus? ?ia yra ta, kad utep?lis yra nuostabus greit? pusry?i? ar tai bet kokio snack’o, o taip pat tik?t? ar netik?t? sve?i? ukiimo priemon? :) be to utep?lis gali puikiai papuoti stal?, sud?tas ? sluokniuotos telos krepelius. Paruoimas taip pat neutrunka itin ilgai ir yra daugiau nei paprastas, o paruot? utep?l? dar kur? laik? galima sand?liuoti, aldytuve aiku :) odiu visokeriopai apsimokantis reikalas :)

uztepelis1

Kol kas geriausia ufiksuota proporcija tokia:

250g fermentinio s?rio,

5 kietai virti kiauiniai,

3-5 skiltel?s ?esnako (priklausomai nuo norimo gauti atrumo, bet persistengti nereik?t?),

~3 auktus majonezo.

S?r? ir kiauinius sutarkuoti smulkia tarka (tokia kur b?na skirta virtoms bulv?ms). Sutrinti ?esnakus ir sud?ti ? mas?. Prid?ti majonezo ir gerai imaiyti, kad gaut?si tepama mas?. Galima dar ?d?ti iek tiek kmyn?.

O vat dabar reikt? papasakoti apie galimus patiekimo b?dus. Utep?l? skanu tepti ant skruditos duonos, duoniuk? ir panai? reikal?, ir valgyti su diovintomis slyvomis arba datul?mis. Taip pat utep?l? galima tepti ant batono, ud?ti riekel? pomidoro ir truput? pakepti orkait?je, kol isilydys s?ris ir batonas apskrus.

uztepelis2

Tai nu ir va :) Toks paprastas reikalas… Turb?t jau laikas galvoti apie skilt? “Vyras virtuv?je” :)