Šreko sriuba

Šį kartą trumpai postelėsiu (kol orkaitėje kepa aguoninis pyragas iš saulėtos virtuvės mano naujutėlaitėje kepimo formoje, kurią šiandien su nuolaidžike pirkau MX ;) visi norintys dar gali spėti) apie labai šiltą žiemai puikiai tinkantį valgymą. O va čia tai sakinys! :)

Turiu pasigirti, kad turiu naują virtuvės įrangą – tokia panaši kaip kombainas, burzgia… tik ne tai, kad mala, bet labiau malasi :) Bet tai nepatrukdė išsikovoti labai jau suskaičiuotą, garbingą vietą ant lentynos :)

burkinabis_virtuveje

Dar pasiguosiu apie Kalėdas, kurios neišvengiamai artėja.. o laiko vis mažėja… o panika didėja… o ir žiemos kaip nėr taip nėr :( manau tam reikia viską ir nurašyti… kokia čia Kalėdų dvasia… net cinamono kvapo žvakės nepadeda…

Belieka išsivirti puoda karštos daržovių sriubos.. ir srėbti ilgesingai žiūrint į dangų, laukiant pirmųjų snaigių… sako jos jau greitai pasirodys…

Visada šią sriubą verdu iš akies, ir iš to ką randu šaldytuve :) gal todėl ji niekada nenusibosta ir visada yra laukiamas patiekalas ant stalo. Taigi bandysiu sugalvoti kažkokią proporciją, kurios galite drąsiai nesilaikyti, vis tiek viskas pavyks puikiai :)

sriuba

Gali reikėti:

  • 3 didesnių bulvių (jei norite sotesnės sriubos galite dėti daugiau bulvių, o jei yra vasara galite jų visai nedėti),
  • 3 vidutinių morkų,
  • 1 didelio svogūno arba poro,
  • kiek turite ir kiek norite cukinijų, patisonų arba molūgų (vasarą jais kompensuoju bulves, sriuba būna lengvesnė),
  • ~200g šaldytų arba šviežių špinatų (kuo daugiau špinatų tuo Šrekesnė bus sriuba),
  • druskos, ciberžolės.

Jeigu turite naminio sultinio, jis puikiai tiks, o jei neturite užsivirkite maždaug 1,5 litro vandens ir pagardinkite kubeliu ar šaukšteliu mėgstamo sultinio. Visas daržoves smulkiai supjaustykite ir dėkite į verdantį sultinį. Virkite, kol daržovės išvirs, suminkštės. Daržovių galite dėti ir daugau nei parašyta – sriuba bus tirštesnė, o jei bus per tiršta galėsite atskiesti vandeniu – žodžiu laisvai konfigūruojamas reikalas :)

Taigi, kai jau turime puodą išvirusių daržovių, pilame po truputį arba po daug į blenderį (priklausomai nuo blenderio tūrio), ir blend blend – sutriname :) Sutrintą sriubą grąžiname į puodą i gardiname prieskoniais, tokiais kokius mėgstate, o aš pamėgau ciberžolę :) Taip pat reikėtų įvertinti tirštumą ir, jei reikia, praskiesti verdančiu vandeniu. Taip begardinant ir beragaujant sriubos puodą dar užvirti ir jau galima patiekti.

O dabar apie tai, su kuo patiekti :) Sriubą galima pagardinti grietine arba tarkuotu parmezanu. Prie sriubos galima patiekti bandelės paskrudintos su česnakiniu sviestu arba sluoksniuotos tešlos pyragėlių su paštetu arba fetos sūrio ir juodųjų alyvuogių mase… ir dar daugybe kitų skanėstų, kokius tik sugalvosite :)

Tai štai tokia ta Šreko sriuba – žalia, šilta ir labai skani :)

Madinga grybų sriuba

Toks pretenzingas pavadinimas neturėtų išgąsdinti. Ta mada čia dėl to, kad ši sriuba yra toks truputį plagijatas nuo sriubos, kuri būdavo patiekiama Fashion bare, kai dar jis buvo :) juokingas toks baras, kuris servindavo dienos pietus su kotletais ir pan., bet vis tiek fashion :) Šiaip viskas būtų gerai, jei ne pavadinimas :) ir dar tie ale fancy ale kailiniai sofkių atlošai… aš vis dar neabejoju, kad ten kas nors gyveno :)

Anyway, sriuba tikrai gera būdavo, tokia tiršta ir kvapni, o svarbiausia, kad porcija tikrai ne per maža… nuo tada, kai jos paragavau, vis galvodavau, kaip čia nukopijavus… bandyti aišku pradėjau tik tada, kai baras užsidarė :) pirmasis bandymas buvo labai tikslus ir pilnas susikaupimo :) susiradau trintos grybų sriubos receptą internete ir aišku ji nebuvo panaši į TĄ… reikėjo improvizuoti krakmolu :)

Bet štai visai netikėtai atėjo antrojo bandymo metas… jį išprovokavo gailiai aprasojęs pievagrybių maišelis šaldytuve :) ir ką Jūs sau manot – viskas įvyko puikiai! ir jokio krakmolo!!! :) Tiesa, originaliai sriuboj dar turėtų būt paskandintas vienas kitas gabaliukas virtos vištienos, bet manęs jinai ten niekada nežavėjo, tai apsiėjau be jos :) improvizacija rulez :)

sriuba2

Turinys:

* ~600 g pievagrybių,
* 2 morkos,
* ~300 g šaldytų moliūgų (aš manau, kad galima naudoti bulves arba cukinijas ir pan. – čia sriubos “mėsa”),
* pusė poro,
* 3 kubeliai grybų skonio sultinio (arba 1,5ltr tikro sultinio),
* pusė stiklinės grietinėlės,
* sviesto, grybams pakepinti,
* druskytės pagal skonį.

Nu ir ką gi, jamam puoda, pilam 1,5ltr vandens, užverdam. Sudedam sultinio kubelius, pamaišom, kol ištirpsta. Tuo tarpu dar pakepinam ant sviestuko nedideliais gabalėliais supjaustytus grybukus ir supilam į sultinį. Verdam, verdam, ir tuo tarpu pjaustom morkas irgi nedideliais gabalėliais, porą griežinėliais. Ir vėl viską į puodą… Tada dar pridedam “mėsinių” daržovių :) kiekį galima koreguoti pagal tai, kokio tirštumo norim gauti sriubą. Ir tada verdam, verdam, kol visos daržovės išverda. O vat tada viską (bet geriau dalimis :)) pilam į blenderį ir sutrinam – bzum bzum :) Ir vėl viską atgal į puodą, padruskinam, paragaujam, jei reikia pakartojam :) Kai sriuba užverda, nukaičiam puodą, supilam grietinėlę, išmaišom, dar kartą paragaujam (mmm…), jei reikia dar padruskinam ir valgom! :) Prie sriubytės galima patiekti baltos duonos skrebučių.

sriuba1