Šį kartą trumpai postelėsiu (kol orkaitėje kepa aguoninis pyragas iš saulėtos virtuvės mano naujutėlaitėje kepimo formoje, kurią šiandien su nuolaidžike pirkau MX ;) visi norintys dar gali spėti) apie labai šiltą žiemai puikiai tinkantį valgymą. O va čia tai sakinys! :)

Turiu pasigirti, kad turiu naują virtuvės įrangą – tokia panaši kaip kombainas, burzgia… tik ne tai, kad mala, bet labiau malasi :) Bet tai nepatrukdė išsikovoti labai jau suskaičiuotą, garbingą vietą ant lentynos :)

burkinabis_virtuveje

Dar pasiguosiu apie Kalėdas, kurios neišvengiamai artėja.. o laiko vis mažėja… o panika didėja… o ir žiemos kaip nėr taip nėr :( manau tam reikia viską ir nurašyti… kokia čia Kalėdų dvasia… net cinamono kvapo žvakės nepadeda…

Belieka išsivirti puoda karštos daržovių sriubos.. ir srėbti ilgesingai žiūrint į dangų, laukiant pirmųjų snaigių… sako jos jau greitai pasirodys…

Visada šią sriubą verdu iš akies, ir iš to ką randu šaldytuve :) gal todėl ji niekada nenusibosta ir visada yra laukiamas patiekalas ant stalo. Taigi bandysiu sugalvoti kažkokią proporciją, kurios galite drąsiai nesilaikyti, vis tiek viskas pavyks puikiai :)

sriuba

Gali reikėti:

  • 3 didesnių bulvių (jei norite sotesnės sriubos galite dėti daugiau bulvių, o jei yra vasara galite jų visai nedėti),
  • 3 vidutinių morkų,
  • 1 didelio svogūno arba poro,
  • kiek turite ir kiek norite cukinijų, patisonų arba molūgų (vasarą jais kompensuoju bulves, sriuba būna lengvesnė),
  • ~200g šaldytų arba šviežių špinatų (kuo daugiau špinatų tuo Šrekesnė bus sriuba),
  • druskos, ciberžolės.

Jeigu turite naminio sultinio, jis puikiai tiks, o jei neturite užsivirkite maždaug 1,5 litro vandens ir pagardinkite kubeliu ar šaukšteliu mėgstamo sultinio. Visas daržoves smulkiai supjaustykite ir dėkite į verdantį sultinį. Virkite, kol daržovės išvirs, suminkštės. Daržovių galite dėti ir daugau nei parašyta – sriuba bus tirštesnė, o jei bus per tiršta galėsite atskiesti vandeniu – žodžiu laisvai konfigūruojamas reikalas :)

Taigi, kai jau turime puodą išvirusių daržovių, pilame po truputį arba po daug į blenderį (priklausomai nuo blenderio tūrio), ir blend blend – sutriname :) Sutrintą sriubą grąžiname į puodą i gardiname prieskoniais, tokiais kokius mėgstate, o aš pamėgau ciberžolę :) Taip pat reikėtų įvertinti tirštumą ir, jei reikia, praskiesti verdančiu vandeniu. Taip begardinant ir beragaujant sriubos puodą dar užvirti ir jau galima patiekti.

O dabar apie tai, su kuo patiekti :) Sriubą galima pagardinti grietine arba tarkuotu parmezanu. Prie sriubos galima patiekti bandelės paskrudintos su česnakiniu sviestu arba sluoksniuotos tešlos pyragėlių su paštetu arba fetos sūrio ir juodųjų alyvuogių mase… ir dar daugybe kitų skanėstų, kokius tik sugalvosite :)

Tai štai tokia ta Šreko sriuba – žalia, šilta ir labai skani :)