Nostalgija madingoms salotoms

Keista, kaip atrodo niekuo neypatinga, arba kaip tik ypatingai ne Tavo skonio vieta, gali pateikti tiek į atmintį įsirėžiančių patiekalų.. Ir tai visiškai sugriauna nuostabiai jaukios kavinukės su mažučiais staliukais ant grindinio ir baltai-mėlynai juostuotu stogeliu įvaizdžio prasmę… tą tikėjimą, kad tokioje nuostabioje vietoje, viskas yra nuostabu… nes vietose su akivaizdžiai ouverpriced plastmasinėmis kėdėmis, juk negali būti nieko gero… bet štai jau antras post’as Mildlandijoje apie madingą maistelį iš Fashion baro :)

Tai štai, kiek anksčiau buvo grybų sriubytė… O dabar atėjo laikas salotikėms :) Su sriubyte, aišku, reikėjo daugiau laiko ir eksperimentų, o salotos žymiai paprastesnis reikalas, jau vien dėl to, kad visos sudėtinės dalys puikiai matomos :) Tiesa, aš kaip ką truputį pakeičiau, bet skonis… skonis liko toks pats geras, kaip aš jį prisimenu ir džiaugiuosi galėdama šlamšti šias puikias salotas sėdėdama ant savo žalios sofos, o ne ant baisių plastmasinių kėdžių :)

Ir apskritai, salotos yra puikus vasarinis maistas – greitai pasiruošia, nemigdo :) ir yra sveika. Salotos su mėsyte yra sočios, o bruknės… mmm…beveik gurmaniška :)

Salotos su kalakutiena ir bruknėmis

  • mėgstamuose prieskoniuose pamarinuotų kalakutienos kepsnelių, iškeptų keptuvėje be riebalų,
  • salotų lapų (aš naudoju Iceberg ir iš šiltnamio :)),
  • poros šaukštų tarkuoto parmezano tipo sūrio (tai būtų Džiugas),
  • kelių mozzarella burbuliukų (čia, jeigu sugalvotumėt, kad Jums reikia naminės mozzarella’os, kaip mažoje jaukioje kavinukėje…),
  • bruknių-kriaušių uogienės,
  • saujos skrudintų moliūgo sėklų,
  • šiek tiek aliejaus salotoms.

Keista rašyti, kaip darosi salotos :) Bet tarkim, kad yra žmonių, niekada nedariusių ar nemačiusių, kaip jos daromos :)

Tai štai, reikia suplėšyti salotų lapus, apibarstyti tarkuotu parmezanu ir apšlakstyti aliejumi. Ant viršaus dėti mozzarella’ą, kurią jei norisi galima apvolioti džiuvėsėliuose ir apkepti. Tada kalakutienos kepsniukai, į šonelį uogienė (originaliai tai būdavo bruknių ir jogurto padažiukas), ir paskutinis mostas – apibarstom skrudintom moliūgo sėklom.. Valgom ir mėgaujamės, kol neatšalo :)

Karštos salotitės

Labai netikėtai šiandien vakarienės planas iš lietuviško rūgpienio su šviežiai virtom bulvėm virto nenusakomos virtuvės šedevru :) Šitas post’as irgi labai netikėtas… netikėtumų diena sakyčiau :)

Pasiteisinimui turiu pasakyti, kad gyvenime nieko panašaus nebūčiau sugalvojus, nes nieko tokio nebuvau ragavus. Taigi teko sekti žinovo nurodymais ir gerais prisiminimais apie panašias ragautas salotas vienoje maitinimo įstaigoje :) Dar “būtinai reikia parašyti”, kad šitos salotos puikiai tinka sportininkams prieš varžybas! Maistas-sportas-sveikata!!! :)

Na ką čia dar tokio pasakius.. gana greitai paruošiamas tikrai sveikas ir gražus patiekalas… reikia pripažinti, kad persivalgyti šių salotų tikrai sunku :) Dar turiu tokią nuojautą, kad joms tinka beveik visos daržovės, kurių yra šaldytuve. Šituo požiūriu patiekalas galėtų atstovauti kinų virtuvę (ir dar dėl tų kelių lašų sojos padažo). Kita vertus, feta tai čia jau kažkas apie Graikiją? :) Tai vat ir nežinau, kaip čia iš tikrųjų…

Kadangi jau vėlu, o Jūs juk dar tikrai šiandien norėsit šių salotų ;) tai aš jau ir baigsiu savo pasisakymus ir pateiksiu salotų turinį beigi vizualizaciją :)

salotos_karstos2

Dviems neperdidelėms porcijoms gali prireikti:

  • 250 g pievagrybių,
  • 1 paprikos (jei reikia grožio, siūlau rinktis raudoną),
  • 1 nedidelės cukinijos (manau puikiai tiktų ir baklažanas),
  • gera sauja konservuotų sojų daigų,
  • 1/2 ilgojo agurko,
  • apie 10 cm poro,
  • trupučio gero aliejaus pakepimui,
  • šlakelio sojos padažo,
  • žiupsnelio druskos,
  • saujelės sezamo sėklų (turbūt būtų skaniau paskrudintos) ,
  • 200 g feta tipo sūrio.

Aišku, visi puikiai supranta, kad visos čia surašytos proporcijos gali būti drastiškai keičiamos atsižvelgiant į norus, galimybes, pomėgius bei planetų išsidėstymą (nes kas šiandien tinka vandeniui, gali būti pražūtinga svarstyklėms :D). Tai va, esmė yra viską susipjaustyti, gerai įkaitinti aliejų… ir po truputį kepinti visas sudedmąsias dalis labai karštai ir labai neilgai, kad daržovės sušiltų, bet neištižtų. Sukeptas daržoves pagardinti soja, druska, sezamo sėklomis ir galų gale sudėti feta sūrį. Dar kelis kartus permaišyti, kad sūris truputį apsilydytų ir greitai patiekti, kol neatšalo. Gero vakaro :)