Čia toks labiau rudeninis receptukas, bet kažkaip pas mus šiemet obuoliai užderėjo ir pavasarį :) Tai dėl to ir rašau apie šį apkepą tokią gražią pavasinę pavakarę…

O jei rimtai, tai šis apkepas yra my favorite nuo tada, kai jį pirmą kartą iškepė mama :) man jis skanesnis už visus varškinius reikalus, be to gana greit paruošiamas ir galima juo maitintis kelias dienas, kaip mano kolegos jau pastebėjo :) Ir kaip sakant what’s not to like?!.. ryžiai? – good.. obuoliai? – gooood… riešutai? – gooooooood :)

Taigi, prieš keletą dienų užderėjus obuolių.. nuspredžiau, kad laikas apkepui… o šiandien, kaip pareiginga blogerė, nusprendžiau, kad laikas apie tai parašyti :)

apkepas

Reikia:

  • 1 stiklinės apvalių(!) ryžių,
  • 3 stiklinių pieno,
  • 3 kiaušinių,
  • ~5 šaukštų cukraus,
  • ~5 šaukštų manų kruopų,
  • 4-5 obuolių,
  • geros saujos lazdyno (bet aš kartais naudoju graikinius) riešutų.

O tada:

Užverdam pieną, supilam gerai nuplautus ryžius, paskaninam druskyte ir verdam, kol išverda ryžių košė. Obuolius nulupam, išpjaunam sėklas, supjaustom gabalėliais ir sudedam į išvirusią košę. Kiaušinius išplakam su cukrum (galima ir vanilinio šiek tiek įdėti). Kadangi niekada nematuoju, kiek to cukraus dedu, tai būna įvairiai :) Plakinį supilam į košę su obuoliais ir išmaišom, o tada dedam manų kruopas. Čia irgi reikia žiūrėti, kiek jų reikia. O reikia jų tiek, kad nebūtų labai skysta ir kad apkepas po to gerai pjaustytųsi :) Tada dar sumetam riešutukus, išmaišom.

apkepas2

Gautą masę reiktų dėti į sviestuku patepliotą formą ir šauti orkaitėn (~200 laipsnių) maždaug valandai. Kepimo laikas priklauso nuo to, kokio storio bus apkepas. Aš kepu stiklinėj formoj, tai gerai matosi, kada iškepa, o šiaip naudokit intuiciją :)

apkepas3