Daivos brokoli? pyragas, arba alia ?ia tinka

Skiriu mezg?joms :)

Tiesa, nepapraiau leidimo publikuoti it? recept?, bet galvoju gal jau ?ia koks senaties terminas gali b?ti pritaikytas… :) (nes jau atrodo, kad 100 met? kepu t? pyrag? :)) “o jeigu ne, o jeigu ne, tai susitikime per klaid?”, Daiva :) bus proga :)

odiu, draug? Daiva kakada lyg tarp kitko pasidalino iuo puikiu receptu, ir jis taip prigijo mano virtuv?je, kad kartais ir brokoli? jam nereikia :) taip ir atsitiko ? kart? – brokoli? anei nieko panaaus netur?jau, bet pyragas vis tiek ?vyko ir pavyko (kas yra visikai neabejotina).

Pirmiausia, turiu isakyti visas, per ilgus praktikos metus susikaupusias, liaupses pyrago pagrindo telai. ?ia turb?t tobuliausia ir labiausiai mano charakter?, poreik? ir ?sitikinimus atitinkanti tela ever! Palaukit, kol pasakysiu visus argumentus, ir gal tada suprasit, apie k? a ?ia paistau :) iaip jau tela, kaip tokia, man niekada nek?l? didesni? problem? – minkyti, aiku, yra darbas, bet… b?na padeda kas nors :) arba b?na, kad ir minkyti nereikia… bet a ?ia labiau apie tas minkomas telas. Tai va, ita minkoma tela yra tikr? tikriausia tobulyb? vis? minkom? tel? tarpe :) Pirmiausia, kas mane labiausiai diugina, ?ia nereikia nei alto (?ia b?na geriausias atvejis), nei itirpinto (?ia antras pagal gerum?), nei kambario temperat?ros (itas mane udo :)) sviesto anei margarino – nes gi yra aliejus! :) Man ito riebaus pliuso jau b?t? ir gana :) bet yra ir antriausia – ?ia naudojama vark?, kurios a turiu 9 atvejais i 10, ir kuri? danai taikausi ? k? nors ?kepti :) ir net kai atsitinka tas vienas kartas, kai vark?s n?ra, j? puikiai gali pavaduoti riebi grietin? (tik gal kiek maesnis kiekis). Na ir tre?ia – ios telos minkymo net nesiver?ia lieuvis taip vadinti, nes ten taip greitai ir gerai viskas ?vyksta, kad nes pagalvot nesp?ji. Vardan teisyb?s, turiu pamin?ti t? vien? ma? minus?l? – tel? reikia bent pusvaland? palaikyti aldytuve. Bet kol ten su ?daru susiruoi, jau i?r?k ir pra?jo tas laikas – tai tas minusas toks pusinis ir labai maas… praktikai, takelis… toks “mir?s” pikseliukas :)

Kalbant apie ?dar?, tai irgi puikus dalykas, nes tie brokoliai gali ir likti tik pavadinime :) Bet kako alio vis tiek si?ly?iau ?d?ti, nes kakaip gerai gaunasi tada :) gal ?ia man taip pasirod?, bet vis tiek rekomenduoju… Buvo kart? bandymas su iediniu kop?stu paprastuoju, tai kazkaip pr?skai buvo, bet gal prieskoni? pagail?jau. Utat iedinis aliasis su?jo puikiai, mezg?jos neleis sumeluoti :) O ? kart? i viso kop?stais net nekvep?jo :) nes naudojau pesto :) ir buvo puiku… sakau, tobulyb?, o ne pyragas :)

Vakarien?s pyragas

Telai

  • 250g vark?s (arba ~100g grietin?s),
  • 2 kiauiniai,
  • 10 auktai aliejaus,
  • 500g milt? (?domiai gaunasi pakeitus dal? milt? rupiais kvietiniais),
  • 2 aukteliai kepimo milteli?,
  • druskos.

? duben? sumaiom vark?, kiauinius ir aliej?. Sudedame miltus, kepimo miltelius ir drusk? ir suminkome tel?. Dedam bent pusvalandiui ? aldytuv? (bet pasigaminus daugiau, galima ir ualdyti).

?ia pateikta dviguba telos norma – ieina gana nemaas storapadis pyragas (mano skarda 39×26cm). I pus?s nurodyt? produkt? galima ikepti puik? 26cm skersmens pyrag?.

?daras (pasibalnokit fantazij?, nes ?ia pateikiami tik orientaciniai produktai)

  • 5 kiauiniai *,
  • 300ml grietin?l?s arba riebaus pieno *,
  • nedidelis brokolis arba alias iedinis kop?stas (kaip paaik?jo neesmin? sudedamoji dalis :)),
  • sauja pievagrybi? (neb?tinai) ir/arba paprika *(neb?tinai),
  • 250g vark?s s?rio *(neb?tinai),
  • 2 auktai pesto padao *(neb?tinai) arba dosnus iupsnis m?gstam? oleli? prieskoni?,
  • 150g fermentinio s?rio (galima ir daugiau),
  • sauja alyvuogi? *(neb?tinai),
  • poros sauj? vynini? pomidor? (arba pasmulkint? didesni?)*.

* – paym?ti produktai sudalyvavo pyrage i nuotrauk? :)

Brokol? arba iedin? kop?st? apvirti pas?dytame vandenyje. Vark?s s?r? ir paprik? supjaustyti kubeliais, pievagrybus ketvir?iais. I kiauini?, pieno ir pesto (arba prieskoni?) suplakti plakin?. ?maiyti tarkuot? fermentin? s?r?.

Kepimo form? ikloti tela – a ko?ioju tiesiai formoje su ko??lu-voleliu, o kratus ilipdau pirtais. Daugma sluoksniais sud?ti visus ?daro produktus, iskyrus pomidorus. Upilti plakiniu ir tada ant viraus sud?ti pomidorus.

Kepti ~30min. 180 laipsni? kartyje. Kai telos krateliai parunda, o ?daras sutirt?ja – pyragas ikep?. Pyragas graiau pjaustysis ir ?daras neib?gs, jei leisite jam iek tiek pastov?ti ir atv?sti. Skanus ir iltas, ir altas :)

Papras?iausias pasaulyje pyragas

Net ne?tik?tina, kad iki iol io pyrago dar nebuvo Mildlandijoje… Galiu tik bandyti pasiteisinti, kad is pyragas, kaip koks savaime suprantamas dalykas, kuris tiesiog neminimas… Pavyzdiui, kad dangus m?lynas, arba kad saul? ildo :) daaa-a :)

Bet gyveni ir mokaisi… ir labai danai paaik?ja, kad kai kurie dalykai n?ra taip pla?iai paplit? ir inomi, kaip tau gal?jo atrodyti… ?ia toks pasaulio painimo kartais diaugsmas, kartais li?desys :) Diaugsmas – kai supranti, kad viskas yra gana paprasta, tik mes danai visk? matome arba norime pateikti labai jau sud?tingai ir paslaptingai, kad visi galvas nusisukt? begalvodami kas ir kaip… o va ?ia jau li?desys…

Kad b?t? daugiau diaugsmo, si?lau pavasario rezoliucij? – i?r?ti dr?siai ir tiesiai… ? priek?, ? akis… kalb?ti garsiai ir aikiai… kad visi gird?t? ir nereik?t? kartoti… nerayti ir neskaityti tarp eilu?i?… kad gal? gale viskas b?t? juodu ant balto – juk viskas taip paprasta, jeigu tik pats to nori!

Tai tai tokiame paprastame gyvenime, paprastoje virtuv?je ir dar paprastesn?je orkait?je (be ventiliatoriaus, lemput?s, gar? ir kit? “mon?”) kepa paprastas kaip trys kapeikos pyragas :) O rytoj jis labai paprastai keliaus, neamas paprast? rank?, ? paprast?, bet labai miel?, ofis? pas ?vairaus paprastumo kolegas :) Kurie, tikiuosi, kaip paprastai apsidiaugs :)

Paprasto pyrago – paprasti ir ingredientai :)

  • 8-10 obuoli?,
  • 2 stiklin?s cukraus,
  • 2 stiklin?s milt?,
  • 6 kiauiniai,
  • cinamono.

Kaip ir reik?t? tik?tis, pyrago kepybos procesas taip pat labai paprastas :) Sud?tingiausias darbas ?ia nulupti obuolius, iimti s?klas ir supjaustyti gabal?liais. ?ia dar reikia pamin?ti, kad geriausiai pyragui tinka r?gtesni obuoliai (antaniniai, bogatyr).

Obuoli? gabal?lius gausiai apibarstyti cinamonu, nes jis daro stebuklus – pyrag? tada valgo net pyrag? nevalgantys kolegos :) Sumaiyti obuolius, kad cinamonas pasiskirstyt? tolygiai ir d?ti ? kepimo form?. Obuoliai turi padengti vis? formos dugn?. Mano vaikyst?je, kai dar viskas nebuvo taip paprasta :) is pyragas buvo kepamas vaigdut?s arba irdel?s formoje, bet a uaugau ir dabar kepu pyrag? paprastoje sta?iakamp?je formoje :)

Toliau ruoiame labai jau paprast? tel? :) Tam reikalui kiauinius iplakame su cukrumi. ?ia puikiai tinka naudoti paprast? mikser?, bet galima apsieiti ir su ymiai paprastesniu mediniu auktu. Plakti reikia, kol itirpsta cukrus ir mas?s padaug?ja :) Tada ?plakame miltus ir that’s it!

Tel? daugiau maiau tolygiai upilame ant obuoli? ir auname ? ?kaitint? 200 laipsni? kartumo orkait?. Kepame apie 40 min. Ikepimo lyg? paprastai galima patikrinti mediniu pagaliuku :)

CAUTION! Atal?s pyragas turi labai skani? ir traki? plutel? – istorijoje yra buv? atvej?, kai be priei?ros palikto pyrago beveik visa plutel? dingo katulio nasruose :)

P.S. Kas rytoj i ryto pacituos it? post’? – gaus dvigub? doz? pyrago :)

Kal?dom kvepiantis pyragas

Nuostabiausias dalykas, kad itas pyragas gali kvep?ti kuo tik panor?si… O a panor?jau, kad ? kart? jis kvep?t? Kal?dom :) Ir dar neabejoju, kad nor?siu ibandyti visoki? kitoki? kvap? ir skoni? ateityje.

O dabar pad?kos ir dedikacijos :)

A?i? Giedriui u urodyt? puik? recept? :)

A?i? savo intuicijai, kad ? kart? pasirinkau apelsin? vietoj vynios…

Ir tod?l galiu dedikuoti ? pyrag? Kal?doms :) ar bent jau j? pasiruoimui bei gi prieventin?ms skrandi? treniruot?ms :)

iaip tai niekaip nesugalvo?iau susieti vark?s pyrago su Kal?dom, bet apelsinai daro stebuklus :) Be to juk reikia sudaryti konkurencij? cinamonui, gvazdik?liams, muskatui, kvapiesiems pipiriukams, imbierui ir t.t.

Taigi, pranc?zikas vark?s pyragas, kuris pirm? kart? man pasirod? toks pr?skokas, bet vertas antro bandymo… akivaizdu :) Va taip ir b?na, kai tik skaitai recept? ir nesivalgai ? alis… po to reikia bandyti antr? kart? :) Nuoirdiai diaugiuosi, kad nenuraiau ito pyrago ? t? “nu gal dar kadanors…” s?ra? – i jo labai retai kas nors b?na ibrauktas :)

Dar vienas didelis io kepinio pliusas – greitas ir baisiai nesud?tingas paruoimas… o k? jau kalb?ti apie pagyrimus bei liaupses :) Man asmenikai labiausiai patiko apelsino kvapas ir tas crunchy virus… mmm…

Vark?s pyragas

  • 200g margarino kepiniams,
  • 1/2 stiklin?s cukraus,
  • 2 stiklin?s milt?,
  • vanilinio cukraus,
  • ?darui: 0.5 kg vark?s, 1/2 stiklin?s cukraus, 3 kiauiniai, 1 apelsino plonai nutarkuota ievel?, sauja apelsin? cukat?.

Margarin? sutarkuoti burokine tarka. Sud?ti miltus, cukr? ir vanilin? cukr? ir suminkyti pirtais, kol gausis biri trupini? mas?.

?darui sumaiyti visus ingredientus ir paskaninti, pasitarus su fantazija :) Kaip jau sakiau, man?s tikrai labai nenuvyl? apelsininis pasirinkimas – vertas b?ti pakartotas danai ir po daug :) bet lygiai taip pat noriu pabandyti ir visoki? kitoki? skoni? – man patinka receptai su galimybe pasireikti fantazijai :)

Pus? telos trupini? beriame ? kepimo skard? ir ilyginame. Tada supilame sumaiyt? ?dar?, o ant viraus tolygiai paskleidiame likusius telos trupinius.

Kepame 200 laipsni? kar?io orkait?je apie valand?. Palaukiam, kol atv?sta, ragaujam, diaugiam?s ir laukiam Kal?d? :)

“Rieutinis iz da bestest”

…ir tai visada yra atsakymas ? skanumyno klausim? :) Ir negali pykti…

inau, kad niekur nepab?gsiu nuo pasiaikinimo, kur dingau… Gal tai tik man pa?iai r?pi, mane tas nepasakytas pasiaikinimas ir persekios… O baisiausia, kad a net neinau, kas ?ia atsitiko.. vasara.. kartis.. min?i? sausra, nesuskai?iuojami reikaliukai ir rimti reikalai… viskas!

Bet ateina ruduo… ateina kakokia ramyb? ir atrodo, kad viskas gr?ta ? savo vietas, o mano vieta ?ia… Mildlandija mano namai, gal kartais truput? paliekami be priei?ros, su sluoksneliu dulki? ant knyg? lentynos, su k?rybine netvarka maoje virtuv?je, su murkian?iu katinu ant palang?s, su u lango krentan?iais spalvotais lapais ir art?jan?iu Kal?d? kvapu (nes uvakar kepiau meduolius – treniravausi)… su i orkait?s i?rin?iu “rieutiniu” :)

O dabar dar vienas prisipainimas (kam uteko prie tai buvusio, it? pastraip? galite praleisti :))… Rieutinis jau senokai gyvena Mildlandijoje, tik pasirodo jis labai trumpam ir i karto dingsta :) sunku j? pagauti… bet kart? jis buvo nutvertas ir ?amintas.. o dabar tai, nepra?jo nei pora met?, ir jis bus pavieintas :)

Prasid?jo viskas nuo kavos ir skanumyno prie kavos Vero Cafe :) Tas rieutinis ten toks nuostabiai nuostabus… ir tapo taip m?giamas, kad neliko nieko kito, kaip isiaikinti rieutinio paslapt? :) Trumpai tariant, sek? keli bandymai, kuri? kiekvienas buvo vis ar?iau ir ar?iau tiesos… ir ta-dam! Dabar a moku kepti rieutin? ir prog? atvieinti ?g?dius bent por? syki? per metus :) Reverse engineering rulez :)

Rieutinis tartas

Tartui

  • 200g milt?,
  • 125g sviesto,
  • 50g cukraus pudros,
  • 1 kiauinis,
  • 1 auktelis kepimo milteli?,
  • 1 auktelis druskos.

Sviest? supjaustom gabaliukais (a nepasididiuoju naudoti ir margarin? kepiniams, tik tada nededu druskos) ir supilam miltus su kepimo milteliais. Tada pirtukais sugniauom sviest? su miltais, kol gaunasi trupiniai.

Padarom duobut? ir ten supilam iplakt? kiauin?, cukr? (a kartais dedu ir ne pudr?), drusk?. Greitai greitut?liai suminkom, bet nepersistiangiam – tela gali pasidaryti kietoka. Surenkam tel? ? rutul?, dedam ? maiel? arba maistin? pl?vel? ir ? aldytuv? bent jau pusvalandiui.

Ataldyt? tel? iko?iojam arba tiesiog ilipdom tarto form? su krateliais. Ant viraus patiesiam kepimo popieriaus ir upilam pup? (nevirt? aiku :)), kad krateliai nenuslinkt? ir ilaikyt? form?.

Kepam iki 200 laipsni? ?kaitintoje orkait?je, kol krateliai graiai pagelsta. Tada nuimame pupas ir popieri? ir dar apkepame.

Rieut? – karamel?s ?daras

  • 1 1/4 stiklin?s cukraus,
  • 2/3 stiklin?s plakamosios grietin?l?s,
  • 2 auktai sviesto,
  • 1 auktas medaus,
  • 1 stiklin? graikini? rieut?,
  • 1/2 stiklin?s lazdyno rieut?,
  • 1/2 stiklin?s migdol?.

Cukr? supilam ? puod? ir upilam madaug 100ml vandens. Vandens gali reik?ti iek tiek daugiau, bet reikia i?r?ti pagal situacij?. Svarbus moment?lis – teisingo dydio puodas! Vandenyje itirpusio cukraus sluoksnis tur?t? b?ti apie 1cm.

Tai tai, ant nedidel?s ugnies itirpinam cukr? vandenyje, kol gaunam skaidr? sirup?l?. Tada padidinam kart? ir nemaiant (!) verdam. Reikia prii?r?ti, kad neprad?t? per daug burbuliuoti, nes kylantys purslai pradeda kristalizuotis, o po to nebe itirpsta… jei taip atsitinka, gali tekti visk? prad?ti i naujo…

Taigi, verdam sirup? nemaiant, tik kartais pateliukuojant vis? puod?. Ant krat? prilipus? sirup? kartais galima nuplauti vandenyje pamirkytu konditeriniu teptuku. Taip verdam, kol sirupas pasidaro tamsaus gintaro spalvos. Svarbu nepersistengti, nes prideg?s sirupas b?na kartus. odiu, nepatartina pasitraukti nuo puodo, kai sirupas ima geltonuoti.

? tinkamos spalvos sirup? po truput?, maiant, pilam grietin?l?. Mas? burbuliuos ir kils karti garai – atsargiai.. Sudedame gabal?liais supjaustyt? sviest?, med?, gerai imaiome.

? gaut? mas? sudedame rieutus. Dal? rieut? galima pasmulkinti, bet a m?gstu whole :) Taip pat migdolus ir lazdynus (arba kuriuos nors) galima nulupti (prie tai upilti verdan?iu vandeniu). Bet ?ia optional ir priklauso nuo poreikio bei laiko resurs? :)

Rieut? – karamel?s mas? pilam ? ikepusi? tarto form? ir dar pakepame, kol karamel? pradeda burbuliuoti visame paviriuje. Itrauktas tartas atv?sinamas ant groteli?.

Nujau?iu, kad is pyragas turi savyb? ilgai galioti, tik m?suose jam tai niekada nepavyksta :) Tiesa, vien? kart? jam yra tek? keliauti ? Norvegij? ir atgal (picos de?je :)), ir nieko – vis tiek buvo nenugin?ijamai skanu :)

Tai tai koks tas da bestest :)

Apie ventes, tradicijas ir kaip kartais b?na… II dalis

Tokios ilgos tos vent?s buvo, kad net netilpo ? vien? post’? :) Kadangi vis? esm? id?s?iau aname post’e, tai ?ia lieka tik iedeliai :)

O iedeliai tokie, kad Nepriklausomyb? nugal?jo Ugav?nes, blyn? niekas nebenor?jo, nes buvo sot?s nuo pyrago :) neinau dabar kiek ?ia ta iema tam kieme dar trinsis… :) Bet a stengiausi, negali sakyti… po prievarta ikepiau bulvini? blyn? ir teko visiems juos valgyti :)

Tai tai nepriklausomas pyragiukas – vark?s tart’as. Ties? sakant, diaugiuosi nepapost’inusi io receptuko anks?iau, nes atrodo, kad kepu j? jau vis? aminyb? :) Prieastis labai paprasta – visai neseniai atradau b?d?, kaip ? nuostab? pyragiuk? dar labiau priartinti prie nuostabiojo kreminio cheesecake’o, kuriam paprastai naudojamas kreminis s?ris. O ?ia juk paprast? papras?iausia vark?.. turb?t ir d?l to jis pas mus dar vadinamas Chesapeake’u :) O ? kart? kakas pajuokavo, kad ?ia atrodo kaip Lietuvos v?liava m?nulyje :)

Vark?s tartas

Pagrindui:

  • 100g sviesto arba margarino,
  • 1/2 stiklin?s cukraus,
  • 1 kiauinis,
  • 1 – 1 1/2 stiklin?s milt?,
  • 2 auktai nesaldintos kakavos milteli?;

?darui:

  • 250g vark?s (arba smulkiai tarkuoto vark?s s?rio),
  • 1/3 stiklin?s grietin?s (jei naudojame s?r?, grietin?s reik?t? iek tiek daugiau),
  • 3 kiauiniai,
  • 4 auktai citrinos sul?i?,
  • 1/2 stiklin?s cukraus,
  • 1 1/2 aukto krakmolo,
  • maas indelis konservuot? ananas? gabal?li?, arba kriaui?, arba iek tiek “girt?” vyni?, arba dar ko nors ?domaus, arba visai nieko :)

io pyrago pagrindas yra visai toks pats, kaip marmurinio vark?s tart’o. Trumpai tariant, margarin? isukame su cukrumi, ?muame kiauin?, sudedame miltus ir kakav? ir uminkome tel?. Tela iklojame 26cm skersmens kepimo form? (a naudoju form? emu krateliu, specialiai tart’ams). Nepamirtam vis? reikal? su pupom! :) Pagrind? kepame 200 laipsni? kar?io orkait?je, kol apkepa.

Kol pagrindas kepa, pasiruoiame ?dar?. Ir ?ia yra ta paslaptis – ?darui skirtus produktus (iskyrus konservuotus vaisius ar kitus priedus) reikia suplakti! A iam reikalui naudoju blender? ir gaunasi puikus kreminis ?daras. Kitaip tariant, esm? yra gerai sutrinti vark?, kad ten neb?t? gumuliuk?. Aiku t? pat? galima padaryti tiesiog mediniu auktu, gal tik utruks kiek ilgiau :)

Tai tai, ? ikepus? pagrind? dedame konservuotus vaisius, tolygiai paskirstome ir upilame vark?s ?daru. Kepame 175 laipsni? kartyje 30-40 min.

Kai gerai dera vark?s s?ris. III dalis – kartais ateina tortadienis

Tai tai ir at?jo tortadienis ? mano namus.. ir jau i?jo :) dabar ateis geri prisiminimai ? Mildlandij? :) Turiu pasigirti, kad gavau daugyb? g?rybi? ir… komentar? Mildlandijoje :) Labai a?i? visiems dalyvavusiems :)

Neivengiamai, kai ateina tortadienis, ateina ir sve?iai :) o sve?ius, kaip inia, reikia kuo nors pavaiinti. Taip jau atsitiko, kad ? kart? man teko b?ti atsakingai tik u “sald?j? stal?”. Neinau kod?l, bet neturiu ?kv?pimo siekti kakoki? konditerini? auktum?, kai vent? mano – edevrus maloniau dovanoti :) o be to mano tortin? patirtis daug gero neada :)

Taigi, nu?jau paprastuoju keliu.. o jis visai neblogas – jei pabandysit, gal?sit man paantrinti :) Dar jeigu pai?r?sim ? original?j? skan?sto pavadinim? – “vark?s apkepas”… na gerai “skaniausias vark?s apkepas”, bet vis tiek apkepas :) Man apkepas asocijuojasi su varke ir makaronais, o va gimtadienis su makaronais nesiasocijuoja :) Laimei, is apkepas labiau panaus ? vark?s pyrag?, ar net tort?. Tod?l manau, kad sprendimas pasirinkti j? tortadienio skan?stu, teisingas ir labai vyk?s… sve?iai irgi gali parayt komentar? :)

Dar reikia pasakyti, kad gimtadienis vienos dienos (vent?s) reikalu buvo jau labai seniai.. tik vaikyst?je :) iais metais mano gimtadienis, kaip geros kaimikos vestuv?s, yra trij? dien? reikalas :) Tod?l tik k? i orkait?s itraukiau tre?i?j? skanumyn? – puding?, apie kur? papasakosiu kit? dien? :) o vakar valgiau pachlav?… recept? turiu jau senokai, o dabar turiu ir motyvacijos pabandyti :) coming soon, tskant :)

varskes_pyragas

Vark?s apkepas-pyragas-tortas arba tiesiog skanumynas :)

100g sviesto,

160g smulkint? rieut?, saul?gr??, moli?g?, sezamo s?kl?, malt? di?v?s?li? miinio (manau tikt? ir kokie sausainukai sutrupinti),

1kg vark?s arba iek tiek maiau vark?s s?rio (s?r? reikia smulkiai sutarkuoti ir ?pilti truput? pieno arba ?d?ti grietin?s, kad gaut?si mas? panai ? vark? :)),

200g cukraus,

4 kiauini?,

1/2 citrinos,

saujel? aguon?,

vanilinio cukraus,

250g grietin?s sumaiytos su pora aukt? cukraus.

Galima patiekti su trintomis uogomis arba kokia uogiene, bet a ? kart? patiekiau plain :)

Taigi, i smulkint? reikal? ir itirpinto sviesto ilipdome pagrind?, be joki? ten krateli? – patanojam ir tiek :) A naudoju (ir man atrodo labiausiai iam reikalui tinka) susegam? tortin? form? – toki?, kur galima atsegti ir nuimti krat?. Dar turiu pamin?ti, kad mano forma turi tok? apsaugin? griovel?, kad koks skystim?lis nety?ia neisiliet? ? orkait?, bet deja jis n?ra pakankamas iuo atveju :) Man vis tiek privarv?jo abu kartus :) Kit? kart? d?siu po apa?ia skard?, tegu sau varva :) Taigi, paruot? pagrind? aunam ? kart? (180) orkait? ir kepam apie 10 minu?i?.

Tada ruoiame vark?s krem?… Vark? arba s?rio mas? gerai itrinam. Sudedame cukr?, aguonas, vanilin? cukr?, turput? citrinos ievel?s, citrinos sultis ir kiauini? trynius (!). Baltymus iplakame atskirai iki standi? put?. Imaiome vark?s mas? ir tada atsargiai ?maiome plaktus baltymus. Vark?s mas? supilame ant ikepto pagrindo ir kepame tame pa?iame kartyje dar apie 50 minu?i?.

Ikept? pyrag? itraukiame i orkait?s ir vir? aptepame grietin?s ir cukraus miiniu. Tada dar 10 minu?i? pakepame. tai ir viskas, lieka ataldyti, sveikintis ir vaiintis :)

varskes_pyragas3

Ar neatrodo, kad jis ? Tave i?ri? :)

Kai gerai dera vark?s s?ris – I dalis: Marmurinis vark?s tart’as

Nepatik?sit, bet a ir v?l turiu pasiteisinim?.. ? kart? jis maas, p?kuotas, rainas ir labai mielas :) Sp?kit kas? Taip, tai naujoji Mildlandijos piliet? – Jos velnyb? Burkina Faso :)

burkina_faso

Tai tai mes maudom?s, ?sik?rin?jam, apsipirkin?jam, skiepijam?s, o vat dabar laipiojam k?d?s atkalte…Dabar namai tikri namai, nes tyla b?na akimirksniu upildoma murkimu arba akrobatiniais numeriais :) velnut?lis kailiukas kvepia iluma, namais ir dar tas jausmas, kad tav?s visada kakas laukia… Aiku nereikia nuvertinti ir adintuvo funkcijos – garsaus murkimo tiesiai ? aus? atsigulus ant pagalv?s, plauk? laiymo ir ukavimo nagu?iais :) Tai tai tokie m?s? n?dienos diaugsmai :)

Bet mes ?ia apie s?rio derli?… Taigi, Mildlandijoje gausiai uder?jo vark?s s?ris. Ir kai jau jo buvo atsivalgyta vieio, su medumi, su uogiene, kepto su prieskoniais su kiauiniene, virtinukuose ir t.t. ir pan. at?jo metas iekoti kako naujo :) Ironika, bet pirmasis ios temos ?raas n?ra one of the bestest pripainto vark?s s?rio sufle.. bet ateis ir jo eil? :)

Turiu ?dom? usi?mim? – kartais darau i s?rio vark? :) nes receptas teigia, kad reikalinga vark?… taigi jami vark?s s?r?, j? smulkiai sutarkuoji, ?dedi gietin?s, truput? pieno jei reikia ir vuolia – vark? :)

Jeigu kam nors nety?ia irgi uder?jo s?riai, J?s? d?mesiui tikrai neblogas vark?s s?rio tart’as su mano m?giamu vark?s ir okolado deriniu mmm…

marmurinis_varskes_pyragas2

Tart’o pagrindui reikia:

100g sviesto arba margarino,

1/2 stiklin?s cukraus,

1 kiauinio,

1 – 1 1/2 stiklin?s milt?,

2 aukt? kakavos.

Sviest? isukti su cukrumi, ?muti kiauin? ir gerai imaiyti. Suberti miltus ir kakav? ir suminkyti tel?. Tela ikloti kepimo form? su krateliu. A tai darau tiesiog pirtais ispaudydama tel? ant formos – jokio ko?iojimo ir terliojimosi :) Beje is pagrindas yra one of my favorites su pla?iomis panudojimo galimyb?mis, pavadinkim :)

Tada reik?t? ikloti pyrago pagrind? kepimo popieriumi ir priberti ten pup? (!) – steb?tinai geras b?das apsaugoti kepamo tu?io pagrindo kratus nuo suvarv?jimo ? vien? blyn? :) Taip pakepam apie 175 laipsni? kartyje madaug 10 minu?i?. Tada iimam popieri? su pupomis ir dar apkepam pagrindo vir?.

Marmuriniam ?darui reikia:

450g vark?s s?rio,

3 aukt? gietin?s,

2 aukt? cukraus,

250 ml moli?g? uogien?s (a naudojau savo pernykt? su apelsinais),

3 dideli? kiauini?,

3 aukt? milt?,

1 arbatinio auktelio cinamono,

1/2 arbatinio auktelio malto imbiero,

iupsnelio muskato,

iupsnelio druskos,

85g okolado.

S?r? aiku sutarkuojame ir sumaiome su grietine. Sudedame cukr?, kiauinius, moli?g? uogien?, miltus ir prieskonius ir gerai iplakame. A net pasinaudojau blenderio paslaugomis :) okolad? patirpiname dubenyje ant vandens. Daugiau nei pus? vark?s mas?s sukre?iame ant ikepto pagrindo. ? likusi? dal? ?maiome tirpint? okolad?. Gaut? miin? auktu id?liojame ant viesios mas?s ir peiliu pavingiuojame per krem? taip, kad jis iek tiek susimaiyt?. auname ? 175 laipsni? kar?io orkait? 45 minut?ms. Ikepus? pyrag? atv?siname ant groteli?, o po to dar palaikome aldytuve, kad sustingt?. O tada dovanojam ir ragaujam :)

marmurinis_varskes_pyragas

Truput? bik? atostoga

Ironika, bet atostogavo Mildlandija, ils?josi nuo man?s :) o J?s tur?jote prog? gerai ianalizuoti visus iki iol paraytus post’us, m? :) O a tuo tarpu gyvenau realyb?je, o atostogos dabar tik prasideda.. pseudo atostogos… geriau negu nieko. ?ia a esu d?kinga m?s? nustabiai aliai, visai ne karalystei, bet… neb?t? Mindaugo – neb?t? atostog? :)
Taigi, turim vakar? krypt?, vakar?jant? dang? ir prasidedan?io ilgo ilgai laukto savaitgalio diuges?, dar truput? kirbant? realyb?s alsavim? ? nugar?… bet jos vis tolsta ir darosi ramu ir giedra… kiek nedaug mogui reikia, kai pagalvoji…
Jau?iu pareig? pasiteisinti… gal reik?t? sakyti jau?iu atsakomyb?.. net ir interneto platyb?se :) O jeigu rimtai, tai kaip ir sakiau, mane ?trauk? real life… Ir turiu pasakyti, kad a daugiau tuo diaugiuosi nei gailiuosi. Realyb? b?na sud?tinga, b?na sunki, b?na ir nepakeliama, bet klaida yra net nebandyti jos pakelti, atsiriboti ir neidr?sti pai?r?ti jai ? akis…
Diaugiuosi, kad man nereikia sl?ptis u iliuzij?, kurias mon?s susikuria tik tam, kad gal?t? save pateisinti, “nurayti” savo r?pes?ius ir problemas. Man nereikia religijos, stebuklingai netikro virtualaus pasaulio, komun? ir dvasini? mokytoj? ar lyderi?… man per akis gana gyvenimo :)
Tai vat toks tas mano sugr?imas… kurio gal b?t? reik?j? gerokai ilgiau palaukti… jei ne kolegos, Mildlandijos skaitytojai ir i?r?tojai :) A?i? Jums, mielieji, u velnius spirtel?jimus ? minkt? viet?… Kaip ten beb?t?, didiausi? motyvacij? suk?l? kolega i usienio, uklausdamas, ar k? nors ikepiau.. taip g?da pasidar? ir kakaip nesmagu nuvilti.. usien? :) a praktikai Lietuvos ?vaizdiu r?pinuosi :)
Tai tai… kad man?s ?ia nebuvo, tai dar nereikia, kad a nieko nenuveikiau :) Buvo daug ypating? prog? pasireikti ir a tikrai stengiausi nepraleisti prog?… tik vien? praleidau :( shame on me, bet fizikai nebesutilpau laike… adu pasitaisyti…
O dabar smagiausia dalis – a supratau, kad Mildlandija turi keli? kategorij? sve?i?. Tuo a ir adu pasinaudoti i kart?…
Pirmoji kategorija – pavadinsime j? atrad?jos vardu – Rasiniai :) Tie, kurie skaito visk? iki recepto ir i?ri paveiksliukus :)
Antroji kategorija – -”- – Sauliniai :) Tie, kurie skaito visk? ir i?ri visk?, bet daniausiai rezultatus pamato gyvai ir anks?iau negu jie atkeliauja iki Mildlandijos… o kai pamato, tai isyk ir recepto pasiklausia :)
Tre?ioji kategorija – usienie?iai :) Jie iuri tik paveiksliukus, nes Mildlandija yra grynai lietuvikas reikalas (nedr?stu sakyti “kol kas”).
Ketvirtoji kategorija – a :) o a ?ia kaip ir superuser’is :) tai darau visk?, ne tik skaitau, bet ir karpau, resize’inu, raau ir t.t. ir pan. Tai tai, man smagu tur?ti ?ia visus receptukus, nes tai patogu ir smagu :) bet iandien a transliuoju i mobilios darbo vietos :) ir nepasi?miau savo talmud? ir nieko neinau – man atostogos :)
Atsipraau vis? (jeigu aiku toki? yra), kurie nepateko ? nei vien? i kategorij?. Praau Jus atsiliepti, ir a sugalvosiu dar kategorij? :) kurios niekam ner?pi, tik man :) bet ?ia mano blog’as muhaha :) Dar atsipraau, t?, kurie nor?t? kak? tokio pasigaminti, bet ? kart? neras apraymo kaip… ?ia bus antaas – paraykit komentar?, paraysiu recept? :)
Tai gro?kit?s…

keksas

Gimtadienikas keksas – citrininis su baltuoju okoladu…

pyragas_su_kiviais

Te?io dienos skanumynas – pistacij? pyragas su citrininiu kremu ir kiviais…

pyragas_su_pudingu

Jonin?s-Nejonin?s – pyragas su vaniliniu pudingu ir vaisiais…

A?i? dovalia. Antra dalis – keksas vulgaris

Netik?tai, nelauktai at?jo metas antrai a?i? dovaliai :) I mean it! Ta prasme, kad jau kur? laik? galvojau, kad ita dovalia bus skirta kitam mogui.. bet atsitiko, kaip atsitiko.

Net neinau ar smagu jaustis skolinga. Vienareikmikai ?ia kalba ne apie pinigus ir kitus materialius reikalus. Paaikinimas: kepiniai ir skanumynai n?ra material?s reikalai, nes Midlandijoje jie pagaminti i meil?s :) ?ia kaip kokia reklama :P taip man ir reikia. Tai tai ir neinau, kaip ?ia geriau b?ti ar neb?ti skolinga?!

Turb?t reikt? atsakyti, kad geriau b?ti, be iim?i? – b?ti skolinga, b?ti reikalinga, b?ti darbinga, b?ti laiminga, b?ti teisinga, b?ti imintinga, b?ti… nes kai b?ni, tai ir kitiem kakaip lengviau b?nasi :) Ir dar tai skatina galvoti ir nor?ti, ?gyvendinti visokias kulinarines fantazijas arba iaip lengvai praleisti laik? jaukiausioje nam? vietoje – virtuv?je, tobulinant senus gerus receptukus…

Vat taip ir atsitiko ? kart?, nes ilgai vartant visokias recept? knygas bei iaip kontempliuojant, nieko gero nesusikontempliavo :) o dar laiko, kaip visada nepasirod? per daug – taigi reik?jo kako paprasto, patikrinto ir kaip tik to, ko reikia :)

Jeigu rimtai, tai ne?tik?tina, kad ito receptuko dar n?ra Mildlandijoje. Turb?t buvau taip usi?musi naujovi? paiekomis ir bandymais, kad retai sugr?davau prie sen? ger? recept?. Ir visai be reikalo!

Taigi, keksas paprastasis – nuostabusis :) itas kepinys yra puiki a?i? dovalia, kuri? galima dovanoti ir dovanoti, net tam pa?iam mogui, nes yra tiek daug ?vairi? pried? ir j? derini?, kad niekada nenusibosta jais aisti :)

keksas

Keksas Vulgaris :)

  • 4 kiauiniai,
  • 1 stiklin? cukraus,
  • 100g margarino kepiniams,
  • 2 auktai grietin?s,
  • 6 auktai pieno,
  • 11 aukt? milt?,
  • pakelis kepimo milteli? (pranc?zik? i IKI :))
  • vienam i aidimo variant?: ? kart? aidiau su kokoso rieutais, kakava (ale marmurinis keksas, kurio J?s deja nepamatysit d?l suprantam? priea?i?) ir brendyje mirkytomis vyniomis. Uuominos kitiems kartams: rieutai, okoladas, diovinti vaisiai (man asmenikai jak, bet ?ia J?s? teis? rinktis :)), aguonos, viei obuoliai ir/ar slyvos ir turb?t viskas, k? galima sugalvoti. Esm? yra nepersistengti ir neprid?ti visko tiek, kad keksas neikilt? :)

Greitasis maiymas: kol kas bus ustatome tirpintis margarin? ir pai?rime, kad jis neuvirt?, o kai tik isilydo, nukeliame ant alto paviriaus. Tuo tarpu gerai isukame kiauinius su cukrumi. ? kiauini? mas? pilame prav?sus? margarin?, pamaiome, ?dedame grietin?, imaiome, pilame pien?, imaiome. Tada atskai?iuojame reikiam? kiek? milt?, ant j? ubarstome kepimo miltelius ir visk? gerai sumaiome. O tada jau laikas priedams, visk? sudedame ir imaiome. iek tiek gudrumo yra su kakava, kadangi pirmiausia reikt? ?pilti pus? telos ? kepimo form?, tada ? likusi? tel? ?d?ti kakavos (por? aukt?), gerai imaiyti ir pilti ant baltos telos arba d?ti po aukt?. Jei kakavim? tela labai sunkiai maiosi, galima ?pilti dar iek tiek pieno. i tela yra sunkesn?, tod?l ji nusk?sta prie tai ?piltoje teloje ir gaunasi graus margumas :) Tai vat tiek – kepam apie 1val., pyrag? dedam ? tik prad?jusi? ilti orkait?. Patikrinam mediniu pagaliuku. Paprasta, anea? :)

keksas2

iogas iogui

Sausra… atrodo pavasaris ir sulig kiekviena diena aplink vis daugiau alumos ir gyvyb?s… ir tai diugina, ir nuteikia prie darb? :) ir u gamt? :) bet vat sausra… ir ne tik em? sausa… mintys sausos… turb?t ne veltui mon?s ir gamta taip labai susieti neinia kokiais nematomais saitais.

Ir visgi mane aplank? toks pradioj truput? priverstinis ?kv?pimas, kuris tapo nuostabiu, alsvu ir pavasariku, m?tomis kvepian?iu skanumynu :) Viena i priemoni? ?kv?pimui priaukti – mano nauja recept? knyga :) 500 pyrag? ir pyragai?i? recept? – just for me :) Taigi nuod?m? turint tok? g?rio altin? jo neprad?ti semti.. tai nusprendiau prad?ti :) Juolab, kad reikia pasitreniruoti prie art?jan?i? mamuk? dien? :)

O dar sve?iuose buvo iogas :) taigi penktadienio vakaras buvo turiningai suplanuotas ivykstamajam pyrago “iogas” kepimui. Tiesiai po darbo, susirinkusi vis? reikaling? ?rang? (kuri kaip v?liau paaik?jo nebuvo tokia ir reikalinga :) gerai, kad buvo i ko rinktis, bet ko tik tas mamukas neturi), dar ?sigijus reikaling? produk?iuk?, ivykau smagiai leisti penktadienio vakar? :)

metinis_pyragas_ziogas

Tai tai, kaip daniausiai b?na, receptas neapsi?jo be korekcij? :) bet a jau didel? ir eksperiment? nebebijau, ir dar manau, kad turiu pakankam? kompetencij? ?veikti visokius netik?tumus procese :) vat kaip gerai a apie save galvoju :P

is pyragas tikrai patraukia d?mes? savo gaiviu alumu, kuris neatrodo nenat?ralus ar nepatrauklus, kaip tik atvirk?iai… ir aiku nuostabi nuotrauka knygoje works like a charm vaikams :) Nieko nuostabaus, kad is pyragas ?strigo ? atmint? ir buvo tas pirmasis ikil?s prie akis prireikus pasirinkti penktadienio skanumyn?… Ir k? gi, rezultatas nenuvyl?, nors buvo visoki? min?i?, kaip man danai nutinka bandant k? nors naujo… gal tod?l a esu linkus bandyti vienumoje :) bet kartais imu ir surizikuoju… ir kartais ima ir pasiseka :) a tvirtai tikiu, kad labai daug priklauso nuo nuotaikos ir tik?jimo tuo, k? darai… ir dar svarbu visk? daryti pagal gerai apgalvot? plan?, kad negaiti ir nepaskub?ti ten, kur nereikia :) raau kaip dainuoju :) kaip apie gyvenim? gal :)

Bet mes ?ia gi apie pyrag?! Mano iogas uskait?.. o kaip Jums?.. :)

Pyrago pagrindui:

  • 180g sausaini? (t.y. 1 pakelis paprast?j? Gaideli? :) galima naudoti okoladinius, tada nereik?s d?ti kakavos),
  • 70g sviesto,
  • 2 auktai kakavos,
  • 1 auktas cukraus.

Sausainius sumaliau m?smale, sud?jau kakav?, cukr?, pjaustyt? sviest? ir minkiau, kol gavosi tokia gana trupanti tela. Gauta tela iklojau nedidel?s (~23 cm skersmens) formos pagrind? ir suformavau keli? centimetr? auk?io krat?. Paruot? pagrind? reikia kepti ?kaitintoje orkait?je apie 20 minu?i?.

Kremui:

  • 350ml grietin?l?s,
  • 1 1/2 auktelio elatinos,
  • 55g cukraus,
  • 3 auktai m?tinio likerio,
  • 2 aukteliai m?t? tinkt?ros,
  • 4 kiauini? tryni?.

75ml grietin?l?s sumaiyti su elatina ir palikti kelioms minut?ms, kad ibrinkt?. Tada ? miin? sud?ti cukr?, m?tinius skystim?lius, kiauini? trynius ir iplakti mikseriu. Tada miin? supilti ? nedidel? puod? ir virti maiant, kol itirpsta elatina (apie 5 minutes). Puod? su kremu ?statyti ? alt? vanden? ir aldyti, vis pamaiant, kad nesusidaryt? plutel?, kol kremas pradeda tirt?ti. Greitai iplakti likusi? grietin?l?. Po truput? d?ti grietin?l? ? virt? krem? ir atsargiai ?maiyti. Supilti gaut? krem? ? kept? pagrind? ir d?ti ? aldytuv? , kol kremas sustingsta (keletui valand?). Galima papuoti pyrag? trupintu ar tarkuotu okoladu. O tada jau m?gautis nuostabiu m?tiniu desertu :)