Realyb? ir pudingas i vaikyst?s

Gal?site mesti ? mane kok? nors daikt? (tik kok? ne itin sunk?, a?i? :)), jeigu kada pasakysiu, kad neturiu k? veikti :) Aiku, tur?jimas ir nor?jimas, ar tai neting?jimas, yra i esm?s skirtingi dalykai… Bet visikai susipainiojusi prioritetuose, pagalvojau “o kod?l gi nepapostinus?” :)

Kita ?domyb?, a kakod?l vis dar esu ir visada buvau ?sitikinus, kad man negali pritr?kti mediagos postams… Ir a ?ia visai nenoriu pasigirti, o labiau noriu pasakyti, kad viskas priklauso nuo pateikimo – papras?iausia rytin? kiauinien? irgi gali b?ti ?domi!

Ir tada iryk?ja toks keistas dalykas – d?l ko viskas daroma, ar labiau reik?t? sakyti, raoma?.. Kartais imu ir apsidairau po savo artimesni? ir tolimesni? kaimyn? kiemus (supraskit blog’us), ir kain kaip usinori dar labiau usimauklinti kapion? ir susig?ti :/ Ne d?l to, kad ten kakas negero vykt?, o d?l to, kad pasijuntu balta varna :)

…?ia buvo iokia tokia pauz?, kol galvojau, ar verta ?ia rayti TAI, k? i tikro galvoju, ir TAIP, kaip i tikro galvoju…

A piktas mogus, tod?l nusprendiau, kad kur daugiau, jei ne ?ia :) ir vat tai yra tas skirtumas – a nejau?iu reikalo kakur dalyvauti, nes visi ten dalyvauja ir renkasi tarpusavyje geriausius, nuostabiausius ir maiktaikniausius :) Rao laiku ir ? tem? :) O a raau, kada noriu ir tai kas auna ? galv?… tod?l, kad, kaip jau kakada sakiau gerbiamiems emigrantams, ?ia viskas asmenika ir viskas mano! ?ia ne visai tas atvejis, kur “viskas, k? rasite mike – MANO!”, bet ? t? pus? :)

Nesakau, kad daryti tai, k? reikia ir kada reikia, yra blogai… tiesiog tam a turiu darb? :) o Mildlandija yra man, mano mintims, eksperimentams, diaugsmams ir nusivylimams… ir Jums, jei tik norite ir kada norite :)

Pikta pradia tokiam lengvam ir puriam skanumynui :) sori?kas :) bet taip jau gavosi…

Kad neb?t? taip sausa ir pikta – pora istorij? apie puding? :)

Apie iuolaikin? pien?…

Skambina man kart? mama, ir labai susir?pinusi aikina, kad iais laikais ? pien? turb?t ko nors prideda (arba k? nors iima :)), nes bo pudingas nebesigauna… totalus li?desys, nes kep? du kartus ir sugadino 12 kiauini?, o pudingas nepavyko – skystas ir tiek… Ir tada paaik?ja paslaptis – ? recept? reikia laikas nuo laiko pasii?r?ti, kad ir koks senas ir ?prastas jis b?t? :) Mat labai nesunku sumaiyti su kokiu kitu, kur produktai tokie patys, tik kad naudojami tik kiauini? tryniai :)

Apie isigalvojimus…

J?s? vaikai tikrai ne visada isigalvoja… i patirties sakau :) Valgom su mamuku, o desertui laukia pudingas :) Mamukas utruko, tai man teko puding? ragauti pirmai… Pirmas k?snis – keistuma, kartu kakaip… nu gerai, bandau dar kart? – vis tiek kartu… sakau mamai, kad kakas ne taip, kartu… Mamas: “valgyk ir neisigalvok!” Nu ok, valgyk tai valgyk – ?ia problem? mes niekada netur?jome :) Liko gal auktelis mano l?kt?j, kai pudingo paragauja mama… ir OMG! “Nevalgyk daugiau! Kas ?ia taip kartu?!?” Stebuklas – vietoj paprastai naudojamo vanilinio cukraus, buvo panaudotas vanilinas, tik vat kiekis nebuvo teisingai pamatuotas :)

Ir gal? gale vanilinio pudingo receptas

  • 6 kiauiniai,
  • 1ltr pieno,
  • 1 stiklin? cukraus,
  • iek tiek vanilino :) arba vanilinio cukraus

Pien? uvirti. Galima ?d?ti vanil?s ankt?, cinamono lazdel?, apelsino ievel?s arba anyiaus vaigdut? – gausis vis skirtingas skonis. Pus? stiklin?s cukraus supilkite ? stiklin? kepimo ind? ir upilkite trupu?iu vandens. Maiant ant silpnos ugnies itirpinti cukr? ir pavirti, kol ims karamelizuotis. Kiauinius iplakti su likusia puse stiklin?s cukraus ir vanilinu. ? gaut? plakin? ?plakti uvirt? pien?. Jeigu ? pien? d?jote kokiu prieskoni?, tai prie tai j? reik?t? nukoti :)

Suplakt? mas? pilti ant karamelizuoto cukraus. Orkait? ?kaitinti iki 200 laipsni?. Ind? su pudingu ?statyti ? kok? nors duben? arba kita form? su vandeniu. D?ti ? orkait? ir kepti 1 valand?. Prie ragaujant, b?tinai ataldykite (jei labai skubate, d?kite ? alto vandens vonel? arba ledukus).

Kaip a dariau mozzarella…

Man tikrai kakas yra su Italija… Gal a praeitam gyvenime buvau katinu Italijoj :) Bet ?ia ne tik d?l to, ?ia dar ir gerai derantis kaimikas pienukas.. ir jau kartais nusibostanti saldi ir r?gti vark?. Ir tai tada kolega lyg tarp kitko pasipasakoja apie tai, kaip youtube’j rodo kaip pasidaryti mozzarella.. Nuod?m? b?t? nepabandyt :)

Tai tai prisii?r?jus kaip tai daro d?d?s italai ir ne tokie jau d?d?s ir ne tokie jau italai, nusprendiau, kad ir man gali visai neblogai pavykti… ir pavyko :) ?domus dalykas, kad ko gero visus tris kartus gavosi iek tiek skirtingai :) gal dar ne visk? iki galo perpratau, bet practice makes it perfect :)

Tiesa, dar vienas niuans?lis – mozzarella’os gamybai tur?t? b?ti naudojamas buivol?s pienas… Kas pasakys, kur jo gauti – atiduosiu pus? karalyst?s :) O kol kas puikiai tinka karvyt?s pienukas :)

400g mozzarella reikia:

  • 3,5l vieio (nepasterizuoto) pieno,
  • gero auktelio citrinos r?gties.

Tai tai pien? supilam ? puod? ir ildom, kol pradeda “vaik?ioti”. Tai reikia, kad pienas dar neverda, bet jau yra gerokai iltas ir i?rint i viraus atrodo, kad jis juda :) jeigu darysit, tikrai pamatysit apie k? a ?ia..

Kol ildom pien?, pasiruoiam r?gties tirpaliuk?, pienui sutraukti. Tam reikalui imam kaupin? arbatin? auktel? citrinos r?gties ir upilam iek tiek vandens. Imaiom, kad nelikt? r?gties gr?deli?. Pienui sutraukti galima naudoti ir citrinos sultis, ir?gas ar r?gpien?, bet su citrinos r?gtimi man lengviausia reguliuoti reikaling? kiek?.

Kai jau pienas “vaikto”, ijungiame “ildym?” ir po truput? pilam r?gties tirpal? ir b?tinai maiome mediniu auktu. Kai tik pien? sutraukia, jis pradeda taip lyg ir t?sti, tai enklas, kad r?gties jau gana. Jei r?gties bus per daug, gausite saldi? vark?, kuri? bus sunku sulipdyti ? gabal? vien maiant. Jei jau taip atsitiko reikt? supilti gaut? vark? ? kiaur?samt? ir suminkyti ? gabal?, kurio jau grei?iausiai nepavyks padalinti ? tradicinius burbuliukus.

Bet gr?kim ? t? viet? kur mums pavyko gauti t?si? mas?, kuri maiant auktu sukimba ? vien? gabal?. Tada ?beriam ? puod? iek tiek druskos. Galima druskos ir nenaudoti, arba po to ?berti ? s?rym?, kuriame mozzarella bus laikoma. T? mozarella gabal? visaip minkom auktu ir tampom pakabin? ant aukto. Kai jau gaunam tenkinan?i? ivaizd? ir blizges?, galima daryti burbuliukus :)

?ia yra sunkioji dalis, nes tas skystimukas ir tas mozzarella’os gabalas yra tikrai kartoki :) D?l to galima nueiti lengvesniu keliu ir jokiu burbuliuk? nedaryti – suminkyti ? vien? gabal? ir tiek. Bet jei jau norisi burbuliuk?, imam gabal? gabalo ir spaudiam kumtyje, kol tarp nyk?io ir rodomojo pirto ilenda burbuliukas, kur? nusukam ir dedame ? duben? su altu vandeniu. Vat taip paprastai viskas darosi :) Ir dar po to b?na labai velnios rankos :)

Padaryt? mozzarella galima laikyti tiek tame skystyje, tiek i jo igriebt?, sandariai udaryt? kokiame nors inde, aldytuve. Kaip jau anks?iau min?jau, ? skyst? galima ?d?ti druskos. Taip pat nepatartina io s?rio labai ilgai sand?liuoti :) vieias yra vieias, kaip ten bei?r?si :) Skanaus!