Papras?iausias pasaulyje pyragas

Net ne?tik?tina, kad iki iol io pyrago dar nebuvo Mildlandijoje… Galiu tik bandyti pasiteisinti, kad is pyragas, kaip koks savaime suprantamas dalykas, kuris tiesiog neminimas… Pavyzdiui, kad dangus m?lynas, arba kad saul? ildo :) daaa-a :)

Bet gyveni ir mokaisi… ir labai danai paaik?ja, kad kai kurie dalykai n?ra taip pla?iai paplit? ir inomi, kaip tau gal?jo atrodyti… ?ia toks pasaulio painimo kartais diaugsmas, kartais li?desys :) Diaugsmas – kai supranti, kad viskas yra gana paprasta, tik mes danai visk? matome arba norime pateikti labai jau sud?tingai ir paslaptingai, kad visi galvas nusisukt? begalvodami kas ir kaip… o va ?ia jau li?desys…

Kad b?t? daugiau diaugsmo, si?lau pavasario rezoliucij? – i?r?ti dr?siai ir tiesiai… ? priek?, ? akis… kalb?ti garsiai ir aikiai… kad visi gird?t? ir nereik?t? kartoti… nerayti ir neskaityti tarp eilu?i?… kad gal? gale viskas b?t? juodu ant balto – juk viskas taip paprasta, jeigu tik pats to nori!

Tai tai tokiame paprastame gyvenime, paprastoje virtuv?je ir dar paprastesn?je orkait?je (be ventiliatoriaus, lemput?s, gar? ir kit? “mon?”) kepa paprastas kaip trys kapeikos pyragas :) O rytoj jis labai paprastai keliaus, neamas paprast? rank?, ? paprast?, bet labai miel?, ofis? pas ?vairaus paprastumo kolegas :) Kurie, tikiuosi, kaip paprastai apsidiaugs :)

Paprasto pyrago – paprasti ir ingredientai :)

  • 8-10 obuoli?,
  • 2 stiklin?s cukraus,
  • 2 stiklin?s milt?,
  • 6 kiauiniai,
  • cinamono.

Kaip ir reik?t? tik?tis, pyrago kepybos procesas taip pat labai paprastas :) Sud?tingiausias darbas ?ia nulupti obuolius, iimti s?klas ir supjaustyti gabal?liais. ?ia dar reikia pamin?ti, kad geriausiai pyragui tinka r?gtesni obuoliai (antaniniai, bogatyr).

Obuoli? gabal?lius gausiai apibarstyti cinamonu, nes jis daro stebuklus – pyrag? tada valgo net pyrag? nevalgantys kolegos :) Sumaiyti obuolius, kad cinamonas pasiskirstyt? tolygiai ir d?ti ? kepimo form?. Obuoliai turi padengti vis? formos dugn?. Mano vaikyst?je, kai dar viskas nebuvo taip paprasta :) is pyragas buvo kepamas vaigdut?s arba irdel?s formoje, bet a uaugau ir dabar kepu pyrag? paprastoje sta?iakamp?je formoje :)

Toliau ruoiame labai jau paprast? tel? :) Tam reikalui kiauinius iplakame su cukrumi. ?ia puikiai tinka naudoti paprast? mikser?, bet galima apsieiti ir su ymiai paprastesniu mediniu auktu. Plakti reikia, kol itirpsta cukrus ir mas?s padaug?ja :) Tada ?plakame miltus ir that’s it!

Tel? daugiau maiau tolygiai upilame ant obuoli? ir auname ? ?kaitint? 200 laipsni? kartumo orkait?. Kepame apie 40 min. Ikepimo lyg? paprastai galima patikrinti mediniu pagaliuku :)

CAUTION! Atal?s pyragas turi labai skani? ir traki? plutel? – istorijoje yra buv? atvej?, kai be priei?ros palikto pyrago beveik visa plutel? dingo katulio nasruose :)

P.S. Kas rytoj i ryto pacituos it? post’? – gaus dvigub? doz? pyrago :)

Ryi? apkepas su obuoliais

?ia toks labiau rudeninis receptukas, bet kakaip pas mus iemet obuoliai uder?jo ir pavasar? :) Tai d?l to ir raau apie ? apkep? toki? grai? pavasin? pavakar?…

O jei rimtai, tai is apkepas yra my favorite nuo tada, kai j? pirm? kart? ikep? mama :) man jis skanesnis u visus varkinius reikalus, be to gana greit paruoiamas ir galima juo maitintis kelias dienas, kaip mano kolegos jau pasteb?jo :) Ir kaip sakant what’s not to like?!.. ryiai? – good.. obuoliai? – gooood… rieutai? – gooooooood :)

Taigi, prie kelet? dien? uder?jus obuoli?.. nusprediau, kad laikas apkepui… o iandien, kaip pareiginga bloger?, nusprendiau, kad laikas apie tai parayti :)

apkepas

Reikia:

  • 1 stiklin?s apvali?(!) ryi?,
  • 3 stiklini? pieno,
  • 3 kiauini?,
  • ~5 aukt? cukraus,
  • ~5 aukt? man? kruop?,
  • 4-5 obuoli?,
  • geros saujos lazdyno (bet a kartais naudoju graikinius) rieut?.

O tada:

Uverdam pien?, supilam gerai nuplautus ryius, paskaninam druskyte ir verdam, kol iverda ryi? ko?. Obuolius nulupam, ipjaunam s?klas, supjaustom gabal?liais ir sudedam ? ivirusi? ko?. Kiauinius iplakam su cukrum (galima ir vanilinio iek tiek ?d?ti). Kadangi niekada nematuoju, kiek to cukraus dedu, tai b?na ?vairiai :) Plakin? supilam ? ko? su obuoliais ir imaiom, o tada dedam man? kruopas. ?ia irgi reikia i?r?ti, kiek j? reikia. O reikia j? tiek, kad neb?t? labai skysta ir kad apkepas po to gerai pjaustyt?si :) Tada dar sumetam rieutukus, imaiom.

apkepas2

Gaut? mas? reikt? d?ti ? sviestuku patepliot? form? ir auti orkait?n (~200 laipsni?) madaug valandai. Kepimo laikas priklauso nuo to, kokio storio bus apkepas. A kepu stiklin?j formoj, tai gerai matosi, kada ikepa, o iaip naudokit intuicij? :)

apkepas3