Tiesiog chocolate brownie

Taip… tiesiog brownie, nes lietuvikai vadinti nesiver?ia lieuvis :)

Kitas dalykas, kad brownie nelabai ?sipaio ? lietuvik? deserto ar tai pyrago suvokim?. O jeigu taip realiai, tai mes net tinkamo apib?dinimo ar tai deserto tipo brownie’iui neturim. Labiausiai artimas pavadinimas yra “plytel?”, bet tai kakaip nenuoirdiai skamba, ne?tikina ir tiek. Gal ?ia tik man taip atrodo, bet manau, kad t?las lietuvis nesuabejoj?s pavadint? j? “zakalcu” :) Ir a pati negal??iau paneigti, kad brownie turi to, mano jau nupasakoto, okoladini? muffin’? keistumo, bet… kad ir kaip ten b?t? brownie yra labai skanu, labai okoladas, labai sodrus skonis ir iaip labai gerai :)

Mano paintis su brownie ?vyko u j?r? mari? :) ir neinau ar tos j?ros ir marios mane taip veik? ar dar kakas, bet is desertas padar? man labai ger? ir ilgalaik? ?sp?d?. Vis? laik? pagalvojus apie Amerik?, pirmiausia prisimenu brownie.. kuris buvo toks iauriai skanus, toks tikras ir rimtas reikalas… galb?t tiesiog brownie buvo tai, ko man tada labai reik?jo… atsimenu, kaip utaupiau pus? brownie’io kitai dienai… ir kaip jis buvo nepakartojamai skanus, iimtas i aldytuvo…

Nu ir k?… nepra?jo nei kokie 5 metai :) ir a jau moku tai padaryti savo namuose :) ir vis tiek… kai valgau brownie man em? slysta i po koj?… nors aplink yra viskas, ko reikia – mylimi mon?s, maas rainas ir plytel? tikro okolado “skladuke”… teisingas desertas, k? ?ia ir pasakysi :)

Chocolate brownie

  • 140g juodojo okolado,
  • 100g margarino,
  • 200g cukraus,
  • 3 kiauiniai,
  • 2 auktai nesaldintos kakavos milteli?,
  • 100g milt?,
  • ~100g brendyje mirkyt? diovint? vyni? arba baltojo,pieniko ar to paties juodojo okolado,
  • vanil?s.

Margarin? ir okolad? itirpiname dubenyje ant verdan?io vandens. Nukeliame nuo vandens ir imaiome. Dar ?maiome kakav? ir cukr?. Kai cukrus isimaio ir mas? truput? atv?sta, po vien? ?maiome kiauinius. Galiausiai ?maiome miltus ir vanil?. Dar pagardiname mas? pasirinktais priedais.

Tel? pilame ? skard? (a naudoju tart’o form?) ir auname ? 175 laipsni? orkait? madaug pusvalandiui. Svarbus momentas – brownie neturi perkepti ir b?ti sausas kaip koks pyragas :) Brownie turi b?ti fudgy :) o tai reikia, kad reikia vis pasitikrinti, ?smeigiant medin? pagaliuk? ? kepant? brownie. Pagaliukas neturi b?ti varus ir sausas, itrauktas i kepinio vidurio. Jis turi b?ti iek tiek apsiv?l?s tela ir prapjovus atrodyti kaip susmeg?s pyragas :)

Brownie yra puiku patiekti ilt? (arba paildyt? :)) su plakta grietin?le arba vaniliniais ledais… mmm… skanum?lis :)

Mmm… ledai

Nagi prisipainkit, kas vaikyst?je nesvajojo tur?ti pilno aldytuvo led?, kad gal?tum valgyti kada panor?j?s ir kiek panor?j?s (itam dar ir sveikatos atitinkamos reikia :)). Na jei ne aldytuvo, tai bent jau pilnos kien?s kapeik? :) Ties? sakant, mano vaikika svajon? praktikai isipild?, tik pabaiga buvo ne visai diugi… Guli sau per atostogas lovoj su begalybe temperat?ros… net neinau, kuris ?ia odis labiau tikt? – gaila ar gerai – kad ta lova Nidoj :)

Bet ledai buvo tikrai skan?s… kaip ir daug kas vaikyst?je, jie turi tokio nesugadinto ir tikrov?s beviltikumo ne?takoto spindesio… mano akys tikrai nuvinta vaikiku naivumu atsistojus prie led? aldytuvo :) ir man patinka, kad mano gyvenime yra toki? dalyk?, kurie nesikei?ia mogui augant – jie tampa tik brangesni ir iltesni, nes su jais siejasi patys nuostabiausi prisiminimai.

Tai tai – ledai! okoladiniai, vaniliniai, karameliniai, plombyras, erbetas, su uogiene, okolado ir sausaini? gabaliukais, trakiais rieut?liais, baltu ar kakaviniu glaistu, gerai apkepusiame vafliniame puodelyje ar ant dailiai fig?rinio pagaliuko… mmm… seil?s takosi ant klaviat?ros :)

Apie namini? led? gamyba galvojau jau labai seniai, dar tada kai nebuvo Mildlandijos. Bet kaip ir visoms didioms id?jos pritr?kdavo laiko, ?kv?pimo, produkt?, o i tikr?j?, tai dr?sos. Neinia kod?l, bet kai labai sureikmini kakok? reikal?, staiga jam pradeda reik?ti ypatingo pasiruoimo ir nusiteikimo… o realiai daniausiai reikia teisingai sukritusi? aplinkybi? :) Taip atsitiko ir man… aplinkyb?s? li?dnas (nes galvoja, kad j? visi pamiro) grietin?l?s indelis aldytuve ir iaurus kartis ne tik u lango, ver?iantis kuriam laikui atsisakyti bet kokio gyvybikai neb?tino orkait?s ?jungimo veiksmo. Rezultatai diugina “po iai dienai” :)

ledai2

750ml vaikyst?s svajon?s J?s? aldytuve reikia:

  • 200ml grietin?l?s,
  • 300ml pieno,
  • 4 kiauini? tryni?,
  • 150g cukraus,
  • vanilinio cukraus,
  • pried?, jeigu norisi (a naudojau juod? okolad? ir sausainius “Gaidelis” vulgaris :))

Pien? ir grietin?l? paildyti puode su 75g cukraus. Trynius isukti su likusiu cukrumi iki baltos purios mas?s, liaudyje vadinamos kogel-mogel. Galima naudotis elektro?ranga arba rankine plakimo luotele, ?ia kaip kam labiau patinka. Pieno miin? po truput?, maiant supilti ? tryni? mas?. Tada visk? v?l supilti ? puod? ir kaitinti ant silpnos ugnies, kad neuvirt?. Mas? ima labai po truput? tirt?ti ir tai yra enklas liautis :) Tada visk? reikia ataldyti – geriausia t? daryti ?merkaint puod? ? alto vandens vonel?. Per t? laik?, dar galima atsialdyti metalin? duben? aldiklyje. ? j? perpilti prav?susi? mas?. Tada pats metas sud?ti norimus priedus, kvapus ir t.t. Ir visk? aunam ? aldikl?.

Tenka pripainti – procesas ilgas… na bent jau su mano aldikliu, rezultatas pasimat? tik kit? ryt? :) Pagal apraym?, gaminant ledus be led? gaminimo mainos, reikia juos 3-4 kartus perplakti jiems be?lant. Kadangi a gamyba prad?jau gerokai vakare ir mano aldiklis nepasiymi greit?eiga, kit? ryt? jau nebuvo jokios prasm?s atildyti led? vien tam, kad juos suplakti. Nuo plakimo, mas? tur?t? darytis vientisesn? ir kremikesn?, bet a esu labiau nei patenkinta rezultatu, tod?l ignoruosiu ? fakt?.. bent jau iki kito karto :)

ledai1

O dabar a svajoju apie led? gamybos main?… su kibir?liu ledams, kuris tilpt? ? mano aldikl?… mmm… :)