Citrusinis tartas

Kuo toliau, tuo daniau pagalvoju, kad reikia visk? usirayt… Ypa? tai, kas gerai :) A ?ia apie receptus ir apie Mildlandij?. Vat taip ir b?na per tuos tinginyst?s periodus – prisikaupia recept?, toki? jau su aknim, o ne iaip, kad kart? pabandiau, patiko ir pagalvojau, kad reiks kada pakartot… ?ia apie tokius net kalba neina :) Tai tai tie ?siaknij? ir isim?t? en bei ten ir neduoda man ramyb?s. Vis pagalvoju, o kas jeigu ims ir dings, mintinai tai neprisimenu visko. B?da b?t?… labai…

Tiesa, yra buv? ir toki? little preview visos ios situacijos :) vienas labai nesenas, kai sugeb?jau isitrinti visus ubookmarkintus puslapius i savo telefono – ot aunuol?! Nei prid?si, nei atimsi… buvo ir n?ra – dabar rankiojuosi i naujo.

Dar yra knygos ir uraai… o ten dar ir su paieka problematika :) ypa? inant mano ?prot? usirayt tik recept? – kam tas pavadinimas :) Tai tai medaus torto receptas yra ant tokio geltono post it’o, kuris jau seniai prie nieko neprisiklijuoja :)

Ir visais tais momentais, kai atrodo, kad viskas taip trapu ir gali bet kada dingti, man niekada neauna ? galv?, kad kas nors tokio gal?t? nutikti ?ia – Mildlandijoje :) vat jeigu jau ?ia b?siu k? uraius, tai amiams :)

ia pakilia gaida ir pristatau citrusin? tart? :) Tikrai yra ir labiau nutrint? bookmark? i mano s?raiuko, bet vat taip gavosi, kad iandien is skan?stas papuola ? Mildlandijos skanuk? krepel?. iaip jau pagal original? recept?, tai tur?t? b?ti naudojamos vien citrinos, ko pasekoje tartas b?t? citrininis :) bet… ilgai galvojau, kad reik?t?, ir ? kart? leidau sau paimprovizuoti – naudojau greipfruto sultis ir apelsino ievel?. Gavosi puikiai, tod?l neabejoju, kad puikiai tikt? ir apelsin? sultys, ar bet kuris kitas citrusinis derinys :) Taip citrininis tartas tapo citrusiniu ir ilgai ir laimingai (ir teisingu daniu) gyveno Mildlandijoje :) The End :)

Citrusinis tartas

Pagrindas visai toks, kaip rieutinio, va ?ia.

?darui

  • 5 kiauiniai,
  • 200g cukraus,
  • 120ml grietin?l?s (manau galima apsieiti ir su riebesniu pienu),
  • 1 nedidelio, bet sultingo greipfruto sultys (jei citrin?, tai dviej?),
  • 1 apelsino (arba bet kurio kito :)) nutarkuota ievel?.

Tai tai pagrind? pasiruoiam ir ikepam pagal instrukcij?, o kol jis kepa sumakaluojam ?dar?. Tai reikia, kad kiauinius reikia iplakti su cukrumi, tada supilti grietin?l?. V?l gerai iplakti. Sud?ti tarkuot? ievel? ir supilti sultis ir paskutin? kart? perplakti. Supilti gaut? skystimuk? ? ikept? pagrind? ir kepti 140 laipsni? kartyje apie 25min. Patikrinimui reik?t? krestel?ti kepin? – tada ?daras tur?t? dreb?ti kaip el?. Jei taip ir yra – kepti gana. altas itas tartas tikrai skanesnis, tod?l, pilnai atv?sint?, dar gerai b?t? palaikyti aldytuve. O jei nebijot, kad ims grauti r?muo, galit ragauti ir ilt?.

Toks maloniai r?gtelnas reikalas, labai skanu ir su plakta grietin?le ir su be nieko :)

Kas ?ia buvo?

Galvojot, kad dingau ir jau negr?iu? :) Galvojot, kad ?ia ?irviniai blynai?.. :)

Nei viena, nei kita :) iaip jau man patinka, kai daiktai vadinami tikrais vardais. Pvz.: grietin? yra grietin?, o ne grietin? su aliejumi; pienas irgi yra pienas, o ne tas baltos spalvos vanduo, kuris gaunamas iskalavus pieno bidon? ir pagaminus nauj? pakuot? su urau “1% rieb.”. Ir kod?l mon?ms kartais norisi save (ir kitus) ?tikinti prieingai?.. A suprantu, gamintojai irgi mon?s, bet jie turi toki? neart? dirv? fantazijai reikti… :) ir kalbininkai darbo tur?t? :)

Yra tai odis margarinas – puikus produkto pavadinimas. Tai kod?l parduotuv?s lentynoj a turiu i?r?ti ? sviet? su augaliniais riebalais? Kod?l ne ? margarin? su gyvuliniais riebalais? :) arba aliej? su sviestu?

Tai aiku, nes sviestas yra g?ris savaime… ir visi prie to g?rio lietis nori.. nes g?r? parduoti lengva, o pirkti brangu… o jeigu gauni pusvel?iu, tai kakaip nepadoru imti, nes inai kain?… Taip ir yra su ta g?rio prekyba – baisiai nepelningas reikalas, jeigu turi nedresuot? s?in? :)

Tai vat man labai nemalonu ituos ?irvinius pavadinti vafliais ant viso plataus interneto, bet tokia tiesa :) Mano pasiteisinimui, tai visas turinys ir savyb?s yra autentikos, tik vat su ivaizda yra niuans?li? :) Bet jeigu J?s turit tikrin? vaflin?, tai mano moralin?s kan?ios Jums negresia :) o jeigu j?sik? tokia pati kaip mano, na k? gi, pakent?sit, nes kam dabar lengva.. arba valgykit usimerk? :)

Kita vertus, kadangi Mildlandijoj vilpavo v?jai per Ugav?nes, tai galima tai traktuoti kaip duokl? itai nepaym?tai ventei. Nors kaip prisimenu, tai ym?jom j? tikrai gausiai iemet – danai ir po daug – gal tod?l tas pavasaris taip neutruko.. eh, viskas tik ? ger?… taip ir galvosiu :) nes taip reikia…

Paprasti tikriniai vafliai (gal?t? b?ti netgi susukti ir prikiti kokio tais kremo, jeigu tik ta vaflin? b?t? vaflin? , o ne blynin? :) ir iaip viskas b?t? gerai, jeigu b?t? teisyb? pasauly :))

  • 5 kiauiniai,
  • 200g sviesto arba margarino,
  • 200g cukraus,
  • 200g milt?.

Itirpinam riebalus ir iek tiek atv?sinam, jei labai ukaito. Sudedam cukr? ir imaiom. Kiauini? baltymus atskiriam. Trynius ?maiom ? cukraus-riebal? mas?. Baltymus iplakti iki standi? put?. ? mas? ?maiom miltus, po to, ne taip energingai, ?maiom iplaktus baltymus.

Na k? gi, laikas kaisti vaflin? :) ar k? J?s ten turit… Atsimatuojam, kuris nam? auktas optimaliai atitink? “kepykl?” ir darbuojam?s, kol baigiasi tela. Valgom usimerk?, nes m?gaujam?s arba baisu, kad tie ?irviniai vafli? skonio :)

P.S. a pasiadu ateityje atlikti bandymus su tikra vafline ir gal net apie tai paraysiu, po kokio pusme?io gero :)

Karamelinis skan?stas arba dar is tas i da bestest serijos

Keista, bet ?ia bus jau antras i eil?s toks susistov?j?s ir susigul?j?s receptas :) Neinau, ar ?ia kak? reikia… Galb?t tai, kad mane uvald? klasika :)

Tai tai, tiksliai nepasakysiu, bet itas skanumynas m?suose yra atrastas jau kur? laik? (metus du-tris). Negaliu pasakyti, kad juo yra danai piktnaudiaujama (gal ?ia ir ? ger? :)), bet vienas pilietis akivaizdiai turi j? savo pageidavim? s?rae usira?s pirmu numeriu. O su s?lyga, kad iandien kai kuriems pilie?iams vent?, tai sp?kit, koks buvo atsakymas ? klausim? “K??” :) jeigu kada prireikt?, tai atsakymas skamba madaug taip: “mmm… nu inai… t?… t? kur sausainis ir karamel?…”

Vardan teisyb?s reikt? pasakyti, kad skan?stas skanus ir tikrai saldus ir iaip toks stambesnio kalibro reikalas :) Paskai?ius recept? viskas bus aiku :)

Ir dar odis kitas apie t? vent?… Ruduo prasideda… kokia ?ia vent?, kai pagalvoji :) o kai kuriems dar ir kiti vargai prisideda :) O man… man rugs?jo 1-oji kaip Naujieji Metai :) neinau kod?l, bet jau kur? laik? kak? sau pasiadu itos vent?s proga… gerai, kad pamirtu iki kit? met?, k? pasiad?jau :) O jeigu rimtai, tai turb?t kakaip susij? su oro atv?simu ir t? spalv? atsiradimu i?rint ? horizont? – lengvai ?kvepi gaivaus oro ir pamatai kak? naujo, dar nematyto… ir pasiadi susipainti :)

O kartais horizont? slepia r?kas… bet nieko… jis irgi kada nors isisklaidys… gal su stipresniu v?jo g?siu, raudonskruos?io obuolio dunkstel?jimu ? rasot? piev?, o gal tik su pirmomis snaig?mis…

Taigi, kai atv?sta ir vis daniau norisi vakaroti apsikabinus puodel? arbatos, si?lau kompanij? (puodeliui :)) – ildan?ius ir diuginan?ius skanumynus…

Karameliniai skan?stai

Sausainio pagrindui

  • 180g tirpinto sviesto,
  • 50g cukraus,
  • 225g milt?,
  • 1 auktelis kepimo milteli?,
  • iupsnelis druskos,
  • vanilinio cukraus arba vanilino

Karameliniam sluoksniui

  • 125g sviesto,
  • 100g cukraus,
  • 2 auktai medaus,
  • 1 auktas rudo sirupo (neb?tinai, a naudoju tik d?l spalvos),
  • 400g kondensuoto pieno

okoladiniam glaistui

  • 100-150g juodojo okolado,
  • gabal?lis sviesto, jei norisi minktesnio glaisto.

Taigi, viskas prasideda nuo sausainio kepimo. ? itirpint? sviest? ?maiome cukr?, drusk?. Po to sudedame miltus su ant j? ubarstytais kepimo milteliais. Sumaiome tel?. J? tolygiai paskirstome ant ~25cm skersmens formos dugno. Ko?ioti ?ia nereikia, tiesiog pirtais ilyginti tel?.

Taip suformuot? sausain? kepti ~15min, 180 laipsni? kartyje.

Tuo tarpu galima pasiruoti karamel?. ? nedidel? puod? supilame cukr?, ?pjaustome sviest?, sudedame med? ir sirup?. Pakaitiname ant vidutin?s ugnies, maiant, kol itirpsta sviestas. Tada supilame kondensuot? pien? ir toliau verdam maiydami. Uvirusi? mas? dar paverdame 5min. Galima pajusti, kad karamel? ima tirt?ti – tai enklas, kad virti gana :)

Karamel? upilame ant ikepto sausainio. Tada visk? v?sinam – pradioje kambario temperat?roje, po to ir aldytuve.

Kai karamel? sustingsta galima upilti okoladin? glaj?, t.y. tiesiog itirpint? okolad? su ?maiytu sviestu, jeigu j? naudojate. Glajaus paslaptis ta, kad jeigu norite skan?st? supjaustyti labai graiomis plytel?mis, tai reikia daryti, kol okoladas visikai nesustingo. Arba, jei ?d?sime sviesto, jis net susting?s nebus toks kietas ir neskilin?s pjaunant. Taigi viskas priklauso nuo strategijos pasirinkimo :)

Skan?stas laikomas aldytuve supjaustytas plytel?mis, o ragaujamas su kava… mmm :)

“Rieutinis iz da bestest”

…ir tai visada yra atsakymas ? skanumyno klausim? :) Ir negali pykti…

inau, kad niekur nepab?gsiu nuo pasiaikinimo, kur dingau… Gal tai tik man pa?iai r?pi, mane tas nepasakytas pasiaikinimas ir persekios… O baisiausia, kad a net neinau, kas ?ia atsitiko.. vasara.. kartis.. min?i? sausra, nesuskai?iuojami reikaliukai ir rimti reikalai… viskas!

Bet ateina ruduo… ateina kakokia ramyb? ir atrodo, kad viskas gr?ta ? savo vietas, o mano vieta ?ia… Mildlandija mano namai, gal kartais truput? paliekami be priei?ros, su sluoksneliu dulki? ant knyg? lentynos, su k?rybine netvarka maoje virtuv?je, su murkian?iu katinu ant palang?s, su u lango krentan?iais spalvotais lapais ir art?jan?iu Kal?d? kvapu (nes uvakar kepiau meduolius – treniravausi)… su i orkait?s i?rin?iu “rieutiniu” :)

O dabar dar vienas prisipainimas (kam uteko prie tai buvusio, it? pastraip? galite praleisti :))… Rieutinis jau senokai gyvena Mildlandijoje, tik pasirodo jis labai trumpam ir i karto dingsta :) sunku j? pagauti… bet kart? jis buvo nutvertas ir ?amintas.. o dabar tai, nepra?jo nei pora met?, ir jis bus pavieintas :)

Prasid?jo viskas nuo kavos ir skanumyno prie kavos Vero Cafe :) Tas rieutinis ten toks nuostabiai nuostabus… ir tapo taip m?giamas, kad neliko nieko kito, kaip isiaikinti rieutinio paslapt? :) Trumpai tariant, sek? keli bandymai, kuri? kiekvienas buvo vis ar?iau ir ar?iau tiesos… ir ta-dam! Dabar a moku kepti rieutin? ir prog? atvieinti ?g?dius bent por? syki? per metus :) Reverse engineering rulez :)

Rieutinis tartas

Tartui

  • 200g milt?,
  • 125g sviesto,
  • 50g cukraus pudros,
  • 1 kiauinis,
  • 1 auktelis kepimo milteli?,
  • 1 auktelis druskos.

Sviest? supjaustom gabaliukais (a nepasididiuoju naudoti ir margarin? kepiniams, tik tada nededu druskos) ir supilam miltus su kepimo milteliais. Tada pirtukais sugniauom sviest? su miltais, kol gaunasi trupiniai.

Padarom duobut? ir ten supilam iplakt? kiauin?, cukr? (a kartais dedu ir ne pudr?), drusk?. Greitai greitut?liai suminkom, bet nepersistiangiam – tela gali pasidaryti kietoka. Surenkam tel? ? rutul?, dedam ? maiel? arba maistin? pl?vel? ir ? aldytuv? bent jau pusvalandiui.

Ataldyt? tel? iko?iojam arba tiesiog ilipdom tarto form? su krateliais. Ant viraus patiesiam kepimo popieriaus ir upilam pup? (nevirt? aiku :)), kad krateliai nenuslinkt? ir ilaikyt? form?.

Kepam iki 200 laipsni? ?kaitintoje orkait?je, kol krateliai graiai pagelsta. Tada nuimame pupas ir popieri? ir dar apkepame.

Rieut? – karamel?s ?daras

  • 1 1/4 stiklin?s cukraus,
  • 2/3 stiklin?s plakamosios grietin?l?s,
  • 2 auktai sviesto,
  • 1 auktas medaus,
  • 1 stiklin? graikini? rieut?,
  • 1/2 stiklin?s lazdyno rieut?,
  • 1/2 stiklin?s migdol?.

Cukr? supilam ? puod? ir upilam madaug 100ml vandens. Vandens gali reik?ti iek tiek daugiau, bet reikia i?r?ti pagal situacij?. Svarbus moment?lis – teisingo dydio puodas! Vandenyje itirpusio cukraus sluoksnis tur?t? b?ti apie 1cm.

Tai tai, ant nedidel?s ugnies itirpinam cukr? vandenyje, kol gaunam skaidr? sirup?l?. Tada padidinam kart? ir nemaiant (!) verdam. Reikia prii?r?ti, kad neprad?t? per daug burbuliuoti, nes kylantys purslai pradeda kristalizuotis, o po to nebe itirpsta… jei taip atsitinka, gali tekti visk? prad?ti i naujo…

Taigi, verdam sirup? nemaiant, tik kartais pateliukuojant vis? puod?. Ant krat? prilipus? sirup? kartais galima nuplauti vandenyje pamirkytu konditeriniu teptuku. Taip verdam, kol sirupas pasidaro tamsaus gintaro spalvos. Svarbu nepersistengti, nes prideg?s sirupas b?na kartus. odiu, nepatartina pasitraukti nuo puodo, kai sirupas ima geltonuoti.

? tinkamos spalvos sirup? po truput?, maiant, pilam grietin?l?. Mas? burbuliuos ir kils karti garai – atsargiai.. Sudedame gabal?liais supjaustyt? sviest?, med?, gerai imaiome.

? gaut? mas? sudedame rieutus. Dal? rieut? galima pasmulkinti, bet a m?gstu whole :) Taip pat migdolus ir lazdynus (arba kuriuos nors) galima nulupti (prie tai upilti verdan?iu vandeniu). Bet ?ia optional ir priklauso nuo poreikio bei laiko resurs? :)

Rieut? – karamel?s mas? pilam ? ikepusi? tarto form? ir dar pakepame, kol karamel? pradeda burbuliuoti visame paviriuje. Itrauktas tartas atv?sinamas ant groteli?.

Nujau?iu, kad is pyragas turi savyb? ilgai galioti, tik m?suose jam tai niekada nepavyksta :) Tiesa, vien? kart? jam yra tek? keliauti ? Norvegij? ir atgal (picos de?je :)), ir nieko – vis tiek buvo nenugin?ijamai skanu :)

Tai tai koks tas da bestest :)

Mamuk? dienos eksperimentai II

? kart? ?anga bus kur kas trumpesn? :) Pasakysiu tik tiek, kad ir taip gausiai skanus okoladinis pyragas buvo upgrade’intas iki puikaus torto! Upgrade’as tikrai vyk?s ir labai paprastas – plaktos grietin?l?s pertepimas :) kaip ten sakoma apie tobulum? ir paprastum?…

Tai tai, gavosi kakas panaaus ? “Juod?j? mik?”… geras skonis – dar geresnis vaizdas :) ko daugiau reikia puikiam tortuliui? :)

Nukrypstant nuo temos… turiu ibandyti dar vien? tortulio receptuk? ir jeigu viskas pavyks tai bus official – iuos metus skelbsiu tortuli? metais :) Ne?tik?tina, turint omeny, kad visada galvojau, kad tortuliai yra kakas tokio, k? a neitin gerai sugebu :) nu iskyrus “Pensinink?” :) bet ?ia beveik nesiskaito… anyway, noriu tik pasakyti, kad iemet man visai sekasi su tortuliais… tfu tfu tfu, kad neprisisnek??iau :)

okoladinis tortulis

  • 200g milt?,
  • 200g cukraus,
  • 2 auktai kakavos,
  • 2 aukteliai kepimo milteli?,
  • iek tiek vanilino arba vanilinio cukraus,
  • 75g tirpinto margarino,
  • 240ml ilto vandens,
  • 1 auktas citrinos sul?i?;
  • Kremui – 450g grietin?l?s (geriausia 36% riebumo), aukto cukraus pudros;
  • Sulaistymui – 100ml vyni? sirupo arba uogien?s skystimo, iek tiek vandens ir 3 aukt? vyni? trauktin?s;
  • okoladiniam glajui – 150g okolado, ~100g sviesto.

Kepam biskvit?, t.y. pyrag? :) Sumaiom miltus, cukr?, kakav?, kepimo miltelius ir vanil?. Tada ? saus? mas? pilam tirpint? margarin?, vanden? ir citrinos sultis ir visk? gerai imaiome akute. ?kaitiname orkait? iki 180 laipsni?. A darau taip, isikerpu apvalios kepimo formos dugno dydio kepimo popieriaus apskritim?, ?kloju j? ? form? ir supilu tel? – kepant kratai atlimpa patys, o dugnas neprilimpa ir lengvai isiima. Tai tai, aunam ? kart? orkait? madaug 35 minut?ms, galima pasitikrinti su mediniu pagaliuku.

Ikepus? pyrag? gerai atv?sinam (jeigu ieina ir per nakt?) ant groteli?. O tada perpjaunam pusiau ? du blynus.

Pirmiausia reik?t? pasiruoti okoladin? glaj?, kad jis sp?t? prav?sti, kol bus tepamas. Tam itirpiname okolad? ir sviest? ant silpnos ugnies. A dar ?pyliau lakel? (apie 50g) grietin?l?s – nuvogiau nuo kremo dalies :) Visk? gerai imaiome iki vientisos mas?s ir paliekame atv?sti.

Tada iplakame likusi? grietin?l? su cukraus pudra. A tortul? i karto dariau ? l?kt?, kurioje jis buvo patiektas, nes jo purumas man nedav? ramyb?s ir nusprendiau nerizikuoti su perk?lin?jimu :)

Tai tai dedame ? l?kt? apatin? blynuk?, sulaistome puse sumakaluoto skystim?lio ir aptepame 2/3 plaktos grietin?l?s. Tada udedame antr? blynuk?, iek tiek spustelim. Sulaistome likusiu skys?iu, aptepame likusia plakta grietin?le, jei reikia dar apkamome ja onus.

Galiausiai pasigalandame kantryb? ir aptepame vis? tortul? atalusiu okoladiniu glajum. Sud?tingiausia dalis yra onai – a tam reikalui naudojau ma? auktel? ir iek tiek laiko :) Nebijome, kad glajus skystokas – aldytuve jis puikiai suauta, o pjaustant visai nel?in?ja.

Puoyba priklauso nuo fantazijos ir nuotaikos. Man ? kart? gavosi gana prabangaus vaizdo tortulis :) Tam panaudojau medin? pagaliuk? suraiymui ir iek tiek “girt?” vyni? :)

Skanus, riebus, sotus ir graiai graus :)

Paskutinis mados klyksmas – focaccia

Taip jau atsitiko, kad antros Velyk? dienos vakar?, pavarg? nuo nesibaigian?io valgymo ir vis? ventini? patiekal?, nusprend?me, kad yra pats laikas ?gyvendinti seniai kirban?i? id?j?. Italija dvelkiantis, visikai nesud?tingas ir net kasdienis ukandis, skan?stas.. kaip pavadinsi, taip nepagadinsi :) V?l turiu paapgailestauti, kad visos mano inios apie focaccia grynai popierin?s.. niekada nebuvau Italijoje, niekada neragavau tikros italikos focaccia’os… bet! turiu labai ryk? ir stipr? jausm?, kaip ji tur?t? atrodyti, kvep?ti ir kokio skonio b?ti :)

Ties? sakant tas jausmas jau senokai yra suformuotas Pizza Jazz… j? focaccia, tai toks ne per plonas picos paplotis su ? vid? ?ko?iotu s?riu, alyvuogi? ar kumpio gabal?liais… aptepta ?esnakiniu aliejumi… apibarstyta tarkuotu parmezanu… mmm… traku… kvapnu… nuostabiai skanu…

Ir tada.. beiekant recepto interneto platyb?se, ir prie tai nety?ia paragavus tokios bandul?s (kuri buvo pavadinta focaccia) ir vietin?s reikm?s picerijos, su tikru italu uu prekystalio ir prie krosnies… paaik?jo baisi tiesa :O kad jazz’o focaccia ymiai toliau nuo tos tikrosios, negu ta italo bandul?… bet… kol a nebuvau Italijoje ir neinau kas ten yra kas i tikr?j?… mano focaccia bus panaesn? ? pic? be nieko :)

Ties? sakant, pavyko utikti tokia nereali? picos tel?, i kurios ieina kokio tik nori storumo focaccia ar tai pica.. reikia tik pasikinkyti fantazij? ir pasiraityti rankoves, kad neisimiltuotum :)

Kita visos ios istorijos pus? – mielin? tela :) Niekada netur?jau mielin?s telos baim?s.. ties? sakant, man i viso retai atrodo, kad kakas virtuv?je gali b?ti taip sud?tinga, kad gaut?si kakas nevalgomo :) tiesiog vieniems patiekalams reikia b?ti labiau alkaniems, kitiems maiau :)

Tai tai mielin? tela… kiek save prisimenu, m?s? namuose b?davo gaminami vienokie ar kitokie mieliniai reikalai – nei vienos K??ios dar neapsi?jo be namini? k??iuk? ir b?tinai Kal?dinio aguoninio pyrago… kartais b?davom palepinami namin?m mielin?m bandel?m.. po to buvo “bandel?s kiekvien? iemos savaitgal?!” periodas :) dar buvo mielini? pyrag? su left over’i? ?dar?… ir vis tik tai b?davo pakankamai reti ?vykiai, tod?l mielin? tela man kakaip asocijuodavosi su pakankamai ilgu laiko tarpu – uminkyti tel?, kildinti, kak? suformuoti, v?l kildinti ir gal? gale kepti… toks nediuginan?iai ilgas procesas :) pliusas tik tas, kad man atrodo jau pra?jo neikylan?ios mielin?s telos = negyv? mieli? laikai :) tod?l investavus atitinkam? laiko kiek?, galima gauti visai diuginant? rezultat?.

Aij bet mes ?ia gi apie focaccia :) tai tai, anks?iau picai kepti visada naudodavau tam skirt? milt? miin?, kur tik reikia ?pilti vandens ir aliejaus – atseit maiau terlion?s, bet vis tiek reik?davo laukti kol tela pakyla.. ir dar tie miltukai neinia i ko :)

Taigi, daugiau joki? pic? i miltuk?! Skamba kaip i reklamos :) bet tegul ?ia bus mano vieas paadas.. nes n?ra nieko lengviau nei sukurpti puik? picos pagrind? :)

Daugiau ?ia nieko ir nepridursi… J?s? d?mesiui focaccia:

  • 375g milt?,
  • 1 pakelis saus? mieli?,
  • 1 auktelis druskos,
  • 1 auktas cukraus,
  • 2 auktais aliejaus,
  • 235ml ilto vandens,
  • ?darui galima naudoti k? tik sugalvosit, bet a rekomenduoju tur?ti aliejaus, ?esnako, prieskonini? oleli? miinio (b?tinai su baziliku), fermentinio s?rio ? vid? ir parmezano tipo s?rio apibarstyti virui, juod? alyvuogi?, saul?je diovint? pomidor?.

Ir tai kaip paprastai viskas padaroma – supilame visos telos produktus ? duben? ir uminkome tel? :) paprasta anea? :) Toliau viskas priklauso nuo to kokia focaccia norite gauti… bandul? type focaccia’iai si?ly?iau ?minkyti pasirinktus priedus (pvz. oleles ir smulkintus diovintus pomidorus), o mano stiliaus focaccia’iai reik?s isiko?ioti por? storesni? ar plonesni? (?ia irgi priklauso nuo noro gauti traki? ar ne toki? traki? focaccia) blynuk?.

Beje kalbant apie ko?iojim?, i tela pasiymi itin geru tamprumu, tod?l galima pasimokyti ir ongliruoti, jei tik yra noro :) Tai tai jei pasirinkote blynuk? variant? – ? skard? dedame vien? blyn? apibarstome j? tarkuotu s?riu, olel?mis, smulkintomis alyvuog?mis ir diovintais pomidorais. dedame ant viraus antr? blyn? ir utaisome kratus, pabadome focaccia akut?, kad b?t? kur ieiti orui.

Pasiruoiame ?esnakin? aliej?: ispaudiame ?esnako skilteles ir upilame iek tiek aliejaus, visk? gerai itriname ir gauta mase aptepame focaccia. auname ? 200 laipsni? kar?io orkait? ir kepame, kol ikepa :) priklausomai nuo focaccia storio :) Bebaigiant kepti, focaccia trumpam itaukiam i orkait?s ir apibarstom smulkiai tarkuotu parmezanu. auname atgal ? orkait? ir baigiame kepti.

Tai tai kaip viskas paprasta… stor?j? focaccia galima valgyti kaip duonel? prie salot? ar sriubos, o plon?j? gardiuotis kaip ukandiu, prie vyno, kavos ar arbatos… skanum?lis :)

Tiesiog chocolate brownie

Taip… tiesiog brownie, nes lietuvikai vadinti nesiver?ia lieuvis :)

Kitas dalykas, kad brownie nelabai ?sipaio ? lietuvik? deserto ar tai pyrago suvokim?. O jeigu taip realiai, tai mes net tinkamo apib?dinimo ar tai deserto tipo brownie’iui neturim. Labiausiai artimas pavadinimas yra “plytel?”, bet tai kakaip nenuoirdiai skamba, ne?tikina ir tiek. Gal ?ia tik man taip atrodo, bet manau, kad t?las lietuvis nesuabejoj?s pavadint? j? “zakalcu” :) Ir a pati negal??iau paneigti, kad brownie turi to, mano jau nupasakoto, okoladini? muffin’? keistumo, bet… kad ir kaip ten b?t? brownie yra labai skanu, labai okoladas, labai sodrus skonis ir iaip labai gerai :)

Mano paintis su brownie ?vyko u j?r? mari? :) ir neinau ar tos j?ros ir marios mane taip veik? ar dar kakas, bet is desertas padar? man labai ger? ir ilgalaik? ?sp?d?. Vis? laik? pagalvojus apie Amerik?, pirmiausia prisimenu brownie.. kuris buvo toks iauriai skanus, toks tikras ir rimtas reikalas… galb?t tiesiog brownie buvo tai, ko man tada labai reik?jo… atsimenu, kaip utaupiau pus? brownie’io kitai dienai… ir kaip jis buvo nepakartojamai skanus, iimtas i aldytuvo…

Nu ir k?… nepra?jo nei kokie 5 metai :) ir a jau moku tai padaryti savo namuose :) ir vis tiek… kai valgau brownie man em? slysta i po koj?… nors aplink yra viskas, ko reikia – mylimi mon?s, maas rainas ir plytel? tikro okolado “skladuke”… teisingas desertas, k? ?ia ir pasakysi :)

Chocolate brownie

  • 140g juodojo okolado,
  • 100g margarino,
  • 200g cukraus,
  • 3 kiauiniai,
  • 2 auktai nesaldintos kakavos milteli?,
  • 100g milt?,
  • ~100g brendyje mirkyt? diovint? vyni? arba baltojo,pieniko ar to paties juodojo okolado,
  • vanil?s.

Margarin? ir okolad? itirpiname dubenyje ant verdan?io vandens. Nukeliame nuo vandens ir imaiome. Dar ?maiome kakav? ir cukr?. Kai cukrus isimaio ir mas? truput? atv?sta, po vien? ?maiome kiauinius. Galiausiai ?maiome miltus ir vanil?. Dar pagardiname mas? pasirinktais priedais.

Tel? pilame ? skard? (a naudoju tart’o form?) ir auname ? 175 laipsni? orkait? madaug pusvalandiui. Svarbus momentas – brownie neturi perkepti ir b?ti sausas kaip koks pyragas :) Brownie turi b?ti fudgy :) o tai reikia, kad reikia vis pasitikrinti, ?smeigiant medin? pagaliuk? ? kepant? brownie. Pagaliukas neturi b?ti varus ir sausas, itrauktas i kepinio vidurio. Jis turi b?ti iek tiek apsiv?l?s tela ir prapjovus atrodyti kaip susmeg?s pyragas :)

Brownie yra puiku patiekti ilt? (arba paildyt? :)) su plakta grietin?le arba vaniliniais ledais… mmm… skanum?lis :)

Keisti okoladiniai muffinai

J?s man?s nepa?stat, bet a inau, kad iandien J?s? gimtadienis :) Sveikinimai i Mildlandijos!


O dabar apie tuos muffinus ir j? keistum?.. Kaip okolado ir panaaus g?rio gerb?jai, man turb?t negal?t? b?ti nieko geriau u okoladinius muffinus, bet.. nu kakaip jie man nelimpa :) Ta proga a kartais darau eksperimentus su mon?mis – kepu okoladinius muffinus ir atiduodu daugiau ar maiau pa?stam? moni? teismui :) Kiek pamenu, muffinai visada b?na iteisinami :)

Bet kakas su jais vis tiek yra… tokio keisto :) Ir negaliu pasakyti, kad jie neskan?s ar kak?… gali b?ti, kad jie ikep? nesuteikia man tiek diaugsmo, kiek vil?i? a ? juos sudedu…

Tarkim okoladini? muffin? tela yra turb?t tobuliausios konsistencijos ir taip iauriai skaniai kvepia… mmm.. vaikyste… okoladiniu plombyru… yami :) o po to jie ikepa ir pradeda kitaip skaniai kvep?ti.. skaniai, bet kitaip :/ tai nu ir va… gal tame ir paslaptis :)

Dar vienas dalykas – okoladiniai muffinai yra labai fotogeniki :) tie paviriaus sukeld?jimai tokie… gra?s ir daug adantys :) atrodo, imsi, perlaui ir pasipils okolado up?… :) ir dar tas tamsumas, ant kurio puikiai matosi visi priedai ir spalvos… grau :)

Tai tai, jeigu neatmuiau entuziazmo, galite pabandyti :)

okoladiniai muffinai

  • 225g milt?,
  • 2 geri auktai kakavos su okoladu (arba iek tiek daugiau paprastos kakavos),
  • 2 aukteliai kepimo milteli?,
  • 125g itirpinto margarino kepiniams,
  • 100g cukraus,
  • 2 kiauiniai,
  • 180ml pieno,
  • brendyje mirkyt? vyni?.

Viename inde sumaiome miltus, kakav? ir kepimo miltelius. Kitame inde suplakame itirpint? ir atv?sint? margarin?, kiauinius ir cukr?. ? i? mas? dalimis ?plakame milt? miin? ir pien?.

Pasiruoiame muffin? formeles ir popier?lius, paskirstome tel? ? juos. Prismaigstome “girt?” vyni? ir auname ? 190 laipsni? kar?io orkait?. Kepame apie 20 min., kol pradeda skeld?ti, o ?smeigtas ir itrauktas medinis pagaliukas b?na sausas.

Apie ventes, tradicijas ir kaip kartais b?na… II dalis

Tokios ilgos tos vent?s buvo, kad net netilpo ? vien? post’? :) Kadangi vis? esm? id?s?iau aname post’e, tai ?ia lieka tik iedeliai :)

O iedeliai tokie, kad Nepriklausomyb? nugal?jo Ugav?nes, blyn? niekas nebenor?jo, nes buvo sot?s nuo pyrago :) neinau dabar kiek ?ia ta iema tam kieme dar trinsis… :) Bet a stengiausi, negali sakyti… po prievarta ikepiau bulvini? blyn? ir teko visiems juos valgyti :)

Tai tai nepriklausomas pyragiukas – vark?s tart’as. Ties? sakant, diaugiuosi nepapost’inusi io receptuko anks?iau, nes atrodo, kad kepu j? jau vis? aminyb? :) Prieastis labai paprasta – visai neseniai atradau b?d?, kaip ? nuostab? pyragiuk? dar labiau priartinti prie nuostabiojo kreminio cheesecake’o, kuriam paprastai naudojamas kreminis s?ris. O ?ia juk paprast? papras?iausia vark?.. turb?t ir d?l to jis pas mus dar vadinamas Chesapeake’u :) O ? kart? kakas pajuokavo, kad ?ia atrodo kaip Lietuvos v?liava m?nulyje :)

Vark?s tartas

Pagrindui:

  • 100g sviesto arba margarino,
  • 1/2 stiklin?s cukraus,
  • 1 kiauinis,
  • 1 – 1 1/2 stiklin?s milt?,
  • 2 auktai nesaldintos kakavos milteli?;

?darui:

  • 250g vark?s (arba smulkiai tarkuoto vark?s s?rio),
  • 1/3 stiklin?s grietin?s (jei naudojame s?r?, grietin?s reik?t? iek tiek daugiau),
  • 3 kiauiniai,
  • 4 auktai citrinos sul?i?,
  • 1/2 stiklin?s cukraus,
  • 1 1/2 aukto krakmolo,
  • maas indelis konservuot? ananas? gabal?li?, arba kriaui?, arba iek tiek “girt?” vyni?, arba dar ko nors ?domaus, arba visai nieko :)

io pyrago pagrindas yra visai toks pats, kaip marmurinio vark?s tart’o. Trumpai tariant, margarin? isukame su cukrumi, ?muame kiauin?, sudedame miltus ir kakav? ir uminkome tel?. Tela iklojame 26cm skersmens kepimo form? (a naudoju form? emu krateliu, specialiai tart’ams). Nepamirtam vis? reikal? su pupom! :) Pagrind? kepame 200 laipsni? kar?io orkait?je, kol apkepa.

Kol pagrindas kepa, pasiruoiame ?dar?. Ir ?ia yra ta paslaptis – ?darui skirtus produktus (iskyrus konservuotus vaisius ar kitus priedus) reikia suplakti! A iam reikalui naudoju blender? ir gaunasi puikus kreminis ?daras. Kitaip tariant, esm? yra gerai sutrinti vark?, kad ten neb?t? gumuliuk?. Aiku t? pat? galima padaryti tiesiog mediniu auktu, gal tik utruks kiek ilgiau :)

Tai tai, ? ikepus? pagrind? dedame konservuotus vaisius, tolygiai paskirstome ir upilame vark?s ?daru. Kepame 175 laipsni? kartyje 30-40 min.

Apie ventes, tradicijas ir kaip kartais b?na… I dalis

Turb?t niekas nenor?s gin?ytis, kad ? savaitgal? tur?jom maai prog? v?sti :) o jei dar prid?sime kelet? asmeninio gyvenimo moment?li?, kakada aplink ?vykus? Mildlandijos ugimim? ant interneto platybi?… jau?iu ven?i? b?t? daugiau nei laisv? dien? :) o dar jei paskai?iuotume, kad kiekvienai ventei po tort? ar tai ma? maiausiai pyrag? – Ugav?ni? persivalgymas daugiau nei garantuotas :)

Bet taip nebuvo… :) grai tradicija, reikianti, kad kiekvien?met pana? savaitgal? man?s n?ra namie, iemet buvo sulauyta :( tikiuosi, kad tai nereikia tradicijos inykimo, nes b?t? tikrai li?dna nudaigoti toki? ger?, o tuo labiau pa?i? sukurt? tradicij?. ita tradicija dar man patinka tuo, kad jos laikas n?ra grietai apibr?tas, kas yra geras link’as ? daugum? rimt? mano gyvenimo ?vyki? :) Paimkime, kad ir Mildlandij? ir jos gimtadien?, kuris, kaip ir galite suprasti, yra kakada :) t.y. kakada iem?… na gerai, tikriausiai tai buvo kakada vasar?, bet as tikrai neatsimenu kada :) gal nereik?t? ?ia taip atvirauti, nemyl?site man?s po to… :) bet aij, k? ?ia sl?pti :)

Tikriausiai labiausiai noriu pasakyti, kad ven?i? buvo ymiai per daug, tod?l reik?jo kak? rinktis, o apie kak? usimerkti :) ir laukti kit? met? :) b?tent taip atsitiko su Mildlandijos tortadieniu – torto nebuvo :) dabar kaip tik sugalvojau pasiteisinim?: kai leliui b?na 1 metas tai b?na baisus balius (aiku t?v?, nes k? tas pyplius ten atsimena), tada mamyt?s pasisiuva naglas sukneles, t?veliai prisiperka foto beigi video technikos ;) nes kaip ?ia ne?aminsi tokios svarbios progos… odiu visi visk? suprato :) tai tai…

Tai vat jau reikia prad?ti girtis, apie tas ventes, kurios iemet nebuvo pamirtos… Valentino diena tikrai n?ra kakokia itin svarbi vent? mano gyvenime – nors gal kaip tik yra.. labai daug dalyk? yra susijusi? su ia data, nety?ia :) Kaip ten beb?t? tai yra min?tina diena, aiku be t? vis? barbini? spalv? p?kuot? nes?moni? :) nueini i MX, o ten raudona – net bloga, ir tie p?kai gerkl? kutena :) gerai, kad retai einu…

Tai tai, Valentino skanumynas buvo visas kompleksas, visas pagal usakym? :) ir labai jau netradicinis turiu pasakyti, joki? ten okoladuk?, brakiuk?, blah blah blah :) J?s? d?mesiui meduolis su kisieliumi! :)


Meduoliui reikia:

  • 300g dirbtinio medaus (d?l kvapo galima ?d?ti ir aukt? kit? tikro),
  • 1 stiklin?s cukraus,
  • 200g margarino kepiniams,
  • 6 aukt? pieno,
  • 2 aukt? grietin?s,
  • 2 aukt? aliejaus,
  • 2 kiauini?,
  • meduolio prieskoni?,
  • mao paku?io kepimo milteli?,
  • milt?.

Margarin?, med? ir dal? cukraus itirpinti dubenyje vir karto vandens. ?maiyti prieskonius – gvazdik?lius, kvepian?ius pipirus, cinamon?, muskat?, imbier? ir pan. A ? kart? naudojau karto vyno prieskonius :) Kol itirpintas miinys, nukeltas nuo vandens, ?la, itriname kiauinius su likusiu cukrumi. ? medaus miin? ?maiome grietin?, pien?, aliej? ir kiauinius (svarbu, kad medaus miinys neb?t? toks kartas, kad sutraukt? kiauinius). Visk? gerai sumaiome ir dedame iek tiek milt?. Ant milt? ubarstome kepimo miltelius ir imaiome. Milt? reikia d?ti tiek, kad mas? b?t? grietin?s tirtumo. A dar kartais ?dedu smulkint? cukat?, bet i kart? ned?jau. ?kaitiname orkait? iki 175 laipsni?, tel? supilame ? form? ir kepame apie 40-50 min., kol ?bestas ir itrauktas medinis pagaliukas bus sausas ir varus. Galima ikepus? meduol? aplieti okoladiniu arba cukriniu glaistu, arba kitaip pagrainti, arba tiesiog atv?sinti ir m?gautis :)

Kisieliui ivirti didelio mokslo nereikia :) svarbu nepamirti, kad litrui skystimo reikia d?ti 2 auktus krakmolo :)

Pradalzhenyja sledujet…