Monikos pyragas arba keksiukai

Kaip jau minėjau, pastaruoju metu esu truputį apsėsta keksiukų formato… švelniai tariant :) Žodžiu drąsiai į keksiukų formeles pilu įvairiausią tešlą ir žiūriu, kas gausis :) o gaunasi visai neblogai dažniausiai… o jei kažkas truputį ne taip, tai dažniausiai gali išgelbėti koks kremukas :)

Jei rimtai, tai keksiukai man atrodo labai patogus reikalas. Jie gerai atrodo sudėti į paprasčiausią lėkštę (ir ta lėkštė nebūna pilna trupinių, kaip nuo pyrago), juos patogu valgyti ir transportuoti (čia aišku galioja tiems, kur be kremuko, nors šiaip ne akmens amžius ir visokių priemonių yra :)). Aišku, reikia daugiau pamojuoti šaukštu gamybos procese, bet rezultatas dažnai geresnis nes pyrago – toks tas mano manijos pateisinimas :)

Dar galėčiau papasakoti apie tai, kaip manau, kad geri keksiukai (čia turėtų būti žodis cupcake) su kremuku and everything galėtų atstoti tortą… bet tortai man irgi labai ir vis dar patinka :) todėl, kol kas čia dar nieko nekeisim :)

Aha, o dabar apie Moniką ir jos pyragą :) ironiška, bet pirma teko susipažinti su pyragu o tik po to su Monika (tas pažintis skyrė geras pusdienis, bet vis tiek). Nei viena pažintis nenuvylė :) Pyragas tikrai puikus – purus ir pilnas skonio, todėl primygtinai rekomenduoju neatsisakyti recepte nurodyto alkoholio kiekio ir rūšies. Laipsniai kepant išgaruoja, o puikus skonis lieka :)

Kadangi leidimą publikuoti šitą receptą gavau jau seniai, tai galų gale prisiruošiau iškepti, įamžinti ir atsistėsti apie tai parašyti (neužtruko nei poros metų :)) Juokas juokais, bet… negaliu aš išsitraukti kažkokios, kad ir mėnesio senumo, nuotraukos ir lyg niekur nieko parašyti, kad štai vat aš čia kažką išviriau/iškepiau ir tai buvo žiauriai gerai ir visiem labai patiko… vat negaliu… man turi dar namai kvepėt ir emocijos būt visai šviežios, o visai tobula, kai rašant dar gali ir užsikąst tuo aprašomuoju :)

Pyragas-keksiukai

  • 1 stiklinė cukraus,
  • 100g margarino,
  • 2 šaukštai kakavos,
  • 3 šaukštai vandens,
  • 2 kiaušiniai,
  • 1 stiklinė miltų,
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių,
  • 1/2 stiklinės romo arba brendžio,
  • saujos graikinių riešutų (nebūtinai),
  • žiupsnelis druskos.

Margariną, cukrų, kakavą ir vandenį pakaitinti ant silpnos ugnies, kol ištirps. Tada nukelti ir šiek tiek atvėsinus įmaišyti kiaušinių trynius. Sudėti miltus, druską, kepimo miltelius, supilti brendį/romą ir išmaišyti. Baltymus išplakti iki standžių putų ir atsargiai įmaišyti į tešlą. Man atrodo, kad graikiniai riešutai čia labai tinka, todėl rekomenduoju įmaišyti gerą saują :) Tada jau apsisprendimo klausimas – pyragas ar keksiukai?

Prisipažinsiu, šį kartą iki paskutinės akimirkos galvojau, kad bus pyragas, bet… keksiukai vis tiek prasimušė :) Ir čia mane pasitiko šioks toks nepatogumas – tešla gana skysta, todėl pildyti keksiukų formeles yra šioks toks iššūkis :) Bandžiau kelių dydžių samčius ir šaukštus, bet kitą kartą ko gero pilsiu tešlą į indą su snapeliu ir tada pilstysiu į formeles.

Orkaitę užkaičiam 180 laipsnių karščiui ir šaunam keksiukus. Keksiukai kepa apie 25 min., pyragas, aišku, ilgiau – nesunku pasitikrinti įsmeigus medinį pagaliuką.

Dar labai skanu dar šiltą pyragą aplieti tirpintu šokoladu (50g šokolado ištirpinti su šlakeliu pieno).

Morkviniai keksiukai su šerkšnu

Niekada nesakydavau morkvinė, anei morkinė, ir dabar nesakau, bet žodis juokingas, nepaneigiamai :) Bet čia gal labiau lietuviška nei sakyti “oranžinė”, nes gi morka tai iš daržo, o vat apelsinas tai iš užsienio :) Nors šiuo atveju, tai visai neverta gilintis, nes šitas post’as tiek apie morkas, tiek apie apelsinus.

Kažkaip pastebiu, kad su amžiumi manyje vis labiau prasimuša, nežinia iš kur atsiradęs, suvalkietiškas pradas :) Kai pagalvoji, tai kiek čia nuo to Kauno iki tos Marijampolės yra – ranka paduot :) O prasimuša tai tokiu būdu, kad man baisiai (ilgai galvojau koks čia turėtų būti tas tiksliai mano jausmus apibūdinantis žodis) skaudu išmesti gerą tokį lyg ir maistą – o va čia teisingas žodis būtų leftover, bet tokio žodžio nėra :) likučiai ne visai tai, nors kartais ir likučių man gaila :) Gerai, kad ir nemetu, nes jau turbūt būčiau susigraužus negyvai duotajam momentui :) Bet ir vėl čia ne apie tai…

Tai štai… ruduo… morkų sulčių metas – sveika ir labai skanu :) bet… tos vargšės morkų išspaudos… žinau, aš turbūt ne visai normali, nu bet, o ką? :) Tai va prisiminiau tokį receptą, kurį išbandžiau turbūt jau prieš kokius tris metus. Po to atsakingu momentu jis mane truputį nuvylė ir taip ir išsiskyrėm – trim metam :) Bet pirmas įspūdis buvo labai geras, todėl, išblėsus nuoskaudoms, nuspredžiau jį reabilituoti :) Kitas dalykas, kad pastaruoju metu man kažkas yra su keksiukais… kažkas yra – tai reiškia negaliu sustot :) Viskas prasidėjo ankstyvą rudenį, kai gausiai užderėjus kriaušėms už akių užkliuvo tokie, kaip vėliau paaiškėjo, puikūs keksiukai su kriaušėmis (bet apie juos kada kitą sykį). Kriaušės seniai baigėsi, o aš vis dar negaliu sustot :) Aną savaitę jau galvojau, kad viskas, praėjo ir užėjo nauja, sausainių, era, bet pasirodo tai buvo tiesiog lyrinis nukrypimas – kiek gi gali žmogus būt keksiukais gyvas :)

Šie keksiukai originaliai yra pyragas  :) bet nu ir kas – keksiukai irgi gaunasi puikūs, bet jei kažkam šiuo metu ne keksiukų manija, tai drąsiai verskit visą tešlą į kokių 26cm skersmens formą ir gausit puikų pyragiuką, kurį atvėsusį skanu apibarstyti cukraus pudra ir supjaustyti nedideliais kvadratėliais. Tai toks truputį lyg ir meduolis, o nuo tų apelsinų pakvimpa visų laikų geriausiais keksiukais, ir dar tos panaudotos morkų išspaudos… :)

Morkų keksiukai/pyragas

  • 100g margarino,
  • 200g rudojo cukraus (bet galima drąsiai dėti 150g paprasto),
  • 3 kiaušiniai,
  • 2 šaukštai medaus,
  • 3 šaukštai aliejaus,
  • 2 šaukšteliai tarkuotos aplesino žievelės,
  • 1/2 šaukštelio meduolių prieskonių,
  • 200g miltų,
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių,
  • 1 1/2 stiklinės smulkiai tarkuotų morkų (jei naudojate išspaudas, įpilkite šlakelį pieno).

Margariną ištrinti su cukrumi. Įmušti kiaušinius ir vėl išmaišyti. Tada sudėti medų, aliejų ir apelsino žievelę ir išmaišyti iki vientisos masės. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir prieskoniais ir įmaišyti į masę. Pabaigoje sudėti morkas ir paskutinį kartą permaišyti :)  Aš keksiukų formeles tešla užpildžiau maždaug iki pusės ir tai yra žymiai per mažai :) kitą kartą dėsiu 2/3 ar net 3/4. Šaunam į 180 laipsnių karščio orkaitę ir kepam apie 20min. Pyragas aišku kepa ilgiau, apie 45 min.

Su sąlyga, kad keksiukai gavosi žymiai per maži – nusprendžiau ištaisyti padėtį su… frosting’u? icing’u? šerkšnu? :) Čia esmė kambario temperatūros sviestas ir cukraus pudra (maždaug 100g sviesto ir stiklinė cukraus pudros). Dar įtarkavau šiek tiek apelsino žievelės ir įpyliau truputį apelsino sulčių. Pirmiausia reikėtų išplakti sviestą su cukraus pudra, o tada po šaukštą pilti sultis, kaskart išplakant, kol pasirodys, kad jau gana :) Na o jei keksiukai gavosi kaip tik reikiamo dydžio, tai juos galima tiesiog apibarstyti cukraus pudra, arba aptepti cukraus pudros ir apelsino sulčių glajumi arba nieko nedaryti, tik išsivirti arbatos ir kramsnoti :)