Monikos pyragas arba keksiukai

Kaip jau min?jau, pastaruoju metu esu truput? aps?sta keksiuk? formato… velniai tariant :) odiu dr?siai ? keksiuk? formeles pilu ?vairiausi? tel? ir i?riu, kas gausis :) o gaunasi visai neblogai daniausiai… o jei kakas truput? ne taip, tai daniausiai gali igelb?ti koks kremukas :)

Jei rimtai, tai keksiukai man atrodo labai patogus reikalas. Jie gerai atrodo sud?ti ? papras?iausi? l?kt? (ir ta l?kt? neb?na pilna trupini?, kaip nuo pyrago), juos patogu valgyti ir transportuoti (?ia aiku galioja tiems, kur be kremuko, nors iaip ne akmens amius ir visoki? priemoni? yra :)). Aiku, reikia daugiau pamojuoti auktu gamybos procese, bet rezultatas danai geresnis nes pyrago – toks tas mano manijos pateisinimas :)

Dar gal??iau papasakoti apie tai, kaip manau, kad geri keksiukai (?ia tur?t? b?ti odis cupcake) su kremuku and everything gal?t? atstoti tort?… bet tortai man irgi labai ir vis dar patinka :) tod?l, kol kas ?ia dar nieko nekeisim :)

Aha, o dabar apie Monik? ir jos pyrag? :) ironika, bet pirma teko susipainti su pyragu o tik po to su Monika (tas paintis skyr? geras pusdienis, bet vis tiek). Nei viena paintis nenuvyl? :) Pyragas tikrai puikus – purus ir pilnas skonio, tod?l primygtinai rekomenduoju neatsisakyti recepte nurodyto alkoholio kiekio ir r?ies. Laipsniai kepant igaruoja, o puikus skonis lieka :)

Kadangi leidim? publikuoti it? recept? gavau jau seniai, tai gal? gale prisiruoiau ikepti, ?aminti ir atsist?sti apie tai parayti (neutruko nei poros met? :)) Juokas juokais, bet… negaliu a isitraukti kakokios, kad ir m?nesio senumo, nuotraukos ir lyg niekur nieko parayti, kad tai vat a ?ia kak? iviriau/ikepiau ir tai buvo iauriai gerai ir visiem labai patiko… vat negaliu… man turi dar namai kvep?t ir emocijos b?t visai vieios, o visai tobula, kai raant dar gali ir usik?st tuo apraomuoju :)

Pyragas-keksiukai

  • 1 stiklin? cukraus,
  • 100g margarino,
  • 2 auktai kakavos,
  • 3 auktai vandens,
  • 2 kiauiniai,
  • 1 stiklin? milt?,
  • 1 auktelis kepimo milteli?,
  • 1/2 stiklin?s romo arba brendio,
  • saujos graikini? rieut? (neb?tinai),
  • iupsnelis druskos.

Margarin?, cukr?, kakav? ir vanden? pakaitinti ant silpnos ugnies, kol itirps. Tada nukelti ir iek tiek atv?sinus ?maiyti kiauini? trynius. Sud?ti miltus, drusk?, kepimo miltelius, supilti brend?/rom? ir imaiyti. Baltymus iplakti iki standi? put? ir atsargiai ?maiyti ? tel?. Man atrodo, kad graikiniai rieutai ?ia labai tinka, tod?l rekomenduoju ?maiyti ger? sauj? :) Tada jau apsisprendimo klausimas – pyragas ar keksiukai?

Prisipainsiu, ? kart? iki paskutin?s akimirkos galvojau, kad bus pyragas, bet… keksiukai vis tiek prasimu? :) Ir ?ia mane pasitiko ioks toks nepatogumas – tela gana skysta, tod?l pildyti keksiuk? formeles yra ioks toks i?kis :) Bandiau keli? dydi? sam?ius ir auktus, bet kit? kart? ko gero pilsiu tel? ? ind? su snapeliu ir tada pilstysiu ? formeles.

Orkait? ukai?iam 180 laipsni? kar?iui ir aunam keksiukus. Keksiukai kepa apie 25 min., pyragas, aiku, ilgiau – nesunku pasitikrinti ?smeigus medin? pagaliuk?.

Dar labai skanu dar ilt? pyrag? aplieti tirpintu okoladu (50g okolado itirpinti su lakeliu pieno).

Morkviniai keksiukai su erknu

Niekada nesakydavau morkvin?, anei morkin?, ir dabar nesakau, bet odis juokingas, nepaneigiamai :) Bet ?ia gal labiau lietuvika nei sakyti “oranin?”, nes gi morka tai i daro, o vat apelsinas tai i usienio :) Nors iuo atveju, tai visai neverta gilintis, nes itas post’as tiek apie morkas, tiek apie apelsinus.

Kakaip pastebiu, kad su amiumi manyje vis labiau prasimua, neinia i kur atsirad?s, suvalkietikas pradas :) Kai pagalvoji, tai kiek ?ia nuo to Kauno iki tos Marijampol?s yra – ranka paduot :) O prasimua tai tokiu b?du, kad man baisiai (ilgai galvojau koks ?ia tur?t? b?ti tas tiksliai mano jausmus apib?dinantis odis) skaudu imesti ger? tok? lyg ir maist? – o va ?ia teisingas odis b?t? leftover, bet tokio odio n?ra :) liku?iai ne visai tai, nors kartais ir liku?i? man gaila :) Gerai, kad ir nemetu, nes jau turb?t b??iau susigrauus negyvai duotajam momentui :) Bet ir v?l ?ia ne apie tai…

Tai tai… ruduo… mork? sul?i? metas – sveika ir labai skanu :) bet… tos varg?s mork? ispaudos… inau, a turb?t ne visai normali, nu bet, o k?? :) Tai va prisiminiau tok? recept?, kur? ibandiau turb?t jau prie kokius tris metus. Po to atsakingu momentu jis mane truput? nuvyl? ir taip ir isiskyr?m – trim metam :) Bet pirmas ?sp?dis buvo labai geras, tod?l, ibl?sus nuoskaudoms, nusprediau j? reabilituoti :) Kitas dalykas, kad pastaruoju metu man kakas yra su keksiukais… kakas yra – tai reikia negaliu sustot :) Viskas prasid?jo ankstyv? ruden?, kai gausiai uder?jus kriau?ms u aki? ukliuvo tokie, kaip v?liau paaik?jo, puik?s keksiukai su kriau?mis (bet apie juos kada kit? syk?). Kriau?s seniai baig?si, o a vis dar negaliu sustot :) An? savait? jau galvojau, kad viskas, pra?jo ir u?jo nauja, sausaini?, era, bet pasirodo tai buvo tiesiog lyrinis nukrypimas – kiek gi gali mogus b?t keksiukais gyvas :)

ie keksiukai originaliai yra pyragas :) bet nu ir kas – keksiukai irgi gaunasi puik?s, bet jei kakam iuo metu ne keksiuk? manija, tai dr?siai verskit vis? tel? ? koki? 26cm skersmens form? ir gausit puik? pyragiuk?, kur? atv?sus? skanu apibarstyti cukraus pudra ir supjaustyti nedideliais kvadrat?liais. Tai toks truput? lyg ir meduolis, o nuo t? apelsin? pakvimpa vis? laik? geriausiais keksiukais, ir dar tos panaudotos mork? ispaudos… :)

Mork? keksiukai/pyragas

  • 100g margarino,
  • 200g rudojo cukraus (bet galima dr?siai d?ti 150g paprasto),
  • 3 kiauiniai,
  • 2 auktai medaus,
  • 3 auktai aliejaus,
  • 2 aukteliai tarkuotos aplesino ievel?s,
  • 1/2 auktelio meduoli? prieskoni?,
  • 200g milt?,
  • 2 aukteliai kepimo milteli?,
  • 1 1/2 stiklin?s smulkiai tarkuot? mork? (jei naudojate ispaudas, ?pilkite lakel? pieno).

Margarin? itrinti su cukrumi. ?muti kiauinius ir v?l imaiyti. Tada sud?ti med?, aliej? ir apelsino ievel? ir imaiyti iki vientisos mas?s. Miltus sumaiyti su kepimo milteliais ir prieskoniais ir ?maiyti ? mas?. Pabaigoje sud?ti morkas ir paskutin? kart? permaiyti :) A keksiuk? formeles tela upildiau madaug iki pus?s ir tai yra ymiai per maai :) kit? kart? d?siu 2/3 ar net 3/4. aunam ? 180 laipsni? kar?io orkait? ir kepam apie 20min. Pyragas aiku kepa ilgiau, apie 45 min.

Su s?lyga, kad keksiukai gavosi ymiai per mai – nusprendiau itaisyti pad?t? su… frosting’u? icing’u? erknu? :) ?ia esm? kambario temperat?ros sviestas ir cukraus pudra (madaug 100g sviesto ir stiklin? cukraus pudros). Dar ?tarkavau iek tiek apelsino ievel?s ir ?pyliau truput? apelsino sul?i?. Pirmiausia reik?t? iplakti sviest? su cukraus pudra, o tada po aukt? pilti sultis, kaskart iplakant, kol pasirodys, kad jau gana :) Na o jei keksiukai gavosi kaip tik reikiamo dydio, tai juos galima tiesiog apibarstyti cukraus pudra, arba aptepti cukraus pudros ir apelsino sul?i? glajumi arba nieko nedaryti, tik isivirti arbatos ir kramsnoti :)