Karamelinis skan?stas arba dar is tas i da bestest serijos

Keista, bet ?ia bus jau antras i eil?s toks susistov?j?s ir susigul?j?s receptas :) Neinau, ar ?ia kak? reikia… Galb?t tai, kad mane uvald? klasika :)

Tai tai, tiksliai nepasakysiu, bet itas skanumynas m?suose yra atrastas jau kur? laik? (metus du-tris). Negaliu pasakyti, kad juo yra danai piktnaudiaujama (gal ?ia ir ? ger? :)), bet vienas pilietis akivaizdiai turi j? savo pageidavim? s?rae usira?s pirmu numeriu. O su s?lyga, kad iandien kai kuriems pilie?iams vent?, tai sp?kit, koks buvo atsakymas ? klausim? “K??” :) jeigu kada prireikt?, tai atsakymas skamba madaug taip: “mmm… nu inai… t?… t? kur sausainis ir karamel?…”

Vardan teisyb?s reikt? pasakyti, kad skan?stas skanus ir tikrai saldus ir iaip toks stambesnio kalibro reikalas :) Paskai?ius recept? viskas bus aiku :)

Ir dar odis kitas apie t? vent?… Ruduo prasideda… kokia ?ia vent?, kai pagalvoji :) o kai kuriems dar ir kiti vargai prisideda :) O man… man rugs?jo 1-oji kaip Naujieji Metai :) neinau kod?l, bet jau kur? laik? kak? sau pasiadu itos vent?s proga… gerai, kad pamirtu iki kit? met?, k? pasiad?jau :) O jeigu rimtai, tai turb?t kakaip susij? su oro atv?simu ir t? spalv? atsiradimu i?rint ? horizont? – lengvai ?kvepi gaivaus oro ir pamatai kak? naujo, dar nematyto… ir pasiadi susipainti :)

O kartais horizont? slepia r?kas… bet nieko… jis irgi kada nors isisklaidys… gal su stipresniu v?jo g?siu, raudonskruos?io obuolio dunkstel?jimu ? rasot? piev?, o gal tik su pirmomis snaig?mis…

Taigi, kai atv?sta ir vis daniau norisi vakaroti apsikabinus puodel? arbatos, si?lau kompanij? (puodeliui :)) – ildan?ius ir diuginan?ius skanumynus…

Karameliniai skan?stai

Sausainio pagrindui

  • 180g tirpinto sviesto,
  • 50g cukraus,
  • 225g milt?,
  • 1 auktelis kepimo milteli?,
  • iupsnelis druskos,
  • vanilinio cukraus arba vanilino

Karameliniam sluoksniui

  • 125g sviesto,
  • 100g cukraus,
  • 2 auktai medaus,
  • 1 auktas rudo sirupo (neb?tinai, a naudoju tik d?l spalvos),
  • 400g kondensuoto pieno

okoladiniam glaistui

  • 100-150g juodojo okolado,
  • gabal?lis sviesto, jei norisi minktesnio glaisto.

Taigi, viskas prasideda nuo sausainio kepimo. ? itirpint? sviest? ?maiome cukr?, drusk?. Po to sudedame miltus su ant j? ubarstytais kepimo milteliais. Sumaiome tel?. J? tolygiai paskirstome ant ~25cm skersmens formos dugno. Ko?ioti ?ia nereikia, tiesiog pirtais ilyginti tel?.

Taip suformuot? sausain? kepti ~15min, 180 laipsni? kartyje.

Tuo tarpu galima pasiruoti karamel?. ? nedidel? puod? supilame cukr?, ?pjaustome sviest?, sudedame med? ir sirup?. Pakaitiname ant vidutin?s ugnies, maiant, kol itirpsta sviestas. Tada supilame kondensuot? pien? ir toliau verdam maiydami. Uvirusi? mas? dar paverdame 5min. Galima pajusti, kad karamel? ima tirt?ti – tai enklas, kad virti gana :)

Karamel? upilame ant ikepto sausainio. Tada visk? v?sinam – pradioje kambario temperat?roje, po to ir aldytuve.

Kai karamel? sustingsta galima upilti okoladin? glaj?, t.y. tiesiog itirpint? okolad? su ?maiytu sviestu, jeigu j? naudojate. Glajaus paslaptis ta, kad jeigu norite skan?st? supjaustyti labai graiomis plytel?mis, tai reikia daryti, kol okoladas visikai nesustingo. Arba, jei ?d?sime sviesto, jis net susting?s nebus toks kietas ir neskilin?s pjaunant. Taigi viskas priklauso nuo strategijos pasirinkimo :)

Skan?stas laikomas aldytuve supjaustytas plytel?mis, o ragaujamas su kava… mmm :)

“Rieutinis iz da bestest”

…ir tai visada yra atsakymas ? skanumyno klausim? :) Ir negali pykti…

inau, kad niekur nepab?gsiu nuo pasiaikinimo, kur dingau… Gal tai tik man pa?iai r?pi, mane tas nepasakytas pasiaikinimas ir persekios… O baisiausia, kad a net neinau, kas ?ia atsitiko.. vasara.. kartis.. min?i? sausra, nesuskai?iuojami reikaliukai ir rimti reikalai… viskas!

Bet ateina ruduo… ateina kakokia ramyb? ir atrodo, kad viskas gr?ta ? savo vietas, o mano vieta ?ia… Mildlandija mano namai, gal kartais truput? paliekami be priei?ros, su sluoksneliu dulki? ant knyg? lentynos, su k?rybine netvarka maoje virtuv?je, su murkian?iu katinu ant palang?s, su u lango krentan?iais spalvotais lapais ir art?jan?iu Kal?d? kvapu (nes uvakar kepiau meduolius – treniravausi)… su i orkait?s i?rin?iu “rieutiniu” :)

O dabar dar vienas prisipainimas (kam uteko prie tai buvusio, it? pastraip? galite praleisti :))… Rieutinis jau senokai gyvena Mildlandijoje, tik pasirodo jis labai trumpam ir i karto dingsta :) sunku j? pagauti… bet kart? jis buvo nutvertas ir ?amintas.. o dabar tai, nepra?jo nei pora met?, ir jis bus pavieintas :)

Prasid?jo viskas nuo kavos ir skanumyno prie kavos Vero Cafe :) Tas rieutinis ten toks nuostabiai nuostabus… ir tapo taip m?giamas, kad neliko nieko kito, kaip isiaikinti rieutinio paslapt? :) Trumpai tariant, sek? keli bandymai, kuri? kiekvienas buvo vis ar?iau ir ar?iau tiesos… ir ta-dam! Dabar a moku kepti rieutin? ir prog? atvieinti ?g?dius bent por? syki? per metus :) Reverse engineering rulez :)

Rieutinis tartas

Tartui

  • 200g milt?,
  • 125g sviesto,
  • 50g cukraus pudros,
  • 1 kiauinis,
  • 1 auktelis kepimo milteli?,
  • 1 auktelis druskos.

Sviest? supjaustom gabaliukais (a nepasididiuoju naudoti ir margarin? kepiniams, tik tada nededu druskos) ir supilam miltus su kepimo milteliais. Tada pirtukais sugniauom sviest? su miltais, kol gaunasi trupiniai.

Padarom duobut? ir ten supilam iplakt? kiauin?, cukr? (a kartais dedu ir ne pudr?), drusk?. Greitai greitut?liai suminkom, bet nepersistiangiam – tela gali pasidaryti kietoka. Surenkam tel? ? rutul?, dedam ? maiel? arba maistin? pl?vel? ir ? aldytuv? bent jau pusvalandiui.

Ataldyt? tel? iko?iojam arba tiesiog ilipdom tarto form? su krateliais. Ant viraus patiesiam kepimo popieriaus ir upilam pup? (nevirt? aiku :)), kad krateliai nenuslinkt? ir ilaikyt? form?.

Kepam iki 200 laipsni? ?kaitintoje orkait?je, kol krateliai graiai pagelsta. Tada nuimame pupas ir popieri? ir dar apkepame.

Rieut? – karamel?s ?daras

  • 1 1/4 stiklin?s cukraus,
  • 2/3 stiklin?s plakamosios grietin?l?s,
  • 2 auktai sviesto,
  • 1 auktas medaus,
  • 1 stiklin? graikini? rieut?,
  • 1/2 stiklin?s lazdyno rieut?,
  • 1/2 stiklin?s migdol?.

Cukr? supilam ? puod? ir upilam madaug 100ml vandens. Vandens gali reik?ti iek tiek daugiau, bet reikia i?r?ti pagal situacij?. Svarbus moment?lis – teisingo dydio puodas! Vandenyje itirpusio cukraus sluoksnis tur?t? b?ti apie 1cm.

Tai tai, ant nedidel?s ugnies itirpinam cukr? vandenyje, kol gaunam skaidr? sirup?l?. Tada padidinam kart? ir nemaiant (!) verdam. Reikia prii?r?ti, kad neprad?t? per daug burbuliuoti, nes kylantys purslai pradeda kristalizuotis, o po to nebe itirpsta… jei taip atsitinka, gali tekti visk? prad?ti i naujo…

Taigi, verdam sirup? nemaiant, tik kartais pateliukuojant vis? puod?. Ant krat? prilipus? sirup? kartais galima nuplauti vandenyje pamirkytu konditeriniu teptuku. Taip verdam, kol sirupas pasidaro tamsaus gintaro spalvos. Svarbu nepersistengti, nes prideg?s sirupas b?na kartus. odiu, nepatartina pasitraukti nuo puodo, kai sirupas ima geltonuoti.

? tinkamos spalvos sirup? po truput?, maiant, pilam grietin?l?. Mas? burbuliuos ir kils karti garai – atsargiai.. Sudedame gabal?liais supjaustyt? sviest?, med?, gerai imaiome.

? gaut? mas? sudedame rieutus. Dal? rieut? galima pasmulkinti, bet a m?gstu whole :) Taip pat migdolus ir lazdynus (arba kuriuos nors) galima nulupti (prie tai upilti verdan?iu vandeniu). Bet ?ia optional ir priklauso nuo poreikio bei laiko resurs? :)

Rieut? – karamel?s mas? pilam ? ikepusi? tarto form? ir dar pakepame, kol karamel? pradeda burbuliuoti visame paviriuje. Itrauktas tartas atv?sinamas ant groteli?.

Nujau?iu, kad is pyragas turi savyb? ilgai galioti, tik m?suose jam tai niekada nepavyksta :) Tiesa, vien? kart? jam yra tek? keliauti ? Norvegij? ir atgal (picos de?je :)), ir nieko – vis tiek buvo nenugin?ijamai skanu :)

Tai tai koks tas da bestest :)