Oraniniai ravioli

tai ir at?jo metas ravioliams atsirasti Mildlandijoje… ?ia toks vienas i nedaugelio s?rumyn? ir ko gero vienas i t? dalyk?, d?l kuri? i viso atsirado Mildlandija :) Atrodo nieko ?ia labai ypatingo, bet ravioliai man visada yra pasididiavimo objektas ir a b?nu labai patenkinta… na bent jau juos valgydama :) nes gamybos procese kaip inia visko nutinka… bet turiu pasakyti, kad visi bandymai pasibaig? s?kme… anks?iau ar v?liau :)

O jeigu taip dar nuoirdiau, tai turb?t tai tiesiog virtiniai… bet man jie ravioliai, nes taip ymiai smagiau :) ir dar vienas prisipainimas – ? kart? jie ne tokie kaip kad a visada darau… ? kart? jie tokie truput? bik? ekperimentiniai, bet still labai geri :)

Dar vienas smagumas su ravioliais, kad jie gali b?ti (o pas mane visada ir b?na) spalvoti :) Anks?iau jie visada b?davo rykiai aliu ?daru… o ? kart? nebuvo pinat? :( tai teko keisti spalv? :) the next best thing – oraniniai ravioliai su baltu ?daru :)

Oranin? tela (ravioliams arba makaronams – abu totalus g?ris)

  • ~3 stiklin?s kvietini? milt?,
  • 3 dideli kiauiniai,
  • 70g pomidor? koncentrato,
  • iupsnelis druskos.

Miltus pilam ant stalo ir padarom viduryje duobut?. ? j? ?muam kiauinius ir sudedam pomidor? tyr?. I pradi? maiom tel? akute, o kai pasidaro per sunku imam?s minkymo rankomis. Tai tikrai n?ra pats lengviausias usi?mimas, bet rezultatas to vertas – patariu apie j? ir galvoti minkant :)

Tela turi b?ti tinkama b?ti iko?iota labai plonai, tod?l gali tekti ?d?ti daugiau milt? arba ?pilti lakel? vandens, jei atrodo per kieta. Geriausia ko?iojimui naudoti makaron? darymo main? be makaroninio antgalio :) bet jeigu tokios neturite, teks i peties pasidarbuoti ko??lu :) bet vis dar verta :)

?daras

  • 500g saldaus pieno vark?s (ricotta),
  • 2 kiauiniai,
  • 2 auktai tarkuoto Diugo s?rio,
  • druskos, vieiai malt? pipir? ir tarkuoto muskato.

Visk? gerai sumaiyti. Tel? iko?ioti kiek ?manoma ploniau. D?ti po auktel? ?daro ir formuoti norimos formos virtinukus, naudojant formeles arba tiesiog i akies :) Raviolius rikiuoti ant gausiai miltuoto pad?klo ar ? plastikin? d?ut?, jei ruoiat?s aldyti. Tokiu atveju ravioli? sluoksnius reik?t? perdengti folija, o j? pabarstyti miltais. Po to kai ravioliai gerai su?la aldiklyje, juos galima perd?ti ? maielius – tada jie jau nebesulips.

Patiekti

  • tirpinto sviesto,
  • tarkuoto Diugo arba plonai pjaustyto lydyto s?rio,
  • vieio baziliko,
  • juod? alyvuogi?.

Raviolius d?ti ? pas?dyt? verdant? vanden? ir virti apie 5 minutes. Po to nukoti, apipilti tirpintu sviestu su alyvuog?mis, apibarstyti s?rio drol?mis ir papuoti vieiu baziliku… Gausiai skanu su vynu :)

Kaip a dariau mozzarella…

Man tikrai kakas yra su Italija… Gal a praeitam gyvenime buvau katinu Italijoj :) Bet ?ia ne tik d?l to, ?ia dar ir gerai derantis kaimikas pienukas.. ir jau kartais nusibostanti saldi ir r?gti vark?. Ir tai tada kolega lyg tarp kitko pasipasakoja apie tai, kaip youtube’j rodo kaip pasidaryti mozzarella.. Nuod?m? b?t? nepabandyt :)

Tai tai prisii?r?jus kaip tai daro d?d?s italai ir ne tokie jau d?d?s ir ne tokie jau italai, nusprendiau, kad ir man gali visai neblogai pavykti… ir pavyko :) ?domus dalykas, kad ko gero visus tris kartus gavosi iek tiek skirtingai :) gal dar ne visk? iki galo perpratau, bet practice makes it perfect :)

Tiesa, dar vienas niuans?lis – mozzarella’os gamybai tur?t? b?ti naudojamas buivol?s pienas… Kas pasakys, kur jo gauti – atiduosiu pus? karalyst?s :) O kol kas puikiai tinka karvyt?s pienukas :)

400g mozzarella reikia:

  • 3,5l vieio (nepasterizuoto) pieno,
  • gero auktelio citrinos r?gties.

Tai tai pien? supilam ? puod? ir ildom, kol pradeda “vaik?ioti”. Tai reikia, kad pienas dar neverda, bet jau yra gerokai iltas ir i?rint i viraus atrodo, kad jis juda :) jeigu darysit, tikrai pamatysit apie k? a ?ia..

Kol ildom pien?, pasiruoiam r?gties tirpaliuk?, pienui sutraukti. Tam reikalui imam kaupin? arbatin? auktel? citrinos r?gties ir upilam iek tiek vandens. Imaiom, kad nelikt? r?gties gr?deli?. Pienui sutraukti galima naudoti ir citrinos sultis, ir?gas ar r?gpien?, bet su citrinos r?gtimi man lengviausia reguliuoti reikaling? kiek?.

Kai jau pienas “vaikto”, ijungiame “ildym?” ir po truput? pilam r?gties tirpal? ir b?tinai maiome mediniu auktu. Kai tik pien? sutraukia, jis pradeda taip lyg ir t?sti, tai enklas, kad r?gties jau gana. Jei r?gties bus per daug, gausite saldi? vark?, kuri? bus sunku sulipdyti ? gabal? vien maiant. Jei jau taip atsitiko reikt? supilti gaut? vark? ? kiaur?samt? ir suminkyti ? gabal?, kurio jau grei?iausiai nepavyks padalinti ? tradicinius burbuliukus.

Bet gr?kim ? t? viet? kur mums pavyko gauti t?si? mas?, kuri maiant auktu sukimba ? vien? gabal?. Tada ?beriam ? puod? iek tiek druskos. Galima druskos ir nenaudoti, arba po to ?berti ? s?rym?, kuriame mozzarella bus laikoma. T? mozarella gabal? visaip minkom auktu ir tampom pakabin? ant aukto. Kai jau gaunam tenkinan?i? ivaizd? ir blizges?, galima daryti burbuliukus :)

?ia yra sunkioji dalis, nes tas skystimukas ir tas mozzarella’os gabalas yra tikrai kartoki :) D?l to galima nueiti lengvesniu keliu ir jokiu burbuliuk? nedaryti – suminkyti ? vien? gabal? ir tiek. Bet jei jau norisi burbuliuk?, imam gabal? gabalo ir spaudiam kumtyje, kol tarp nyk?io ir rodomojo pirto ilenda burbuliukas, kur? nusukam ir dedame ? duben? su altu vandeniu. Vat taip paprastai viskas darosi :) Ir dar po to b?na labai velnios rankos :)

Padaryt? mozzarella galima laikyti tiek tame skystyje, tiek i jo igriebt?, sandariai udaryt? kokiame nors inde, aldytuve. Kaip jau anks?iau min?jau, ? skyst? galima ?d?ti druskos. Taip pat nepatartina io s?rio labai ilgai sand?liuoti :) vieias yra vieias, kaip ten bei?r?si :) Skanaus!

Mamuk? dienos eksperimentai I

Manau, kad nebijoti eksperiment? virtuv?je yra geras enklas :) Aiku, a pati jau?iu, kad kartais perlenkiu lazd?… bet man atrodo mano eimyna jau priprato prie mano s?kmi? ir nes?kmi? ir beveik tokiais pa?iais patenkintais veidais jas sudoroja :)

Neinau kod?l, bet neturiu baim?s pabandyti koki? naujov? vietine proga :) Ir turiu pasakyti, kad visko b?na.. tikrai visko :) nesuauusi? torto sluoksni?… nesusikaramelizavusio cukraus… ? led? sualusios el?, kuri po to tampa el? salotomis, nes yra be ans? ikratyti j? i formos viename gabale :) ir dar daug ?vairi? dalyk? nutinka su tais “pirmais blynais”… bet a kakod?l nepasimokau.. ir vis k? nors pabandau, gal ne visai laiku ir ne visai vietoj :)

Na gerai, mamuk? diena gal ir ne pati geriausia proga eksperimentams :) ?ia net man aiku :) bet manieji ? kart? buvo labai nuoirdiai nat?ral?s ir visai ne prisiverstiniai ar dar kokie… Turb?t tai ir buvo didel?s s?km?s paslaptis :)

Esu gausiai laiminga tur?dama nemaai k? ia proga pasveikinti :) Tod?l man prireik? net dviej? eksperiment? :) Ties? sakant, abu buvo tokie pusiniai, tai du po pus? galima suskai?iuoti ? vien?, bet still… :)

Pirmasis, jau kart? bandytas, o antro karto proga ir paekperimentuotas :) netik?tai italikas Tiramisu :) Vienas mamukas buvo taip suav?tas pirmuoju bandymu, kad netur?jau joki? kit? min?i? ia proga :)

Na gal ne visai tiesa… min?i? iek tiek tur?jau… pavadinkim jas patobulinimais :) Prad?ti reikia nuo to, kad vienas i gana pagrindini? io g?rio komponent? yra mascarpone, kas yra riebu + brangokoka (tokiais kiekiais, kurie reikalingi)… Mascarpone galima ir pasigaminti, nam? s?lygomis.. tik pirmam poymiui tai netur?s jokios ?takos, o antram tur?s toki? nelabai pajuntam? :)

A nusprendiau itam reikalui panaudoti namin? saldi? vark? :) Rezultatai tokie – gausiai maiau riebu (?ia kam pliusas, kam minusas :)), skonin?s savyb?s praktikai nenuken?ia, bet kad ir kiek stengiausi varkyt? pertrinti, galima pajusti toki? labai velni?, bet vis tiek vark?s konsistencij? (mauly?ius gr?delius). A nelinkusi laikyti to minusu :) ir ko gero kit? kart? darysiu lygiai analogikai :) na nebent rasiu super-duper akcij? mascarponei ir riebiai m?gstan?i? valgytoj? kompanij? (?ia ta paprastoji reikalo dalis) ;)

Dar vienas nuostabumas, kad pasidaro is skanumynas nuostabiai greitai (na, kai turi paruotus visus reikalingus produktus, kuriuos galima pirkti arba pasigaminti! – dar vienas pliusas).

Tiramisu

  • 7 kiauini? tryniai,
  • 1/2 stiklin?s cukraus,
  • 1/2 + 1/2 stiklin?s Marsalos (italiko likerinio vyno),
  • 600g saldios vark?s,
  • 450g grietin?l?s (geriausia 36% riebumo),
  • apie 40vnt. biskvitini? sausaini? “Lady fingers” (?ia priklauso, kokio dydio ind? naudosite),
  • didelio puodelio geros stiprios kavos (iek tiek atv?sintos),
  • iek tiek kakavos.

Viskas prasideda nuo to, kad reikia sud?ti kiauinio trynius ir cukr? ? duben? ir kaitinti vir silpnai verdan?io vandens, vis pamaiant plakimo luotele. Taip pat ? mas? supilame pus? stiklin?s Marsalos. Tai verdame, kol cukrus visai itirpsta ir mas? ima tirt?ti. Tada duben? iimame ir panardiname ? alto vandens vonel? atv?sti. Nepamirtame vis pamaiyti mas?, kad grei?iau alt? ir nususidaryt? pl?vel?. Tuo tarpu sutriname vark?. A tryniau kartu su kiauini? mase, kad mano blenderis nepaspringt? :)

Labai gerai iplakame grietin?l?. Tik nereikia persistengti – inom, kas tada b?na :) Plakt? grietin?l? ?maiome ? kiauini? ir vark?s mas? ir kremukas jau paruotas :)

Tada pasiruoiame form?. Tur?kime omeny, kad su ja reik?s ir patiekti, tod?l naudotinas ne pats baisiausias turimas indas :) ? duben? sumaiome kav? ir likusi? Marsal? (galima pilti ir daugiau, tiesiog labiau jausis Tiramisu skonis, nepersistengiam – kaip ne kaip alkogolis :))

Taigi, jamam po vien? pirtel? ir merkiam ? kav?, labai trumpam, o tada bandom labai glaudiai ukloti vis? formos dugn?, kad likt? kuo maiau ir kuo maesni? plyeli? :) Pirteli? sluoksn? uklojame puse kremo ir v?l d?liojam sluoksn? pirteli?. Ant viraus v?l sluoksnis kremo.

?domioji dalis – kelet? kart? trinktelim ind? su turiniu ? stalvir?, kad usipildyt? oro tarpeliai :) Idn? udengiam folija ir dedame ? aldytuv? nak?iai.

Prie patiekiant, apibarstome kakava. Ir mmm.. ragaujam :)

O antras eksperimentas jau laukia eil?je b?ti papostint’as :)

Paskutinis mados klyksmas – focaccia

Taip jau atsitiko, kad antros Velyk? dienos vakar?, pavarg? nuo nesibaigian?io valgymo ir vis? ventini? patiekal?, nusprend?me, kad yra pats laikas ?gyvendinti seniai kirban?i? id?j?. Italija dvelkiantis, visikai nesud?tingas ir net kasdienis ukandis, skan?stas.. kaip pavadinsi, taip nepagadinsi :) V?l turiu paapgailestauti, kad visos mano inios apie focaccia grynai popierin?s.. niekada nebuvau Italijoje, niekada neragavau tikros italikos focaccia’os… bet! turiu labai ryk? ir stipr? jausm?, kaip ji tur?t? atrodyti, kvep?ti ir kokio skonio b?ti :)

Ties? sakant tas jausmas jau senokai yra suformuotas Pizza Jazz… j? focaccia, tai toks ne per plonas picos paplotis su ? vid? ?ko?iotu s?riu, alyvuogi? ar kumpio gabal?liais… aptepta ?esnakiniu aliejumi… apibarstyta tarkuotu parmezanu… mmm… traku… kvapnu… nuostabiai skanu…

Ir tada.. beiekant recepto interneto platyb?se, ir prie tai nety?ia paragavus tokios bandul?s (kuri buvo pavadinta focaccia) ir vietin?s reikm?s picerijos, su tikru italu uu prekystalio ir prie krosnies… paaik?jo baisi tiesa :O kad jazz’o focaccia ymiai toliau nuo tos tikrosios, negu ta italo bandul?… bet… kol a nebuvau Italijoje ir neinau kas ten yra kas i tikr?j?… mano focaccia bus panaesn? ? pic? be nieko :)

Ties? sakant, pavyko utikti tokia nereali? picos tel?, i kurios ieina kokio tik nori storumo focaccia ar tai pica.. reikia tik pasikinkyti fantazij? ir pasiraityti rankoves, kad neisimiltuotum :)

Kita visos ios istorijos pus? – mielin? tela :) Niekada netur?jau mielin?s telos baim?s.. ties? sakant, man i viso retai atrodo, kad kakas virtuv?je gali b?ti taip sud?tinga, kad gaut?si kakas nevalgomo :) tiesiog vieniems patiekalams reikia b?ti labiau alkaniems, kitiems maiau :)

Tai tai mielin? tela… kiek save prisimenu, m?s? namuose b?davo gaminami vienokie ar kitokie mieliniai reikalai – nei vienos K??ios dar neapsi?jo be namini? k??iuk? ir b?tinai Kal?dinio aguoninio pyrago… kartais b?davom palepinami namin?m mielin?m bandel?m.. po to buvo “bandel?s kiekvien? iemos savaitgal?!” periodas :) dar buvo mielini? pyrag? su left over’i? ?dar?… ir vis tik tai b?davo pakankamai reti ?vykiai, tod?l mielin? tela man kakaip asocijuodavosi su pakankamai ilgu laiko tarpu – uminkyti tel?, kildinti, kak? suformuoti, v?l kildinti ir gal? gale kepti… toks nediuginan?iai ilgas procesas :) pliusas tik tas, kad man atrodo jau pra?jo neikylan?ios mielin?s telos = negyv? mieli? laikai :) tod?l investavus atitinkam? laiko kiek?, galima gauti visai diuginant? rezultat?.

Aij bet mes ?ia gi apie focaccia :) tai tai, anks?iau picai kepti visada naudodavau tam skirt? milt? miin?, kur tik reikia ?pilti vandens ir aliejaus – atseit maiau terlion?s, bet vis tiek reik?davo laukti kol tela pakyla.. ir dar tie miltukai neinia i ko :)

Taigi, daugiau joki? pic? i miltuk?! Skamba kaip i reklamos :) bet tegul ?ia bus mano vieas paadas.. nes n?ra nieko lengviau nei sukurpti puik? picos pagrind? :)

Daugiau ?ia nieko ir nepridursi… J?s? d?mesiui focaccia:

  • 375g milt?,
  • 1 pakelis saus? mieli?,
  • 1 auktelis druskos,
  • 1 auktas cukraus,
  • 2 auktais aliejaus,
  • 235ml ilto vandens,
  • ?darui galima naudoti k? tik sugalvosit, bet a rekomenduoju tur?ti aliejaus, ?esnako, prieskonini? oleli? miinio (b?tinai su baziliku), fermentinio s?rio ? vid? ir parmezano tipo s?rio apibarstyti virui, juod? alyvuogi?, saul?je diovint? pomidor?.

Ir tai kaip paprastai viskas padaroma – supilame visos telos produktus ? duben? ir uminkome tel? :) paprasta anea? :) Toliau viskas priklauso nuo to kokia focaccia norite gauti… bandul? type focaccia’iai si?ly?iau ?minkyti pasirinktus priedus (pvz. oleles ir smulkintus diovintus pomidorus), o mano stiliaus focaccia’iai reik?s isiko?ioti por? storesni? ar plonesni? (?ia irgi priklauso nuo noro gauti traki? ar ne toki? traki? focaccia) blynuk?.

Beje kalbant apie ko?iojim?, i tela pasiymi itin geru tamprumu, tod?l galima pasimokyti ir ongliruoti, jei tik yra noro :) Tai tai jei pasirinkote blynuk? variant? – ? skard? dedame vien? blyn? apibarstome j? tarkuotu s?riu, olel?mis, smulkintomis alyvuog?mis ir diovintais pomidorais. dedame ant viraus antr? blyn? ir utaisome kratus, pabadome focaccia akut?, kad b?t? kur ieiti orui.

Pasiruoiame ?esnakin? aliej?: ispaudiame ?esnako skilteles ir upilame iek tiek aliejaus, visk? gerai itriname ir gauta mase aptepame focaccia. auname ? 200 laipsni? kar?io orkait? ir kepame, kol ikepa :) priklausomai nuo focaccia storio :) Bebaigiant kepti, focaccia trumpam itaukiam i orkait?s ir apibarstom smulkiai tarkuotu parmezanu. auname atgal ? orkait? ir baigiame kepti.

Tai tai kaip viskas paprasta… stor?j? focaccia galima valgyti kaip duonel? prie salot? ar sriubos, o plon?j? gardiuotis kaip ukandiu, prie vyno, kavos ar arbatos… skanum?lis :)