Karštos salotitės

Labai netikėtai šiandien vakarienės planas iš lietuviško rūgpienio su šviežiai virtom bulvėm virto nenusakomos virtuvės šedevru :) Šitas post’as irgi labai netikėtas… netikėtumų diena sakyčiau :)

Pasiteisinimui turiu pasakyti, kad gyvenime nieko panašaus nebūčiau sugalvojus, nes nieko tokio nebuvau ragavus. Taigi teko sekti žinovo nurodymais ir gerais prisiminimais apie panašias ragautas salotas vienoje maitinimo įstaigoje :) Dar “būtinai reikia parašyti”, kad šitos salotos puikiai tinka sportininkams prieš varžybas! Maistas-sportas-sveikata!!! :)

Na ką čia dar tokio pasakius.. gana greitai paruošiamas tikrai sveikas ir gražus patiekalas… reikia pripažinti, kad persivalgyti šių salotų tikrai sunku :) Dar turiu tokią nuojautą, kad joms tinka beveik visos daržovės, kurių yra šaldytuve. Šituo požiūriu patiekalas galėtų atstovauti kinų virtuvę (ir dar dėl tų kelių lašų sojos padažo). Kita vertus, feta tai čia jau kažkas apie Graikiją? :) Tai vat ir nežinau, kaip čia iš tikrųjų…

Kadangi jau vėlu, o Jūs juk dar tikrai šiandien norėsit šių salotų ;) tai aš jau ir baigsiu savo pasisakymus ir pateiksiu salotų turinį beigi vizualizaciją :)

salotos_karstos2

Dviems neperdidelėms porcijoms gali prireikti:

  • 250 g pievagrybių,
  • 1 paprikos (jei reikia grožio, siūlau rinktis raudoną),
  • 1 nedidelės cukinijos (manau puikiai tiktų ir baklažanas),
  • gera sauja konservuotų sojų daigų,
  • 1/2 ilgojo agurko,
  • apie 10 cm poro,
  • trupučio gero aliejaus pakepimui,
  • šlakelio sojos padažo,
  • žiupsnelio druskos,
  • saujelės sezamo sėklų (turbūt būtų skaniau paskrudintos) ,
  • 200 g feta tipo sūrio.

Aišku, visi puikiai supranta, kad visos čia surašytos proporcijos gali būti drastiškai keičiamos atsižvelgiant į norus, galimybes, pomėgius bei planetų išsidėstymą (nes kas šiandien tinka vandeniui, gali būti pražūtinga svarstyklėms :D). Tai va, esmė yra viską susipjaustyti, gerai įkaitinti aliejų… ir po truputį kepinti visas sudedmąsias dalis labai karštai ir labai neilgai, kad daržovės sušiltų, bet neištižtų. Sukeptas daržoves pagardinti soja, druska, sezamo sėklomis ir galų gale sudėti feta sūrį. Dar kelis kartus permaišyti, kad sūris truputį apsilydytų ir greitai patiekti, kol neatšalo. Gero vakaro :)

Madinga grybų sriuba

Toks pretenzingas pavadinimas neturėtų išgąsdinti. Ta mada čia dėl to, kad ši sriuba yra toks truputį plagijatas nuo sriubos, kuri būdavo patiekiama Fashion bare, kai dar jis buvo :) juokingas toks baras, kuris servindavo dienos pietus su kotletais ir pan., bet vis tiek fashion :) Šiaip viskas būtų gerai, jei ne pavadinimas :) ir dar tie ale fancy ale kailiniai sofkių atlošai… aš vis dar neabejoju, kad ten kas nors gyveno :)

Anyway, sriuba tikrai gera būdavo, tokia tiršta ir kvapni, o svarbiausia, kad porcija tikrai ne per maža… nuo tada, kai jos paragavau, vis galvodavau, kaip čia nukopijavus… bandyti aišku pradėjau tik tada, kai baras užsidarė :) pirmasis bandymas buvo labai tikslus ir pilnas susikaupimo :) susiradau trintos grybų sriubos receptą internete ir aišku ji nebuvo panaši į TĄ… reikėjo improvizuoti krakmolu :)

Bet štai visai netikėtai atėjo antrojo bandymo metas… jį išprovokavo gailiai aprasojęs pievagrybių maišelis šaldytuve :) ir ką Jūs sau manot – viskas įvyko puikiai! ir jokio krakmolo!!! :) Tiesa, originaliai sriuboj dar turėtų būt paskandintas vienas kitas gabaliukas virtos vištienos, bet manęs jinai ten niekada nežavėjo, tai apsiėjau be jos :) improvizacija rulez :)

sriuba2

Turinys:

* ~600 g pievagrybių,
* 2 morkos,
* ~300 g šaldytų moliūgų (aš manau, kad galima naudoti bulves arba cukinijas ir pan. – čia sriubos “mėsa”),
* pusė poro,
* 3 kubeliai grybų skonio sultinio (arba 1,5ltr tikro sultinio),
* pusė stiklinės grietinėlės,
* sviesto, grybams pakepinti,
* druskytės pagal skonį.

Nu ir ką gi, jamam puoda, pilam 1,5ltr vandens, užverdam. Sudedam sultinio kubelius, pamaišom, kol ištirpsta. Tuo tarpu dar pakepinam ant sviestuko nedideliais gabalėliais supjaustytus grybukus ir supilam į sultinį. Verdam, verdam, ir tuo tarpu pjaustom morkas irgi nedideliais gabalėliais, porą griežinėliais. Ir vėl viską į puodą… Tada dar pridedam “mėsinių” daržovių :) kiekį galima koreguoti pagal tai, kokio tirštumo norim gauti sriubą. Ir tada verdam, verdam, kol visos daržovės išverda. O vat tada viską (bet geriau dalimis :)) pilam į blenderį ir sutrinam – bzum bzum :) Ir vėl viską atgal į puodą, padruskinam, paragaujam, jei reikia pakartojam :) Kai sriuba užverda, nukaičiam puodą, supilam grietinėlę, išmaišom, dar kartą paragaujam (mmm…), jei reikia dar padruskinam ir valgom! :) Prie sriubytės galima patiekti baltos duonos skrebučių.

sriuba1