Greitas sausas maistas arba granola

Pusryčiams, priešpiečiams, pavakariams ar vakarienei… Net pietums ar tai naktipiečiams tinka puikiai, tik gal nereiktų kasdien taip :) Dar viena gera savybė, kad galioja jis tikrai ilgai – čia ne koks varškės apkepas, pasidžiaugi kelias dienas, ir viskas :) O čia štai gali džiaugtis, po to kuriam laikui pamiršti (jeigu baigėsi pienas ar jogurtas :)), prisiminti (įsigyti pieno ar jogurto :)) ir vėl džiaugtis :)

Mūsų namuose granola atsirado prieš kelis metus. Nors gal ir anksčiau, tik tada ji buvo pirktinė. Bet ta patikusi rūšis ėmė labai brangti ir kažkaip one thing let to another ir nustojom mes ją pirkti :) tada praėjo dar šiek tiek laiko ir aptikau puikų-nuostabų granolos receptą. Nors tai labiau ne receptas, o tiesiog skystų ir sausų produktų santykis – jau sakiau, kad čia tikrai paparastas ir baisiai naudingas reikalas? :)

Lyg to dar nebūtų gana – čia dar ir visai sveika :) ir nors vasara jau kaip ir baigėsi, bet prisiekusiems pusryčiams-tik-košė egzemplioriams, tai puiki šalta alternatyva karštiems vidurvasario rytams :) O sveikata tai tame, kad žinai/renkiesi, ką ten įmakaluoji ir kuo saldini – jau sakiau, kad gėris, anea? :)

Kad nebūtų per gerai, tai pasakysiu tą kabliuką, ant kurio ir pati kartais dar užkimbu (bet jau vis rečiau) – kepti reikia atsakingai! Nu nes labai greit galima sudeginti :) bet plačiau apie tai prie recepto… Dar reikia sandarių indų, kurie tilptų atokesnėse virtuvės kertelėse, nes, bent jau mūsų namuose, “ant akių” ji tiesiog garuoja :) net pačios mažiausios akutės ją jau identifikuoja ir griežtai reikalauja :) Tai va, o iš kertelės tai gali išsitraukti, kai reikia/nori greitai užkrimsti ir nėra kada užsiimti maisto gaminimu. Bet juk jau sakiau, kad čia stebuklas? :)

Granola

  • 500g avižinių dribsnių,
  • 300g visko, ką mėgsti (saulėgrąžos, moliūgo sėklos, sėmenys, sėlenos, sezamo sėklos, riešutai ir pan. – santykis? aš visko pilu iš akies, pasidėjus dubenį ant svarstyklių – svarbu bendra masė),
  • 180ml pasirinkto saldiklio (aš jau “atmušiau ranką” ir naudoju 240g medaus, bet galima drąsiai rinktis klevų ar kokį kitą sirupą ar įvairių saldiklių mišinį, jeigu tik tenkina skonis),
  • 60ml aliejaus (labai skanu kokių riešutų, bet puikiai tinka ir rafinuotas su “be skonio” :)),
  • žiuspnelis (ar, kiek norisi) cinamono (jei patinka),
  • džiovinti vaisiai (jei patinka, kiek patinka).

Mano virtuvėje viskas prasideda nuo medaus lydymo :) nes skystą medų naudot čia prabanga :) nebent kitokio neturit ar laikas labai spaudžia :) tai štai kietą medų reikia ištirpinti karšto vandens vonelėje. Aišku, jeigu naudojamas sirupas, šitą žingsnį praleidžiame. Tada dideliame dubenyje susisverti ir sumaišyti visus sausus reikalus, išskyrus džiovintus vaisius. Pilti į dubenį pasirinktą saldiklį, aliejų ir gerai išmaišyti.

Linksmoji dalis – kepimas :) Aš naudoju didesnę skardą aukštesniais kraštais, kad būtų patogu maišyti. Dar mėgstu ten įtiesti kepimui skirtą silikoninę plėvelę ar kepimo popierių, kad po to nereiktų labai šveisti ar ilgai mirkyti skardos. Į paruoštą indą supilam granolos masę ir šaunam į orkaitę, kurią nuostatom ties 150 laipsnių ir parenkam kaitinimo iš viršaus ir apačios su vetiliatoriumi režimą (jei yra iš ko rinktis :)). Dabar magija – kepti reikia 30 min., kas 10min. pamaišant. Po pirmų 10min. atrodys, kad nieko neįvyko ir greičiausiai ranka nekils ten nieko maišyti. Blogiausia, kas gali atsitikti, tai, kad ranka gali pakilti padidinti orkaitės temperatūrą – atseit, nekepa čia niekas! Tai, šiukštu, taip nedarykit :) geriau dėl nusiraminimo pamaišykit ir laukit dar 10min. Prižadu, tada viskas pradės gerėti ir po šio trimestro jau labai norėsis granolą permaišyti – taip ir padarom :) Dėmėsio! Nepraraskit budrumo :) paskutinės 10min. yra tikrai svarbios – jei orkaitė elektrinė, visų 10 net nereikia, užteks 5-7, o tada jau galima išjungti ir palikti, kol praeis likusios minutės. Ir būtinai vėl pamaišom :) ir jei orkaitės neišjungėt ankčiau, tai granolos ten ir nepalinkit, o jei paklausėt, tai pravirom durelėm dar gali ten šiek tiek pabūti :) Žodžiu, reikia sekti padėtį ir per toli nenueiti, visom prasmėm :) va koks neįkainojamas patarimas gavosi :)

Tai va, kai jau granola atšąla, galima ją susandėliuoti į sandariai užsidarančius indus. Prieš tai dar galima įmaišyti džiovintų vaisių ar šokolado gabalėlių, jei norisi. Reikalas tame, kad vaisiai kepdami pakarsta , todėl jie dedami į jau atšąlusią granolą. Ir dar nepamirškit apie tas tolimesnes virtuvės kerteles, bet gali būti, kad jau per vėlu ;)

P.S. granolai iš nuotraukos naudojau saulėgrąžas, moliūgo sėklas, linų sėmenis, migdolus, anakardžius ir džiovintas spanguoles.

Tobulieji…

Aš laukiau laukiau, laukiau laukiau… laukiau laukiau… laukiau laukiau.. ir nifiga nieko neatsitiko :) Ir kai jau visai nieko nebelaukiau, ir kai supratau, kad jau tikrai nėra prasmės girtis apie Kalėdas su keturiais trijų rūšių tortais, ir apie tingų rekreacinį Naująmetį su Tinginiu ir Kibinais… Ir netgi mano registracija feizbūche (!) jau nieko naujo… Kaip tik tada, nosį švelniai pakuteno cinamono ir skrundančių riešutėlių kvapas… ir omg omg :) mano Mūza grįžo! nuostabiausių avižinių sausainių pavidalu… neįtikėtina :) daugiau nieko negaliu pridurti…

Su sąlyga, kad man grįžo noras girtis plačiajame internete apie tai, ką darau savo siaurojoje virtuvėje :) imsiu ir nesusiturėsiu :) Dabar aš jau galėčiau būti geriausia mama pasaulyje! Anksčiau būčiau negalėjusi to pasakyti, dėl labai žemiškos ir paprastos priežasties – aš nemokėjau kepti tobulų avižinių sausainių… O dabar jau moku :) nežinau kodėl, bet man tai tikrai labai svarbu ir aš savimi didžiuojuosi :) Nekuklu… bet ką gi :)

Šitas mano trūkumas jau seniai nedavė man ramybės.. ir aš vis laikas nuo laiko, progai pasitaikius, bandydavau taisyti padėtį.. bet vis veltui… Buvo tikrai nemažai avižinių sausainių mano gyvenime.. bet tobulų nebuvo… nors tu ką.. Nors negali sakyti, kad nebuvo – jie buvo, bet ne mano kepti, o receptas gilioje paslaptyje :( ir ką.. perki, kremti ir kremtiesi, kad pati taip nemoki… gilus liūdesys, trumpai tariant…

Tai nu ir va… vieną dieną bebrausindama “ką čia išsikepus skanaus”, prisiminiau, kad kažkur šūsnyje lapelių lapeliūkščių su įvairaus plauko receptais lentynos kamputyje, turėtų tūnoti ir kažkada vasarą atistiktinai užnaršytas avižinių sausainių receptas su virtualiu tageliu “reiktų pabandyti”. Ir ką Jūs sau manot – taigi ir bus jie, tie tikrieji, nuostabiausieji, tobulieji… traškūs, kvapnūs, didumo sulig delnu, su riešutėliais ir cukatėliais… mmm…

Šiandien jau trečią kartą namai pakvimpa tobulais avižiniais sausainiais, o pilna jų lėkštė jau aušta ant stalo, laukia fotografo :) Ir tai tikrai ne paskutinis kartas… dar tik pradžių pradžia :) mmjo.. o kita daina bus apie upę… kažkaip tokia gaida gavosi :)

Anyway, šitie sausainiai žymi mano sugrįžimą į Mildlandiją… kažkaip netikėtai pradėjo stumtis antrieji mūsų metai.. apie datų nesureikšminimą, ignoravimą ir panašius reikalus parašysiu kitame post’e… o dabar tegu tobulybė ateina ir Jūsų namus :)

Tobuli avižiniai sausainiai

  • 250g margarino,
  • 250g avižinių dribsnių,
  • 400g all kinds of good (tai būtų saulėgražos, moliūgo sėklos, sezamo sėklos, smulkinti riešutai),
  • sauja razinų,
  • sauja cukatų,
  • 2 kiaušininiai,
  • 1 stiklinė cukraus,
  • 1 šaukštas miltų,
  • 1 šaukštas cinamono

Margariną ištirpinti dubenyje ir įmaišyti visus sausuolius (išskyrus razinas ir cukatus). Dar truputį pakaitinti, vis pamaišant, kad nepritrauktų prie dubens dugno. Padėtį į šalį, kad atvėstų. Tuo tarpu išsukti kiaušinius su cukrumi ir masę įmaišyti į atvėsusį sausuolių mišinį. Įberti cinamoną, razinas ir cukatus, miltus ir viską gerai išmaišyti. Masė gausis truputį byranti, bet taip ir turi būti. Vėliau, margarinui šąlant, ji vis labiau byrės, bet tai irgi nieko tokio :)

Taigi, gautą masę semiame su šaukštu, dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir patapšnojam :) kad būtų blynukas. Galima dėti tiesiog kauburėlius, bet tada reikės šiek tiek ilgiau kepti. Sausainių dydį pasirinkite pagal norą, bet mano avižiniai sausainiai, kaip jau minėjau, turi būti delno dydžio – kitaip jie bus pusiau tobuli :)

Pilną skardą sausainių šaunam į 200 laipsnių karščio orkaitę ir kepam, kol gražiai parunda, o nosį ima kutenti svajonių kvapas, dar visą vakarą pleviansiąs po namus..

P.S. ar pasiilgot manęs?.. :)