Greitas sausas maistas arba granola

Pusry?iams, priepie?iams, pavakariams ar vakarienei… Net pietums ar tai naktipie?iams tinka puikiai, tik gal nereikt? kasdien taip :) Dar viena gera savyb?, kad galioja jis tikrai ilgai – ?ia ne koks vark?s apkepas, pasidiaugi kelias dienas, ir viskas :) O ?ia tai gali diaugtis, po to kuriam laikui pamirti (jeigu baig?si pienas ar jogurtas :)), prisiminti (?sigyti pieno ar jogurto :)) ir v?l diaugtis :)

M?s? namuose granola atsirado prie kelis metus. Nors gal ir anks?iau, tik tada ji buvo pirktin?. Bet ta patikusi r?is ?m? labai brangti ir kakaip one thing let to another ir nustojom mes j? pirkti :) tada pra?jo dar iek tiek laiko ir aptikau puik?-nuostab? granolos recept?. Nors tai labiau ne receptas, o tiesiog skyst? ir saus? produkt? santykis – jau sakiau, kad ?ia tikrai paparastas ir baisiai naudingas reikalas? :)

Lyg to dar neb?t? gana – ?ia dar ir visai sveika :) ir nors vasara jau kaip ir baig?si, bet prisiekusiems pusry?iams-tik-ko? egzemplioriams, tai puiki alta alternatyva kartiems vidurvasario rytams :) O sveikata tai tame, kad inai/renkiesi, k? ten ?makaluoji ir kuo saldini – jau sakiau, kad g?ris, anea? :)

Kad neb?t? per gerai, tai pasakysiu t? kabliuk?, ant kurio ir pati kartais dar ukimbu (bet jau vis re?iau) – kepti reikia atsakingai! Nu nes labai greit galima sudeginti :) bet pla?iau apie tai prie recepto… Dar reikia sandari? ind?, kurie tilpt? atokesn?se virtuv?s kertel?se, nes, bent jau m?s? namuose, “ant aki?” ji tiesiog garuoja :) net pa?ios maiausios akut?s j? jau identifikuoja ir grietai reikalauja :) Tai va, o i kertel?s tai gali isitraukti, kai reikia/nori greitai ukrimsti ir n?ra kada usiimti maisto gaminimu. Bet juk jau sakiau, kad ?ia stebuklas? :)

Granola

  • 500g aviini? dribsni?,
  • 300g visko, k? m?gsti (saul?gr?os, moli?go s?klos, s?menys, s?lenos, sezamo s?klos, rieutai ir pan. – santykis? a visko pilu i akies, pasid?jus duben? ant svarstykli? – svarbu bendra mas?),
  • 180ml pasirinkto saldiklio (a jau “atmuiau rank?” ir naudoju 240g medaus, bet galima dr?siai rinktis klev? ar kok? kit? sirup? ar ?vairi? saldikli? miin?, jeigu tik tenkina skonis),
  • 60ml aliejaus (labai skanu koki? rieut?, bet puikiai tinka ir rafinuotas su “be skonio” :)),
  • iuspnelis (ar, kiek norisi) cinamono (jei patinka),
  • diovinti vaisiai (jei patinka, kiek patinka).

Mano virtuv?je viskas prasideda nuo medaus lydymo :) nes skyst? med? naudot ?ia prabanga :) nebent kitokio neturit ar laikas labai spaudia :) tai tai kiet? med? reikia itirpinti karto vandens vonel?je. Aiku, jeigu naudojamas sirupas, it? ingsn? praleidiame. Tada dideliame dubenyje susisverti ir sumaiyti visus sausus reikalus, iskyrus diovintus vaisius. Pilti ? duben? pasirinkt? saldikl?, aliej? ir gerai imaiyti.

Linksmoji dalis – kepimas :) A naudoju didesn? skard? auktesniais kratais, kad b?t? patogu maiyti. Dar m?gstu ten ?tiesti kepimui skirt? silikonin? pl?vel? ar kepimo popieri?, kad po to nereikt? labai veisti ar ilgai mirkyti skardos. ? paruot? ind? supilam granolos mas? ir aunam ? orkait?, kuri? nuostatom ties 150 laipsni? ir parenkam kaitinimo i viraus ir apa?ios su vetiliatoriumi reim? (jei yra i ko rinktis :)). Dabar magija – kepti reikia 30 min., kas 10min. pamaiant. Po pirm? 10min. atrodys, kad nieko ne?vyko ir grei?iausiai ranka nekils ten nieko maiyti. Blogiausia, kas gali atsitikti, tai, kad ranka gali pakilti padidinti orkait?s temperat?r? – atseit, nekepa ?ia niekas! Tai, iuktu, taip nedarykit :) geriau d?l nusiraminimo pamaiykit ir laukit dar 10min. Priadu, tada viskas prad?s ger?ti ir po io trimestro jau labai nor?sis granol? permaiyti – taip ir padarom :) D?m?sio! Nepraraskit budrumo :) paskutin?s 10min. yra tikrai svarbios – jei orkait? elektrin?, vis? 10 net nereikia, uteks 5-7, o tada jau galima ijungti ir palikti, kol praeis likusios minut?s. Ir b?tinai v?l pamaiom :) ir jei orkait?s neijung?t ank?iau, tai granolos ten ir nepalinkit, o jei paklaus?t, tai pravirom durel?m dar gali ten iek tiek pab?ti :) odiu, reikia sekti pad?t? ir per toli nenueiti, visom prasm?m :) va koks ne?kainojamas patarimas gavosi :)

Tai va, kai jau granola at?la, galima j? susand?liuoti ? sandariai usidaran?ius indus. Prie tai dar galima ?maiyti diovint? vaisi? ar okolado gabal?li?, jei norisi. Reikalas tame, kad vaisiai kepdami pakarsta , tod?l jie dedami ? jau at?lusi? granol?. Ir dar nepamirkit apie tas tolimesnes virtuv?s kerteles, bet gali b?ti, kad jau per v?lu ;)

P.S. granolai i nuotraukos naudojau saul?gr?as, moli?go s?klas, lin? s?menis, migdolus, anakardius ir diovintas spanguoles.

Tobulieji…

A laukiau laukiau, laukiau laukiau… laukiau laukiau… laukiau laukiau.. ir nifiga nieko neatsitiko :) Ir kai jau visai nieko nebelaukiau, ir kai supratau, kad jau tikrai n?ra prasm?s girtis apie Kal?das su keturiais trij? r?i? tortais, ir apie ting? rekreacin? Nauj?met? su Tinginiu ir Kibinais… Ir netgi mano registracija feizb?che (!) jau nieko naujo… Kaip tik tada, nos? velniai pakuteno cinamono ir skrundan?i? rieut?li? kvapas… ir omg omg :) mano M?za gr?o! nuostabiausi? aviini? sausaini? pavidalu… ne?tik?tina :) daugiau nieko negaliu pridurti…

Su s?lyga, kad man gr?o noras girtis pla?iajame internete apie tai, k? darau savo siaurojoje virtuv?je :) imsiu ir nesusitur?siu :) Dabar a jau gal??iau b?ti geriausia mama pasaulyje! Anks?iau b??iau negal?jusi to pasakyti, d?l labai emikos ir paprastos prieasties – a nemok?jau kepti tobul? aviini? sausaini?… O dabar jau moku :) neinau kod?l, bet man tai tikrai labai svarbu ir a savimi didiuojuosi :) Nekuklu… bet k? gi :)

itas mano tr?kumas jau seniai nedav? man ramyb?s.. ir a vis laikas nuo laiko, progai pasitaikius, bandydavau taisyti pad?t?.. bet vis veltui… Buvo tikrai nemaai aviini? sausaini? mano gyvenime.. bet tobul? nebuvo… nors tu k?.. Nors negali sakyti, kad nebuvo – jie buvo, bet ne mano kepti, o receptas gilioje paslaptyje :( ir k?.. perki, kremti ir kremtiesi, kad pati taip nemoki… gilus li?desys, trumpai tariant…

Tai nu ir va… vien? dien? bebrausindama “k? ?ia isikepus skanaus”, prisiminiau, kad kakur ?snyje lapeli? lapeli?k?i? su ?vairaus plauko receptais lentynos kamputyje, tur?t? t?noti ir kakada vasar? atistiktinai unarytas aviini? sausaini? receptas su virtualiu tageliu “reikt? pabandyti”. Ir k? J?s sau manot – taigi ir bus jie, tie tikrieji, nuostabiausieji, tobulieji… trak?s, kvapn?s, didumo sulig delnu, su rieut?liais ir cukat?liais… mmm…

iandien jau tre?i? kart? namai pakvimpa tobulais aviiniais sausainiais, o pilna j? l?kt? jau auta ant stalo, laukia fotografo :) Ir tai tikrai ne paskutinis kartas… dar tik pradi? pradia :) mmjo.. o kita daina bus apie up?… kakaip tokia gaida gavosi :)

Anyway, itie sausainiai ymi mano sugr?im? ? Mildlandij?… kakaip netik?tai prad?jo stumtis antrieji m?s? metai.. apie dat? nesureikminim?, ignoravim? ir panaius reikalus paraysiu kitame post’e… o dabar tegu tobulyb? ateina ir J?s? namus :)

Tobuli aviiniai sausainiai

  • 250g margarino,
  • 250g aviini? dribsni?,
  • 400g all kinds of good (tai b?t? saul?graos, moli?go s?klos, sezamo s?klos, smulkinti rieutai),
  • sauja razin?,
  • sauja cukat?,
  • 2 kiauininiai,
  • 1 stiklin? cukraus,
  • 1 auktas milt?,
  • 1 auktas cinamono

Margarin? itirpinti dubenyje ir ?maiyti visus sausuolius (iskyrus razinas ir cukatus). Dar truput? pakaitinti, vis pamaiant, kad nepritraukt? prie dubens dugno. Pad?t? ? al?, kad atv?st?. Tuo tarpu isukti kiauinius su cukrumi ir mas? ?maiyti ? atv?sus? sausuoli? miin?. ?berti cinamon?, razinas ir cukatus, miltus ir visk? gerai imaiyti. Mas? gausis truput? byranti, bet taip ir turi b?ti. V?liau, margarinui ?lant, ji vis labiau byr?s, bet tai irgi nieko tokio :)

Taigi, gaut? mas? semiame su auktu, dedame ? kepimo popieriumi iklot? skard? ir patapnojam :) kad b?t? blynukas. Galima d?ti tiesiog kaubur?lius, bet tada reik?s iek tiek ilgiau kepti. Sausaini? dyd? pasirinkite pagal nor?, bet mano aviiniai sausainiai, kaip jau min?jau, turi b?ti delno dydio – kitaip jie bus pusiau tobuli :)

Piln? skard? sausaini? aunam ? 200 laipsni? kar?io orkait? ir kepam, kol graiai parunda, o nos? ima kutenti svajoni? kvapas, dar vis? vakar? pleviansi?s po namus..

P.S. ar pasiilgot man?s?.. :)