Gerai subrandintas apkepas

Kakada, senokai :) buvo tokie puik?s metai, kai labai gerai uder?jo paragin?s pupel?s. Buvo j? visos dvi lysv?s :) pilnos pilnut?l?s… Puik?s buvo metai :) Taip nuskamb?jo, kaip apie kok? vyn? b??iau panek?jus :)

Tai tai, tais puikiais metais m?s? gyvenime ir virtuv?je atsirado is apkepas… Dabar tai skamba kakaip labai ikilmingai, o tada buvo labai didel? neviltis d?l to u dur? stovin?io kibiro pilno pupeli? :) pupel?s baig?si, puik?s metai taip pat, o apkepas vis dar kvepia m?s? namuose :) ?ia v?l vienas i t? ne?tik?tin? atvej? – neinau kod?l tik dabar at?jo laikas itam receptui atsirasti Mildlandijoje… bet svarbu, kad at?jo :) O ir apkepas per t? laik? subrendo, usi?m? garbing? pozicij? m?s? valgiaratyje :)

Beje is receptas taip pat yra dar ir ?rodymas, kad tobulumas slypi paprastume :) Rodos nieko ypatingo, nieko sud?tingo, nieko stebuklingo – bet visi kas ragauja, dar ilgai prisimena, mini geruoju ir prao pakartot :)

paragini? pupeli? apkepas

  • ~500g paragini? pupeli? (arba tiek kiek turit :)),
  • 5 kiauiniai,
  • 200g fermentinio s?rio,
  • 1 didel?s skiltel?s ?esnako,
  • druskos, pipir?,
  • iek tiek sviesto

Pupeles (nuskabius uodeg?les :)) reikia ivirti pas?dytame vandenyje. Keptuv?je itirpinti truput? sviesto, ispausti arba smulkiai sukapojus pakepinti ?esnak?. Tada sud?ti ivirtas pupeles, ir dar truput? pakepti. Apibarstyti druska ir pipirais. Kiauinius gerai suplakti ir ? palkin? ?maiyti smulkiai sutarkuot? s?r?.

Kepimo ind? itepti sviestu. Sud?ti apkeptas pupeles ir upilti kiauini? ir s?rio plakiniu. Kepti apie 40 min. 200 laipsni? kartyje. Kepimo laikas priklauso nuo apkepo dydio ir storio. D?l to man labai patinka mano stiklinis kepimo indas, per kur? puikiai matosi kepimo proces?lis :)

Apkep? galima valgyti ilt?, paildyt? arba alt? – visada puikus :)

Ryi? apkepas su obuoliais

?ia toks labiau rudeninis receptukas, bet kakaip pas mus iemet obuoliai uder?jo ir pavasar? :) Tai d?l to ir raau apie ? apkep? toki? grai? pavasin? pavakar?…

O jei rimtai, tai is apkepas yra my favorite nuo tada, kai j? pirm? kart? ikep? mama :) man jis skanesnis u visus varkinius reikalus, be to gana greit paruoiamas ir galima juo maitintis kelias dienas, kaip mano kolegos jau pasteb?jo :) Ir kaip sakant what’s not to like?!.. ryiai? – good.. obuoliai? – gooood… rieutai? – gooooooood :)

Taigi, prie kelet? dien? uder?jus obuoli?.. nusprediau, kad laikas apkepui… o iandien, kaip pareiginga bloger?, nusprendiau, kad laikas apie tai parayti :)

apkepas

Reikia:

  • 1 stiklin?s apvali?(!) ryi?,
  • 3 stiklini? pieno,
  • 3 kiauini?,
  • ~5 aukt? cukraus,
  • ~5 aukt? man? kruop?,
  • 4-5 obuoli?,
  • geros saujos lazdyno (bet a kartais naudoju graikinius) rieut?.

O tada:

Uverdam pien?, supilam gerai nuplautus ryius, paskaninam druskyte ir verdam, kol iverda ryi? ko?. Obuolius nulupam, ipjaunam s?klas, supjaustom gabal?liais ir sudedam ? ivirusi? ko?. Kiauinius iplakam su cukrum (galima ir vanilinio iek tiek ?d?ti). Kadangi niekada nematuoju, kiek to cukraus dedu, tai b?na ?vairiai :) Plakin? supilam ? ko? su obuoliais ir imaiom, o tada dedam man? kruopas. ?ia irgi reikia i?r?ti, kiek j? reikia. O reikia j? tiek, kad neb?t? labai skysta ir kad apkepas po to gerai pjaustyt?si :) Tada dar sumetam rieutukus, imaiom.

apkepas2

Gaut? mas? reikt? d?ti ? sviestuku patepliot? form? ir auti orkait?n (~200 laipsni?) madaug valandai. Kepimo laikas priklauso nuo to, kokio storio bus apkepas. A kepu stiklin?j formoj, tai gerai matosi, kada ikepa, o iaip naudokit intuicij? :)

apkepas3