Citrusinis tartas

Kuo toliau, tuo daniau pagalvoju, kad reikia visk? usirayt… Ypa? tai, kas gerai :) A ?ia apie receptus ir apie Mildlandij?. Vat taip ir b?na per tuos tinginyst?s periodus – prisikaupia recept?, toki? jau su aknim, o ne iaip, kad kart? pabandiau, patiko ir pagalvojau, kad reiks kada pakartot… ?ia apie tokius net kalba neina :) Tai tai tie ?siaknij? ir isim?t? en bei ten ir neduoda man ramyb?s. Vis pagalvoju, o kas jeigu ims ir dings, mintinai tai neprisimenu visko. B?da b?t?… labai…

Tiesa, yra buv? ir toki? little preview visos ios situacijos :) vienas labai nesenas, kai sugeb?jau isitrinti visus ubookmarkintus puslapius i savo telefono – ot aunuol?! Nei prid?si, nei atimsi… buvo ir n?ra – dabar rankiojuosi i naujo.

Dar yra knygos ir uraai… o ten dar ir su paieka problematika :) ypa? inant mano ?prot? usirayt tik recept? – kam tas pavadinimas :) Tai tai medaus torto receptas yra ant tokio geltono post it’o, kuris jau seniai prie nieko neprisiklijuoja :)

Ir visais tais momentais, kai atrodo, kad viskas taip trapu ir gali bet kada dingti, man niekada neauna ? galv?, kad kas nors tokio gal?t? nutikti ?ia – Mildlandijoje :) vat jeigu jau ?ia b?siu k? uraius, tai amiams :)

ia pakilia gaida ir pristatau citrusin? tart? :) Tikrai yra ir labiau nutrint? bookmark? i mano s?raiuko, bet vat taip gavosi, kad iandien is skan?stas papuola ? Mildlandijos skanuk? krepel?. iaip jau pagal original? recept?, tai tur?t? b?ti naudojamos vien citrinos, ko pasekoje tartas b?t? citrininis :) bet… ilgai galvojau, kad reik?t?, ir ? kart? leidau sau paimprovizuoti – naudojau greipfruto sultis ir apelsino ievel?. Gavosi puikiai, tod?l neabejoju, kad puikiai tikt? ir apelsin? sultys, ar bet kuris kitas citrusinis derinys :) Taip citrininis tartas tapo citrusiniu ir ilgai ir laimingai (ir teisingu daniu) gyveno Mildlandijoje :) The End :)

Citrusinis tartas

Pagrindas visai toks, kaip rieutinio, va ?ia.

?darui

  • 5 kiauiniai,
  • 200g cukraus,
  • 120ml grietin?l?s (manau galima apsieiti ir su riebesniu pienu),
  • 1 nedidelio, bet sultingo greipfruto sultys (jei citrin?, tai dviej?),
  • 1 apelsino (arba bet kurio kito :)) nutarkuota ievel?.

Tai tai pagrind? pasiruoiam ir ikepam pagal instrukcij?, o kol jis kepa sumakaluojam ?dar?. Tai reikia, kad kiauinius reikia iplakti su cukrumi, tada supilti grietin?l?. V?l gerai iplakti. Sud?ti tarkuot? ievel? ir supilti sultis ir paskutin? kart? perplakti. Supilti gaut? skystimuk? ? ikept? pagrind? ir kepti 140 laipsni? kartyje apie 25min. Patikrinimui reik?t? krestel?ti kepin? – tada ?daras tur?t? dreb?ti kaip el?. Jei taip ir yra – kepti gana. altas itas tartas tikrai skanesnis, tod?l, pilnai atv?sint?, dar gerai b?t? palaikyti aldytuve. O jei nebijot, kad ims grauti r?muo, galit ragauti ir ilt?.

Toks maloniai r?gtelnas reikalas, labai skanu ir su plakta grietin?le ir su be nieko :)

Morkviniai keksiukai su erknu

Niekada nesakydavau morkvin?, anei morkin?, ir dabar nesakau, bet odis juokingas, nepaneigiamai :) Bet ?ia gal labiau lietuvika nei sakyti “oranin?”, nes gi morka tai i daro, o vat apelsinas tai i usienio :) Nors iuo atveju, tai visai neverta gilintis, nes itas post’as tiek apie morkas, tiek apie apelsinus.

Kakaip pastebiu, kad su amiumi manyje vis labiau prasimua, neinia i kur atsirad?s, suvalkietikas pradas :) Kai pagalvoji, tai kiek ?ia nuo to Kauno iki tos Marijampol?s yra – ranka paduot :) O prasimua tai tokiu b?du, kad man baisiai (ilgai galvojau koks ?ia tur?t? b?ti tas tiksliai mano jausmus apib?dinantis odis) skaudu imesti ger? tok? lyg ir maist? – o va ?ia teisingas odis b?t? leftover, bet tokio odio n?ra :) liku?iai ne visai tai, nors kartais ir liku?i? man gaila :) Gerai, kad ir nemetu, nes jau turb?t b??iau susigrauus negyvai duotajam momentui :) Bet ir v?l ?ia ne apie tai…

Tai tai… ruduo… mork? sul?i? metas – sveika ir labai skanu :) bet… tos varg?s mork? ispaudos… inau, a turb?t ne visai normali, nu bet, o k?? :) Tai va prisiminiau tok? recept?, kur? ibandiau turb?t jau prie kokius tris metus. Po to atsakingu momentu jis mane truput? nuvyl? ir taip ir isiskyr?m – trim metam :) Bet pirmas ?sp?dis buvo labai geras, tod?l, ibl?sus nuoskaudoms, nusprediau j? reabilituoti :) Kitas dalykas, kad pastaruoju metu man kakas yra su keksiukais… kakas yra – tai reikia negaliu sustot :) Viskas prasid?jo ankstyv? ruden?, kai gausiai uder?jus kriau?ms u aki? ukliuvo tokie, kaip v?liau paaik?jo, puik?s keksiukai su kriau?mis (bet apie juos kada kit? syk?). Kriau?s seniai baig?si, o a vis dar negaliu sustot :) An? savait? jau galvojau, kad viskas, pra?jo ir u?jo nauja, sausaini?, era, bet pasirodo tai buvo tiesiog lyrinis nukrypimas – kiek gi gali mogus b?t keksiukais gyvas :)

ie keksiukai originaliai yra pyragas :) bet nu ir kas – keksiukai irgi gaunasi puik?s, bet jei kakam iuo metu ne keksiuk? manija, tai dr?siai verskit vis? tel? ? koki? 26cm skersmens form? ir gausit puik? pyragiuk?, kur? atv?sus? skanu apibarstyti cukraus pudra ir supjaustyti nedideliais kvadrat?liais. Tai toks truput? lyg ir meduolis, o nuo t? apelsin? pakvimpa vis? laik? geriausiais keksiukais, ir dar tos panaudotos mork? ispaudos… :)

Mork? keksiukai/pyragas

  • 100g margarino,
  • 200g rudojo cukraus (bet galima dr?siai d?ti 150g paprasto),
  • 3 kiauiniai,
  • 2 auktai medaus,
  • 3 auktai aliejaus,
  • 2 aukteliai tarkuotos aplesino ievel?s,
  • 1/2 auktelio meduoli? prieskoni?,
  • 200g milt?,
  • 2 aukteliai kepimo milteli?,
  • 1 1/2 stiklin?s smulkiai tarkuot? mork? (jei naudojate ispaudas, ?pilkite lakel? pieno).

Margarin? itrinti su cukrumi. ?muti kiauinius ir v?l imaiyti. Tada sud?ti med?, aliej? ir apelsino ievel? ir imaiyti iki vientisos mas?s. Miltus sumaiyti su kepimo milteliais ir prieskoniais ir ?maiyti ? mas?. Pabaigoje sud?ti morkas ir paskutin? kart? permaiyti :) A keksiuk? formeles tela upildiau madaug iki pus?s ir tai yra ymiai per maai :) kit? kart? d?siu 2/3 ar net 3/4. aunam ? 180 laipsni? kar?io orkait? ir kepam apie 20min. Pyragas aiku kepa ilgiau, apie 45 min.

Su s?lyga, kad keksiukai gavosi ymiai per mai – nusprendiau itaisyti pad?t? su… frosting’u? icing’u? erknu? :) ?ia esm? kambario temperat?ros sviestas ir cukraus pudra (madaug 100g sviesto ir stiklin? cukraus pudros). Dar ?tarkavau iek tiek apelsino ievel?s ir ?pyliau truput? apelsino sul?i?. Pirmiausia reik?t? iplakti sviest? su cukraus pudra, o tada po aukt? pilti sultis, kaskart iplakant, kol pasirodys, kad jau gana :) Na o jei keksiukai gavosi kaip tik reikiamo dydio, tai juos galima tiesiog apibarstyti cukraus pudra, arba aptepti cukraus pudros ir apelsino sul?i? glajumi arba nieko nedaryti, tik isivirti arbatos ir kramsnoti :)

Kal?dom kvepiantis pyragas

Nuostabiausias dalykas, kad itas pyragas gali kvep?ti kuo tik panor?si… O a panor?jau, kad ? kart? jis kvep?t? Kal?dom :) Ir dar neabejoju, kad nor?siu ibandyti visoki? kitoki? kvap? ir skoni? ateityje.

O dabar pad?kos ir dedikacijos :)

A?i? Giedriui u urodyt? puik? recept? :)

A?i? savo intuicijai, kad ? kart? pasirinkau apelsin? vietoj vynios…

Ir tod?l galiu dedikuoti ? pyrag? Kal?doms :) ar bent jau j? pasiruoimui bei gi prieventin?ms skrandi? treniruot?ms :)

iaip tai niekaip nesugalvo?iau susieti vark?s pyrago su Kal?dom, bet apelsinai daro stebuklus :) Be to juk reikia sudaryti konkurencij? cinamonui, gvazdik?liams, muskatui, kvapiesiems pipiriukams, imbierui ir t.t.

Taigi, pranc?zikas vark?s pyragas, kuris pirm? kart? man pasirod? toks pr?skokas, bet vertas antro bandymo… akivaizdu :) Va taip ir b?na, kai tik skaitai recept? ir nesivalgai ? alis… po to reikia bandyti antr? kart? :) Nuoirdiai diaugiuosi, kad nenuraiau ito pyrago ? t? “nu gal dar kadanors…” s?ra? – i jo labai retai kas nors b?na ibrauktas :)

Dar vienas didelis io kepinio pliusas – greitas ir baisiai nesud?tingas paruoimas… o k? jau kalb?ti apie pagyrimus bei liaupses :) Man asmenikai labiausiai patiko apelsino kvapas ir tas crunchy virus… mmm…

Vark?s pyragas

  • 200g margarino kepiniams,
  • 1/2 stiklin?s cukraus,
  • 2 stiklin?s milt?,
  • vanilinio cukraus,
  • ?darui: 0.5 kg vark?s, 1/2 stiklin?s cukraus, 3 kiauiniai, 1 apelsino plonai nutarkuota ievel?, sauja apelsin? cukat?.

Margarin? sutarkuoti burokine tarka. Sud?ti miltus, cukr? ir vanilin? cukr? ir suminkyti pirtais, kol gausis biri trupini? mas?.

?darui sumaiyti visus ingredientus ir paskaninti, pasitarus su fantazija :) Kaip jau sakiau, man?s tikrai labai nenuvyl? apelsininis pasirinkimas – vertas b?ti pakartotas danai ir po daug :) bet lygiai taip pat noriu pabandyti ir visoki? kitoki? skoni? – man patinka receptai su galimybe pasireikti fantazijai :)

Pus? telos trupini? beriame ? kepimo skard? ir ilyginame. Tada supilame sumaiyt? ?dar?, o ant viraus tolygiai paskleidiame likusius telos trupinius.

Kepame 200 laipsni? kar?io orkait?je apie valand?. Palaukiam, kol atv?sta, ragaujam, diaugiam?s ir laukiam Kal?d? :)