Niekada nesakydavau morkvin?, anei morkin?, ir dabar nesakau, bet žodis juokingas, nepaneigiamai :) Bet ?ia gal labiau lietuviška nei sakyti “oranžin?”, nes gi morka tai iš daržo, o vat apelsinas tai iš užsienio :) Nors šiuo atveju, tai visai neverta gilintis, nes šitas post’as tiek apie morkas, tiek apie apelsinus.

Kažkaip pastebiu, kad su amžiumi manyje vis labiau prasimuša, nežinia iš kur atsirad?s, suvalkietiškas pradas :) Kai pagalvoji, tai kiek ?ia nuo to Kauno iki tos Marijampol?s yra – ranka paduot :) O prasimuša tai tokiu b?du, kad man baisiai (ilgai galvojau koks ?ia tur?t? b?ti tas tiksliai mano jausmus apib?dinantis žodis) skaudu išmesti ger? tok? lyg ir maist? – o va ?ia teisingas žodis b?t? leftover, bet tokio žodžio n?ra :) liku?iai ne visai tai, nors kartais ir liku?i? man gaila :) Gerai, kad ir nemetu, nes jau turb?t b??iau susigraužus negyvai duotajam momentui :) Bet ir v?l ?ia ne apie tai…

Tai štai… ruduo… mork? sul?i? metas – sveika ir labai skanu :) bet… tos vargš?s mork? išspaudos… žinau, aš turb?t ne visai normali, nu bet, o k?? :) Tai va prisiminiau tok? recept?, kur? išbandžiau turb?t jau prieš kokius tris metus. Po to atsakingu momentu jis mane truput? nuvyl? ir taip ir išsiskyr?m – trim metam :) Bet pirmas ?sp?dis buvo labai geras, tod?l, išbl?sus nuoskaudoms, nuspredžiau j? reabilituoti :) Kitas dalykas, kad pastaruoju metu man kažkas yra su keksiukais… kažkas yra – tai reiškia negaliu sustot :) Viskas prasid?jo ankstyv? ruden?, kai gausiai užder?jus kriauš?ms už aki? užkliuvo tokie, kaip v?liau paaišk?jo, puik?s keksiukai su kriauš?mis (bet apie juos kada kit? syk?). Kriauš?s seniai baig?si, o aš vis dar negaliu sustot :) An? savait? jau galvojau, kad viskas, pra?jo ir už?jo nauja, sausaini?, era, bet pasirodo tai buvo tiesiog lyrinis nukrypimas – kiek gi gali žmogus b?t keksiukais gyvas :)

Šie keksiukai originaliai yra pyragas  :) bet nu ir kas – keksiukai irgi gaunasi puik?s, bet jei kažkam šiuo metu ne keksiuk? manija, tai dr?siai verskit vis? tešl? ? koki? 26cm skersmens form? ir gausit puik? pyragiuk?, kur? atv?sus? skanu apibarstyti cukraus pudra ir supjaustyti nedideliais kvadrat?liais. Tai toks truput? lyg ir meduolis, o nuo t? apelsin? pakvimpa vis? laik? geriausiais keksiukais, ir dar tos panaudotos mork? išspaudos… :)

Mork? keksiukai/pyragas

  • 100g margarino,
  • 200g rudojo cukraus (bet galima dr?siai d?ti 150g paprasto),
  • 3 kiaušiniai,
  • 2 šaukštai medaus,
  • 3 šaukštai aliejaus,
  • 2 šaukšteliai tarkuotos aplesino žievel?s,
  • 1/2 šaukštelio meduoli? prieskoni?,
  • 200g milt?,
  • 2 šaukšteliai kepimo milteli?,
  • 1 1/2 stiklin?s smulkiai tarkuot? mork? (jei naudojate išspaudas, ?pilkite šlakel? pieno).

Margarin? ištrinti su cukrumi. ?mušti kiaušinius ir v?l išmaišyti. Tada sud?ti med?, aliej? ir apelsino žievel? ir išmaišyti iki vientisos mas?s. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir prieskoniais ir ?maišyti ? mas?. Pabaigoje sud?ti morkas ir paskutin? kart? permaišyti :)  Aš keksiuk? formeles tešla užpildžiau maždaug iki pus?s ir tai yra žymiai per mažai :) kit? kart? d?siu 2/3 ar net 3/4. Šaunam ? 180 laipsni? karš?io orkait? ir kepam apie 20min. Pyragas aišku kepa ilgiau, apie 45 min.

Su s?lyga, kad keksiukai gavosi žymiai per maži – nusprendžiau ištaisyti pad?t? su… frosting’u? icing’u? šerkšnu? :) ?ia esm? kambario temperat?ros sviestas ir cukraus pudra (maždaug 100g sviesto ir stiklin? cukraus pudros). Dar ?tarkavau šiek tiek apelsino žievel?s ir ?pyliau truput? apelsino sul?i?. Pirmiausia reik?t? išplakti sviest? su cukraus pudra, o tada po šaukšt? pilti sultis, kaskart išplakant, kol pasirodys, kad jau gana :) Na o jei keksiukai gavosi kaip tik reikiamo dydžio, tai juos galima tiesiog apibarstyti cukraus pudra, arba aptepti cukraus pudros ir apelsino sul?i? glajumi arba nieko nedaryti, tik išsivirti arbatos ir kramsnoti :)