Man tikrai kažkas yra su Italija… Gal aš praeitam gyvenime buvau katinu Italijoj :) Bet ?ia ne tik d?l to, ?ia dar ir gerai derantis kaimiškas pienukas.. ir jau kartais nusibostanti saldi ir r?gšti varšk?. Ir štai tada kolega lyg tarp kitko pasipasakoja apie tai, kaip youtube’j rodo kaip pasidaryti mozzarella.. Nuod?m? b?t? nepabandyt :)

Tai štai prisiži?r?jus kaip tai daro d?d?s italai ir ne tokie jau d?d?s ir ne tokie jau italai, nusprendžiau, kad ir man gali visai neblogai pavykti… ir pavyko :) ?domus dalykas, kad ko gero visus tris kartus gavosi šiek tiek skirtingai :) gal dar ne visk? iki galo perpratau, bet practice makes it perfect :)

Tiesa, dar vienas niuans?lis – mozzarella’os gamybai tur?t? b?ti naudojamas buivol?s pienas… Kas pasakys, kur jo gauti – atiduosiu pus? karalyst?s :) O kol kas puikiai tinka karvyt?s pienukas :)

400g mozzarella reikia:

  • 3,5l šviežio (nepasterizuoto) pieno,
  • gero šaukštelio citrinos r?gšties.

Tai štai pien? supilam ? puod? ir šildom, kol pradeda “vaikš?ioti”. Tai reiškia, kad pienas dar neverda, bet jau yra gerokai šiltas ir ži?rint iš viršaus atrodo, kad jis juda :) jeigu darysit, tikrai pamatysit apie k? aš ?ia..

Kol šildom pien?, pasiruošiam r?gšties tirpaliuk?, pienui sutraukti. Tam reikalui imam kaupin? arbatin? šaukštel? citrinos r?gšties ir užpilam šiek tiek vandens. Išmaišom, kad nelikt? r?gšties gr?deli?.  Pienui sutraukti galima naudoti ir citrinos sultis, išr?gas ar r?gpien?, bet su citrinos r?gštimi man lengviausia reguliuoti reikaling? kiek?.

Kai jau pienas “vaikšto”, išjungiame “šildym?” ir po truput? pilam r?gšties tirpal? ir b?tinai maišome mediniu šaukštu. Kai tik pien? sutraukia, jis pradeda taip lyg ir t?sti, tai ženklas, kad r?gšties jau gana. Jei r?gšties bus per daug, gausite saldži? varšk?, kuri? bus sunku sulipdyti ? gabal? vien maišant. Jei jau taip atsitiko reikt? supilti gaut? varšk? ? kiaur?samt? ir suminkyti ? gabal?, kurio jau grei?iausiai nepavyks padalinti ? tradicinius burbuliukus.

Bet gr?žkim ? t? viet? kur mums pavyko gauti t?si? mas?, kuri maišant šaukštu sukimba ? vien? gabal?.  Tada ?beriam ? puod? šiek tiek druskos. Galima druskos ir nenaudoti, arba po to ?berti ? s?rym?, kuriame mozzarella bus laikoma. T? mozarella gabal? visaip minkom šaukštu ir tampom pakabin? ant šaukšto. Kai jau gaunam tenkinan?i? išvaizd? ir blizges?, galima daryti burbuliukus :)

?ia yra sunkioji dalis, nes tas skystimukas ir tas mozzarella’os gabalas yra tikrai karštoki :) D?l to galima nueiti lengvesniu keliu ir jokiu burbuliuk? nedaryti – suminkyti ? vien? gabal? ir tiek. Bet jei jau norisi burbuliuk?, imam gabal? gabalo ir spaudžiam kumštyje, kol tarp nykš?io ir rodomojo piršto išlenda burbuliukas, kur? nusukam ir dedame ? duben? su šaltu vandeniu.  Vat taip paprastai viskas darosi :) Ir dar po to b?na labai švelnios rankos :)

Padaryt? mozzarella galima laikyti tiek tame skystyje, tiek iš jo išgriebt?, sandariai uždaryt? kokiame nors inde, šaldytuve. Kaip jau anks?iau min?jau, ? skyst? galima ?d?ti druskos. Taip pat nepatartina šio s?rio labai ilgai sand?liuoti :) šviežias yra šviežias, kaip ten beži?r?si :) Skanaus!