Manau, kad nebijoti eksperiment? virtuv?je yra geras enklas :) Aiku, a pati jau?iu, kad kartais perlenkiu lazd?… bet man atrodo mano eimyna jau priprato prie mano s?kmi? ir nes?kmi? ir beveik tokiais pa?iais patenkintais veidais jas sudoroja :)

Neinau kod?l, bet neturiu baim?s pabandyti koki? naujov? vietine proga :) Ir turiu pasakyti, kad visko b?na.. tikrai visko :) nesuauusi? torto sluoksni?… nesusikaramelizavusio cukraus… ? led? sualusios el?, kuri po to tampa el? salotomis, nes yra be ans? ikratyti j? i formos viename gabale :) ir dar daug ?vairi? dalyk? nutinka su tais “pirmais blynais”… bet a kakod?l nepasimokau.. ir vis k? nors pabandau, gal ne visai laiku ir ne visai vietoj :)

Na gerai, mamuk? diena gal ir ne pati geriausia proga eksperimentams :) ?ia net man aiku :) bet manieji ? kart? buvo labai nuoirdiai nat?ral?s ir visai ne prisiverstiniai ar dar kokie… Turb?t tai ir buvo didel?s s?km?s paslaptis :)

Esu gausiai laiminga tur?dama nemaai k? ia proga pasveikinti :) Tod?l man prireik? net dviej? eksperiment? :) Ties? sakant, abu buvo tokie pusiniai, tai du po pus? galima suskai?iuoti ? vien?, bet still… :)

Pirmasis, jau kart? bandytas, o antro karto proga ir paekperimentuotas :) netik?tai italikas Tiramisu :) Vienas mamukas buvo taip suav?tas pirmuoju bandymu, kad netur?jau joki? kit? min?i? ia proga :)

Na gal ne visai tiesa… min?i? iek tiek tur?jau… pavadinkim jas patobulinimais :) Prad?ti reikia nuo to, kad vienas i gana pagrindini? io g?rio komponent? yra mascarpone, kas yra riebu + brangokoka (tokiais kiekiais, kurie reikalingi)… Mascarpone galima ir pasigaminti, nam? s?lygomis.. tik pirmam poymiui tai netur?s jokios ?takos, o antram tur?s toki? nelabai pajuntam? :)

A nusprendiau itam reikalui panaudoti namin? saldi? vark? :) Rezultatai tokie – gausiai maiau riebu (?ia kam pliusas, kam minusas :)), skonin?s savyb?s praktikai nenuken?ia, bet kad ir kiek stengiausi varkyt? pertrinti, galima pajusti toki? labai velni?, bet vis tiek vark?s konsistencij? (mauly?ius gr?delius). A nelinkusi laikyti to minusu :) ir ko gero kit? kart? darysiu lygiai analogikai :) na nebent rasiu super-duper akcij? mascarponei ir riebiai m?gstan?i? valgytoj? kompanij? (?ia ta paprastoji reikalo dalis) ;)

Dar vienas nuostabumas, kad pasidaro is skanumynas nuostabiai greitai (na, kai turi paruotus visus reikalingus produktus, kuriuos galima pirkti arba pasigaminti! – dar vienas pliusas).

Tiramisu

  • 7 kiauini? tryniai,
  • 1/2 stiklin?s cukraus,
  • 1/2 + 1/2 stiklin?s Marsalos (italiko likerinio vyno),
  • 600g saldios vark?s,
  • 450g grietin?l?s (geriausia 36% riebumo),
  • apie 40vnt. biskvitini? sausaini? “Lady fingers” (?ia priklauso, kokio dydio ind? naudosite),
  • didelio puodelio geros stiprios kavos (iek tiek atv?sintos),
  • iek tiek kakavos.

Viskas prasideda nuo to, kad reikia sud?ti kiauinio trynius ir cukr? ? duben? ir kaitinti vir silpnai verdan?io vandens, vis pamaiant plakimo luotele. Taip pat ? mas? supilame pus? stiklin?s Marsalos. Tai verdame, kol cukrus visai itirpsta ir mas? ima tirt?ti. Tada duben? iimame ir panardiname ? alto vandens vonel? atv?sti. Nepamirtame vis pamaiyti mas?, kad grei?iau alt? ir nususidaryt? pl?vel?. Tuo tarpu sutriname vark?. A tryniau kartu su kiauini? mase, kad mano blenderis nepaspringt? :)

Labai gerai iplakame grietin?l?. Tik nereikia persistengti – inom, kas tada b?na :) Plakt? grietin?l? ?maiome ? kiauini? ir vark?s mas? ir kremukas jau paruotas :)

Tada pasiruoiame form?. Tur?kime omeny, kad su ja reik?s ir patiekti, tod?l naudotinas ne pats baisiausias turimas indas :) ? duben? sumaiome kav? ir likusi? Marsal? (galima pilti ir daugiau, tiesiog labiau jausis Tiramisu skonis, nepersistengiam – kaip ne kaip alkogolis :))

Taigi, jamam po vien? pirtel? ir merkiam ? kav?, labai trumpam, o tada bandom labai glaudiai ukloti vis? formos dugn?, kad likt? kuo maiau ir kuo maesni? plyeli? :) Pirteli? sluoksn? uklojame puse kremo ir v?l d?liojam sluoksn? pirteli?. Ant viraus v?l sluoksnis kremo.

?domioji dalis – kelet? kart? trinktelim ind? su turiniu ? stalvir?, kad usipildyt? oro tarpeliai :) Idn? udengiam folija ir dedame ? aldytuv? nak?iai.

Prie patiekiant, apibarstome kakava. Ir mmm.. ragaujam :)

O antras eksperimentas jau laukia eil?je b?ti papostint’as :)