Taip jau atsitiko, kad antros Velyk? dienos vakar?, pavarg? nuo nesibaigian?io valgymo ir vis? ventini? patiekal?, nusprend?me, kad yra pats laikas ?gyvendinti seniai kirban?i? id?j?. Italija dvelkiantis, visikai nesud?tingas ir net kasdienis ukandis, skan?stas.. kaip pavadinsi, taip nepagadinsi :) V?l turiu paapgailestauti, kad visos mano inios apie focaccia grynai popierin?s.. niekada nebuvau Italijoje, niekada neragavau tikros italikos focaccia’os… bet! turiu labai ryk? ir stipr? jausm?, kaip ji tur?t? atrodyti, kvep?ti ir kokio skonio b?ti :)

Ties? sakant tas jausmas jau senokai yra suformuotas Pizza Jazz… j? focaccia, tai toks ne per plonas picos paplotis su ? vid? ?ko?iotu s?riu, alyvuogi? ar kumpio gabal?liais… aptepta ?esnakiniu aliejumi… apibarstyta tarkuotu parmezanu… mmm… traku… kvapnu… nuostabiai skanu…

Ir tada.. beiekant recepto interneto platyb?se, ir prie tai nety?ia paragavus tokios bandul?s (kuri buvo pavadinta focaccia) ir vietin?s reikm?s picerijos, su tikru italu uu prekystalio ir prie krosnies… paaik?jo baisi tiesa :O kad jazz’o focaccia ymiai toliau nuo tos tikrosios, negu ta italo bandul?… bet… kol a nebuvau Italijoje ir neinau kas ten yra kas i tikr?j?… mano focaccia bus panaesn? ? pic? be nieko :)

Ties? sakant, pavyko utikti tokia nereali? picos tel?, i kurios ieina kokio tik nori storumo focaccia ar tai pica.. reikia tik pasikinkyti fantazij? ir pasiraityti rankoves, kad neisimiltuotum :)

Kita visos ios istorijos pus? – mielin? tela :) Niekada netur?jau mielin?s telos baim?s.. ties? sakant, man i viso retai atrodo, kad kakas virtuv?je gali b?ti taip sud?tinga, kad gaut?si kakas nevalgomo :) tiesiog vieniems patiekalams reikia b?ti labiau alkaniems, kitiems maiau :)

Tai tai mielin? tela… kiek save prisimenu, m?s? namuose b?davo gaminami vienokie ar kitokie mieliniai reikalai – nei vienos K??ios dar neapsi?jo be namini? k??iuk? ir b?tinai Kal?dinio aguoninio pyrago… kartais b?davom palepinami namin?m mielin?m bandel?m.. po to buvo “bandel?s kiekvien? iemos savaitgal?!” periodas :) dar buvo mielini? pyrag? su left over’i? ?dar?… ir vis tik tai b?davo pakankamai reti ?vykiai, tod?l mielin? tela man kakaip asocijuodavosi su pakankamai ilgu laiko tarpu – uminkyti tel?, kildinti, kak? suformuoti, v?l kildinti ir gal? gale kepti… toks nediuginan?iai ilgas procesas :) pliusas tik tas, kad man atrodo jau pra?jo neikylan?ios mielin?s telos = negyv? mieli? laikai :) tod?l investavus atitinkam? laiko kiek?, galima gauti visai diuginant? rezultat?.

Aij bet mes ?ia gi apie focaccia :) tai tai, anks?iau picai kepti visada naudodavau tam skirt? milt? miin?, kur tik reikia ?pilti vandens ir aliejaus – atseit maiau terlion?s, bet vis tiek reik?davo laukti kol tela pakyla.. ir dar tie miltukai neinia i ko :)

Taigi, daugiau joki? pic? i miltuk?! Skamba kaip i reklamos :) bet tegul ?ia bus mano vieas paadas.. nes n?ra nieko lengviau nei sukurpti puik? picos pagrind? :)

Daugiau ?ia nieko ir nepridursi… J?s? d?mesiui focaccia:

  • 375g milt?,
  • 1 pakelis saus? mieli?,
  • 1 auktelis druskos,
  • 1 auktas cukraus,
  • 2 auktais aliejaus,
  • 235ml ilto vandens,
  • ?darui galima naudoti k? tik sugalvosit, bet a rekomenduoju tur?ti aliejaus, ?esnako, prieskonini? oleli? miinio (b?tinai su baziliku), fermentinio s?rio ? vid? ir parmezano tipo s?rio apibarstyti virui, juod? alyvuogi?, saul?je diovint? pomidor?.

Ir tai kaip paprastai viskas padaroma – supilame visos telos produktus ? duben? ir uminkome tel? :) paprasta anea? :) Toliau viskas priklauso nuo to kokia focaccia norite gauti… bandul? type focaccia’iai si?ly?iau ?minkyti pasirinktus priedus (pvz. oleles ir smulkintus diovintus pomidorus), o mano stiliaus focaccia’iai reik?s isiko?ioti por? storesni? ar plonesni? (?ia irgi priklauso nuo noro gauti traki? ar ne toki? traki? focaccia) blynuk?.

Beje kalbant apie ko?iojim?, i tela pasiymi itin geru tamprumu, tod?l galima pasimokyti ir ongliruoti, jei tik yra noro :) Tai tai jei pasirinkote blynuk? variant? – ? skard? dedame vien? blyn? apibarstome j? tarkuotu s?riu, olel?mis, smulkintomis alyvuog?mis ir diovintais pomidorais. dedame ant viraus antr? blyn? ir utaisome kratus, pabadome focaccia akut?, kad b?t? kur ieiti orui.

Pasiruoiame ?esnakin? aliej?: ispaudiame ?esnako skilteles ir upilame iek tiek aliejaus, visk? gerai itriname ir gauta mase aptepame focaccia. auname ? 200 laipsni? kar?io orkait? ir kepame, kol ikepa :) priklausomai nuo focaccia storio :) Bebaigiant kepti, focaccia trumpam itaukiam i orkait?s ir apibarstom smulkiai tarkuotu parmezanu. auname atgal ? orkait? ir baigiame kepti.

Tai tai kaip viskas paprasta… stor?j? focaccia galima valgyti kaip duonel? prie salot? ar sriubos, o plon?j? gardiuotis kaip ukandiu, prie vyno, kavos ar arbatos… skanum?lis :)