Tai štai ir at?jo tortadienis ? mano namus.. ir jau iš?jo :) dabar ateis geri prisiminimai ? Mildlandij? :) Turiu pasigirti, kad gavau daugyb? g?rybi? ir… komentar? Mildlandijoje :) Labai a?i? visiems dalyvavusiems :)

Neišvengiamai, kai ateina tortadienis, ateina ir sve?iai :) o sve?ius, kaip žinia, reikia kuo nors pavaišinti. Taip jau atsitiko, kad š? kart? man teko b?ti atsakingai tik už “sald?j? stal?”. Nežinau kod?l, bet neturiu ?kv?pimo siekti kažkoki? konditerini? aukštum?, kai švent? mano – šedevrus maloniau dovanoti :) o be to mano tortin? patirtis daug gero nežada :)

Taigi, nu?jau paprastuoju keliu.. o jis visai neblogas – jei pabandysit, gal?sit man paantrinti :) Dar jeigu paži?r?sim ? original?j? skan?sto pavadinim? – “varšk?s apkepas”… na gerai “skaniausias varšk?s apkepas”, bet vis tiek apkepas :) Man apkepas asocijuojasi su varške ir makaronais, o va gimtadienis su makaronais nesiasocijuoja :) Laimei, šis apkepas labiau panašus ? varšk?s pyrag?, ar net tort?. Tod?l manau, kad sprendimas pasirinkti j? tortadienio skan?stu, teisingas ir labai vyk?s… sve?iai irgi gali parašyt komentar? :)

Dar reikia pasakyti, kad gimtadienis vienos dienos (švent?s) reikalu buvo jau labai seniai.. tik vaikyst?je :) Šiais metais mano gimtadienis, kaip geros kaimiškos vestuv?s, yra trij? dien? reikalas :) Tod?l tik k? iš orkait?s ištraukiau tre?i?j? skanumyn? – puding?, apie kur? papasakosiu kit? dien? :) o vakar valgiau pachlav?… recept? turiu jau senokai, o dabar turiu ir motyvacijos pabandyti :) coming soon, tskant :)

varskes_pyragas

Varšk?s apkepas-pyragas-tortas arba tiesiog skanumynas :)

100g sviesto,

160g smulkint? riešut?, saul?gr?ž?, moli?g?, sezamo s?kl?, malt? dži?v?s?li? mišinio (manau tikt? ir kokie sausainukai sutrupinti),

1kg varšk?s arba šiek tiek mažiau varšk?s s?rio (s?r? reikia smulkiai sutarkuoti ir ?pilti truput? pieno arba ?d?ti grietin?s, kad gaut?si mas? panaši ? varšk? :)),

200g cukraus,

4 kiaušini?,

1/2 citrinos,

saujel? aguon?,

vanilinio cukraus,

250g grietin?s sumaišytos su pora šaukšt? cukraus.

Galima patiekti su trintomis uogomis arba kokia uogiene, bet aš š? kart? patiekiau plain :)

Taigi, iš smulkint? reikal? ir ištirpinto sviesto išlipdome pagrind?, be joki? ten krašteli? – patašnojam ir tiek :) Aš naudoju (ir man atrodo labiausiai šiam reikalui tinka) susegam? tortin? form? – toki?, kur galima atsegti ir nuimti krašt?. Dar turiu pamin?ti, kad mano forma turi tok? apsaugin? griovel?, kad koks skystim?lis nety?ia neišsiliet? ? orkait?, bet deja jis n?ra pakankamas šiuo atveju :) Man vis tiek privarv?jo abu kartus :) Kit? kart? d?siu po apa?ia skard?, tegu sau varva :) Taigi, paruošt? pagrind? šaunam ? karšt? (180) orkait? ir kepam apie 10 minu?i?.

Tada ruošiame varšk?s krem?… Varšk? arba s?rio mas? gerai ištrinam. Sudedame cukr?, aguonas, vanilin? cukr?, turput? citrinos žievel?s, citrinos sultis ir kiaušini? trynius (!). Baltymus išplakame atskirai iki standži? put?. Išmaišome varšk?s mas? ir tada atsargiai ?maišome plaktus baltymus. Varšk?s mas? supilame ant iškepto pagrindo ir kepame tame pa?iame karštyje dar apie 50 minu?i?.

Iškept? pyrag? ištraukiame iš orkait?s ir virš? aptepame grietin?s ir cukraus mišiniu. Tada dar 10 minu?i? pakepame. Štai ir viskas, lieka atšaldyti, sveikintis ir vaišintis :)

varskes_pyragas3

Ar neatrodo, kad jis ? Tave ži?ri? :)