Tai tai ir at?jo tortadienis ? mano namus.. ir jau i?jo :) dabar ateis geri prisiminimai ? Mildlandij? :) Turiu pasigirti, kad gavau daugyb? g?rybi? ir… komentar? Mildlandijoje :) Labai a?i? visiems dalyvavusiems :)

Neivengiamai, kai ateina tortadienis, ateina ir sve?iai :) o sve?ius, kaip inia, reikia kuo nors pavaiinti. Taip jau atsitiko, kad ? kart? man teko b?ti atsakingai tik u “sald?j? stal?”. Neinau kod?l, bet neturiu ?kv?pimo siekti kakoki? konditerini? auktum?, kai vent? mano – edevrus maloniau dovanoti :) o be to mano tortin? patirtis daug gero neada :)

Taigi, nu?jau paprastuoju keliu.. o jis visai neblogas – jei pabandysit, gal?sit man paantrinti :) Dar jeigu pai?r?sim ? original?j? skan?sto pavadinim? – “vark?s apkepas”… na gerai “skaniausias vark?s apkepas”, bet vis tiek apkepas :) Man apkepas asocijuojasi su varke ir makaronais, o va gimtadienis su makaronais nesiasocijuoja :) Laimei, is apkepas labiau panaus ? vark?s pyrag?, ar net tort?. Tod?l manau, kad sprendimas pasirinkti j? tortadienio skan?stu, teisingas ir labai vyk?s… sve?iai irgi gali parayt komentar? :)

Dar reikia pasakyti, kad gimtadienis vienos dienos (vent?s) reikalu buvo jau labai seniai.. tik vaikyst?je :) iais metais mano gimtadienis, kaip geros kaimikos vestuv?s, yra trij? dien? reikalas :) Tod?l tik k? i orkait?s itraukiau tre?i?j? skanumyn? – puding?, apie kur? papasakosiu kit? dien? :) o vakar valgiau pachlav?… recept? turiu jau senokai, o dabar turiu ir motyvacijos pabandyti :) coming soon, tskant :)

varskes_pyragas

Vark?s apkepas-pyragas-tortas arba tiesiog skanumynas :)

100g sviesto,

160g smulkint? rieut?, saul?gr??, moli?g?, sezamo s?kl?, malt? di?v?s?li? miinio (manau tikt? ir kokie sausainukai sutrupinti),

1kg vark?s arba iek tiek maiau vark?s s?rio (s?r? reikia smulkiai sutarkuoti ir ?pilti truput? pieno arba ?d?ti grietin?s, kad gaut?si mas? panai ? vark? :)),

200g cukraus,

4 kiauini?,

1/2 citrinos,

saujel? aguon?,

vanilinio cukraus,

250g grietin?s sumaiytos su pora aukt? cukraus.

Galima patiekti su trintomis uogomis arba kokia uogiene, bet a ? kart? patiekiau plain :)

Taigi, i smulkint? reikal? ir itirpinto sviesto ilipdome pagrind?, be joki? ten krateli? – patanojam ir tiek :) A naudoju (ir man atrodo labiausiai iam reikalui tinka) susegam? tortin? form? – toki?, kur galima atsegti ir nuimti krat?. Dar turiu pamin?ti, kad mano forma turi tok? apsaugin? griovel?, kad koks skystim?lis nety?ia neisiliet? ? orkait?, bet deja jis n?ra pakankamas iuo atveju :) Man vis tiek privarv?jo abu kartus :) Kit? kart? d?siu po apa?ia skard?, tegu sau varva :) Taigi, paruot? pagrind? aunam ? kart? (180) orkait? ir kepam apie 10 minu?i?.

Tada ruoiame vark?s krem?… Vark? arba s?rio mas? gerai itrinam. Sudedame cukr?, aguonas, vanilin? cukr?, turput? citrinos ievel?s, citrinos sultis ir kiauini? trynius (!). Baltymus iplakame atskirai iki standi? put?. Imaiome vark?s mas? ir tada atsargiai ?maiome plaktus baltymus. Vark?s mas? supilame ant ikepto pagrindo ir kepame tame pa?iame kartyje dar apie 50 minu?i?.

Ikept? pyrag? itraukiame i orkait?s ir vir? aptepame grietin?s ir cukraus miiniu. Tada dar 10 minu?i? pakepame. tai ir viskas, lieka ataldyti, sveikintis ir vaiintis :)

varskes_pyragas3

Ar neatrodo, kad jis ? Tave i?ri? :)