Šitie keksiukai, kuriuos as bevelyčiau vadinti mufinais, yra the bestest desertas visomis progomis :) Turbūt nedaug atsiras mano pažįstamų, kurie nebūtų jų ragavę… Tie, kurie atsiras, pakelkit rankas :) Kaip ten bebūtų, mufinai yra labai gerai! O kadangi šiandien proga lietuviška, tai ir mufinai tapo lietuviški… bent jau taip turėjo būti :) mano pasiteisinimas – natūralumas reikalauja aukų :P (sekite mintį)

Taigi, vakar iškepusi keksiukus šiandienos šventei, nusprendžiau, kad proga ypatinga, todėl ir keksiukai turėtų būti nekasdieniški… Kaip tariau taip ir padariau :) (vis dar sekam mintį)

keksiukai2

Šitų nuostabių keksiukų receptas yra iš nuostabios desertų receptų knygos “Šokoladas”! Gal ne tiek ten to nuostabumo, kiek grožio ir frustracijos, kai kas nors nesigauna, taip kaip ten gražiai nufotografuota puslapyje su auksiniu krašteliu :) bet būna tikrai skanu… Beje, keksiukai ten, dėl man nesuvokiamų priežasčių, pavadinti bandelėmis (yea right)… Bet tai jiems netrukdo būti bestest :)

Keksiukų kepimas yra labai greitas ir džiugus procesas, nes sugadinti kaip ir nėra ką :) Gal tik reikia šiek tiek netradicinio inventoriaus, bet kai jį įsigyji… tai pradedi galvoti, kaip jo įsigyti dar, nes panašu, kad su viena norma – minios nepasotinsi :) o minia negailestingai auga, o orkaitė pasilieka tokio pačio neperdidelio dydžio :)

Apelsininiai mufinai

  • 300 g miltų
  • 200 g cukraus
  • 180 ml pieno
  • 125 ml aliejaus
  • 1 kiaušinio
  • nutarkuotos apelsino žievelės
  • žiupsnelio druskos
  • kepimo miltelių (aš naudoju prancūziškus kepimo miltelius iš “IKI” parduotuvės, pilu visą mažą maišelį, skirtą turbūt 500 g miltų)
  • plytelės šokolado (juodo arba pieniško)

Taip pat reikės papildomo inventoriaus, kaip jau minėjau :) Tai būtų formelės keksiukams – mano yra silikoniai puodeliai, bet būna ir tefloninių, ir ne pavienių, bet sujungtų į padėkliuką, bet tai turbūt neturi didelės įtakos. Dar reikia popierėlių, tokių specialių gofruotų, kurie realiai yra skiti tam, kad nereikėtų po to formelių plauti :) Bet vietoj popierėlių galima naudoti foliją – paimti kokį panašaus dydžio puodelį arba tą pačią formelę ir išformuoti iš folijos reikiamo dydžio įdėklą. Arba galima visai nenaudoti jokių įtiesimų, bet bent jau tas gofruotas silikonines formeles plauti tikrai nuobodus reikalas :)

Aij, tai gaminam tešlą :) Kiaušinį, cukrų, pieną, aliejų bei apelsino žievelę suplakam į vientisą masę (patariu naudoti mikserį ar kažką tokio). Dubenyje sumaišyti miltus su druska ir kepimo milteliais. Supilti plakinį į miltus ir gerai išmaišyti. Tada į masę įdėti susmulkintą mažais gabalėliais šokoladą ir vėl gerai išmaišyti. Tuomet, pradėti kaitinti orkaitę :) apie 180 laipsnių…

Ir ką gi, imam formeles, tiesiam ką turim :) (jei netiesiam nieko gal truputį patepliojam riebaliuku, nors jei formelės geros neturėtų nieko nutikti). Tada dedam po gerą šaukštą tešlos į kiekvieną, taip, kad tešla užpildytų apie 2/3 formelės. Man pavyksta iškepti apie 20 keksiukų. Šaunam orkaitėn ir kepam apie 30-40 min. Pabandom su mediniu pagaliuku arba tiesiog suragaujam vieną mufiną :)

keksiukai1

Dabar dar reikėtų pasigirti šventiniu glajum :) Taigi, geltona spalva – tai saulė, imam porą šaukštelių cukraus pudros ir gabalėlį saulės :) jei neturit, tiks ir šlakelis apelsino sulčių :) Masė turi gautis tirštoka, kad labai nenuvarvėtų ir galima būtų pasinaudoti konditeriniu švirkštu be didesnių frustracijų, todėl skysčius naudoti saikingai :)

Žalia – ta pati cukraus pudra, šiek tiek matcha arbatos miltelių ir tų pačių aplesino sulčių (jų tikrai dar liks ir atsigerti).

Raudona! Taip, tai raudona! Nieko nežinau! :) Sulaukiau donoro pasiūlymo, bet nuspredžiau naudoti raudoną vyną :) tai vat todėl čia tokia RAUDONA spalva gavosi :) Kas turi geresnių pasiūlymų, prašau nesusilaikyti ir pasidalinti, tikrai įvertinsiu ir pasidalinsiu rezultatais natūroje :) Lietuviškų progų bandymams tikrai turime daugiau nei pakankamai :)

Su švente!

keksiukai3